Η απόφαση περιλαμβάνει την απαγόρευση της πρόσβασης σε συνολικά 81 μέσα ενημέρωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή του ανακοίνωσή.
Στην ανακοίνωση το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι πρόκειται για αντίποινα σχετικά με αντίστοιχη απαγόρευση της ΕΕ σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Τον Μάιο η ΕΕ ανέστειλε την μετάδοση τεσσάρων, προπαγανδιστικών, όπως τα χαρακτήρισε, δικτύων, που συνδέονται με το Κρεμλίνο, αφαιρώντας τους τα δικαιώματα μετάδοσης στο μπλοκ. Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα και σε διάφορα επίπεδα προειδοποιήσει ότι οι πολιτικά υποκινούμενες παρενοχλήσεις δημοσιογράφων και οι αβάσιμες απαγορεύσεις των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ δεν θα περάσουν απαρατήρητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παρόλα’ αυτά, προσθέτει το ρωσικό ΥΠΕΞ οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες των χωρών του μπλοκ επέλεξαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της κλιμάκωσης, αναγκάζοντας τη Μόσχα να λάβει αντίμετρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας πρόσθεσε ότι θα επανεξετάσει τη δική του απαγόρευση εάν η ΕΕ άρει τους περιορισμούς της για το RIA, τη Izvestia και την Rossiyskaya Gazeta.
Εκτός από τον ΠΟΛΙΤΗ, τα άλλα δύο κυπριακά Μέσα που επηρεάζονται από την απόφαση είναι η αγγλόφωνη Cyprus Mail και η Cyprus times.
Για την Ελλάδα, η ρωσική απαγόρευση επηρεάζει ραδιοτηλεοπτικά μέσα όπως η ΕΡΤ, το Σκάι,το Πρώτο Θέμα και το Mega ενώ στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών έχουν μπει ορισμένα από τα πιο έγκριτα Μέσα πανευρωπαϊκά, όπως τα γερμανικά Spiegel, Zeit και Frankfurter Allgemeine Zeitung, το ισπανικό El Pais, τα ιταλικά La Stampa και La Repubblica, τα γαλλικά Le Monde και Liberation, καθώς και τα πανευρωπαϊκά Politico και EUobserver.