Διπλή έγκριση αναμένει ο Γκουτέρες για Ολγκίν - Έσπευσε να προκαταλάβει ο Τατάρ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Header Image

Τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν, για τη θέση της προσωπικής του απεσταλμένης, προκρίνει ο ΓΓ των ΗΕ, με τον Ερσίν Τατάρ να σπεύδει να εγκρίνει τον διορισμό, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να προκαταλάβει την ε/κ πλευρά.

Τις πληροφορίες ότι στο τραπέζι των συζητήσεων για τη θέση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ενόψει νέας διευρυμένης Συνόδου τον Ιούλιο, βρίσκεται το όνομα της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, επιβεβαίωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έσπευσε μάλιστα να προκαταλάβει την ε/κ πλευρά, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες, την οποία η τ/κ πλευρά «έχει εγκρίνει» και ως εκ τούτου είναι «πολύ πιθανόν» να διοριστεί.

Από την πλευρά της η Λευκωσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το θέμα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η όποια ανακοίνωση για το ζήτημα του διορισμού απεσταλμένου θα πρέπει να αναμένεται μετά το πέρας της συνάντησης των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ με τον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για τις εργασίες της Συνόδου της ΕΕ, και σε αυτό το πλαίσιο θα δει και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ηε/κ πλευρά δεν είναι ιδιαίτερα «θερμή» για επάνοδο τής κ. Ολγκίν στο προσκήνιο ωστόσο η κίνηση Τατάρ τη φέρνει κατά κάποιον τρόπο προ τετελεσμένων, νοουμένου ότι θετική στον διορισμό της είναι και η Άγκυρα.

Το γεγονός ότι στη διευρυμένη Σύνοδο «έπαιξε» το όνομα της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, αποκάλυψε χθες ο «Π», παρόλο που ο ΓΓ, στη δήλωσή του μετά το πέρας της Συνόδου την Τρίτη, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιος θα είναι ο απεσταλμένος του, προφανώς διότι αναμένει την έγκριση των πλευρών.

Χθες ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε τη θέση ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν  προτάθηκε από τον ΓΓ να συνεχίσει ως προσωπική απεσταλμένη του για να βοηθήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων σημείων συνεργασίας και να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση στο ίδιο σχήμα 5+1 στα τέλη Ιουλίου, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό έχει δοθεί η έγκριση της τ/κ πλευράς.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στα κατεχόμενα από τη Γενεύη, επανέλαβε την πάγια θέση του για «κυρίαρχη ισότητα και ισότιμη διεθνή εκπροσώπηση» των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι «δεν είναι πλέον εφικτό να επιτευχθεί ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης στην Κύπρο» καθώς «αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει».

Εξέφρασε την ίδια ώρα ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της άτυπης διευρυμένης συνάντησης, αναφέροντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη διάσκεψη ως το σημαντικότερο βήμα μετά τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά το 2017.

«Επί τέσσερα χρόνια επιμένουμε στην κυριαρχία μας, στην κυρίαρχη ισότητά μας και την ισότιμη διεθνή εκπροσώπηση και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτή τη θέση», είπε, προσθέτοντας ότι έχει την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας και του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Οδοφράγματα

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι στη διάσκεψη συμφωνήθηκαν οκτώ σημεία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, της δημιουργίας επιτροπής για τη νεολαία και την εγκατάσταση ηλιακού συστήματος στη νεκρή ζώνη.

Για τα σημεία διέλευσης, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αναφέρθηκε στη σημασία της αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας στο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου, που αφορά το 65% της συνολικής διακίνησης, καθώς και για την ενίσχυση του εμπορίου.

Ο ίδιος πρότεινε επίσης το άνοιγμα του σημείου διέλευσης στη Λουρουτζίνα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έκανε λόγο για τέσσερα νέα σημεία διέλευσης, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποια θα είναι αυτά, ανέφερε. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Π», ο Ερσίν Τατάρ πρότεινε μόνο το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιπροτείνει τη διάνοιξη τεσσάρων οδοφραγμάτων, θέση την οποία υιοθέτησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Είναι γνωστό ότι τα οδοφράγματα που επιθυμεί η ε/κ πλευρα να ανοίξουν είναι εκείνα της Μιας Μηλιάς, Πυροΐου-Αθηένου, Κοκκίνων και Λουρουτζίνας, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι αυτό θα γίνει εφικτό τελικά, δεδομένων των έντονων τουρκικών αντιδράσεων, ιδιαίτερα για εκείνο των Κοκκίνων.

Για το θέμα των οδοφραγμάτων είναι σαφές ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, αφού η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να γίνει πριν την επόμενη άτυπη πενταμερή συνάντηση τον Ιούλιο, παρόλο που η διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης δεν τέθηκε ως προϋπόθεση για τη σύγκληση της Συνόδου του Ιουλίου. Μια θετική εξέλιξη στο θέμα της διάνοιξης νέων διόδων θα έδινε πάντως περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία ενόψει νέας πενταμερούς, θα βοηθούσε στη βελτίωση του κλίματος αλλά και θα συνέδραμε θετικά και στο δύσκολο έργο του ΓΓ των ΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο Ερσίν Τατάρ, μιλώντας από τα κατεχόμενα, αναφέρθηκε σε προτάσεις που υπέβαλε για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, με πρόταση για καλωδιακή σύνδεση μέσω Τουρκίας που θα συνδέει την Κύπρο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία, όπως υποστήριξε, απέρριψε η ελληνοκυπριακή πλευρά, θεωρώντας πως αφορά την ΕΕ και την Τουρκία. Αναφέρθηκε επίσης σε δυνητική συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, τα υδάτινα έργα και η εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Τατάρ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «γύρισε μια νέα σελίδα» για συνεργασία που θα ωφελήσει τόσο τους Τουρκοκυπρίους όσο και τους Ελληνοκυπρίους.

 

Ναμί: Περισσότερα τούβλα

Πάντως παρά την ένθεν και ένθεν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Γενεύης, ο πρώην Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί υποστήριξε σε ανάρτησή του στο «Χ» ότι «στη Γενεύη είδαμε να τοποθετούνται περισσότερα τούβλα στον τοίχο του status quo». Ο πρώην διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς εμφανίστηκε απογοητευμένος όχι μόνο με το αποτέλεσμα της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Γενεύη, αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Στη Γενεύη είδαμε να τοποθετούνται περισσότερα τούβλα στον τοίχο του status quo. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, αλλά ήταν οδυνηρό να δούμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να γίνεται μέρος αυτού», ισχυρίστηκε ο Οζντίλ Ναμί, δίνοντας το στίγμα της προσέγγισής του.

Το τοπίο αναφορικά με τα επόμενα βήματα σε σχέση με τον οδικό χάρτη που καθόρισε ο ΓΓ των ΗΕ, περιλαμβανομένου του θέματος των οδοφραγμάτων και του διορισμού προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play