Οδικός χάρτης ανάκαμψης

Header Image

Την εκπόνηση ενός ολιστικού οδικού χάρτη (road map) για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού προτείνει το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (ΣΟΑΚ), το οποίο δημοσιοποίησε ένα εκτενές έγγραφο με συγκεκριμένες προτάσεις.

«Κάθε εβδομάδα καθυστέρησης επανεκκίνησης της οικονομίας, θα μεγεθύνει την οικονομική ύφεση, τόσο σε βάθος όσο και σε εύρος, και θα μειώσει τις δυνατότητες επιβίωσης ακόμα μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΣΟΑΚ.
Το ΣΟΑΚ ζητεί το σχέδιο να οδηγεί στη διαμόρφωση ενός συγκροτημένου εθνικού πλάνου επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας και μεσοπρόθεσμης διαχείρισης της ύφεσης και προτείνει δράσεις για την ολοκληρωμένη στήριξη επηρεαζόμενων τομέων και συνόλου επιχειρήσεων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όπως συλλογική στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, στοχευμένο σχέδιο κινήτρων για προώθηση εγχώριου τουρισμού, νέα / στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια για κυπριακό τουριστικό προϊόν, άλλα μέτρα στήριξης / επιδότησης / παροχής ρευστότητας ή εγγυήσεων και μέτρα για μείωση χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων.

[rml_read_more]

Αναφορικά με την επίσπευση μέτρων για ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, το ΣΟΑΚ εισηγείται την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης, την επίσπευση έγκρισης αιτήσεων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, την ανανέωση, βελτίωση ή και εισαγωγή νέων πολεοδομικών κινήτρων, τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυξημένες επιλογές χρηματοδότησης, την επίσπευση λειτουργίας Επενδυτικού Ταμείου, στη βάση και της πρότασης που το ίδιο υπέβαλε παλαιότερα. Επίσης εισηγείται την επίσπευση αδειοδότησης νέων Επενδυτικών Ταμείων, την προώθηση της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding), την προώθηση και στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και την επιτάχυνση όλων των επενδυτικών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (ΣΟΑΚ) προτείνει μια σειρά στοχευμένων μέτρων για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία της κυπριακής οικονομίας και την επιστροφή στην ομαλότητα, με στόχο τον περιορισμό των σοβαρότατων κοινωνικοοικονομικών συνεπειών αυτής της κρίσης. Οι προτάσεις του ΣΟΑΚ εξειδικεύονται σε τρεις ενότητες –πακέτα προτάσεων και μέτρων:-Πακέτο Α. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός και λήψη άμεσων μέτρων.

-Πακέτο Β. Ολοκληρωμένη στήριξη επηρεαζόμενων τομέων και συνόλου επιχειρήσεων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
-Πακέτο Γ. Μεσοπρόθεσμα μέτρα για ενίσχυση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ειδική αναφορά υπάρχει στη διαμόρφωση, προώθηση και ταχεία εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Πλάνου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της κυπριακής οικονομίας υπό τον συντονισμό του νεοσυσταθέντος Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Προτείνεται η επίσπευση της ολοκλήρωσης της υπό διαμόρφωση νέας εθνικής στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, λαμβανομένων υπόψη των νέων ευκαιριών που έχουν αναδειχθεί, στη βάση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της νέας στρατηγικής.

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η άμεση ενίσχυση της δημόσιας υπηρεσίας σε ψηφιακές υποδομές και υιοθέτηση εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διεκπεραίωσης διαδικασιών δημοσίου και εξυπηρέτησης πολιτών (αιτήσεις, πληρωμές κ.ο.κ.).
Επιτακτική ανάγκη αποτελεί πλέον και η άμεση υιοθέτηση και καθολική εφαρμογή και αποδοχή της ηλεκτρονικής υπογραφής για περιορισμό στο ελάχιστο της ανάγκης φυσικής παρουσίας για διεκπεραίωση συναλλαγών, όχι μόνο στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και των προσπαθειών μείωσης της γραφειοκρατίας.

Τέλος, το ΣΟΑΚ εισηγείται την άμεση αξιολόγηση και καταβολή των χορηγιών στα πλαίσια του υφιστάμενου σχεδίου κινήτρων για ενίσχυση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό με νέα μέτρα στήριξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, του ψηφιακού αλφαβητισμού και δεξιοτήτων των επιχειρήσεων.

Φορολογικά μέτρα

Το συμβούλιο εισηγείται και την εφαρμογή ενός νέου πακέτου στοχευμένων φορολογικών μέτρων για αντιμετώπιση της κρίσης, και συγκεκριμένα:


  • Εισαγωγή εκπτώσεων για προπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων προς το κράτος.

  • Φορολογικά κίνητρα για στρατηγικές επενδύσεις (βλ. αποσβέσεις παγίων).

  • Αυξημένα φορολογικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για επενδύσεις με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού (π.χ. διπλασιασμός των φορολογικών αποσβέσεων).

  • Αύξηση αποσβέσεων για εξοπλισμό (επιταχυνόμενες αποσβέσεις).

  • Άμεση ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για απλοποίηση, βελτίωση και επέκτασης εφαρμογής του σχεδίου παροχής φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των νεοφυών, και επίσπευση από τις αρμόδιες αρχές των διαδικασιών έγκρισης / πιστοποίησης καινοτόμων επιχειρήσεων για στήριξή τους στα πλαίσια του εν λόγω σχεδίου.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play