Η επόμενη της 10ης Ιανουαρίου δεν μπορούσε να ήταν ίδια ημέρα με τις προηγούμενες στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η χθεσινή κατάθεση της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου για τις προεδρικές του ’23, χωρίς άλλη πρόταση στο τραπέζι, ήταν η φυσιολογική εξέλιξη μετά την επεισοδιακή παραίτηση από την θέση του ΥΠΕΞ του Νίκου Χριστοδουλίδη και την ουσιαστική αποτύπωση της δικής του πρόθεσης να θέσει υποψηφιότητα αργότερα την άνοιξη. Το τελευταίο στάδιο της επίσημης υποψηφιότητας για την προεδρία του ΔΗΣΥ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου, θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, αλλά θα σημάνει και την ουσιαστική έναρξη μιας μακράς προεκλογικής πορείας. Τα νέα δεδομένα στο κόμμα έχουν μεν ρυθμίσει τα επόμενα βήματα και δράσεις εντός του ΔΗΣΥ, ωστόσο, δεν φαίνεται να καταλαγιάζει έξω από το επίπεδο των σωμάτων μία σοβούσα αντιπαλότητα στη βάση του κόμματος. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι σε ποιο βαθμό είναι δυνατόν η πορεία ανεξαρτητοποίησης του Νίκου Χριστοδουλίδη να επιφέρει ρήγματα, πλέον, στη μη ελεγχόμενη δεξαμενή των ψηφοφόρων του κόμματος. Αυτό θα διαφανεί το επόμενο διάστημα, όταν και εφόσον ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιμετρήσει ψύχραιμα και με όρους ρεαλιστικής αποτίμησης τα δεδομένα που θα έχει ενώπιόν του. Τόσο σε σχέση με την επίδρασή του στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της παράταξης στην οποία θεωρεί ότι ίδιος ανήκει όσο και στον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσει είτε με άλλες πολιτικές δυνάμεις, είτε κυρίως με ετερόκλητες δυνάμεις στις οποίες, μάλλον, στοχεύει. Αυτή την εικόνα των πραγμάτων αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα η πολιτική πρακτική του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος σήμερα παραδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών στον άνθρωπο που για τρίτη φορά επιστρέφει σε αυτό, τον Γιαννάκη Κασουλίδη.
[rml_read_more]
Η στρατηγική Αβέρωφ
Η διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας χθες για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ποσώς είχε τυπικό χαρακτήρα. Ό,τι προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα, αρχής γενομένης με την επίσπευση των διαδικασιών εντός του κόμματος, την αντιπαλότητα επί τούτου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να βρεθεί η χρυσή τομή χωρίς να υπάρξουν κραδασμοί στο κόμμα, την κοινοποίηση της πρότασης Α. Νεοφύτου για παραίτησή του ώστε μαζί με τον Ν Χριστοδουλίδη να απευθυνθούν στη βάση του κόμματος, αλλά και την παραίτηση του ΥΠΕΞ, όλη αυτή η συμπύκνωση γεγονότων, δεν έδιναν στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ άνεση για μία τυπική υποβολή υποψηφιότητας. Στη βάση αυτού του σκεπτικού, ο Αβέρωφ Νεοφύτου χθες, στην πραγματικότητα με τις δηλώσεις του από το βήμα της υποψηφιότητας του ΔΗΣΥ, ξεδίπλωσε, ακροθιγώς βεβαίως, τη στρατηγική του για την προεκλογική περίοδο που έρχεται.
Μέσα από τις δηλώσεις του ξεκαθαρίζουν δε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις-δράσεις
- Η προοπτική διατήρησης της εξουσίας επιχειρώντας τη συσπείρωση του κόμματος, αλλά και την εμπέδωση της ενότητας για το κόμμα του, αφού θεωρεί ότι θα συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας με αυξημένα καθήκοντα:
«γιατί τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγάλες ευκαιρίες για να αναβαθμίσουμε τη ζωή όλων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός βιώσιμου, αλλά και καλύτερου μέλλοντας για τη νέα γενιά... Μία χώρα βασισμένη σε ένα σύγχρονο, αναπτυξιακό, οικονομικό μοντέλο, πράσινο και ψηφιακό. Με ένα κοινωνικό κράτος που θα αγκαλιάζει κάθε αδύναμο, με θεσμικά κατοχυρωμένη διαφάνεια και την απόλυτη λογοδοσία».
