Γιώργος Πέτρου στον «Π»:Κινήσεις βελτίωσης των σχεδίων στήριξης

Header Image

Η συμπλήρωση 60 ετών δράσης βρίσκει την ΟΕΒ, την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων, σε συνθήκες πολέμου καθώς η κυπριακή επιχειρηματικότητα προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Η αβεβαιότητα σε σχέση με τη διάρκεια της τρέχουσας κατάστασης με ανησυχεί. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την υγειονομική δεν θα μετατραπεί σε δημοσιονομική αλλά ούτε σε χρηματοπιστωτική. Αυτό κυρίως σημαίνει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή στους σχεδιασμούς για να μην ξεφύγει το δημόσιο χρέος και να μην παραχθεί μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων», τονίζει στον «Π» ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου. Η οργάνωση εκφράζει ικανοποίηση για τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, αλλά βλέπει κενό σε ό,τι αφορά το θέμα των ενοικίων.

Παράλληλα, η ΟΕΒ κινείται για τη διόρθωση αδικιών και στρεβλώσεων στα σχέδια που αφορούν την περίοδο μετά τη 12η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου «γίνεται προσπάθεια προς δύο κατευθύνσεις: Από τη μια να ενταχθούν στα σχέδια περιπτώσεις που έκδηλα το δικαιούνται λόγω βαριάς συρρίκνωσης των εργασιών εξαιτίας της πανδημίας και, από την άλλη, να βελτιωθεί η κάλυψη για κάποιες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στις πρόνοιες ενός εκ των άλλων σχεδίων, όπως π.χ. οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων να έχουν δικαίωμα ένταξης στα σχέδια των ξενοδοχείων».



Ο φετινός εορτασμός των 60 χρόνων της οργάνωσης βρίσκει το κυπριακό επιχειρείν σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα διέρχεται μια οικονομική κρίση. Τι σας φοβίζει σε αυτήν την κρίση;

Αυτό που λέτε είναι πολύ σωστό, οικονομικές κρίσεις έχει ζήσει αρκετές στα εξήντα χρόνια ύπαρξής του το κράτος. Ωστόσο υπάρχουν δύο θεμελιώδεις μεταβλητές που δεν υπήρχαν σε καμία άλλη από τις κρίσεις που αντιμετώπισε ο τόπος και που καθιστούν αυτήν την κρίση ουσιωδώς διαφορετική από όλες τις προηγούμενες και σαφώς κάνουν πιο δυσλειτουργική τη διαχείρισή της.

[rml_read_more]

Η πρώτη μεταβλητή είναι το παγκόσμιο του χαρακτήρα της. Δεν υπάρχει αναπτυγμένη οικονομία που να μην επηρεάστηκε από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό περιορίζει εξ ορισμού τις ευχέρειες κάλυψης μέρους της ζημιάς από εξωγενείς πηγές.

Η δεύτερη πτυχή που περιπλέκει την κατάσταση είναι η γενεσιουργός αιτία της κρίσης, η επίθεση από έναν θανατηφόρο, αόρατο και προς το παρόν ανίκητο ιό, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες κοινωνικά και πολιτισμικά μη διαχειρίσιμες. Η προσπάθεια αποφυγής έστω και μίας απώλειας ανθρώπινης ζωής που μπορεί εύλογα να αποτραπεί οδηγεί σε μέτρα τέτοιας φύσεως και μορφής, που ακόμα και μετά την άρση του lockdown περιορίζουν δραματικά τις δυνατότητες μεγιστοποίησης της επιχειρηματικής δημιουργικότητας, φαντασίας και επινοητικότητας.

Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες της επιχειρηματικότητας, όταν αφεθεί να δημιουργήσει κάνει πράγματα μαγικά και αυτό θα κάνει ξανά μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σε σχέση με τη διάρκεια της τρέχουσας κατάστασης με ανησυχεί.

