Ο Δημοκρατικός Συναγερμός φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών της ίσως μεγαλύτερης κρίσης της ιστορίας του, δεν είναι κάτι που κρύβεται όσο κι αν προσπαθούν να μακιγιάρουν το πρόβλημα με λαμπερές κομματικές συγκεντρώσεις και διεθνείς πρωτοβουλίες που τις μαθαίνουν από τα μίντια οι στενότεροι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος και υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πέντε σοβαρά προβλήματα, ακριβώς πέντε μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2023:
(Α) Στην πραγματικότητα έχει δύο υποψήφιους, έναν επίσημο κι έναν ανεπίσημο -δεν τόλμησαν να διαγράψουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που δηλώνει συναγερμικός, αν και αποστάτη τον ανεβάζουν, διασπαστή τον κατεβάζουν. Αν και ήταν γνωστό ότι ένα κομμάτι του ΔΗΣΥ δεν χώνεψε ποτέ ότι ένα χωριατόπαιδο, ξυπόλυτο από την Αργάκα της Πάφου (όπως ο ίδιος περιέγραψε τον εαυτό του σε διάσκεψη Τύπου στις 21/7/2022), κατάφερε να γίνει αρχηγός του κόμματός τους, η αντίδραση στην υποψηφιότητα του συναγερμικού προέδρου εκπλήσσει ακόμα και τον ίδιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου- τον θεωρούν ότι κινείται με άνεση στη σκοτεινή όψη του φεγγαριού, ότι είναι ο καλύτερος πολιτικός φίλος του οικονομικού κατεστημένου που ευθύνεται για τις αλλεπάλληλες πιέσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια η μεσαία και η μικρομεσαία τάξη, διαφωνούν μαζί του στο Κυπριακό, δεν τους αρέσει ο θεατράλε τρόπος που εκφράζεται, δεν τον βρίσκουν τόσο όμορφο και καλό χριστιανόπουλο όσο ο Χριστοδουλίδης κ.λπ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε αρέσουν αυτά που λέει είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι συνήθως βρίσκει τον τρόπο να πει τις θέσεις του για πολύ δύσκολα θέματα, σε αντίθεση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη που μοιράζει χαμόγελα και χειραψίες.
(Β) Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πολυτασικός... και τελικά αποδεικνύεται και πολυτασσικός. Ένα συνονθύλευμα τάσεων και ρευμάτων από την Άκρα Δεξιά μέχρι τις παρυφές του ΑΚΕΛ -που πολλοί το έβλεπαν ως Βαβυλωνία και πολιτικό ακταρμά- αλλά οι του Συναγερμού το ερμήνευαν ως πολυσυλλεκτικότητα και κληριδική κληρονομιά. Αυτή η ιδεολογία - λάστιχο και η χαλαρότητα στις διαφορετικές απόψεις των συναγερμικών στα σοβαρά θέματα όπως το Κυπριακό (ναι στη ΔΔΟ, ο Πρόεδρος βολιδοσκοπεί ανενόχλητος και για δύο κράτη), ζητήματα οικονομίας (παιγνίδια με τράπεζες, χατίρια στους εργοδότες και πιέσεις στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα), το μεταναστευτικό (αποτυχία διαχείρισης, τέλλι Νουρή, Αβέρωφ στην Έμπα και το Κονγκό), παιδεία (πατρίς, θρησκεία, οικογένεια του Πρόδρομου Προδρόμου), υγεία (στα λόγια υπέρ του ΓεΣΥ, στις πράξεις συνεχές ροκάνισμα της αξιοπιστίας του συστήματος και της φιλοσοφίας του), περιβάλλον (επαύλεις ακόμα και πάνω στις θαλασσινές σπηλιές), σήμερα αποτελούν το άλλοθι, σε ένα μεγάλο ποσοστό των συναγερμικών, να κινούνται με άνεση προς Χριστοδουλίδη χωρίς τύψεις. Θεωρούν ότι ψηφίζουν πάλι δικό τους και τιμωρούν τον άλλο... δικό τους, ασχέτως εάν ο Χριστοδουλίδης για εννέα χρόνια ήταν μέσα στην κυβέρνηση και δίπλα -πιο δίπλα δεν γινόταν- από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Συν ότι η παράσταση νίκης τού Χριστοδουλίδη λειτουργεί σαν πίτα με το μέλι - αυτό συμβαίνει όταν οι πολίτες έχουν εκπαιδευτεί ότι η δουλειά τους θα γίνει μόνον εάν έχεις βύσμα στην κυβέρνηση.
