Νέες προσθήκες στα μέτρα κατά της πανδημίας αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, με τα νέα μέτρα να περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων και τους πολίτες να απορούν ως προς το κατά πόσο θα είναι πρακτικά εύκολο να εφαρμοστούν. Το πρόβλημα αφορά κυρίως το μέτρο του «test to stay», το οποίο ναι μεν αποτελεί εισήγηση των επιδημιολόγων αλλά μοιάζει δύσκολο να εφαρμοστεί. Το θέμα των σχολείων απασχολεί ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους, γι’ αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Κατά τη σύσκεψη της Τρίτης μεταξύ υπουργού Υγείας και ειδικών, τέθηκαν επί τάπητος διάφορες εισηγήσεις, οι οποίες οδηγήθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο άναψε πράσινο φως.
Οι προσθήκες
Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών που καταγράφεται στην Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, τόνισε ο υπουργός Υγείας σε γραπτή του ανακοίνωση μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος είναι η προστασία και προάσπιση της υγείας όλων των πολιτών, και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων, με το υπουργείο και τους επιδημιολόγους να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χατζηπαντέλας, το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο τελευταίων συνεδριών του Υπουργικού Συμβουλίου εντοπίστηκαν πέραν των 28 χιλιάδων κρουσμάτων με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά το 3%, με τον υπουργό να σημειώνει ότι κατόπιν εισηγήσεων των επιστημόνων, στην παρούσα φάση κρίθηκε αναγκαία η λήψη περαιτέρω προστατευτικών μέτρων στις σχολικές μονάδες, με στόχο τα σχολεία να παραμείνουν σε λειτουργία και να εντοπίζονται έγκαιρα τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.
[rml_read_more]
Ως εκ τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:
- Από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2022, την ένταξη του μέτρου «test to stay» στα σχολεία. Οι στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού θα υποβάλλονται καθημερινά σε rapid test για περίοδο 5 ημερών. Αυτή η απόφαση αφορά μόνο στους μαθητές/μαθήτριες και τα rapid tests θα διενεργούνται από τις κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας που θα επισκέπτονται τα σχολεία.
- Από τις 13 Ιανουαρίου 2022, την άρση της απαγόρευσης για επισκέψεις σε γηροκομεία και κλειστές δομές, με την είσοδο στους εν λόγω χώρους να επιτρέπεται μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης, νοουμένου ότι προσκομίζουν αρνητική εξέταση rapid test της ίδιας ημέρας.
- Από τις 14 Ιανουαρίου θα γίνεται αποδεχτή για σκοπούς ταξιδιού προς την Κυπριακή Δημοκρατία είτε εργαστηριακή εξέταση PCR ισχύος 72 ωρών, είτε rapid test ισχύος 24 ωρών. Στην περίπτωση θετικών περιστατικών, θα πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 10 ημέρες από την ημερομηνία δειγματοληψίας θετικού αποτελέσματος για να ταξιδέψουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
- Και τέλος, την παράταση όλων των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Αναμείνατε διευκρινίσεις
Το «test to stay» είναι ουσιαστικά ένα επιπλέον μέτρο στο ήδη δυσνόητο πρωτόκολλο διαχείρισης επαφών κρουσμάτων. Με βάση το υφιστάμενο διάταγμα, οι ανεμβολίαστοι που είναι επαφές μπαίνουν σε καραντίνα και βγαίνουν μόνο με PCR την 7η μέρα, ενώ οι υπόλοιπες στενές επαφές, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού ή νόσησης, θα υποβάλλονται σε εξέταση ταχεία ανίχνευσης αντιγόνου rapid test την 3η και την 5η ημέρα από την τελευταία ημέρα επαφής με το κρούσμα. Ήδη το πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες και προβλήματα στην ομάδα ιχνηλάτησης, πόσω μάλλον τώρα που μπαίνει και ο παράγοντας σχολεία. Από πρακτικής απόψεως δημιουργούνται προβλήματα τα οποία αφορούν τις κινητές μονάδες δειγματοληψίας. Μόνο το πρώτο διήμερο επιστροφής των μαθητών στα σχολεία εντοπίστηκαν από τους ελέγχους μέσω των κινητών μονάδων 169 κρούσματα, με τα νέα περιστατικά να δηλώνουν κατά μέσο όρο από 3 μέχρι 10 επαφές εντός του σχολικού χώρου. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα που θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να αυξηθούν οι κινητές μονάδες στα σχολεία. Εκτός αυτού, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνεται με τις υπόλοιπες επαφές, σε περίπτωση που μία εκ των επαφών κρούσματος βρεθεί θετική. Αν για παράδειγμα από έναν θετικό μαθητή προκύψουν 10 επαφές, και εντός των επόμενων πέντε ημερών εντοπιστεί και άλλο κρούσμα, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι μαθητές θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε τεστ για άλλες πέντε ημέρες. Παράλληλα, με βάση το πρωτόκολλο που ισχύει για τις ανεμβολίαστες επαφές κρουσμάτων, οι μαθητές αυτοί θα πρέπει να παραμείνουν σε περιορισμό, ωστόσο προκύπτει το ερώτημα του γιατί αφού θα μπορούν να πηγαίνουν σχολείο με αρνητικό τεστ, να μην μπορούν να συμμετέχουν και στις υπόλοιπες τους δραστηριότητες. Για τα παραπάνω, καθώς και για πολλά άλλα ερωτήματα που προκύπτουν, αναμένονται απαντήσεις από πλευράς Υπουργείου Υγείας προτού τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο.
Οι εξηγήσεις
Το πρόγραμμα «test to stay» εφαρμόζεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να λειτουργούν με ασφάλεια τα σχολεία. Κατά τον ίδιο, με τη μέθοδο αυτή, παιδιά που είναι επαφές κρούσματος θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ και μπορεί να μην χρειάζεται να περιορίζονται στο σπίτι. Σύμφωνα με το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, το «test to stay» πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο εδώ και καιρό συστήνεται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και αφορά τον συχνό έλεγχο των επαφών κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, για 5-7 ημέρες περίπου. Η ίδια σημείωσε ότι αυτό το μέτρο θα συμβάλει στο να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι τάξεις, ώστε όταν εντοπίζεται κρούσμα σε μια διδακτική αίθουσα, να μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματα διά ζώσης με όσους είναι αρνητικοί. Παράλληλα, η ίδια ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα συμβάλει στο να αυξηθούν οι έλεγχοι στα σχολεία, η επιδημιολογική κατάσταση των οποίων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Ανάμεσα στους λόγους που οι σχολικές μονάδες προσελκύουν το ενδιαφέρον των επιδημιολόγων είναι και το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των παιδιών παραμένει ανεμβολίαστο, το ότι σύμφωνα με τη δρα Πανά τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά και το ότι αυξάνεται ο αριθμός νοσηλευόμενων παιδιών κάτω των 5 ετών.