Μικρές, αλλά σημαντικές ειδήσεις που δεν έτυχαν της ανάλογης προβολής και προσοχής την εβδομάδα που μας πέρασε, δείχνουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί στο ξαναγράψιμο κανόνων για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Επιπλέον, πριν ακόμη φτάσουμε στην υλοποίηση του φιλόδοξου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης, οι αγορές προεξοφλούν την υλοποίηση περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας. Τι ξέρουμε;
[rml_read_more]
1ον Η Ιταλία και η Γαλλία θέλουν να δουν ένα νέο ευρωπαϊκό εργαλείο στήριξης για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερα από την κρίση του κορωνοϊού.
2ον Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε πως ελπίζει σε μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο ΕΜΣ έχει αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό μέσο χρηματοδότησης σε περιόδους κρίσης, αλλά δυστυχώς παραμένει πολιτικά τοξικό λόγω της αυστηρής αιρεσιμότητας της παρεχόμενης χρηματοδότησης.
3ον Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ζήτησε την επανεξέταση της Οδηγίας BRDD (Ανάκαμψη και την Εξυγίανση των Τραπεζών) προκειμένου οι καταθέσεις να μην αποτελούν μέρος της απορρόφησης κεφαλαιακών ζημιών αφερέγγυων τραπεζών, δηλαδή να μην κουρεύονται. Ως λύση για την παροχή ρευστότητας κατά τη διαδικασία εξυγίανσης προτείνει να καταστεί λειτουργικός ο μηχανισμός χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (και να επισπευστεί η θέσπισή του). Ο κ. Στουρνάρας τονίζει και την ανάγκη επίσπευσης της υιοθέτησης της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων. Στο άρθρο του με τίτλο «Κύριες προτεραιότητες για ένα ανθεκτικό ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» αναφέρει ότι «το εμβόλιο για μια υγιέστερη Ευρώπη είναι μια ολοκληρωμένη, ισχυρή τραπεζική ένωση».
Οι κανόνες, λοιπόν, πρέπει να ξαναγραφτούν. Η πανδημία αποδείχθηκε ότι δεν είναι ένα έντονο σοκ μικρής διάρκειας. Το φάρμακο της έντονης δημοσιονομικής και νομισματικής παρέμβασης κρατά όρθια την πραγματική οικονομία, η ανεργία συγκρατήθηκε και η κατανάλωση δεν κατέρρευσε. Η απόσυρση της δημοσιονομικής και νομισματικής παρέμβασης δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ασφυξία.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας λειτουργεί ως καταλύτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς αναδεικνύονται σύνθετα προβλήματα που απαιτούν καινοτόμες πολιτικές (και πολλά χρήματα για επενδύσεις) για να αποκατασταθεί η παραγωγική ικανότητα των οικονομιών μας. Για παράδειγμα, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό του πληθυσμού θα αφήσει ένα μεγάλο χρέος σε κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Πώς διαχειρίζεσαι όλο αυτό το χρέος και τι θα γίνει με όσους αποτύχουν και δεν καταφέρουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους; Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν είναι μια καλή ιδέα. Πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις, που δεν θα δημιουργούν, όμως, νέα ηθικά προβλήματα.
Ξαναγράφονται οι κανόνες

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.