Εκλογές 9ης Ιουνίου: Διάχυτη ανησυχία των δύο μεγάλων κομμάτων για τη δεύτερη έδρα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 8.6.2024
Εκλογές 9ης Ιουνίου: Διάχυτη ανησυχία των δύο μεγάλων κομμάτων για τη δεύτερη έδρα
Η αυριανή εκλογική διαδικασία χαρακτηρίζεται απο πρωτοφανή ρευστότητα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης των τελευταίων ημερών

Η αυριανή διπλή εκλογική διαδικασία αποτυπώνεται ίσως ως η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων χρόνων. Τόσο σε σχέση με την ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές όσο και σε σχέση με τη μάχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν και η αναμέτρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί σημείο αναφοράς σχετικά με τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων αφού η πλειονότητα των υποψηφίων προκύπτει μέσα από συνεργασίες των παρατάξεων, μέσα από τις ανάγκες και τις τάσεις των τοπικών κοινωνιών. Η διαδικασία της εκλογής των προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών ΤΑ, των δημάρχων και των αντιδημάρχων, έχει ωστόσο τη δική της σημασία, τα δε αποτελέσματά τους μπορούν να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα τόσο για τυχόν εκλογικές επιτυχίες όσο και σε περιπτώσεις αποτυχίας, κυρίως όταν πρόκειται για παραδοσιακές περιοχές με καταγεγραμμένη επιρροή των διαφόρων κομματικών παρατάξεων.

Στο μεταίχμιο οι δυο μεγάλοι

Από την άλλη είναι πασιφανές ότι η υπό εξέλιξη προσπάθεια των κομμάτων στις Ευρωεκλογές αποτελεί το κυρίαρχο σημείο αναφοράς για την επόμενη μέρα, όχι μόνο σε σχέση με τη συνοχή ορισμένων εκ των πολιτικών δυνάμεων αλλά και στην πιθανότητα να τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμη και η ύπαρξη ορισμένων παραδοσιακών και ιστορικών κομματικών σχηματισμών.

Λίγες ώρες πριν την αυριανή εκλογική διαδικασία και σύμφωνα με όλα τα τελευταία στοιχεία τα οποία συνεχίζουν να συλλέγουν οι δημοσκόποι, έχει ενισχυθεί και επιδεινωθεί η παρατηρούμενη εδώ και αρκετές εβδομάδες πρωτοφανής ρευστότητα η οποία διαχέεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, σε σημείο που να τίθενται επί τάπητος πολύ σοβαρά ζητήματα που άπτονται της δύναμης των κομμάτων και κυρίως πιθανής αμφισβήτησης της δυνατότητας εκλογής του παραδοσιακού αριθμού ευρωβουλευτών.

Ανησυχίες και προβληματισμός

Με βάση τα στοιχεία τα οποία βγαίνουν μέσα από κυλιόμενες δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται ως επίσημες έρευνες εξαιτίας των κανονισμών της προεκλογικής περιόδου, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για τη δυνατότητα των δύο μεγάλων κομμάτων να κρατήσουν με βεβαιότητα τον αριθμό των εδρών που εκλέγουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για πρώτη φορά τίθεται εν αμφιβόλω η μια εκ των δύο εδρών του κόμματος που θα καταλήξει δεύτερο σε επίπεδο ποσοστών στην αυριανή εκλογή.

  • Στην αναζήτηση και στο ερώτημα για το ποιος θα είναι ο πρώτος στην παρούσα εκλογική διαδικασία των Ευρωεκλογών, οι δημοσκόποι δεν είναι σε θέση να δώσουν τελεσίδικες απαντήσεις παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών καταγράφει τον ΔΗΣΥ να βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από το ΑΚΕΛ στα όρια του στατιστικού λάθους.

Τα τελευταία ωστόσο 24ωρα υπάρχουν όμως και μετρήσεις που φέρουν το κόμμα της Αριστεράς στην πρώτη θέση, χωρίς μάλιστα να μετριέται η ψήφος των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι θα περάσουν τα οδοφράγματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ωστόσο χωρίς αμφιβολία και στα δύο κόμματα είναι διάχυτη η ανησυχία τόσο για τη θέση κατάταξης στην εκλογική διαδικασία όσο, κυρίως, για τα ποσοστά τα οποία θα καταγράψουν.

  • Σύμφωνα με τους εκλογολόγους, ο κίνδυνος απώλειας έδρας ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι υπαρκτός σε συνάρτηση με την πιθανότητα να υπάρξουν εκπλήξεις από τα κόμματα πιο κάτω.

Εν ολίγοις, μια εκ των δυνάμεων που θα τερματίσει είτε στην τέταρτη θέση είτε ακόμη και στην πέμπτη μπορεί να επωφεληθεί από τυχόν μειωμένα ποσοστά κυρίως του δεύτερου στην κατάταξη κόμματος. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν κυριολεκτικώς κινητοποιήσει στο έπακρον τον οργανωτικό τους μηχανισμό για να αποτρέψουν αρνητικές σε βάρος τους εκπλήξεις.

  • Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών τα οποία βρίσκονται στα κομματικά γραφεία ενισχύουν την εντύπωση ότι έχει σχεδόν κλείσει η μάχη για την τρίτη θέση με κυρίαρχο το ΕΛΑΜ. Οι κυλιόμενες μετρήσεις καταγράφουν μια σταθερότητα του κινήματος και σε απόσταση ασφαλείας από το τέταρτο ΔΗΚΟ.
  • Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον χώρο του Δημοκρατικού Κόμματος επικρατεί η εκτίμηση πως εκείνο το οποίο θα πρέπει να διαφυλαχτεί, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους και όπως εξελίσσεται η ρευστότητα στο εκλογικό Σώμα, είναι η διατήρηση της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Απρόβλεπτα δεδομένα

Οι ανακατατάξεις των τελευταίων ημερών με την κινητικότητα στο εκλογικό Σώμα μπορεί να αλλάξουν την εικόνα ακόμη και πιο κάτω. Όπως διαφαίνεται από τη ροή των στοιχείων τα οποία μελετούν οι εκλογολόγοι, παρουσιάζεται μια συνεχής ανοδική τάση του ανεξάρτητου υποψηφίου Φειδία, η οποία θεωρείται κάτι περισσότερο από αξιοσημείωτη. Αν και μια τέτοια τάση δεν προυποθέτει ότι θα δώσει απαραίτητα κέρδη στην κάλπη, αυτό το δημοσκοπικό δεδομένο δημιουργεί παρενέργειες και προβληματισμό στο πάνω διάζωμα των κομμάτων, αφού φαίνεται ότι καταγράφονται απώλειες προς όφελος του υποψηφίου. Ταυτοχρόνως, αν και σε μικρότερη ένταση, σημειώνεται και αυξητική τάση προς το Volt στο οποίο καταφεύγουν ψηφοφόροι τόσο από τον ΔΗΣΥ όσο και από το ΑΚΕΛ. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι από τη δύναμη των μικρότερων κομμάτων θα εξαρτηθεί και το ποσοστό το οποίο θα καταγράψουν τα δύο μεγάλα κόμματα και κατά πόσο με την αναγωγή θα εξασφαλίσουν ποσοστά τουλάχιστον 26% για να αισθάνονται ασφαλή σε σχέση με τη διατήρηση της δεύτερης έδρας την οποία διεκδικούν.

Μηνύματα και… ευχές

Τα κόμματα πέραν των προσπαθειών της τελευταίας στιγμής έκαναν χθες την τελευταία δημόσια επικοινωνία με τους φίλους τους στέλνοντας τα ιδιόμορφα μηνύματά τους.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημειώνει πως «από αυτές τις εκλογές πρέπει να βγούμε ενωμένοι και στον Δημοκρατικό Συναγερμό και στον τόπο μας», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι: «Θα τα καταφέρουμε. Θα προστατεύσουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Θα προστατεύσουμε την Κύπρο μας. Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και θα ενισχύσουμε την επιρροή μας στην Ευρώπη», δήλωσε, ευχόμενη «καλή ψήφο».

Ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι έφθασε η στιγμή κατά την οποία το ΑΚΕΛ θα αλλάξει τους συσχετισμούς και θα ανοίξει τον δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος». Σημείωσε ακόμη ότι η «Κοινωνική Συμμαχία που κτίζει το ΑΚΕΛ και η Αριστερά με τον προοδευτικό κόσμο της Κύπρου είναι η επιλογή για όλες και όλους που πιστεύουν και θέλουν αυτές τις αλλαγές στον τόπο μας». Ανάλογα μηνύματα έστειλαν και όλα τα άλλα κόμματα, ζητώντας τη στήριξη των πολιτών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βρετανία: Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρετανία: Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου

Βρετανία: Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου

Βρετανική πηγή για Βάσεις στην Κύπρο: Δεν παρέχονται διευκολύνσεις στο Ισραήλ
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανική πηγή για Βάσεις στην Κύπρο: Δεν παρέχονται διευκολύνσεις στο Ισραήλ

Βρετανική πηγή για Βάσεις στην Κύπρο: Δεν παρέχονται διευκολύνσεις στο Ισραήλ

Κανένα σημάδι για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
ΚΥΠΡΟΣ

Κανένα σημάδι για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Κανένα σημάδι για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

Απεβίωσε ο Ιωάννης Οργανός, ο Γενικός Βικάριος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου
ΚΥΠΡΟΣ

Απεβίωσε ο Ιωάννης Οργανός, ο Γενικός Βικάριος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου

Απεβίωσε ο Ιωάννης Οργανός, ο Γενικός Βικάριος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου