Μερικά εικοσιτετράωρα μετά την εκλογική διαδικασία η Προεδρία του Νίκου Χριστοδουλίδη εμφανίζεται πλήρως αποδυναμωμένη αφού τα κόμματα τα οποία τον έχουν στηρίξει για τον προεδρικό θώκο βίωσαν μια μεγάλη καθίζηση στα ποσοστά τους. Με βάση τις επιδώσεις των κομμάτων τα οποία θεωρητικά στηρίζουν τον Χριστοδουλίδη η διαπίστωση είναι αρκούντως οδυνηρή για την ίδια την Προεδρία. Τα τρία κόμματα στις αντίστοιχες ευρωεκλογές του 2019, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ είχαν μαζέψει κοντά στο 30% του εκλογικού σώματος . Στην αποτίμηση των εκλογών της περασμένης Κυριακής τα ποσοστά των τριών κομμάτων δεν ξεπερνούν το 17%. Με το ΔΗΚΟ να καταγράφει ιστορικό χαμηλό , την ΕΔΕΚ να χάνει περίπου το 50% της δύναμής της και τη ΔΗΠΑ να βρίσκεται σε τροχαία εξαύλωσης.
Αναζητούν διεξόδους
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποστηρίξει ότι οι επιδόσεις των κομμάτων τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν συνδέονται με την εκτελεστική εξουσία ,τα ίδια τα κόμματα είτε δημοσίως είτε στα κομματικά τους όργανα είτε στους διαδρόμους των γραφείων τους, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εμπλοκή τους αυτή είναι καταστροφική και χωρίς μέλλον. Αυτή είναι η κατάσταση πραγμάτων όσο και αν στο προεδρικό προσποιούνται ότι στις τελευταίες εκλογές, με την κάθετη πτώση των κομμάτων δεν κρίθηκε το έργο της κυβέρνησης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προφανώς έχει αντίληψη του τι ακριβώς έχει επισυμβεί στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η συνολική και πρωτοφανής συρρίκνωση των κομμάτων που τον έχουν στηρίξει αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον ίδιο, ο οποίος, όσο κι αν δεν θέλει, είναι αναγκασμένος να το λάβει υπόψη. Πολιτικοί αναλυτές αλλά και εκλογολόγοι θεωρούν ότι η παράμετρος αυτή δημιουργεί πλέον μια δυστοκία στα ίδια τα κόμματα, τα οποία αργά η γρήγορα, μάλλον πολύ σύντομα, στην αποτίμηση της ήττας τους θα προσμετρήσουν και το ειδικό βάρος που έχει η στήριξη και η συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση.
Ανοικτά σενάρια
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων το Προεδρικό διαρρέει ότι τα κόμματα είναι ελεύθερα να πράξουν ότι θα αποφασίσουν επιχειρώντας να σταλεί το μήνυμα ότι η όποια κίνηση οπουδήποτε κόμματος θα αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία ως και αδιαφορία.
Στην καταγραφή των πιθανών προθέσεων των τριών κομμάτων τα οποία έχουν συρρικνωθεί στην εκλογική διαδικασία, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά .
Το μεγάλο κόμμα της συνεργασίας, το ΔΗΚΟ, έχει αποφασίσει να κινηθεί με ανοικτές διαδικασίες χωρίς να αποκλείει τίποτα. Υπάρχουν και μορφοποιούνται πλέον φωνές για ρήξη και απεγκλωβισμό από την κυβερνητική δράση παρά το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει στην προεκλογική περίοδο κάποιες φαινομενικές επιτυχίες της διακυβέρνησης από την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ως και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου στο κυπριακό και τον διορισμό απεσταλμένης στο πρόβλημα. Βεβαίως η στροφή του ΔΗΚΟ την νύχτα της περασμένης Κυριακής μετά την καταγραφεί της κάλπης «περί του θυμού και διαμαρτυρίας των πολιτών» χρωμάτισε κυριολεκτικώς το παρασκήνιο της επόμενης μέρας στο κόμμα.
Στο ίδιο γενικό πλαίσιο φαίνεται ότι κινούνται και τα κόμματα του κάτω διαζώματος δηλαδή η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ των οποίων η έξοδος από την κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί κυρίως για το κόμμα ,όσο απέμεινε, του Μάριου Καρογιάν.
