Από τους πύργους στα γραφεία

Header Image

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), το σχέδιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο με κίνητρο την παραχώρηση κύριας κατοικίας, αποτελεί παρελθόν. Το «απόθεμα» των αιτήσεων (έως τις 3 Νοεμβρίου εκκρεμούσαν 691 αιτήσεις και από την ημερομηνία λήψης της απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τον τερματισμό του προγράμματος παραλήφθηκαν ακόμη 105 αιτήσεις επενδυτών και 311 αιτήσεις εξαρτωμένων μελών των οικογενειών τους) δεν οδηγεί σε «ξαφνικό θάνατο» τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά είναι σαφές ότι ο τομέας των ακινήτων πρέπει να κοιτάξει προς άλλες κατευθύνσεις. Παράλληλη είναι η συζήτηση για την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η Κύπρος στη μετά ΚΕΠ περίοδο. Η απάντηση, όμως, μπορεί να είναι μπροστά στα μάτια μας.

[rml_read_more]

Στη Στρατηγική 2019-2023 του Invest Cyprus, του κυπριακού οργανισμού προσέλκυσης επενδύσεων, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το λεγόμενο Headquartering, δηλαδή η προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων, όχι για να δημιουργήσουν εταιρικές δομές στη χώρα, αλλά να φέρουν τη φυσική τους έδρα στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν γραφεία, κατοικίες για το προσωπικό τους, σχολεία για τα παιδιά των εργαζομένων, οχήματα για να μετακινηθούν. Επιπλέον, το προσωπικό θα καταβάλλει φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορές υπέρ του ΓεΣΥ και θα καταναλώνει στην Κύπρο. Η στρατηγική μετεγκατάστασης επιχειρήσεων είναι στοχευμένη στον κλάδο των επιχειρήσεων τεχνολογίας και πληροφορικής.

«Στην κορωνίδα των προσπαθειών μας από τις αρχές του 2019 βρίσκεται η προσέλκυση διεθνών εταιρειών τεχνολογίας για μετεγκατάσταση στην Κύπρο ή δημιουργία ευρωπαϊκής ή περιφερειακής βάσης», εξηγεί στον «Π» ο γενικός διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλας. «Ο Invest Cyprus», προσέθεσε, «έγκαιρα αναγνώρισε το Headquartering διεθνών τεχνολογικών εταιρειών ως τομέα με τεράστιες προοπτικές, με μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία cluster αντίστοιχου αυτής της ναυτιλίας. Τα οφέλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για τον σκοπό αυτό πρόσφατα αναθέσαμε σε οίκο τη διενέργεια τομεακής έρευνας που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Μελέτη Οικονομικού Αντικτύπου. Αναφορικά με τον τομέα των ακινήτων, δημιουργεί αύξηση της ζήτησης για μεγάλους γραφειακούς χώρους που να ικανοποιούν τις ανάγκες των εταιρειών αυτών, καθώς και οικιστικά έργα που θα φιλοξενούν το προσωπικό των εταιρειών αυτών», ανέφερε ο κ. Καμπανέλας.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη επαφές με έναν αριθμό επιχειρήσεων για να μετεγκατασταθούν στην Κύπρο, οι οποίες αν ευοδωθούν θα φέρουν στην Κύπρο εκατοντάδες νέους εργαζόμενους. Σύμφωνα με έρευνα της EY για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, σχεδόν μία στις τέσσερις εταιρείες που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι είχαν σχέδια να ιδρύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο τον επόμενο χρόνο. Περίπου το 18% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι σκοπεύουν να αποκτήσουν έδρα στην Κύπρο, πολύ πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό για την Ευρώπη (6%), και αντικατοπτρίζει τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως προορισμού εγκατάστασης, τονίζεται στη μελέτη της EY.

Η έρευνα αποτυπώνει και μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των καθιερωμένων και των μη εγκατεστημένων επενδυτών, με περισσότερες από τις μισές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο να έχουν σχετικά σχέδια, έναντι αντίστοιχου 2% για εκείνες που δεν έχουν παρουσία στη χώρα. Αυτό το χάσμα αναδεικνύει και την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών προώθησης της Κύπρου, κάτι που φυσικά απαιτεί επιπλέον πόρους.

Κίνητρα

Ο Invest Cyprus προωθεί από το 2019 την Κύπρο ως προορισμό εγκατάστασης με σειρά προωθητικών δράσεων (προώθηση μέσω διεθνών ΜΜΕ και Social Media, συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις, πραγματοποίηση roadshows με επί τόπου επισκέψεις και συναντήσεις με τις διοικήσεις εταιρειών-στόχων), τη φιλοξενία αντιπροσωπιών εταιρειών-στόχων στην Κύπρο και διενέργεια συναντήσεων. Επίσης, έχουν γίνει εισηγήσεις για βελτίωση των κινήτρων προσέλκυσης επιχειρήσεων, και ήδη σημαντικός αριθμός υιοθετήθηκε, ενώ άλλα μέτρα έχουν δρομολογηθεί.

«Κομβικής σημασίας θεωρούμε την υιοθέτηση των προτάσεών μας για αναθεώρηση της πολιτικής για έκδοση αδειών εργασίας σε μη Ευρωπαίους, νοουμένου ότι είναι εξειδικευμένο προσωπικό στους τομείς της τεχνολογίας και στελεχώνουν εταιρείες τεχνολογίας που αποφασίζουν να μετεγκατασταθούν στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Καμπανέλας. «Μετά το πέρας της τομεακής μελέτης αναμένεται να προκύψουν κι άλλα ζητήματα τα οποία ο οργανισμός μας θα μοιραστεί με τα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την περαιτέρω αύξηση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως προορισμού διεθνών εταιρειών τεχνολογίας», κατέληξε.

Η ναυτιλία

Ως πρότυπο λειτουργεί ο τομέας της ναυτιλίας, με την Κύπρο να είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία διεθνή κέντρα πλοιοδιαχείρισης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Πλοιοδιαχειριστριών Εταιρειών της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η συνεισφορά του τομέα για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανέρχεται στα 484 εκατ. ευρώ, στο 4,8% στο ΑΕΠ της Κύπρου.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play