Κράτος δικαίου και οικονομία

Header Image

Πfeaάρα πολλοί βλέπουν με σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πάταξη της διαφθοράς. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι στο μέτωπο αυτό, το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται δεν βρίσκεται στην Κύπρο, αλλά στο εξωτερικό. Το διεθνές ακροατήριο, από την άλλη, είναι σχετικά εύκολο να πειστεί για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Κύπρου, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, τον εκσυχρονισμό της νομοθεσίας και την εισαγωγή νέων εργαλείων.

Η δημιουργία, για παράδειγμα, ενός δημόσιου μητρώου τελικού δικαιούχου εταιρειών αποτελεί μια αποφασιστική κίνηση. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η λήψη μέτρων επείγει. Να θυμίσουμε ότι τα θέματα της διαφθοράς αποτελούν μέρος του φακέλου «Κράτος Δικαίου» και ο σεβασμός των αρχών του κράτους δικαίου αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

[rml_read_more]

Την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν σε συμφωνία επί μηχανισμού που θα συνδέει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων με το κράτος δικαίου και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου θα χάνουν την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού διαπιστώσει την ύπαρξη παραβίασης του κράτους δικαίου εκ μέρους ενός κράτους μέλους, προτείνει την ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να εγκρίνει κυρώσεις με απόφαση που θα λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία.

Επιστρέφοντας στη λήψη μέτρων, τα όσα αναφέρει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου αποτελεί έναν καλό οδηγό πολιτικής: Αντιγράφουμε τις σχετικές αναφορές της έκθεσης για την Κύπρο:

«Η Κύπρος έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση και τη διερεύνηση της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαίτερα προβεβλημένων υποθέσεων. Ωστόσο, βασική νομοθεσία για την πρόληψη της διαφθοράς εξακολουθεί να εκκρεμεί. Η πρακτική της άσκησης πίεσης ή επιρροής από ομάδες συμφερόντων (lobbying) και η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος εξακολουθούν να μην ρυθμίζονται νομοθετικά, ενώ δεν έχει ακόμη συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπάρχουν κανόνες για την υποβολή δηλώσεων σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση, αλλά το υφιστάμενο καθεστώς θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της παρακολούθησης των σχετικών δηλώσεων. Αν και υπάρχουν κώδικες δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εισαγγελείς, δεν υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων».

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play