Ενώπιον αυτής της κατάστασης πραγμάτων προστίθεται και ακόμη μια παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική: Το αποτέλεσμα αποκλείει την οποιαδήποτε απόπειρα να υπάρξει σύμπραξη με το ΔΗΣΥ. Το προεδρικό έχει χάσει κάθε έρεισμα πλέον στο κόμμα ή και στο περίγυρο του. Απώλεσε συμμάχους τουλάχιστον εκείνους που έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της δικής του υποψηφιότητας. Αποτέλεσμα να τίθεται εκτός συζήτησης οποιοδήποτε ζήτημα σύμπλευσης με το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης
Ακρότητες
Μέσα σε αυτή την μεγάλη εικόνα ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τρόπο εσπευσμένο κλείνει ακόμη πιο πολύ σε θέσεις πολιτικών ακροτήτων με λογικές αντιπερισπασμού, προσφέροντας δημοσίως και με την βούλα, στο σταθερά ανεβασμένο ΕΛΑΜ, στάτους προνομιακού συνομιλητή. Ο διορισμός ενός γνωστού για τις ακροδεξιές του θέσεις στη θέση του Υφυπουργού Μετανάστευσης είναι μια κίνηση η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων του με τις ακροδεξιές δυνάμεις όχι μόνο στο χώρο του ΕΛΑΜ αλλά και εντός των άλλων κομμάτων. Εστιάζει εν ολίγοις και επιχειρεί να αναδιατάξει το δυσμενές περιβάλλον της διακυβέρνησης του με κινήσεις και αντιδράσεις ακροδεξιάς απόχρωσης. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν το χαρτί της ακροδεξιάς ατζέντας είναι ικανό να διατηρήσει τους συμμάχους του έστω και σε θεωρητικό επίπεδο.
Απλώς παραπαίει
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση να αποτρέψει τον αρνητισμό που εκπέμπει η προεδρία του . Αυτό το αναδεικνύουν οι δεκάδες δημοσκοπήσεις οι οποίες καταγράφουν την πλέρια κοινωνική και πολιτική του απομόνωση. Ένα αρνητικό πρόσημο το οποίο δεν βίωσε με τέτοια ταχύτητα κανείς εκ των προκατόχων του.
Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να την αγνοήσει όσο και αν η εντύπωση που μάλλον εμπεδώνεται είναι ότι δυστυχώς στο προεδρικό βρίσκεται ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει προσλαμβάνουσες παραστάσεις του ρόλου του. Αρκεί η υπενθύμιση της δήλωσής του την Παρασκευή το βράδυ όταν κατά τρόπο ασεβή, το ολιγότερο, και με απίστευτη δόση πολιτικής αμετροέπειας, έλεγε ότι δεν «δεχόμαστε από κανένα μαθήματα για τους μετανάστες» απαντώντας στις εκκλήσεις ,κυρίως της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών και του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ντροπή που εξελίσσεται στη νεκρή ζώνη με τον εγκλωβισμό δεκάδων μεταναστών σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.
Ανικανότητα
Η αντίδραση του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν είναι απλώς ρατσιστική . Είναι στάση ανικανότητας και έλλειψη στοιχειώδους αντίληψης . Αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό επειδή είναι επαναλαμβανόμενο και καθορίζει σήμερα την πολιτική προεδρική του δράση. Ένα φαινόμενο το οποίο είναι άκρως εντονότερο στη καθημερινή του πρακτική .
Όπως ο «Π» πληροφορείται η συμπεριφορά του προέδρου στο χώρο εργασίας του, βγαίνει εκτός ορίων. Μια προσέγγιση η οποία δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς στη ίδια την κουλτούρα διακυβέρνησής του. Αισθάνεται προφανώς την απώλεια της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών ακόμη και αυτών που τον ψήφισαν.
Η καθημερινή ένταση την οποία βιώνουν οι συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατία, η εμπλοκή με αναβαθμισμένο ρόλο στην διακυβέρνηση της Πρώτης Κυρίας , ζήτημα στο οποίο ο «Π» θα επανέλθει, αλλά και η έλλειψη επικοινωνίας με τους πολιτικούς προϊστάμενους των Υπουργείων είναι θέματα τα οποία ταλανίζουν την Προεδρία.
«Όλα περιστρέφονται γύρω από μια εκτός ορίων επικοινωνιακή τακτική» που αποστερεί από την Προεδρία την ανάληψη παραγωγικών πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα σημειώνουν στο «Π» ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.
Διεργασίες εν όψη
Η ανάγνωση αυτών των πραγματικοτήτων γίνεται σχεδόν από όλους και κυρίως από τα καταβαραθρωμένα κόμματα της περασμένης Κυριακής. Παρά τις εγγενείς τους αδυναμίες μέσα από τον καθίζηση που υπέστησαν, τους απασχολεί η θέση τους στο κυβερνητικό σχήμα .Αυτό προδιαθέτει ότι οι εσωτερικές διεργασίες των κομμάτων θα είναι κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες όχι μόνο για το μέλλον των σχηματισμών αλλά και για μια ποιοτική αλλαγή της πολιτικής τους στάσης απέναντι στην προεδρία Χριστοδουλίδη.