Εδώ και μερικά χρόνια η Κύπρος διεκδικεί από τους εταίρους μας στην ΕΕ τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ζήτησε ο Πρόεδρος σε συμβούλια κορυφής, το προανήγγειλε αρκετές φορές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και όλοι αντιληφθήκαμε ότι αργά ή γρήγορα θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς για τη χώρα αυτή. Αντιληφθήκαμε επίσης ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ, ενεργώντας υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα το τουρκικό γεωτρύπανο να τραπεί σε φυγή.
Εδώ βέβαια και μερικές βδομάδες το τροπάρι άλλαξε. Η Ευρώπη, πέραν της τοποθέτησης στην κόκκινη λίστα δύο υπαλλήλων της TPAO «δεν κάνει τίποτα, απεναντίας ακολουθεί πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας». Για να το θέσουμε ακόμα πιο λαϊκά ο ευρωπαϊκός στόλος δεν έχει αποπλεύσει για την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μιας νέας σταυροφορίας απελευθέρωσης της Νήσου των Χριστιανών Αγίων.
Η Ευρώπη
Έχω την εντύπωση ότι μπήκαμε στην Ευρώπη το 2004 για λάθος λόγους. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός οργανισμός στον πλανήτη, διαθέτει επιρροή και εκτόπισμα, αλλά δεν είναι στρατιωτική συμμαχία. Εμείς βεβαίως αυτό αρνούμαστε να το δούμε.
- Μπήκαμε στην ΕΕ για να λύσουμε διά της ένταξής μας το Κυπριακό προς όφελος όλων των Κυπρίων, στην πορεία όμως οι πάντα κουτοπόνηροι Ε/Κ επιχειρήσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ένταξή μας ως μοχλό πίεσης κατά της Τουρκίας διά των βέτο στο άνοιγμα κεφαλαίων. Θυμάστε τα 70 μικρά βέτο. Επιπλέον χρησιμοποιήσαμε την ένταξή τους στην ΕΕ για να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια –κυρίως ρωσικά– παραβιάζοντας κάθε χρηματοπιστωτικό κανόνα της ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά το 2012, όταν η οικονομία μας κατέρρευσε, μόνο η ΕΕ στάθηκε στο πλευρό μας για να καταφέρουμε να ανασυνταχθούμε οικονομικά. Η Ρωσία αρνήθηκε να μας βοηθήσει. Έτσι πήραμε τα λεφτά από το IMF και τις διευκολύνσεις της ΕΚΤ και στη συνέχεια –ως συνήθως– ξεκινήσαμε να βρίζουμε την ΕΕ ότι μας κατέστρεψε.
- Στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό το 2017 στην παρουσία της ΕΕ δεσμευτήκαμε ξανά σε λύση στην παρουσία των Γιούνκερ - Μογκερίνι σε Γενεύη και Κραν Μοντανά. Και οι δύο τελικά θεωρούν ότι επιχειρήσαμε να τους ξεγελάσουμε όπως και το 2004.
Ενώπιον της ΕΕ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η επιτελική του ομάδα μάλλον θεωρούν όλα αυτά τα χρόνια τους Ευρωπαίους ανόητους. Μετά τις παραβιάσεις της Τουρκίας πήγαν αρχικά στη Σύνοδο της Ρουμανίας και περίπου περίμεναν ότι εν είδει ομοβροντίας θα εκδιδόταν μια ανακοίνωση η οποία θα τρόμαζε τους Τούρκους. Ακολούθησαν νέες κινήσεις στα τελευταία συμβούλια των Βρυξελλών καθώς και δημόσιοι διαπληκτισμοί με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ κ. Μπορέλ. Δυστυχώς για μας οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πλέον γνωρίζουν πολύ καλά κι εμάς και την Τουρκία, με την οποία έχουν επιπλέον και τεράστια συμφέροντα.
- Γνωρίζουν ότι είμαστε πολιτικοί αγύρτες. Ότι μπήκαμε στην ΕΕ το 2004 όχι για να λύσουμε το Κυπριακό προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά για να χρησιμοποιούμε την ΕΕ ως μέσο επιβίωσης της ε/κ Κυπριακής Δημοκρατίας του 1964. Μέχρι στιγμής αρνήθηκαν να παίξουν αυτό το παιχνίδι.
- Γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι μια πολύ προβληματική χώρα και πραγματικά θέλουν να μας βοηθήσουν. Με ευρωπαϊκούς όρους όμως και όχι ελληνοκυπριακούς. Ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις, πίεσαν και εμβολίασαν τη λύση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ανέμεναν να ανταποκριθούμε. Μας είδαν να βρίζουμε τον Γιούνκερ και τη Μογκερίνι μετά τη Γενεύη και το Κραν Μοντανά, οι οποίοι μας εξήγησαν ότι η ΕΕ δεν λειτουργεί με όρους μηδενικής ανοχής αλλά μέσω έντιμων συμβιβασμών.
- Γνωρίζουν ότι είμαστε οι ανεπίδεκτοι μαθήσεως αρχοντοχωριάτες της Ανατολικής Μεσογείου. Ότι δεν καταλάβαμε ποτέ πώς λειτουργεί η ΕΕ ως παγκόσμια ήρεμη δύναμη, αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις στο Βέλγιο, στην Ισπανία με τους Καταλανούς, στην Ουγγαρία με τις κυρώσεις στον ακραίο Ορμπάν, αλλά και με το Brexit, όταν μια ολόκληρη Μεγάλη Βρετανία γονάτισε μπροστά στην αναγκαιότητα της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. Αντιθέτως βλέπουν τον δικό μας Πρόεδρο να δηλώνει δημοσίως ότι οι Τ/Κ ως μέρος της ομοσπονδιακής Κύπρου θα λειτουργούν ως πράκτορες της Τουρκίας. Αυτό είναι προσβλητικό ακόμα και να το σκέφτεται, μου είπε πρόσφατα Ευρωπαίος διπλωμάτης.
- Γνωρίζουν ότι ποτέ δεν λειτουργήσαμε ως πραγματικοί Ευρωπαίοι, ούτε εξυπηρετούμε τα πραγματικά συμφέροντα της ΕΕ. Τα πραγματικά συμφέροντα των Κυπρίων αλλά και των Ευρωπαίων εξυπηρετούνται αν η Κύπρος μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό χαπ στην περιοχή, στους τομείς της ενέργειας, της καινοτομίας, της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, των επικοινωνιών, του εμπορίου, της πολιτικής σταθερότητας εν γένει και της ειρήνης. Αντί τούτου, άλλοτε μέσω Ρωσίας, άλλοτε μέσω Κίνας και άλλοτε μέσω των τριμερών γινόμαστε δορυφόροι άλλων μη ευρωπαϊκών χωρών.
Μέτρα
Την Ευρώπη τη θυμόμαστε όταν κινδυνεύουμε, είτε οικονομικά είτε πολιτικά. Κάθε φορά που τα κάνουμε θάλασσα τρέχουμε στις Βρυξέλλες, και ζητάμε βοήθεια και ζητάμε μέτρα. Τι δεν καταλάβαμε; Ότι η ΕΕ ιδρύθηκε για να αποκλείσει τον πόλεμο.