Κατάργηση αργιών πριν να φύγει ο Προδρόμου από το υπουργείο, αν και αυτός ελπίζει ή νομίζει ότι είναι ικανός να συνεχίσει το ανύπαρκτό του έργο. Θα μπορούσε φυσικά να ονομάσει την κατάργηση ως αξιοποίηση για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που θέλει να πιστεύουμε ότι προωθεί. Αλλά και πάλι δεν του βγαίνει. Από την άλλη, το ιδανικό θα ήταν να καταργηθούν. Πού κολλά να χάνουν οι μαθητές μία μέρα μάθημα γιατί γιορτάζει ο Αρχιεπίσκοπος. Και όσον αφορά τη γιορτή των γραμμάτων, φυσικά και πρέπει να αξιοποιηθεί στο σχολείο, είτε με μάθημα είτε με ποιοτικό σχολικό χρόνο, κάτι που λείπει από τα σχολεία ιδίως τα τελευταία χρόνια λόγω εξετάσεων και πανδημίας.
Θα μπορούσαν επίσης να καταργηθούν και να αξιοποιηθούν διαφορετικά και οι δύο σχολικές εκδρομές φυσικά. Τσουβαλιαστά στα λεωφορεία οι μαθητές και είτε τους κυνηγάνε οι καθηγητές στα κέντρα των πόλεων είτε τους παρατάνε σε παρακμιακά εστιατόρια από τις οκτώ μέχρι τις δώδεκα για να φάνε σουβλάκια ή χάμπουργκερ από τις δέκα το πρωί. Να βαριούνται, να μην ξέρουν τι να κάνουν, να δίνει ο ένας στον άλλο δεδομένα για να παίζουν με τα κινητά τους και φυσικά πάει χαμένη μια μέρα. Για μια εκδρομή που κάνουν οι μαθητές ίδια από το δημοτικό μέχρι το λύκειο. Και φυσικά όταν προτείνει ο καθηγητής να πάει μια ομάδα μαθητών σε ένα μουσείο, μια επίσκεψη δημιουργική, ένα σεμινάριο, ξεκινάει γκρίνια, (όχι πάντα) μα θα χάσουν μάθημα, θα αναστατωθεί το πρόγραμμα, είναι εκτός ύλης.
Θα μπορούσαν την ίδια ώρα να καταργηθούν και να αξιοποιηθούν και οι δύο μέρες του εκπαιδευτικού. Κατ' αρχάς, ο κόσμος νομίζει ότι είναι αργία στο Όνομα του Άγνωστου Εκπαιδευτικού που πέθανε στην άγνωστη έδρα. Κατά δεύτερον, το πρόγραμμα του σχολείου φορτώνεται με ανούσια σεμινάρια, ως επί το πλείστον, που ενδιαφέρουν πολύ λίγους εκπαιδευτικούς. Και όταν ζητήσει ένας εκπαιδευτικός να πάει σε κάποιο σεμινάριο που τον ενδιαφέρει, πάλι ξεκινάει η γκρίνια, πόσες φορές να λείψει και τι το θέλει το σεμινάριο… Μα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του καθενός δεν γίνεται η επιλογή επιμόρφωσης; Νοουμένου ότι σεμινάρια ειδικότητας γίνονται δύο φορές τον χρόνο (ο θεός να τα κάνει σεμινάρια). Σε κάθε περίπτωση οι μέρες αυτές που δεν είναι στο Όνομα του Άγνωστου Εκπαιδευτικού για να το ξεκαθαρίσουμε ξανά, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα.
Κατά τα άλλα, θα μπορούσαν και οι εξετάσεις τετραμήνων να καταργηθούν, άχρηστες παντελώς, αλλά όχι… με αυτές χάνεται μόνο ένας μήνας και κάτι, συν τα άλλα τα αρνητικά. Και σε γενικές γραμμές δεν εξήγησε κανείς ποιο είναι το ποιοτικό όφελος των εξετάσεων αυτών και με ποιον τρόπο γίνεται η αποκαλούμενη ανατροφοδότηση (τάχα) ή με ποιον τρόπο βελτιώνονται ποιοτικά οι μαθητές.