Τις θέσεις της ε/κ πλευράς για το πλαίσιο στο οποίο θα ξεκινούσε η εφαρμογή της λύσης καταγράφει το έγγραφο με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2015 και επικεφαλίδα «Entry into force» (έναρξη ισχύος) το οποίο δημοσιοποίησε το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ το τρίπτυχο συγκλίσεων, αποκλίσεων και σημείων προσέγγισης το οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, ημερομηνίας 15 Μαρτίου 2017, περιλαμβάνει τη διαφωνία των πλευρών για το αν αυτοί οι προσωρινοί διορισμοί θα γίνονταν χωριστά για κάθε κοινότητα ή από κοινού.
Το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το επιτελείο Παπαδόπουλου αποτελείται από μια επιστολή ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2016 του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Αφού ζητείται από τα κόμματα να ενημερώσουν για τους εμπειρογνώμονές τους για την ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή, προστίθεται πως «λόγω και των όσων διημείφθησαν κατά τη συνεδρία» του ΕΣ για το θέμα της έναρξης ισχύος, στην επιστολή επισυνάπτονται «οι σχετικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά μας».
Αναλυτικά στο έγγραφο αυτό αναφέρεται πως:
- Η νέα κατάσταση πραγμάτων, περιλαμβανομένων των Συνταγμάτων της ομοσπονδίας και των πολιτειών και της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, ξεκινά τη στιγμή της έγκρισής της σε δημοψηφίσματα. Τα όργανα και οργανισμοί που προβλέπονται στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα «αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους αμέσως» για να ενεργούν «μέχρι τις εκλογές ή νέους διορισμούς».
- «Γενικότερη ευθύνη» των ηγετών οι οποίοι θα υπογράψουν τη συμφωνία θα ήταν «να τοποθετήσουν τους αρχικούς κατόχους των θέσεων για όλες τις θέσεις σε όλους τους θεσμούς, σώματα και αξιώματα».
- Ως εκ τούτου, σημειώνεται, οι ηγέτες θα προχωρούσαν άμεσα «σε συνδιαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και άλλους ενδιαφερόμενους να πληρώσουν όλα τα αξιώματα και θέσεις σε όλους τους θεσμούς» σε εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία και ανεξάρτητους αξιωματούχους, «μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές και/ ή μετέπειτα διορισμοί».
- Οι συνταγματικές ρυθμίσεις για τους προσωρινούς διορισμούς «θα είναι όσο λεπτομερείς και συγκεκριμένες είναι δυνατόν, προς αποφυγή της όποιας διαφωνίας ή αμφισβήτησης».
- Η «διακριτική ευχέρεια» των ηγετών θα αφορούσε κυρίως την αρχική σύνθεση των οργανισμών. Οι ηγέτες θα επέβλεπαν επίσης την οργάνωση «από τα αρμόδια όργανα, των εκλογών για τις αιρετές θέσεις που προβλέπονται στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα και των διορισμών των ανώτατων και ανεξάρτητων αξιωματούχων» σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.
Στο τρίπτυχο των συγκλίσεων, αποκλίσεων και σημείων προσέγγισης ημερομηνίας 15 Μαρτίου 2017, στο οποίο αναφέρθηκε προχθές ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταγράφονται -σύμφωνα και με πηγές που έχουν δει τα σχετικά έγγραφα- οι διαφορετικές απόψεις των πλευρών για το πώς θα γίνουν αυτοί οι διορισμοί. Το επίμαχο σημείο αφορά τη θέση της ε/κ πλευράς για διορισμό των θέσεων που θα έχει κάθε κοινότητα από τον αντίστοιχο ηγέτη (σημειωμένο με μπλε χρώμα) και τη θέση της τ/κ πλευράς για από κοινού διορισμό.