Δεν φταίνε τα μέτρα, αλλά... η αδιαφορία

Header Image

ΓΡΑΦΕΙ

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μέτρα με στόχο τη μείωση των επαφών και όχι την ταλαιπωρία των πολιτών λαμβάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Οι επιδημιολόγοι εξήγησαν τη λογική της λήψης τοπικών μέτρων, ενώ αναφέρθηκαν και στον προβληματισμό που προκαλεί το γεγονός ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες καταγράφηκαν 12 θάνατοι.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να σχετίζεται και με το ότι παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των ανθρώπων άνω των 60 ετών που νοσούν, το οποίο φτάνει το 15%. Δεδομένου ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες καταγράφηκαν περισσότερα από 2.300 νέα περιστατικά, οι νοσηλείες και οι εισαγωγές στη ΜΕΘ θα συνεχιστούν και αναμένεται να υπάρξουν και νέοι θάνατοι. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μη τήρησης των μέτρων και όχι του κακού σχεδιασμού των παρεμβάσεων που έγιναν, σύμφωνα με τον δρα Τσιούτη.

[rml_read_more]

 

Στο 80% η εγχώρια μετάδοση

Με βάση την εθνική αναφορά, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 79% των κρουσμάτων προήλθαν από εγχώριες μεταδόσεις, ενώ η θνητότητα ανά 100.000 κατοίκους φθάνει το 3,8%. Όσον αφορά τα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών, οι διαγνώσεις είναι περισσότερα από 2.000 και το 85% εξ αυτών είναι εγχώριες. Η θνητότητα είναι στο 0,8%, ποσοστό που είναι πιο πάνω από το 0,1% το οποίο ορίζεται διεθνώς ως όριο ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά την αθροιστική επίπτωση της πανδημίας, δηλαδή την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, είναι 240. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γεώργιος Νικολόπουλος, παρακολουθώντας την επιδημιολογική καμπύλη, βλέπουμε ότι το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερο, αφού ναι μεν δεν υπάρχει κάποια μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες, όμως κινούμαστε σε υψηλά νούμερα χωρίς να υπάρχει ύφεση του φαινομένου. Παρ' όλα αυτά, προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος επιβολής ολικού απαγορευτικού αφού υπάρχουν περιθώρια λήψης στοχευμένων μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Βελτιώνεται η Πάφος

Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού κινείται σε χαμηλά επίπεδα και είναι λίγο πιο πάνω από το 1, ενώ στη Λεμεσό ο δείκτης R0 παρουσιάζει αυξητική πορεία. Σε σχέση με την πορεία της πανδημίας ανά επαρχία, η Λεμεσός συνεχίζει να κυριαρχεί καθώς έχει ξεπεράσει τα 500 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Οι άλλες επαρχίες δείχνουν μια μικρή επιβάρυνση αλλά όχι σε σημείο που να προκαλεί έντονη ανησυχία και ανάγκη επιβολής πρόσθετων μέτρων. Στα θετικά σημειώνεται ότι η Πάφος μπορεί να είναι πάνω από τα όρια, όμως διαφαίνεται μια πτωτική πορεία, η οποία αναμένεται να συνεχίσει μετά και την εφαρμογή του τοπικού lockdown. Σε σχέση με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τον χειρισμό της κατάστασης στην Πάφο, ο δρ Νικολόπουλος επισήμανε ότι λαμβάνονται υπόψη και άλλου είδους παράγοντες όπως είναι ο πληθυσμός της κάθε επαρχίας γιατί διαφέρει το να έχουμε 100 κρούσματα στη Λευκωσία ή τη Λεμεσό, με 100 κρούσματα στον πληθυσμό της Πάφου.

Τεστ στις εξαιρέσεις

Ένα από τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν και προκαλούν αντιδράσεις είναι η υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ σε άτομα που εξαιρούνται με βάση το διάταγμα για να μπορούν να μετακινούνται από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Όπως ανέφερε η λειτουργός του υπουργού Υγείας κ. Μαργαρίτα Κυριάκου, αποφασίστηκε να επιχορηγηθεί από το υπουργείο πρόγραμμα για τον εργαστηριακό έλεγχο των εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί δύο φορές, αφού η εργαστηριακή διάγνωση θα έχει ισχύ για 7 ημέρες. Επιπλέον, η κ. Κυριάκου τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αρχίσει νέος εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζομένους σε γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης και άλλες κλειστές δομές, ιδιαίτερα στις επαρχίες Λεμεσού, ενώ ακολούθως θα γίνει με τη χρήση rapid test αντιγόνου έλεγχος σε εργαζομένους και άτομα που διαμένουν στους χώρους αυτούς.

Ιχνηλάτηση

Στόχος των ενεργειών του Υπουργείου Υγείας παραμένει η μείωση των επαφών καθώς παρά την ενίσχυση της ομάδας ιχνηλάτησης, η οποία αυτήν τη στιγμή απαρτίζεται από 50 άτομα, παράλληλα με τη συνδρομή και λειτουργών από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου, το πρόβλημα παραμένει. Όπως ανέφερε η κ. Κυριάκου, τα άτομα που στελεχώνουν την ομάδα δεν θα είναι ποτέ αρκετά όσο το κάθε άτομο που εντοπίζεται θετικό στον ιό έχει 50-60 στενές επαφές και καθημερινά βλέπουμε 150 με 200 κρούσματα. Προβλήματα στη διαδικασία προκύπτουν και από τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων, όπως είναι η περίπτωση του σφαγείου στη Λευκωσία, η οποία οδήγησε τους επιδημιολόγους στο να ενισχύσουν τα μέτρα στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα στα εργοστάσια, όπου παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος. Όπως δήλωσε ο δρ Τσιούτης, στην περίπτωση του σφαγείου φαίνεται να μην υπήρξε επέκταση του προβλήματος στην τοπική κοινότητα χάρη στην έγκαιρη ιχνηλάτηση και απομόνωση των περιστατικών.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play