Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ, κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ, βουλευτή Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως με άλυτο το κυπριακό κανένα ενεργειακό έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στο νησί μας.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Συναγερμού, διαφώνησε με τις δηλώσεις του κ. Νεοφύτου αναφέροντας πως έχει ιδιαίτερη σημασία το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας, ως έργο γεωστρατηγικής σημασίας που αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, να προσεγγίζεται με θετικό πρόσημο. Ενώ, πρόσθεσε ότι είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας να απαντηθούν εύλογα ερωτήματα και να τεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες για επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.
Επιπλέον, η ίδια, διερωτήθηκε αν, εξαιτίας της τουρκικής κατοχής, δεν πρέπει να γίνονται μακρόπνοοι σχεδιασμοί. «Ο καθένας», είπε, «έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά η θέση του ΔΗΣΥ είναι θετική απέναντι στο έργο».
Σε σχέση με το γεωστρατηγικό ρίσκο και τη θέση της Ελλάδας, η κα Δημητρίου σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί το σθεναρότερο σύμμαχο της Κύπρου και ότι τα διάφορα ερωτήματα πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου. «Ο καθένας», είπε, «πρέπει να αναλαμβάνει το ρόλο του και έχει σημασία να μην βγαίνουμε ετεροχρονισμένα και να λέμε αυτά που πιστεύουμε».
Υπενθυμίζεται πως ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο της κρατικής τηλεόρασης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, με άλυτο το Κυπριακό, κανένα ενεργειακό έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην Κύπρο και «θα παράγουμε», κατά την έκφρασή του, «ωραίες ενεργειακές ιστορίες», όπως έχει καταδειχθεί και στην πορεία των χρόνων. Επίσης, σημείωσε ότι καμιά αξιόπιστη έρευνα, έως τώρα, δεν έχει δείξει ότι όταν το έργο ολοκληρωθεί ο Κύπριος καταναλωτής θα πληρώνει φθηνότερη ενέργεια. Τέλος, δήλωσε ότι περίμενε από το ελληνικό κράτος, ως μεγαλομέτοχο του ΑΔΜΗΕ, να εγγυηθεί στο σύνολό του το γεωπολιτικό ρίσκο και να ξεκαθαρίσει ότι, σε περίπτωση επέμβασης της η Τουρκία «θα είχε να κάνει», όπως σημείωσε, «με την Ελλάδα».