Στη φάση της διαμεσολάβησης στο Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται η διαδικασία της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία και την κατασκευαστική βιομηχανία, καθώς εργοδότες και συντεχνίες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στις απευθείας (και μακράς διάρκειας) διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», κοινό στοιχείο του αδιεξόδου στις απευθείας διαπραγματεύσεις είναι η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη σε ό,τι αφορά το ύψος των μισθών και η υποχρεωτικότητα, μέσω νόμου, της εφαρμογής των μισθολογικών κλιμάκων. Υπενθυμίζεται ότι οι όροι των υφιστάμενων συμβάσεων σε ξενοδοχεία και κατασκευαστικό τομέα είναι υποχρεωτικοί με νόμο.
Η διάσταση
Οι συντεχνίες επιμένουν στην απόδοση ουσιαστικών αυξήσεων και έχουν μια καθαρή θέση για το ζήτημα της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων στους δύο κλάδους. Οι εργοδότες, από την άλλη, πρωτάσσουν την ανάγκη μιας ολιστικής αναδιαμόρφωσης των συμβάσεων που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Το επιχείρημα ότι η επεκτασιμότητα των όρων αμοιβής των συλλογικών συμβάσεων λύνει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού ομοειδών επιχειρήσεων γίνεται κατανοητό και από τους εργοδότες, αλλά για να συναινέσουν επιθυμούν να ανοίξουν άλλα θέματα.
Η κάλυψη των κενών στις θέσεις εργασίας με την προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες είναι ένα από τα ζητήματα που θέτουν οι κατασκευαστές. Πρόσθετα θεωρούν προβληματική την ανάληψη ευθύνης αν υπεργολάβος εντοπιστεί να απασχολεί παράνομα προσωπικό.
Από την πλευρά των ξενοδόχων θα ήθελαν οι συμβάσεις να αντιμετωπίζουν ζητήματα εποχικότητας και να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση της παραγωγικότητας στη διαμόρφωση των απολαβών. Από την άλλη τίθεται και η διάσταση της αντισυνταγματικότητας της υποχρεωτικότητας των όρων αμοιβής καθώς παραβιάζεται η αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων.
Η διαμεσολάβηση
Το βάρος για την άρση του αδιεξόδου και την αποφυγή απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση κήρυξης αδιεξόδου σε δύο βασικούς κλάδους της κυπριακής οικονομίας πέφτει στο Υπουργείο Εργασίας, από το οποίο εκπέμπεται μια εικόνα αισιοδοξίας.
«Εχουμε συμβάλει ουσιαστικά για την κατάληξη σε κοινωνικές συμφωνίες με τους κοινωνικούς εταίρους και εκτιμώ ότι στο επόμενο διάστημα θα καταφέρουμε μαζί να πετύχουμε την ανανέωση σημαντικών συλλογικών συμβάσεων που εκκρεμούν και τη συνομολόγηση καινούργιων», τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, σε χαιρετισμό του στην ευρωπαϊκή διάσκεψη ΔΕΟΚ, σε συνεργασία με την ΕΖΑ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Προβλημάτων Εργαζομένων) με θέμα: Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών.
«Σε ένα περιβάλλον προκλήσεων από το εξωτερικό περιβάλλον, που μας επηρεάζουν, οφείλουμε στο εσωτερικό να λειτουργούμε με νηφαλιότητα και να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις, κάτι που είναι εφικτό», ανέφερε στον «Π» πηγή του υπουργείου. «Ως κυβέρνηση εφαρμόζουμε πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων και τις δυνατότητες της οικονομίας. Όπως έχουμε δείξει σε άλλες περιπτώσεις, λειτουργούμε με τρόπο επικοδομητικό», προσέθεσε η ίδια πηγή.
Η αρχή θα γίνει με την υποβολή διαμεσολαβητικής πρότασης για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κατασκευαστικό τομέα, η οποία έληξε στις 31 Μαΐου του 2022. Οι συντεχνίες έχουν προειδοποιήσει ότι ο χρόνος της αναμονής τελείωσε. Η πρόταση θα υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα μετά τη γενική συνέλευση της ΟΣΕΟΚ (ομοσπονδία εργολάβων) η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, 25 Μαΐου. Η πρόταση είναι έτοιμη, αλλά το Υπουργείο Εργασίας έκρινε ότι είναι σωστό να την παραδώσει στη νέα ηγεσία της ΟΣΕΟΚ.
Σε ό,τι αφορά τον ξενοδοχειακό τομέα, η διαδικασία της διαμεσολάβησης στο Υπουργείο Εργασίας μόλις ξεκίνησε και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών. Από την πλευρά των εργοδοτών ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ) απέχει καθώς θεωρεί εξωπραγματικά τα αιτήματα μισθολογικών αυξήσεων. Τα μέλη του ΣΤΕΚ έχουν υπολογίσει ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 35% του μισθολογικού κόστους.