Διανύσαμε την πρώτη εβδομάδα, ημερολογιακά, του καλοκαιριού, και όλα δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο και πολύπλοκο θέρος στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και του πολιτικού προβλήματος.
Κατ' αρχάς, σε ό,τι αφορά την οικονομία, τους επόμενους μήνες μέχρι το φθινόπωρο θα κριθεί το βάθος της ύφεσης, οι αντοχές εργαζομένων και επιχειρήσεων και η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο 12 Ιουνίου - 12 Οκτωβρίου, που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Η προσέγγιση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι συντηρητική, καθώς πρέπει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ αιτημάτων, της δύσκολης πραγματικότητας σε ορισμένους κλάδους και των στενών δημοσιονομικών δεδομένων.
Πρόσθετος παράγοντας αβεβαιότητας η εξέλιξη της νόσου το φθινόπωρο. Στον σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο νέας έξαρσης των κρουσμάτων και επαναφοράς των περιορισμών. Όλες οι χώρες σχεδιάζουν με την υπόθεση ότι θα υπάρξει επανεμφάνιση της νόσου. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να υποτιμηθεί ένα τέτοιο σενάριο, γι' αυτό και η Κύπρος πρέπει να διατηρήσει δημοσιονομικά αποθέματα ικανά για τη διαχείριση των επιπτώσεων από ένα νέο κύμα αυξημένων κρουσμάτων. Αυτή η προσέγγιση περιορίζει το εύρος των παρεμβάσεων στην παρούσα φάση, αλλά υπάρχει ένας κίνδυνος. Η στήριξη σε εργαζομένους και επιχειρήσεις να είναι τελικά μικρότερη από αυτή που έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να δούμε επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και εργαζόμενοι να μένουν χωρίς απασχόληση, με ό,τι αυτό και αν σημαίνει για την προσπάθεια ανάκαμψης. Η θεραπεία σε αυτό τον κίνδυνο δεν είναι άλλη από τη συνεχή παρακολούθηση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και η λήψη διορθωτικών μέτρων.
[rml_read_more]
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα κρίνουν το πώς η κυπριακή οικονομία θα εισέλθει στη φάση της ανάκαμψης. Σε αυτή τη δύσκολη άσκηση, ο τουρισμός θα κρίνει πολλά. Ουδείς αναμένει κέρδη, αλλά όσο μικρότερη είναι η ζημιά, τόσο μικρότερο θα είναι το βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό, και τόσο μεγαλύτερα τα περιθώρια για δημοσιονομική υποστήριξη της ανάκαμψης.
Στο μέτωπο της πολιτικής, τα μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα για τις επόμενες κινήσεις της στη Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν έντονο προβληματισμό. Οι ανακοινώσεις για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρυπίδα, η στρατιωτική της παρουσία στη Λιβυή και οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων (πολιτικών και στρατιωτικών), δεν προμηνύουν μια εύκολη περίοδο. Η πραγματικότητα είναι ότι το μόνο χαρτί που έχουμε στο χέρι μας είναι αυτό της Ευρώπης, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί με σύνεση.
Ένα δύσκολο και πολύπλοκο καλοκαίρι

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.