Κυπτονομίσματα: Εταιρείες ζητούν άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Header Image

 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) έχει δεχθεί από επενδυτικές εταιρείες αιτήσεις αδειοδότησης για την προσφορά επενδυτικών προγραμμάτων σε ψηφιακά νομίσματα και η εξέταση αυτών των αιτήσεων θα προχωρήσει προσεκτικά.

Στην Ευρώπη ο τομέας παραμένει μη ρυθμιζόμενος και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές για τα επόμενα βήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχωρά αργά και η επεξεργασία του προτεινόμενου ευρωπαϊκού ξανονισμού για τις αγορές σε κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία (κανονισμός MICA). Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ένα διάστημα δύο ετών για να τεθεί σε ισχύ. Γενικά υπάρχει μια διστακτικότητα να δοθεί «ευρωπαϊκό διαβατήριο» στην εν λόγω αγορά η οποία όμως υπάρχει και προσελκύει μαζικά το ενδιαφέρον του κοινού.

Την επιφύλαξή του για τα κρυπτονομίσματα, καθώς παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο απώλειας χρημάτων και στην ανάγκη το θέμα να εξεταστεί με προσοχή εξέφρασε στον «Π» ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Θεοχαρίδης.

[rml_read_more]

Ο κ. Θεοχαρίδης εξήγησε στον «Π» ότι η ΕΚΚ είναι υποχρεωμένη να δέχεται αιτήσεις αδειοδότησης καθώς με βάση την 5η οδηγία ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος, η εποπτεία για τις επενδυτικές εταιρείες που προσφέρουν ψηφιακά νομίσματα ανήκει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η αποδοχή των αιτήσεων δεν συνεπάγεται και τη χορήγηση της άδειας.

Η ΕΚΚ έχει δημοσιοποιήσει στις 13 Σεπτεμβρίου δήλωση πολιτικής για την εγγραφή και τις δραστηριότητες των Παρόχων Υπηρεσιών σε Κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία (ΠΥΚΣ). Η οδηγία υποχρεώνει τους ΠΥΚΣ να συμμορφώνονται πλήρως με τις υποχρεώσεις τους για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, μεταξύ των οποίων είναι ο προσδιορισμός της πηγής των κεφαλαίων των πελατών, η παρακολούθηση των συναλλαγών των πελατών και ο εντοπισμός και η αναφορά υπόπτων συναλλαγών.

Οι κίνδυνοι

Η ΕΚΚ με τη δήλωση πολιτικής στοχεύει να μετριάσει ορισμένους, αλλά όχι όλους τους κινδύνους που ενέχουν οι επενδύσεις σε κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία.

Η μη ρύθμιση δεν εμποδίζει τους Ευρωπαίους να αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αλλά δεν καλύπτονται από την προστασία που παρέχεται σε πελάτες που λαμβάνουν επενδυτικές υπηρεσίες ρυθμιζόμενες από τη MiFID. Στην περίπτωση της Κύπρου η προστασία αφορά την πρόσβαση στο Κυπριακό Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών και στον Χρηματοοικονομικό επίτροπο για την επίλυση διαφορών.

Χθες η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θέτει περιορισμούς στη διαφήμιση και στην προώθηση των κρυπτονομισμάτων από τους influencers. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους παρέμβαση. Ένοχος για αυτή την κίνηση της ισπανικής εποπτικής αρχής είναι ο θρύλος του ισπανικού ποδοσφαίρου Αντρέ Ινιέστα, ο οποίος προώθησε μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter την Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Τον Ιούλιο οι γαλλικές αρχές είχαν επιβάλει πρόστιμο 20.000 ευρώ σε σταρ ριάλιτι για «παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές», αφού δημοσίευσε μια διαφήμιση ιστοσελίδας εμπορίας Bitcoin στο Snapchat.

«Όπως έκανε τώρα η Ισπανία, άλλες χώρες αποφασίζουν να μην περιμένουν απλώς δύο χρόνια για να αποφασίσει τα πάντα ο κανονισμός της ΕΕ (ΜΙCA), αλλά να αναλάβουν δράση σε τομείς όπως η δημοσιότητα», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ισπανίας Rodrigo Buenaventura.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play