(Γ) Σήμερα, η Πινδάρου ανακαλύπτει με έκπληξη πόσο λάθος ήταν η απόφαση για αναβολή των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - αντί να γίνουν τον Δεκέμβριο του 2021, με πρόσχημα τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2023. Συναγερμικοί βουλευτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν τη μάχη για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, διότι δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους αλλά ούτε και τους τοπικούς παράγοντες, που είναι οι εργάτες στις βουλευτικές εκλογές και τους μαζεύουν ψήφους. Αυτοί οι εργάτες των κομμάτων, οι τοπικοί παράγοντες του ΔΗΣΥ -αφού μιλάμε για τον Συναγερμό- δεν είναι διατεθειμένοι να μαλλώνουν με τους συναγερμικούς, αφού οι περισσότεροι θέλουν να εκλεγούν ή να επανεκλεγούν δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κοινοτάρχες, κοινοτικοί σύμβουλοι, μέλη των τοπικών εφορειών, στις τοπικές κομματικές επιτροπές, στους συλλόγους, στις εκκλησιαστικές επιτροπές, να συνεργάζονται για δουλειές με τοπικές αρχές κ.λπ. Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο, οι συναγερμικοί τοπικοί αξιωματικοί του κομματικού στρατού να είναι εξαφανισμένοι ή να τα μασούν/δεν μιλούν καθαρά, κρατούν και τα δύο σχοινιά, εκφράζονται αναλόγως ποιον έχουν μπροστά τους αναφορικά με τον προεδρικό υποψήφιο του ΔΗΣΥ.
(Δ) Κάτι ανάλογο και σε πιο υψηλό επίπεδο. Στην Πινδάρου έχει ήδη ξεκινήσει η κούρσα διαδοχής. Και πάλι στη μέση μπαίνουν τα συναγερμικά μέλη και οι ψηφοφόροι, που πρέπει να καλοκρατούνται και να μην δυσαρεστούνται. Ο ΔΗΣΥ θα έχει εκλογικό συνέδριο για νέα ηγεσία, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Χάρης Γεωργιάδης (αναπληρωτής πρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, τέως υπουργός Οικονομικών), Δημήτρης Δημητρίου (βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ), Νίκος Τορναρίτης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ), Κωνσταντίνος Πετρίδης (υπουργός Οικονομικών), Αννίτα Δημητρίου (πρόεδρος της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ), Νίκος Νουρής (υπουργός Εσωτερικών), Γιάννης Καρούσος (υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων) και γιατί όχι και ο Ευθύμιος Δίπλαρος (βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ), είτε ενδιαφέρονται πραγματικά είτε η περιρρέουσα τους θέλει να το σκέφτονται ή να τους παρακινούν/ενθαρρύνουν κομματικοί φίλοι να διεκδικήσουν την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο νέος πρόεδρος του ΔΗΣΥ -είτε παραμείνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε όχι- θα έχει να διαχειριστεί πολύ σοβαρά ζητήματα. Θα πρέπει να συνενώσει/επανενώσει τον ΔΗΣΥ και να αποφασίσει τι κόμμα θα είναι ο Συναγερμός εάν Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης: συμπολιτευόμενο ή αντιπολιτευόμενο; Θα μείνει ο Συναγερμός εκτός της κυβέρνησης του συναγερμικού νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και θα χαρίσει τα λάφυρα στο ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τον Βότση και σε όποιους άλλους θα τον στηρίξουν, καθώς και στον Κωστάκη Κωνσταντίνου (πάνω από 20 χρόνια βουλευτής του ΔΗΣΥ) και άλλα συναγερμικά στελέχη που θα σπεύσουν να υποβάλουν τα σέβη τους ή ο Συναγερμός θα συνεργαστεί θεσμικά με το νέο Πρόεδρο και θα τον στηρίζει και εντός Βουλής. Εκτός κι αν έρθουν τα πάνω κάτω και ο ΔΗΣΥ στηρίξει Χριστοδουλίδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Πάντως, ήδη είναι εμφανές πως κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη έχουν χαμηλώσει τους τόνους...
