Σίγουρα η γενιά του Φειδία δεν θυμάται τη διαφήμιση όταν πριν μερικές δεκαετίες ήρθε το καθαριστικό γυαλιών στην Κύπρο, που έστελνε το μήνυμα «Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Είναι στη φύση μας, και είναι και λογικό να αναζητούμε τις ευκολότερες λύσεις αλλά… αλλά αυτές θα πρέπει να είναι πραγματικές λύσεις, αποτελεσματικές λύσεις.
Με το ξημέρωμα των εκλογών βγήκαν πολλοί, κυρίως από κόμματα, να μας εξηγήσουν ότι 71 χιλιάδες συμπολίτες μας ψήφισαν τον Φειδία απλά για να διαμαρτυρηθούν. Αυτή η πρακτική μου θύμισε και πολλούς οικονομολόγους που μας λένε «αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά και δεν έχουμε βαθιά και παρατεταμένη κρίση» ή «δεν θα έχουμε πληθωρισμό, απλά ένα μικρό σκαμπανέβασμα». Επιπόλαιες αναλύσεις. Επιφανειακές αναλύσεις. Μου θυμίζει την προ της κρίσης περίοδο που μας έλεγαν ότι «η Κύπρος είναι μικρή και το πρόγραμμα διάσωσής της θα περάσει εύκολα μαζί με της Ελλάδας και της Ισπανίας». Μου θυμίζει τον καιρό της χρηματιστηριακής φούσκας που λογιστές και οικονομολόγοι αξιολογούσαν παράγκες ως ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης.
Ένα σωστό κόμμα δεν ξεκινά με το να κάνει αυτοκριτική και παραδοχές που έτσι και αλλιώς όλοι γνωρίζουμε πως δεν τις εννοούν. Ένα σωστό κόμμα, θα έπρεπε να πάει να βρει τις 71 χιλιάδες ψηφοφόρους του Φειδία και να μάθει πραγματικά τι ήταν αυτό που τους ώθησε να τον ψηφίσουν. Και αυτός δεν είναι ένας λόγος. Δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η ψήφος της διαμαρτυρίας. Είναι 1.002 λόγοι.
Μπορεί όλοι οι λόγοι να έχουν λανθασμένη βάση και άρα ένα σωστό κόμμα θα πρέπει να δει πώς να μην επαναληφθεί το λάθος και όχι να κάνει αυτοκριτική. Ή μπορεί όλοι οι λόγοι να είναι ορθοί και άρα το κόμμα να κάνει αυτοκριτική και να τους υιοθετήσει. Μπορεί να είναι ένα μίγμα από λόγους. Λόγοι ουσίας, φιλοσοφίας, προσέγγισης, επικοινωνίας… αμέτρητοι. Αλλά βλέπετε τα κόμματα γέμισαν με άτομα του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», καλύτερα «πατώσατε». Τύπους και τύπισσες που βαριούνται να διαβάσουν, να διερωτηθούν, να ρωτήσουν, να συζητήσουν, να σκεφτούν, να δουλέψουν.
Ανέλαβα πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η κατανόηση και εφαρμογή των κανόνων του δημοσιονομικού πλαισίου. Με τη στήριξη τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταφέραμε και μάθαμε 5-6 πράγματα. Με την πρώτη μας παρουσίαση στη Βουλή έγινε αντιληπτό ότι αυτό το πλαίσιο και η σημασία του δεν ήταν κατανοητή. Γι’ αυτό δεν επικρίνω κανένα. Και εμείς την ίδια άγνοια είχαμε. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να στείλουμε επιστολή στα κόμματα με την οποία ζητούσαμε συνάντηση για να ενημερώσουμε γι’ αυτά τα θέματα. Ούτε καν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν. Αυτοί είναι. Ο Φειδίας τουλάχιστον αντιλήφθηκε την άγνοιά του και έστειλε το μήνυμα ότι θα διαβάσει, θα προσπαθήσει, θα μάθει. Αν θα το κάνει, θα το δείξει η ιστορία. Σίγουρα όμως είναι ήδη μπροστά από αρκετά κομματικά στελέχη.
Ό,τι ανάλυση είχαν κάνει κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας, κατά την προ της κρίσης περίοδο, την περίοδο των διαβατηρίων, κάνουν και σήμερα. Ανάλυση του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Η μόνη μου απορία είναι αν το αντιλαμβάνονται αυτό και απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο (όχι τις 71 χιλιάδες που ψήφισαν Φειδία) ή αν πραγματικά τόσο έν' το επίπεδο – δάπεδό τους που το πιστεύουν.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.