Δύο στοιχεία που αποδεικνύουν εντέλει πως δεν έχουμε και πολλές διαφορές ως λαός με τους Τούρκους. Είμαστε και οι δύο λαοί που θέλουμε να δείξουμε πως είμαστε ανώτεροι, πως έχουμε κάτι διαφορετικό από τους άλλους, πως καταφέρνουμε να πιέζουμε καταστάσεις. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της σειράς «Famagusta» που πήρε τον δρόμο για το Netflix… Ελλάδας και Κύπρου. Από τη μια η δική μας πλευρά. Υποδέχθηκε με διθυράμβους το γεγονός. «Αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση για διεθνοποίηση του προβλήματός μας, το κάνει ο Αντρέας και ο Κούλλης» ήταν από τα κλασικά σχόλια που διαβάσαμε για την προβολή της σειράς. Μάλιστα, στα ειδησεογραφικά Μέσα, υπήρχαν και οι βαρύγδουποι τίτλοι «Χαστούκι στην Τουρκία» για την προβολή της σειράς στην πλατφόρμα. Και φυσικά από την άλλη ήταν η Τουρκία. Πρώτα ο Τατάρ στα κατεχόμενα και μετά φτάσαμε μέχρι την Τουρκία. Ο Τατάρ είπε πως είναι μέρος της μαύρης προπαγάνδας και πως θα έκανε διεθνή βήματα, στην Τουρκία δε ανακοίνωσαν με διθυράμβους πως κατάφεραν να σταματήσουν τη διεθνή προβολή της σειράς!
Μόνο Ελλάδα και Κύπρο
Να θυμίσουμε καταρχάς πως η σειρά «Famagusta» δεν είναι κυπριακή σειρά, αλλά ελληνική. Την γράφει η Βάνα Δημητρίου και την παραγωγή κάνουν οι Ανδρέας Γεωργίου και Κούλλης Νικολάου για λογαριασμό του Mega Ελλάδας, ενώ ο Alpha Κύπρου αναμεταδίδει τη σειρά. Η σειρά πράγματι θα πάρει τον δρόμο για το Netflix. Μόνο που η σειρά δεν θα πάρει διεθνή προβολή, αλλά θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της πλατφόρμας που τρέχει σε… Ελλάδα και Κύπρο! Το Mega, ήταν ξεκάθαρο στην ανακοίνωσή του πως η σειρά παίζει σε Ελλάδα και Κύπρο και έκανε επίτηδες με μαυρισμένα γράμματα, ωστόσο αποσιωπήθηκε από άλλα Μέσα Ενημέρωσης που ήθελαν να ανυψώσουν το ηθικό των αναγνωστών τους. Η πλατφόρμα Netflix αγοράζει από εταιρείες παραγωγής και κανάλια των χωρών που παίζει, σειρές και εκπομπές σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το κοινό της. Έτσι έγινε και με τη «Famagusta» που θα παίξει σε Ελλάδα και Κύπρο από 20/09 στο Netflix, όπως παίζουν «Σέρρες» και άλλες ελληνικές ταινίες. Μέχρι στιγμής, η μοναδική σειρά που κατάφερε και πήρε διεθνή προβολή είναι το «Maestro», επειδή αυτή φτιάχτηκε με ειδικές προδιαγραφές που η εταιρεία θεωρούσε πως θα πάει διεθνώς. Φυσικά, δεν είναι και λίγο πράγμα να σε επιλέγουν τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας ανάμεσα σε δεκάδες προγράμματα, ωστόσο η εταιρεία δεν θα ρίσκαρε διεθνή προβολή σειράς, διαταράσσοντας τις σχέσεις της με την Τουρκία, έναν σημαντικό παίκτη της τηλεοπτικής αγοράς διεθνώς. Από πηγές κοντά στους δημιουργούς διαδίδεται πως η σειρά θα συζητιόταν αργότερα για διεθνή προβολή, κάτι που δεν φαίνεται από καλά ενημερωμένες πηγές στην πλατφόρμα και στον ελληνικό σταθμό.
Πόλεμος στο IMDB
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή όλης αυτής της ιστορίας της παραπληροφόρησης είναι πως από τότε που έγινε όλη αυτή η ιστορία διεξάγεται ένας Ελληνοτουρκικός πόλεμος στο IMDB, τη διεθνή πλατφόρμα κριτικής για τη σειρά Famagusta. Είναι μια ιστοσελίδα, στην οποία μπορεί να δει κανείς στοιχεία από σειρές και ταινίες. Στην πλατφόρμα αυτή λοιπόν, ο κάθε ένας μπορεί να κάνει κριτική για τη σειρά από οπουδήποτε στον κόσμο. Η μέση βαθμολογία στο IMDB για τη «Famagusta» είναι 3,8/10. Και ενώ σε όλα τα προγράμματα που υπάρχουν στην πλατφόρμα κριτικής ταινιών και σειρών δίνονται διάφορες βαθμολογίες στην εν λόγω σειρά υπάρχουν δίνονται μόνο βαθμολογία 10 (ως άριστα) και η βαθμολογία 1 (κακή). Και παρατηρώντας πιο αναλυτικά τις κριτικές, η σειρά βαθμολογείται περισσότερο σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, όπου μπορείτε να δείτε το… προφανές: Σε Ελλάδα και Κύπρο βαθμολογούν τη σειρά ως άριστη 10 και στην Τουρκία πιάνει βαθμολογία 1! Στο διαδικτυακό πόλεμο φαίνεται να συμμετέχουν και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκεί όπου έχουμε αποδήμους και μέχρι στιγμής… κερδίζουμε την Τουρκία, αφού υπάρχουν περισσότεροι που βαθμολογούν τη σειρά με 10 απ’ ότι με 1. Στην Αμερική μας… κερδίζει η Τουρκία, αφού το 54% δίνει 1/10 στη σειρά και το 23,4% βαθμολογεί με 10 τη σειρά. Άρα το δικό μας κινηματογραφικό και φανατικό των σειρών λόμπι δεν λειτουργεί… σωστά στις ΗΠΑ.
Τρίβουν τα χέρια τους στη σειρά
Την καλύτερη διαφήμιση κάνει πάντως για το Mega και τον Alpha Κύπρου όλος αυτός ο ντόρος, αφού μπορεί ειδησεογραφικά να καλύπτεται το γεγονός, ωστόσο τα δύο κανάλια τηρούν απλώς σιγή ιχθύος, χωρίς ανακοινώσεις, θεωρώντας πως κάνουν μυθοπλασία. Πάντως, και στην εταιρεία παραγωγής «Make it productions» των Κούλλη Νικολάου και Ανδρέα Γεωργίου τρίβουν τα χέρια τους, αφού ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν φαντάζονταν πως η σειρά θα έπαιρνε πολιτικές διαστάσεις. Πάντως, ο κ. Νικολάου θέλοντας να κρατήσει ήπιους τόνους προτίμησε να κάνει δηλώσεις πως πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας, χωρίς να θέλει να δώσει μεγάλες διαστάσεις στο θέμα.







