Τους καθίζουν στο σκαμνί για το... safepass

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

Πολλές φουρτούνες έχουν να αντιμετωπίσουν τον τελευταίο καιρό οι επιδημιολόγοι, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και μη, μιας και το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούν στις δικαστικές αίθουσες ως κατηγορούμενοι για τις εισηγήσεις που έκαναν όλο αυτό το διάστημα προς την κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Πολίτες και οργανωμένα σύνολα σέρνουν στα δικαστήρια τόσο τους επιδημιολόγους όσο και τον υπουργό Υγείας αναφορικά με τα διατάγματα που ο τελευταίος εκδίδει κατά καιρούς, με τις καταγγελίες να αγγίζουν τις 108 μέχρι στιγμής, οι πλείστες εκ των οποίων αφορούν την εφαρμογή του safepass. Οι ειδικοί απαιτούν νομική ασυλία, με την κυβέρνηση να την αρνείται και να τους πληρώνει τα δικαστικά έξοδα, και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζεται η μείωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για εμβολιασμό, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το εάν και πότε πρέπει να αρχίσει ο εμβολιασμός ανηλίκων.

[rml_read_more]

Όχι σε ασυλία

Ήδη αρκετοί επιστήμονες έχουν κληθεί να καταθέσουν είτε ως μάρτυρες είτε ως κατηγορούμενοι, με τους περισσότερους να παρουσιάζονται στις δικαστικές διαδικασίες με δικηγόρους που οι ίδιοι έχουν ορίσει. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη  ότι το κράτος θα καταβάλει για λογαριασμό των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής τα δικηγορικά έξοδα, αλλά και τυχόν αποζημιώσεις που θα προκύψουν σε περίπτωση καταδικαστικών αποφάσεων. Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από σχετική εισήγηση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος φάνηκε να συμμερίζεται σε σημαντικό βαθμό τις απόψεις των επιδημιολόγων. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου βάζει τέρμα και στις έντονες συζητήσεις μεταξύ των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και των επιστημονικών συμβούλων του Υπουργείου Υγείας αφού είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος δεν μπορεί να αναλάβει τη νομική εκπροσώπησή τους, μιας και βάσει νόμου η Νομική Υπηρεσία μπορεί να εκπροσωπήσει μόνο τους κρατικούς λειτουργούς.

Το παράπονο των ειδικών

Τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας κατά την τελευταία τους συνάντηση την περασμένη Τρίτη εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να τους παραχωρηθεί νομική ασυλία, δηλαδή να μην υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης αγωγής εναντίον τους ή καταδίκης τους για εισηγήσεις που έχουν υποβάλει στην κυβέρνηση και έχουν υιοθετηθεί. Ακόμη υπήρξε και η εισήγηση η Νομική Υπηρεσία να αναλάβει την ευθύνη για αναστολή κάθε δικαστικής διαδικασίας στην οποία τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής θα κληθούν να παρουσιαστούν είτε ως εναγόμενοι είτε ως μάρτυρες, αν και στην αρχή η πλειοψηφία των επιστημόνων υποστήριζε τη θέση για διεκδίκηση νομικής ασυλίας, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη παρουσιαστεί ως μάρτυρες σε δικαστικές διαδικασίες. Μάλιστα υπήρξαν και μέλη της ομάδας που προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που δεν τους παραχωρηθεί νομική ασυλία θα σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εάν το θέμα δεν ξεκαθαρίσει σύντομα. Όπως ανέφερε στον «Π» μέλος της συμβουλευτικής ομάδας, οι ειδικοί απαίτησαν να διευθετηθεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Μάλιστα ζητούν συνάντηση με τον κ. Ιωάννου πριν γίνει ο επικείμενος ανασχηματισμός. Το μεγαλύτερο παράπονο των επιδημιολόγων είναι ότι δεν εκτιμάται το γεγονός ότι επί 15 μήνες προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους και καταλήγουν εναγόμενοι στα δικαστήρια. Από την άλλη υπήρξαν μέλη που αποφάσισαν να ορίσουν τους δικούς τους νομικούς εκπροσώπους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ετοιμασία δύο διαφορετικών επιστολών προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρώτη επιστολή περιλάμβανε την απαίτηση για παραχώρηση ασυλίας, με όλες τις προειδοποιήσεις που είχαν θέσει όσοι ανήκαν στη συγκεκριμένη ομάδα επιστημόνων και η δεύτερη επιστολή ήταν αποτέλεσμα νομικής συμβουλής την οποία είχαν λάβει οι υπόλοιποι επιστήμονες και αφορούσε την κάλυψη των δικαστικών εξόδων, η οποία κατατέθηκε εν τέλει ενώπιον του υπουργού Υγείας.

Μάρτυρας ο Κωστρίκης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ Χρίστος Πέτρου, οι αγωγές υποβλήθηκαν ονομαστικά εναντίον του υπουργού Υγείας και εναντίον κάποιων μελών της επιτροπής. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι περιλαμβάνεται και το δικό του όνομα σε αγωγές, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά μέλος της Επιτροπής για το Εμβολιαστικό Πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και το πρώην μέλος της ΣΕΕ δρ Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος επεσήμανε μάλιστα ότι σε μία από όλες αυτές τις υποθέσεις έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ο ίδιος αποκάλυψε πως έτρεχε στα δικαστήρια στη Λάρνακα για υπόθεση η οποία αφορούσε πολίτη που καταγγέλθηκε από την Αστυνομία για ηλιοθεραπεία σε παραλία, σε περίοδο κατά την οποία απαγορευόταν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δρος Κωστρίκη, ο κατηγορούμενος τον κάλεσε ως μάρτυρα υπεράσπισης χωρίς καν να τον γνωρίζει. Ο κατηγορούμενος ήθελε να αποδείξει πως η απαγόρευση ηλιοθεραπείας, κατά την τότε χρονική περίοδο, ήταν ένα άστοχο μέτρο που ουδεμία σχέση είχε με την προστασία των πολιτών από τον ιό.

Μειωμένο ενδιαφέρον

Πέραν των δικαστηρίων ένα βασικό μέλημα των ειδικών στην παρούσα φάση είναι το να διασαφηνιστεί γιατί το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό όλο και μειώνεται. Μπορεί το 58% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, ωστόσο υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, με τις αιτίες της άρνησής τους να ποικίλλουν. Όπως τόνισε ο δρ Πέτρου, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να μας απασχολεί γιατί ένα ποσοστό κοντά στο 30% του ενήλικου πληθυσμού δεν εξέφρασε την επιθυμία να εμβολιαστεί, με τον ίδιο να αποδίδει εν μέρει την αποστροφή στον εμβολιασμό στο γεγονός ότι νόσησαν αρκετοί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επομένως επιλέγουν να μην εμβολιαστούν λόγω φυσικής ανοσίας. Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι δεν είναι ώρα να συζητάμε για τους εμβολιασμούς ανηλίκων μιας και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ενήλικες που δεν εμβολιάστηκαν και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νοσηλείας σε περίπτωση νόσησης. Μέχρι τις 9 Ιουνίου το 57,6% του πληθυσμού έλαβε την πρώτη δόση, με το 37,9% να ολοκληρώνει το εμβολιαστικό του σχήμα. Σήμερα μέσω της Πύλης Εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμα ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω που δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους μέχρι στιγμής, ενώ στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τις επόμενες εβδομάδες είναι το άνοιγμα της Πύλης Εμβολιασμού αρχικά για τις ηλικίες 18-39 και ακολούθως για όλους τους δικαιούχους άνω των 18 ετών.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play