Από τη μια είναι η αδιαμφισβήτητη ανάγκη για αποφυγή απολύσεων, εξ ου και η στήριξη της απασχόλησης με πακέτο μέτρων που πλησιάζει το μισό δισ. ευρώ. Από την άλλη όμως είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την υγειονομική δεν θα μετατραπεί σε δημοσιονομική αλλά ούτε σε χρηματοπιστωτική. Αυτό κυρίως σημαίνει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή στους σχεδιασμούς για να μην ξεφύγει το δημόσιο χρέος και να μην παραχθεί μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση σάς ικανοποιούν; Χρειάζεται κάτι περισσότερο να γίνει; Υπάρχει ο κίνδυνος μετά τη λήξη των σχεδίων και την άρση της απαγόρευσης των απολύσεων να δούμε λουκέτα;

Όπως γνωρίζετε έχουμε υποδεχθεί με ικανοποίηση τις δέσμες μέτρων, τόσο για τη στήριξη της απασχόλησης όσο και για την παροχή φρέσκιας, φθηνής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι για τα πρώτα σχέδια είχε προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος της κυβέρνησης με την ΟΕΒ και άλλους κοινωνικούς εταίρους, με τρόπο που διασφαλίστηκαν όχι μόνο η κοινωνική αποδοχή τους αλλά και η οικονομική τους αποτελεσματικότητα.

Η ανανέωση των μέτρων για το διάστημα που ακολουθεί τη 12η Ιουνίου προκάλεσε ανησυχία σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς που εξαιρούνται από τη στήριξη. Ωστόσο, με τη συμβολή της ΟΕΒ μέσα από την εξαίρετη συνεργασία μας με την υπουργό Εργασίας ήδη γίνεται προσπάθεια προς δύο κατευθύνσεις: Από τη μια να ενταχθούν στα σχέδια περιπτώσεις που έκδηλα το δικαιούνται λόγω βαριάς συρρίκνωσης των εργασιών εξαιτίας της πανδημίας και, από την άλλη, να βελτιωθεί η κάλυψη για κάποιες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στις πρόνοιες ενός εκ των άλλων σχεδίων, όπως π.χ. οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων μας που πιστεύω ότι μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα ένταξης στα σχέδια των ξενοδοχείων.

Το σημαντικό είναι ότι τα σχέδια της υπουργού Εργασίας είναι διατυπωμένα με εντυπωσιακή ευφυΐα, έτσι που η δεύτερη και πιο προσεκτική ανάγνωση παρέχει την ευελιξία για διαχείριση των περιπτώσεων με τρόπο που να επιτυγχάνεται ο στόχος ο οποίος τέθηκε από την πρώτη μέρα: Να στηριχθούν όσοι πραγματικά έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορωνοϊό και που χωρίς τη στήριξη θα απολύσουν προσωπικό.

Αν κάτι λείπει από τα μέτρα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φλέγοντος θέματος των ενοικίων. Η ΟΕΒ υπέβαλε από τον Απρίλη εμπεριστατωμένο, ολιστικό και ισορροπημένο σχέδιο ρύθμισης των ενοικίων, με βασική λογική την παροχή γενναιόδωρων κινήτρων φορολογικών πιστώσεων στους ιδιοκτήτες για μείωση των ενοικίων σε ενοικιαστές επαγγελματικών υποστατικών τα οποία τελούσαν σε ολική αναστολή εργασιών ή είχαν ουσιώδη μείωση δραστηριοτήτων. Η πρόταση της ΟΕΒ παραμένει στο τραπέζι και θεωρώ ότι συνιστά καλή βάση για αποτελεσματική ρύθμιση του θέματος.

Η ΟΕΒ στηρίζει διαχρονικά μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Αν μια μεταρρύθμιση μπορούσε να υλοποιηθεί αμέσως, ποια θα επιλέγατε;

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση η οποία θα λειτουργήσει ως επιταχυντής σειράς άλλων μεταρρυθμίσεων είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας και της οικονομίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο κάθε συλλογική λειτουργία κοινωνικού ή οικονομικού χαρακτήρα, αλλά και να βελτιώσει κάθε έκφανση της προσωπικής ζωής των πολιτών με πιο θεαματικά αποτελέσματα στους ευάλωτους, ευπαθείς και ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Έχουμε την τύχη να έχουμε πρώτο υφυπουργό Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής έναν εξαιρετικό τεχνοκράτη, πρώην αντιπρόεδρο της ΟΕΒ, αφοσιωμένο στο έργο που ανέλαβε. Η ψηφιοποίηση θα καταστήσει αναπότρεπτη, και θα επιταχύνει, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, όνειρο με το οποίο στην ΟΕΒ πορευόμαστε επί δύο τουλάχιστον δεκαετίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ποιοι είναι οι στόχοι της ΟΕΒ; Τι θα επιδιώξετε το επόμενο διάστημα;

Οι στόχοι της ΟΕΒ έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τα οποία επιβάλλουν την ταχύτερη δυνατή επιστροφή σε συνθήκες ομαλότητας. Πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε όσους υποτομείς οικονομικής δραστηριότητας τελούν ακόμα σε ολική αναστολή εργασιών να επιστρέψουν στις ασχολίες τους. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδράνεια, ενώ με τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δραστηριότητες συναυλιών, οργανωμένων εκδηλώσεων, παραστάσεων, δεξιώσεων και γάμων έχουν συνεισφορά στο ΑΕΠ που υπερβαίνει το μισό δις ετησίως και εισφορές στα δημόσια έσοδα πέραν των 120 εκατ. ευρώ.