- Η ξεκάθαρη στάση του απέναντι στη ανάγκη για συνεργασίες και συγκλήσεις, κάνει αναφορά στα πολλά κοινά που έχει το κόμμα του με το ΔΗΚΟ, ενώ εξαγγέλλει επαφές και με τις άλλες δυνάμεις του Κέντρου στη βάση και των παραδοσιακών συνεργασιών μέσα από την πρακτική του παρελθόντος:
«Για ν’ αλλάξουμε τη χώρα μας ακόμα προς το καλύτερο, γιατί είχαμε μία πάρα πολύ καλή και πετυχημένη διακυβέρνηση. Είμαι έτοιμος, με πολύ αξιόπιστο τρόπο, να μπω σε έναν διάλογο για να χτίσουμε αυτές τις συμμαχίες. Και νομίζω –και πάλι ταπεινά– πως ξέρουμε να χτίζουμε συμμαχίες… Το ΔΗΚΟ ανήκει στον κεντρώο χώρο, όταν ήταν αντιπολίτευση στήριξε την πορεία οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, ψήφιζε κατά παραδοσιακό τρόπο όλους τους προϋπολογισμούς –το έπραξε και φέτος- «και βεβαίως είμαστε ανοικτοί και με το ΔΗΚΟ και με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις… Ο ΔΗΣΥ έχει πολύ περισσότερα κοινά με τον κεντρώο χώρο απ' ότι ο κεντρώος χώρος με την Αριστερά.
- Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιχειρεί να χτίσει ένα μέτωπο εναντία στο ΑΚΕΛ στο κλασικό σύνθημα «Δεξιά-Αριστερά». Στη βάση αυτού το μετώπου θα χρωματίσει την προεκλογική του εκστρατεία. Η χθεσινή του παρέμβαση αποτελεί την έναρξη της διαδικασίας αντιπαλότητας με το κόμμα της Αριστεράς, αφού, όπως υποστηρίζει, με το ΑΚΕΛ τους χωρίζουν πολλά:
«Διαφορετική φιλοσοφία και διαφορετικές πρακτικές, είναι συντηρητικοί ενάντια στο κάθε τι φιλελεύθερο… Αντί πρότασης, επιθυμούν να φράξουν τον δρόμο στον ΔΗΣΥ. Για να πετύχουν τι; Να επαναφέρουν τις πολιτικές του ΑΚΕΛ που μας οδήγησαν στην οικονομική χρεοκοπία και έκτοτε να αγωνίζεται ο λαός μας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ξανασταθούμε στα πόδια μας; Και σταθήκαμε. Με το ΑΚΕΛ να βάζει πάντοτε εμπόδια και να είναι τροχοπέδη, όχι μόνο στην πορεία ανάκαμψης της χώρας, αλλά και ενάντια σε οτιδήποτε σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό. Σίγουρα, δεν θα μπω σε διάλογο με το ΑΚΕΛ».
Χριστοδουλίδης και βάση
- Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή αναφορά Νεοφύτου στις αποφάσεις Χριστοδουλίδη. Μέσα από τις χθεσινές του δηλώσεις διαφαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια να παρουσιάσει την εμφανιζόμενη ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη ως αφερέγγυα.
Ρίχνοντας τους τόνους, και σαφώς ηπιότερος στις επιλογές Νίκου Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επικαλείται τις συνεχόμενες δηλώσεις του έως σήμερα ΥΠΕΞ ότι ο ίδιος είναι και νιώθει κοντά στο κόμμα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέφυγε να απαντήσει ευθέως χθες στο ερώτημα εάν τίθεται θέμα κομματικής τάξης σε περίπτωση κατά την οποία ο Ν. Χριστοδουλίδης κινηθεί εκτός κομματικών πλαισίων. Ωστόσο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι Συναγερμικός. «Θα τον ήθελα πολύ, μετά και από την τολμηρή και θαρραλέα μας πρόταση να πάμε στη βάση, να είχε βάλει την υποψηφιότητα στο δικό του κόμμα. Από κει και πέρα, πήρε την απόφασή του να μην διεκδικήσει μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες. Σεβόμαστε την απόφασή του», σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη δεν αφορά το κόμμα, αλλά και, κυρίως, δεν πρόκειται σε περίπτωση που θα είναι υποψηφίος να έχει την ευχέρεια να κινηθεί μέσα από την οργανωμένη βάση του κόμματος.