Μισογεμάτο το ποτήρι της κρίσης

Header Image

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το βαρύ χτύπημα που έχει δεχθεί η παγκόσμια οικονομία, με τις νομισματικές αρχές να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί από Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις φαίνεται να αποδίδουν.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται σύμφωνα με την πορεία που είχε προβλέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούνιο και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, εκτίμησε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Πέτερ Κάζιμιρ.

[rml_read_more]

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν είναι υποχρεωμένη να εξαντλήσει το ποσό των 1,35 τρισ. ευρώ για τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP). «Έχω δηλώσει στο παρελθόν ότι, εφόσον θα έχουμε μία κατάλληλη δημοσιονομική απάντηση, τότε φυσικά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε τον συνολικό φάκελο (του PEPP)», είπε ο Κάζιμιρ σε δημοσιογράφους.

Στη Γερμανία, πάντως, τα κόμματα της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» συμφώνησαν να παρατείνουν την ισχύ των μέτρων για την άμβλυνση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία, όπως η επιδότηση της εργασίας, ενημέρωσε η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Στις ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει «υγιής», αλλά η ανεργία μπορεί να μείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό, κυρίως στους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) Τζερόμ Πάουελ. Νωρίτερα τo αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε εκ νέου την εκτίμησή του για τη συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το δεύτερο τρίμηνο σε -31,7% σε ετήσια βάση, έναντι -32,9% που είχε υπολογιστεί προηγουμένως. Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εκτιμά ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

«Η οικονομία ήταν εύρωστη τον Φεβρουάριο. Συνεπώς, υπάρχει πολλή δύναμη στην οικονομία. Η ανάκαμψη τον Μάιο και τον Ιούνιο σημειώθηκε νωρίτερα και ήταν ισχυρότερη από αυτήν που αναμενόταν». Διαπίστωση που σημαίνει ότι υπάρχει «πάντα μια υγιής οικονομία εκτός από τους τομείς που επλήγησαν άμεσα από την υγειονομική κρίση», δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, επικαλούμενος τους τομείς της εστίασης, των ταξιδιών και της φιλοξενίας. Ωστόσο ο ίδιος έκρινε ότι μόλις η νόσος «τεθεί υπό έλεγχο, η υπόλοιπη οικονομία θα μπορεί να ανακάμψει αρκετά γρήγορα».

Ρεκόρ συρρίκνωσης

Πτώση - ρεκόρ 9,8% σημείωσε το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, μετά την επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ και πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στις μεγάλες οικονομίες της G7, το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο στη Βρετανία (20,4%), ενώ στη Γαλλία υποχώρησε 13,8%, μετά τη μείωσή του κατά 5,9% στο πρώτο τρίμηνο. Μεγάλη ήταν η πτώση του ΑΕΠ και στην Ιταλία, τον Καναδά και τη Γερμανία (κατά 12,4%, 12,0% και 9,7%, αντίστοιχα, έναντι μείωσης 5,4%, 2,1% και 2,0% στο πρώτο τρίμηνο). Στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,5% έναντι μείωσης 1,3% στο πρώτο τρίμηνο. Στην Ιαπωνία, όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν λιγότερο αυστηρά, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,8% έναντι μείωσης 0,6% στο πρώτο τρίμηνο. Στην ευρωζώνη και την ΕΕ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 12,1% και 11,7%, αντίστοιχα, έναντι μείωσης 3,6% και 3,2% στο πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 10,9%, μετά από την πτώση του κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο. Από τις χώρες της G7, τη μεγαλύτερη πτώση (21,7%) κατέγραψε η Βρετανία.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play