Δρόμοι, σπίτια, εμπορικά κέντρα, αλιευτικά σκάφη, κούπες καφέ, κινητά τηλέφωνα και όλες οι άλλες υποδομές που διευκολύνουν την καθημερινή μας ζωή ζυγίζουν τώρα περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια τόνους – αριθμός ίσος με το συνολικό βάρος όλων των φυτών, ζώων, μυκήτων και βακτηρίων στον πλανήτη.
Η δημιουργία αυτής της μάζας τον ανθρωπογενών υλικών έχει επιταχυνθεί τα τελευταία 120 χρόνια: τα τεχνητά κατασκευασμένα αντικείμενα έχουν μεταβεί από το μόλις 3% της παγκόσμιας βιομάζας το 1900 σε επίπεδο ίσο με αυτή σήμερα. Η ποσότητα των νέων παραγόμενων προϊόντων κάθε εβδομάδα είναι ισοδύναμη με το σωματικό βάρος και των 7,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι αποκαλύψεις αυτών των ευρημάτων, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, είναι συγκλονιστικές. Τα πλαστικά του πλανήτη από μόνα τους τώρα ζυγίζουν δύο φορές περισσότερο από τα θαλάσσια και χερσαία πανίδα.
Ανθρώπινες κατασκευές
Τα κτίρια και οι υποδομές υπερτερούν των δέντρων και των θάμνων. «Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από την αίσθηση ότι είμαστε μόνο ένα μικρό είδος, ένα από τα πολλά», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Ρον Μίλο.
Αυτοί οι αριθμοί πρέπει να μας αφυπνίσουν. Μας θυμίζουν «κάτι για την ευθύνη που έχουμε, δεδομένου ότι έχουμε γίνει η κυρίαρχη δύναμη», προσθέτει.
Αυτός και η ομάδα του είχαν δημοσιεύσει στο παρελθόν μια εκτίμηση της ποσότητας της βιομάζας στη Γη, η οποία οδήγησε στο ερώτημα του πως συγκρίθηκε με τη μάζα των τεχνητών αντικειμένων.
Η Εμιλι Ελάντσαμ, τότε μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Weizmann, ηγήθηκε της προσπάθειας να συγκεντρώσει διαφορετικά σύνολα δεδομένων σχετικά με τη μάζα των υλικών στον κόσμο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανθρωπογενής μάζα διπλασιάζεται κάθε είκοσι χρόνια από το 1900. Η συνολική βιομάζα παρέμεινε πιο σταθερή σε εκείνη τη χρονική περίοδο, αν και η βιομάζα των φυτών μειώθηκε περίπου στο ήμισυ από την «αυγή» της γεωργίας πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Η ομάδα εκτιμά ότι η ανθρωπογενής μάζα τη φετινή χρονιά – συν ή πλην έξι χρόνια – θα ξεπεράσει τη βιομάζα του πλανήτη.
Οι ερευνητές επέλεξαν να επικεντρωθούν μόνο στη ζωντανή βιομάζα και τα ανθρωπογενή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται – όχι τα απόβλητα. Με τα απόβλητα, η ανθρωπογενής μάζα ξεκίνησε να ξεπερνά τη βιομάζα το 2013, συν ή πλην πέντε χρόνια.
Αυτοκίνητα σε Πάρκινγκ
Περίπου το ήμισυ της τρέχουσας ανθρωπογενούς μάζας στον κόσμο είναι σκυρόδεμα, με αδρανή υλικά όπως το χαλίκι να «υπερτερούν» σε σχέση με τα υπόλοιπα. Τούβλα, άσφαλτος, μέταλλα, πλαστικά και άλλα υλικά αποτελούν περίπου το 19% του συνόλου αυτής της μάζας.
Η νέα έρευνα χρησιμοποιεί ένα αρκετά συντηρητικό μοντέλο υπολογισμού τόσο για τον προσδιορισμό της ανθρωπογενούς μάζας όσο και των αποβλήτων. Δεν λαμβάνει επίσης υπόψη τους τους δισεκατομμύρια τόνους Γης που μετακινήθηκαν κατά την εξόρυξη άνθρακα ή τη βυθοκόρηση.
Λαμβάνοντας υπόψη μια πιο εκτεταμένη εικόνα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η ανθρωπογενής μάζα υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τη βιομάζα το 1977, σύμφωνα με έρευνα του Κόλιν Γουότερς, γεωλόγου στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Αγγλία, ο οποίο συζήτησε την έρευνα στα αρχικά της στάδια με τον Μίλο αλλά δεν συμμετείχε άμεσα στη μελέτη.
Πέντε τρόποι με τους οποίους ο ταξιδιωτικός κλάδος θα «ξανακερδίσει» τον κόσμο
Οποια και αν είναι όμως η στιγμή που τα παράγωγα της ανθρωπότητας «επισκίασαν» τη φύση, η μελέτη αποτελεί σημάδι του ότι οι άνθρωποι επεμβαίνουν και τροποποιούν τον πλανήτη σε τέτοιο βαθμό που έχουμε οδηγηθεί σε μια νέα γεωλογική εποχή που ονομάζεται Ανθρωπόκαινο.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του, που ο πλανήτης δέχεται τόσο ισχυρή επίδραση από ένα και μόνο είδος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η νέα έρευνα προκαλεί επίσης ανησυχία για το μέλλον. Εάν η δυναμική των τρεχουσών τάσεων συνεχιστεί, η ανθρωπογενής μάζα θα αυξηθεί έως και στο τριπλάσιο της βιομάζας έως το 2040 – και υπάρχουν πολλά μέταλλα και ορυκτά για να συμβεί αυτό στο εγγύς μέλλον.
Ολη αυτή η νέα ανθρωπογενής μάζα τελικά θα καταστεί απόβλητο που θα πρέπει κάπως να αντιμετωπιστεί, λέει ο Φρίντολιν Κράουσμαν, ο οποίος μελετά τη βιώσιμη χρήση πόρων στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου Φυσικών Πόρων και Επιστημών ζωής της Βιέννης και ήταν ομότιμος κριτικός για την εργασία.
«Τα επόμενα 20 χρόνια θα έχουμε περισσότερα απόβλητα από ότι τα τελευταία 120», τονίζει. «Τα περισσότερα από αυτά που έχουμε τώρα χρίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, από τη δεκαετία του 1960. Τώρα φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους, οπότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά τεράστιες ροές αποβλήτων».
Scientific American
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.