Μια τριμερής συνάντηση η οποία θα κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία στο Κυπριακό είναι πολύ πιθανή. Αυτή είναι η εικόνα την οποία επιχειρούν να δώσουν προς τα έξω όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό. Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τα πράγματα δεν κύλισαν με βάση τις στοχεύσεις της Γενικής Γραμματείας, εντούτοις επιχειρείται να διατηρηθεί σφυγμός στη διαδικασία και σε αυτό ο Γενικός Γραμματέας και οι συνεργάτες του είναι κάθετοι. Η εκτίμηση ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία ώστε οι πλευρές να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι γίνεται πλέον βεβαιότητα αφού κανένας δεν είναι διατεθειμένος να παρουσιαστεί ως η αρνητική συνιστώσα των προσπαθειών του Διεθνούς Οργανισμού.
«Είμαστε έτοιμοι» αλλά..
Η ελληνοκυπριακή πλευρά διά στόματος του Προέδρου εμφανίζεται έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσέλθει σε συνάντηση, ως η αρχή για ενεργότερη διαδικασία εντός του επόμενου έτους. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μίλησε εκ νέου στο ΚΥΠΕ για τη βούληση της ε/κ πλευράς να συμμετάσχει σε μια τριμερή συνάντηση. Η πρόθεση είναι δεδομένη, σημειώνει ο ΥΠΕΞ: «Όπως εκδηλώθηκε και τον Αύγουστο που τέθηκε το ζήτημα. Όμως, οι μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς είναι έντονα αρνητικές. Φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει ένα ενδεχόμενο μέσα στον Οκτώβριο για μια τριμερή συνάντηση, αλλά βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρχουν. Το μόνο το οποίο είναι δεδομένο και βέβαιο είναι η δική μας ετοιμότητα και βούληση. Θα αναμένουμε τις επόμενες ημέρες. Ζητούμενο είναι η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».
Ναι σε δείπνο
Από την άλλη ο Ερσίν Τατάρ, στις δικές τους εκτιμήσεις μετά τη Νέα Υόρκη, εμφανίζει σημάδια αντιφατικότητας. Από τη μια θέτει τις γνωστές του προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως είναι η «κυριαρχική ισότητα» και το «ισότιμο διεθνές καθεστώς», και από την άλλη προτείνει ο ίδιος μια τετραμερή συνάντηση 4 + 1, με τη συμμετοχή δηλαδή Ελλάδας και Τουρκίας. Ταυτοχρόνως, ενώ αρνείται την τριμερή, δηλώνει έτοιμος για μια άτυπη, όπως τη χαρακτηρίζει τώρα, συνάντηση ή δείπνο, κάτι για το οποίο έτυχε σφυγμομέτρησης από τον Γενικό Γραμματέα. Χθες με δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι απάντησε θετικά στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για ένα ανεπίσημο δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/Κ ηγέτης σε δηλώσεις με την άφιξή του απο τη Νέα Υόρκη επανέλαβε και τη θέση του ότι το όραμά του, όπως το κατέθεσε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, ισχύει και η τ/κ πλευρά «δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων έως ότου καταγραφεί κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς».
Καμία επαναδιαπραγμάτευση
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρο, η οποία έχει τη σημασία της σε σχέση με την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου, έθιξε χθες ο πρόεδρος του Τομέα Κυπριακού και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, στον Πολίτη 107.6 & 97.6, μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου συνόδευε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τον Τουμάζο Τσιελεπή, «δεν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης το πλαίσιο Γκουτέρες, παρά μόνο συμπλήρωση των σημείων που εκκρεμούν». Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ως αφετηρία της νέας προσπάθειας το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι συνομιλίες, δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της πολιτικής ισότητας, η οποία έχει συμφωνηθεί. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση», ανέφερε πως «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα σε σχέση με το Κυπριακό, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μία χειροπιαστή προοπτική επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, λόγω της στάσης κυρίως του Ερσίν Τατάρ και της Τουρκίας. «Βέβαια, ο Γενικός Γραμματέας θα καταβάλει μία προσπάθεια μέσω μίας τριμερούς συνάντησης, με στόχο να προωθηθεί μία νέα διαδικασία στο Κυπριακό», πρόσθεσε.
Κληθείς να απαντήσει εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει λύση του Κυπριακού, δήλωσε ότι «δεν πείθει η πλευρά μας», διότι, όπως σημείωσε, τα Ηνωμένα Έθνη «γνωρίζουν τι συνέβη στο Κραν Μοντανά». Επομένως, τόνισε, «το πρώτιστο που πρέπει να κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να πείσει για την ειλικρίνειά της -δηλαδή ότι θα συνεχίσουμε από εκεί που έχουμε μείνει- δείχνοντας ότι το εννοεί». Η πλέον παραγωγική στάση που ενδείκνυται τη δεδομένη στιγμή για την ελληνοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το πλαίσιο δεν είναι η επαναδιαπραγμάτευσή τους αλλά να «προβληθούν τα συμφωνηθέντα», σύμφωνα με τον κ. Τσιελεπή. Σε διαφορετική περίπτωση, προσθέτει, δεν πείθουμε κανέναν, ενώ δίνουμε την ευκαιρία στον Τατάρ να ανοίγει θέματα, όπως αυτό της κυριαρχικής ισότητας.
Μιλώντας για το πλαίσιο, ο κ. Τσιελεπής τόνισε ότι προνοεί -από την 1η μέρα- κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και αφήνει προς διαπραγμάτευση μόνο το ζήτημα των αγημάτων της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ. Στο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών υπογραμμίζει πως υπήρξαν συγκλίσεις και αναφέρονται σε κάθε Έκθεση του Γενικού Γραμματέα, αν και αφορούν την περίοδο μετά τη λύση του Κυπριακού.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.