(Ε) Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΔΗΣΥ και της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου, ίσως να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει ακόμα μεγάλη διείσδυση και επιρροή στη βάση του Συναγερμού. Είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά παράλληλα έχει αναφέρει κιόλας ότι περίπου θα μείνει εκτός, θα παραμείνει μακριά, από την προεκλογική εκστρατεία - εκτός εάν χρειαστεί να εμπλακεί. Στις 11/5/2022, μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ να υποστηρίξει Μαυρογιάννη στις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε: «Δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ ενεργά στον προεκλογικό κατά τρόπο που είτε να προβάλω είτε να έρθω σε αντιπαράθεση με στενούς μου συνεργάτες». Την επομένη προσπάθησε να ανασκευάσει, όχι με μεγάλη επιτυχία. Ούτε πέρασε απαρατήρητο το ότι, για παράδειγμα, στο πολιτικοϊδεολογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λεπτομερή απολογισμό του έργου του και είπε μόνον δύο κουβέντες για την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Επιπλέον, η Πινδάρου παρακολουθεί με ενδιαφέρον, αλλά κυρίως με ανησυχία, μιντιάρχες -φίλους του Αναστασιάδη- να αρχίζουν να στηρίζουν Χριστοδουλίδη. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει αμφισβήτηση για το πόσο σθεναρά στηρίζει ο ίδιος και το οικογενειακό/φιλικό/επαγγελματικό του περιβάλλον την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου (η Λεμεσός είναι μικρή, τα στόματα ανοίγουν πολύ εύκολα). Και για τους συνεργάτες του Προέδρου στο Προεδρικό λέγονται πολλά για το ποιος στηρίζει ποιον - ενδεχομένως αυτό να συνδέεται κατά κάποιο τρόπο και με την απόφαση του κ. Νεοφύτου να αναθέσει σημαντικά καθήκοντα της προεκλογικής του εκστρατείας, στον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Πέτρο Δημητρίου.
Κωλοτούμπα;
Οι δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα (οι δύο που διενεργήθηκαν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δεν θεωρούνται από την Πινδάρου ότι έδωσαν αξιόπιστα αποτελέσματα) δίνουν μεγάλη διαφορά στα ποσοστά των Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη από αυτά του Νίκου Χριστοδουλίδη - τους δείχνουν αρκετά πίσω. Εάν συνεχίσει αυτό και τον Σεπτέμβριο, τότε θα κληθεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ να πάρει αποφάσεις, ίσως και πικρές. Νέα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων θα βγουν προς το τέλος του Σεπτέμβρη, γι' αυτό και η επιμονή του ΔΗΣΥ (και η άρνηση Χριστοδουλίδη) για τηλεμαχίες μέσα στον πρώτο μήνα του φθινοπώρου - θεωρούν ότι βοήθησε την υποψηφιότητα Αβέρωφ το ντιμπέιτ του Ιουλίου στο ΡΙΚ (και έκανε ζημιά στον Χριστοδουλίδη). Εάν τα αποτελέσματα των νέων δημοσκοπήσεων δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες για ανατροπή της σημερινής εικόνας -αν και υπάρχουν παραδείγματα δραματικών ανατροπών π.χ. στις προεδρικές του 2008- τότε ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσον θα συνεχίσει να είναι υποψήφιος μέχρι τέλους, με κίνδυνο να χάσει και το κόμμα, εάν δεν καταφέρει να περάσει στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών ή να βρει άλλες λύσεις, όπως: (α) Είτε επιλογή άλλου συναγερμικού στελέχους (η Αννίτα Δημητρίου δεν δείχνει πρόθυμη να γίνει Ιφιγένεια της Πινδάρου) ή κάποιας κεντροδεξιάς προσωπικότητας που ωστόσο σήμερα δεν διαφαίνεται να υπάρχει τέτοια, δηλαδή που να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, (β) είτε να αναλάβει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να παραμείνει ενωμένη, δυνατή η μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης, και να στηρίξουν όλοι για το καλό του κόμματος, αλλά κυρίως για την πατρίδα που βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων και επερχόμενων δυσκολιών (Κυπριακό, ενεργειακά, οικονομία), τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι καλά γνωρίζοντες τόν Αβέρωφ Νεοφύτου στοιχηματίζουν ότι δεν είναι του χαρακτήρα του αυτού του είδους οι κωλοτούμπες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.