Στο κεφάλαιο «επανεκκίνηση της οικονομίας» ο τουρισμός έχει ειδική θέση καθώς η πορεία του κλάδου θα κρίνει τον ρυθμό της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Ο κλάδος έχει υποβάλει δύο βασικά αιτήματα στην κυβέρνηση με στόχο να καταστεί εφικτή η επαναλειτουργία ξενοδοχείων, ακόμη και από τον Απρίλιο, προκειμένου να αξιοποιηθεί το άνοιγμα στην αγορά του Ισραήλ, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος έκανε γνωστό με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ότι η Κύπρος από την 1η Μαΐου θα επιτρέπει την κάθοδο Βρετανών τουριστών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, με εμβόλιο που έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, χωρίς κανένα περιορισμό. Αντίστοιχη διευκόλυνση έχει ανακοινωθεί για το Ισραήλ.
[rml_read_more]
Ακόμη και αν οι αφίξεις από αυτές τις δύο χώρες κινηθούν στα προ πανδημίας επίπεδα δεν λύνεται το πρόβλημα της χαμηλής πληρότητας. Διευκολύνεται η προσέλκυση τουριστών, αλλά μπορεί να μην υπάρχουν ξενοδοχεία σε λειτουργία.
Οι ξενοδόχοι ζητούν:
1ον Να παραταθούν έως και τον Ιούνιο τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης προκειμένου να καλυφθεί το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και να μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και με πληρότητες της τάξης του 10%. Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας διατηρούν την εκτίμηση ότι ουσιαστική ροή αφίξεων θα υπάρξει από τον Ιούλιο, συνεπώς για να μπορέσει να αξιοποιηθεί το όποιο ενδιαφέρον από Ισραήλ και ΗΒ, θα απαιτηθεί ένα κίνητρο για να μπει ξανά το κλειδί στην πόρτα. Το υφιστάμενο σχέδιο, το οποίο παρέχει ειδικό ανεργιακό επίδομα στο 90% των εργοδοτουμένων σε ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα έχει ισχύ μέχρι και τον Μάρτιο.
Η κυβέρνηση δεν έχει απορρίψει το αίτημα. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Π» ότι γίνονται συζητήσεις, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, θα υπάρξει στήριξη, αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν αποφάσεις.
2ον Να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα. Το επιχείρημα είναι ότι δεν έχει νόημα να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία εμβολιασμένοι επισκέπτες και το προσωπικό που τους εξυπηρετεί να παραμένει ευάλωτο.
Αρμόδια πηγή σημείωσε στον «Π» ότι όλα τα αιτήματα και γενικά η προτεραιότητα για κάποιες ουσιώδεις ή σημαντικές υπηρεσίες θα εξεταστούν και αξιολογηθούν από επιτροπή εκτός του Υπουργείου Υγείας. Θα πρέπει όμως πρώτα να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί των ευάλωτων ομάδων, κάτι που υπολογίζεται ότι θα συμβεί μέχρι τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου.
Οι Βρετανοί
H βρετανική αγορά, η οποία το 2019 είχε δώσει το 1/3 των διεθνών αφίξεων, θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της ανάκαμψης του τομέα. Η Κύπρος ανοίγει από την 1η Μαΐου για εμβολιασμένους Βρετανούς, αλλά η πραγματοποίηση ταξιδίων από τη Βρετανία θα υπόκειται στις ταξιδιωτικές οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης.
«Πιστεύουμε ότι είναι ακόμη ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ούτως ώστε να δημιουργηθεί η απαιτούμενη σταθερότητα και αίσθημα ασφάλειας προς τους ταξιδιώτες για να ξεκινήσουν να προγραμματίζουν τις διακοπές τους το ερχόμενο καλοκαίρι. Είναι ακόμη ένα βήμα, το οποίο ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως ότι η Κύπρος θα είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί το καλοκαίρι», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο υφυπουργός Τουρισμού.
«Εμβόλιο» στήριξης στον τουρισμό

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.