Του Κώστα Νάνου
Ομάδες πρωτοβουλίας και φορείς των Δήμων Γεροσκήπου και Πέγειας εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη Βουλή προκειμένου να μην περάσουν οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την κατάργηση δήμων και κοινοτήτων και την ενοποίησή τους με υφιστάμενους δήμους. Οι επιτροπές πρωτοβουλίας που συγκροτήθηκαν στους δύο δήμους κάνουν λόγο για νομοθετικό πραξικόπημα σε περίπτωση κατάργησης των δήμων δίχως να προηγηθούν δημοψηφίσματα. Θέση των δύο δήμων είναι πως για την όποια αλλαγή θα πρέπει να προηγηθεί δημοψήφισμα. Επιμένουν επίσης ότι θα μπορούσαν να είναι βιώσιμοι δίχως τις προβλεπόμενες συνενώσεις. Στην περίπτωση του Δήμου Πέγειας, ο οποίος προβλέπεται να συνενωθεί με τις γειτονικές κοινότητες Κισσόνεργας, Λέμπας, Χλώρακας και Έμπας, προβάλλεται το επιχείρημα ότι θα χαθεί ο Δήμος Πέγειας που είναι από τους πιο εύρωστους οικονομικά δήμους και ότι θα συγχωνευθεί με κοινότητες που βρίσκονται γεωγραφικά σε μεγάλη απόσταση. Αντί της ενοποίησής του με τις κοινότητες που βρίσκονται ανατολικά της Πέγειας προτείνεται η συνένωση με τις κοινότητες που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά όπως είναι ο Κάθηκας και η Ακουρσός. Η Γεροσκήπου επίσης δεν συναινεί στην ενοποίησή της με τον Δήμο Πάφου και επιμένει ότι ο δήμος θα μπορούσε να είναι βιώσιμος και με πολύ μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική αν συνενωθεί με τη γειτονική κοινότητα των Κονιών, την Κολώνη, την Τίμη, την Αγία Βαρβάρα, την Αναρίτα, τα Μανδριά και τα Κούκλια.
[rml_read_more]
Ζητούν δημοψηφίσματα
Οι επιτροπές πρωτοβουλίας για τη διάσωση των Δήμων Γεροσκήπου και Πέγειας σε κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν νομοθετικό πραξικόπημα τυχόν κατάργηση δήμων χωρίς τοπικά δημοψηφίσματα. Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνουν ότι το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αναφέρεται στην προστασία των εδαφικών ορίων των τοπικών αρχών, ξεκαθαρίζει ότι «Αλλαγές των εδαφικών ορίων τοπικής αρχής δεν πρέπει να γίνονται χωρίς να ζητηθεί και να ληφθεί προηγουμένως η γνώμη των ενδιαφερόμενων τοπικών κοινοτήτων, πιθανώς με δημοψήφισμα όπου τούτο επιτρέπεται από τον νόμο». Επίσης, σημειώνουν ότι το άρθρο 3 της Χάρτας κατοχυρώνει το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής των κατοίκων των επηρεαζόμενων περιοχών στα των τοπικών υποθέσεων, ακόμα και μέσω της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων. Αντίθετα –τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δυο ομάδες πρωτοβουλίας– η κυβέρνηση επιδιώκει να αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα από τους πολίτες, καταργώντας τον υφιστάμενο νόμο και συστήνοντας μονομερώς νέους δήμους. Υποστηρίζουν παράλληλα πως στο «Επεξηγηματικό Σημείωμα» του Υπουργείου Εσωτερικών προς τη Βουλή για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. αναφέρεται ότι: «Το θέμα των διά νόμου συνενώσεων δήμων/κοινοτήτων, χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, τέθηκε ως ερώτημα προς την αρμόδια Διεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα κατά πόσο η ενέργεια αυτή είναι συμβατή με το άρθρο 5 της Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με απαντητική επιστολή ημερομηνίας 7.2.2020, προστίθεται, διαφαίνεται ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβη το Υπουργείο Εσωτερικών συνάδουν πλήρως με τα όσα διαλαμβάνονται στη Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Συντονίζονται και πιέζουν
Οι ομάδες πρωτοβουλίας δημοτών της Γεροσκήπου και της Πέγειας χαρακτηρίζουν αυθαίρετο το συμπέρασμα και διαπιστώνουν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει όλη την αναγκαία πληροφόρηση στο αρμόδιο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην προσπάθειά του, προφανώς, να αποκτήσει νομιμοποίηση για τις αυθαίρετες ενέργειές του, παραπλανώντας έτσι και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ενδεχόμενη έγκριση από τη Βουλή σε νόμο του προτεινόμενου σχεδιασμού θα συνιστά νομοθετικό «πραξικόπημα», υποστηρίζει η κοινή ανακοίνωση των δύο ομάδων. Παράγοντες των δύο δήμων είχαν έρθει σε επαφή με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στα οποία παρέθεσαν τις θέσεις και τα επιχειρήματά τους, κατά την προπαρασκευαστική περίοδο ετοιμασίας των νομοσχεδίων. Από αυτές τις επαφές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έπεισαν και δεν θα περάσει από τη Βουλή η κατάργηση αυτών των δήμων, τουλάχιστον όπως προωθούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι ομάδες πρωτοβουλίας Πέγειας και Γεροσκήπου προτίθενται πάντως να έρθουν σε επαφή με αντίστοιχες ομάδες σε άλλους δήμους και κοινότητες προωθώντας ως κοινή θέση την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφισμάτων. Σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί αυτή η θέση τότε είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με νομικά μέτρα απευθυνόμενοι στην κυπριακή δικαιοσύνη αλλά και στα ευρωπαϊκά όργανα. Ετοιμάζονται επίσης και για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ενώνουν δυνάμεις για κάλπες Πέγεια και Γεροσκήπου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.