Στο 3ο επεισόδιο, σας παρουσιάζουμε 3 αγροκτήματα: παραγωγής ντομάτας, μεταποίησης ντομάτας και παραγωγή του κυπριακού μηλίτη
Μαρία Παντελή, παραγωγή ντομάτας
Η Μαρία Παντελή είναι μια νέα γεωργός, και έχει καταφέρει μαζί με τον σύζυγό της να αναπτύξει και να διατηρεί μια βιώσιμη επιχείρηση στην παραγωγή ντομάτας. Η μετάβαση από την συμβατική στην βιολογική καλλιέργεια είναι υλοποιήσιμη, εάν υπάρχει μια οικονομική στήριξή από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Μαρία Κακαθύμη ΛΤΔ, μεταποίηση ντομάτας
Η κυρία Μαρία Κακαθύμη διαθέτει στην κυπριακή αγορά 10 διαφορετικά προϊόντα από την μεταποίηση ντομάτας, όπως, μαρμελάδα, διάφορες σάλτσες, ντοματοχυμούς, παραδοσιακή πάστα. Η μεταποίηση ντοματοχυμού καταλαμβάνει το 80% της παραγωγής. Νατάσα και Nigel, παραγωγή μηλίτη “μηλίτσα“
Η Νατάσα Κλεάνθους με τον Αυστραλό σύζυγό της Nigel O'Connor, έφτιαξαν στον Φαρμακά τον πρώτο κυπριακό μηλίτη με την ονομασία “μηλίτσα“ και τον διαθέτουν σε διαφορετικές γεύσεις: τον ημίγλυκο, ξηρό και αρωματικό μηλίτη. Η επαναστατική πρόταση των Νατάσα και Nigel είναι εφαρμογή της “επιστρεφόμενης γυάλινης μπουκάλας“, όπου τα άδεια μπουκάλια να παραδίδονται σε εταιρεία, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει τον καθαρισμό και την πώληση τους για νέα εμφιάλωση του μηλίτη, έτσι ώστε να μειωθεί αφενός το κόστος παραγωγής του μηλίτη και αφετέρου να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγής αποβλήτων.