Πρέπει επίσης να παρακολουθούμε συστηματικά και να αναθεωρούμε τα πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας, διευρύνοντας τα επιτρεπόμενα πλαίσια λειτουργίας των επιχειρήσεων, όσο το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πρέπει δηλαδή βραχυπρόθεσμα να μεγιστοποιήσουμε την οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να διεξαχθεί στην ενδοχώρα έτσι ώστε να αναπληρωθεί μέρος των απωλειών από τα μειωμένα τουριστικά έσοδα.

Μεσοπρόθεσμα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα αρχίσουν να εισρέουν υγιή έσοδα στα δημόσια ταμεία και να αποφύγουμε να εκτεθεί το δημόσιο χρέος σε κίνδυνο να μετατραπεί μη βιώσιμο, έτσι ώστε η οικονομική κρίση να μην εξελιχθεί και σε δημοσιονομική. Ταυτόχρονα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι διαφυλάσσεται η ευρωστία του τραπεζικού μας συστήματος, τη σταθερότητα του οποίου για προφανείς λόγους δεν μπορούμε επ' ουδενί να διακινδυνεύσουμε. Αυτό απαιτεί προσοχή στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στην αποφυγή με κάθε τρόπο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Ο δε μεσομακροπρόθεσμος στόχος της ΟΕΒ είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στο ΑΑA, ο οποίος υπό τις συνθήκες επεκτείνεται κατά δύο περίπου έτη, για το 2031.

Τα 60 χρόνια της ΟΕΒ

Κάνοντας μια αναδρομή, πώς αποτιμάτε την παρουσία της ΟΕΒ στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου;

Ξέρετε, την 1η Ιουλίου πραγματοποιείται η ετήσια γενική μας συνέλευση. Φέτος γιορτάζουμε 60 χρόνια ιστορίας, δημιουργικής δράσης και σημαντικής συνεισφοράς στην ανάπτυξη του τόπου και στην ευημερία του λαού μας. Αλλιώς είχαμε προγραμματίσει τις φετινές εκδηλώσεις στις οποίες θα προσδίδαμε πανηγυρικό χαρακτήρα με τη μεγάλη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας, που είναι χρυσός χορηγός και της Deloitte που είναι χορηγός των 60χρονών μας. Οι εκδηλώσεις αναστέλλονται υποχρεωτικά για ευθετότερο χρόνο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ωστόσο, καθημερινά επιβεβαιώνεται από πολλές αυθόρμητες εκδηλώσεις η βαθιά ικανοποίηση των επιχειρήσεων για την καταλυτική συμβολή της ΟΕΒ στη διαχείριση της κρίσης.

Η ΟΕΒ αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της τρίμηνης κρίσης σε αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή των προσπαθειών διάσωσης της οικονομίας, εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα και υιοθέτησης αποφάσεων για επανεκκίνηση και ανάκαμψη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελούμενη από είκοσι διακεκριμένους επιχειρηματίες βρισκόταν επί τρεις μήνες σε διαρκή σύνοδο, παρήγαγε και υπέβαλε στην πολιτεία προτάσεις πολιτικής, η αποδοχή και η υλοποίηση των οποίων μάς επιτρέπει σήμερα, παρά τις βαθιές πληγές, να διατηρούμε πραγματικές ελπίδες επιστροφής σε συνθήκες οικονομικής κανονικότητας.

Ταυτόχρονα, το προσωπικό της ΟΕΒ εργάστηκε με αφοσίωση, υπερβάλλοντας ευατό, επτά ημέρες την εβδομάδα και για όσες ώρες κάθε μέρα ήταν αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των μελών, για άμεση, έγκυρη ενημέρωση, καθοδήγηση και επίλυση προβλημάτων.

Η ΟΕΒ υπόσχεται ότι θα συνεχίσει το έργο της με την ίδια αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, με ακόμα μεγαλύτερη διεκδικητικότητα και με απεριόριστη πίστη στις δημιουργικές δυνάμεις του κυπριακού επιχειρείν.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play