«Η μόνη λύση είναι η επανένωση της Κύπρου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής νέας άτυπης πενταμερούς τον Ιούλιο, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την σημερινή συνάντηση για το ίδιο θέμα στη Γενεύη στην οποία συμμετείχε.
«Η συζήτηση η οποία έγινε εδράστηκε στους τομείς που αναφέρονται τα μέτρα για την Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, όπως ιδίως αναφέρονται τα ζητήματα αποναρκοθέτησης, προστασίας του περιβάλλοντος νεότητας, της αποκατάστασης νεκροταφείων κλπ Αποφασίστηκε να οριστεί ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα επόμενα βήματα Είναι πολύ σημαντικό το ότι το Κυπριακό αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αιχμή της ατζέντας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:
«Θα υπάρξει συνέχεια στις άτυπες συναντήσεις τόσο διμερώς όσο και με το φόρματ της Πενταμερούς. Αναμένουμε ότι στο τέλος Ιουλίου θα υπάρξει και νέα Πενταμερής συνεδρίαση».
«Αντιλαμβανόμαστε ότι παρά τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται σε άλλη γραμμή σε σχέση με το πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ο διάλογος για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού».
Σε δηλώσεις του στον απεσταλμένο του Πολίτη Θανάση Αθανασίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «μετά από σχεδόν 8 χρόνια έχουμε κάτι καλό».






