2η Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά στις ευρωεκλογές, η εικόνα στους μεγάλους δήμους

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 30.5.2024
2η Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά στις ευρωεκλογές, η εικόνα στους μεγάλους δήμους
Ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προηγούνται σε σταυρούς προτίμησης - Μεγάλο το ενδιαφέρον και στους πέντε μεγάλους Δήμους

Εκλογές των ανατροπών, όπως και των μεγάλων στοιχημάτων, σε επίπεδο κομμάτων αλλά και προσώπων, θα είναι οι εκλογές της 9ης Ιουνίου. Όπως καταδεικνύει η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1, διακυβεύονται η πρώτη θέση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αλλά και η δεύτερη έδρα όποιου κόμματος θα βρεθεί στη δεύτερη θέση, όλα είναι ανοιχτά για την τρίτη θέση μεταξύ ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ, ενώ άρχισε ήδη να ξεχωρίζει η εξάδα που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη πενταετία, αναλόγως των πιθανών ανατροπών στην κομματική ψήφο.

Σε σχέση με τα πρόσωπα που διεκδικούν τις θέσεις των τοπικών αρχόντων, η έρευνα του ΑΝΤ1, την οποία διενήργησε η εταιρεία CYMAR Market Research, δείχνει προς μια μακρά εκλογική νύχτα, με μάχες ψήφο με ψήφο σε Δήμους και Επαρχιακού Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΑΝΤ1, ο Δημοκρατικός Συναγερμός διατηρεί την πρωτιά στις ευρωεκλογές, με 18% έναντι 16% στην έρευνα του Απριλίου, ενώ το ΑΚΕΛ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 16% έναντι 15% τον Απρίλιο. Την τρίτη θέση κατακτά το ΕΛΑΜ με 10% έναντι 8% τον Απρίλιο, ενώ ακολουθεί το ΔΗΚΟ με μικρή διαφορά και στο ίδιο ποσοστό του Απριλίου 8%.

Στην επόμενη θέση, να διεκδικεί και την έκτη έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται με 4% ο ανεξάρτητος υποψήφιος Φειδίας Παναγιώτου, και ακολουθούν σε μικρές αποστάσεις η ΕΔΕΚ, το Βολτ Κύπρου, οι Οικολόγοι και τελευταία η ΔΗΠΑ. Οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 19% και 10% δήλωσαν πως δεν θα ψηφίσουν.

4863288655448259 image

4863288729042772 image

Τα ποσοστά, με διευκρινισμένη ψήφο, έχουν ως ακολούθως:

ΔΗΣΥ 29%, ΑΚΕΛ 25%, ΕΛΑΜ 16%, ΔΗΚΟ 12%, Φειδίας Παναγιώτου 6%, ΕΔΕΚ 5%, Βολτ 4%, και Οικολόγοι και ΔΗΠΑ 3%.

Τη μεγαλύτερη συσπείρωση επιτυγχάνει το ΕΛΑΜ με 70% και ακολούθως το ΑΚΕΛ με 67%, ο ΔΗΣΥ με 61% και το ΔΗΚΟ με 59%. Απώλειες για την ΕΔΕΚ με τη συσπείρωση στο 45%, την ΔΗΠΑ στο 33% και τους Οικολόγους στο 23%.

Στους σταυρούς προτίμησης προηγούνται:

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό ο Λουκάς Φουρλάς με 59% (έναντι 62% τον Απρίλιο) και ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα με 37% (αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλίο). Στην τρίτη θέση με 25% ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Στο ΑΚΕΛ προηγούνται ο Γιώργος Γεωργίου με 52% (41% τον Απρίλιο) και η Άννα Θεολόγου με 35% (αύξηση από 28% τον Απρίλιο), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ με 22%.

4863288929516309 image

Την έδρα του ΕΛΑΜ δείχνει να κερδίζει ο Γεάδης Γεάδη με 42%, με τον Μάριο Πελεκάνο δεύτερο με 32% και τον Λίνο Χατζηγεωργίου στην τρίτη θέση με μόλις μία ποσοστιαία μονάδα διαφορά στο 31%.

Στην έδρα του ΔΗΚΟ επανεκλέγεται ο Κώστας Μαυρίδης με 60% και ακολουθεί μάχη μεταξύ Κατερίνας Χριστοφίδου με 22% και Χρύση Παντελίδη με 18%.

4863289104518452 image

Το 79% των πολιτών ανέφερε πως ενημερώνεται για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές παρακολουθώντας καμπάνιες ή αναρτήσεις τους, 56% συζήτησε για υποψήφιους ευρωβουλευτές με γνωστούς και φίλους, ενώ μόνο 17% παρευρέθηκαν σε παρουσιάσεις και συγκεντρώσεις υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Κύπρος, ΕΕ και εκλογές

Αμφισβήτηση για την επίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται μεταξύ των πολιτών, καθώς μόνο το 56% θεωρεί ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ έχει θετικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και γενικά τη ζωή των Κυπρίων, ενώ μόνο 31% βλέπει θετικές επιπτώσεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Περιορισμένο είναι και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στην έρευνα για τις ευρωεκλογές, καθώς 36% απάντησε ότι οι ευρωεκλογές ενδιαφέρον αρκετά, 26% πολύ, 23% λίγο και 15% καθόλου. Μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον από τους άνω των 65 και ακολούθως από τις ηλικίες 25-34 ενώ ίδιο είναι το ενδιαφέρον μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα για τον μέγιστο αριθμό σταυρών προτίμησης για ευρωβουλευτές που δικαιούται κάθε ψηφοφόρος. 44% δεν γνωρίζει τον αριθμό και 39% απάντησε τον σωστό αριθμό, δηλαδή δύο.

Σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που θα στηρίξουν, 56% απάντησε πως επιλέγει πρόσωπο ασχέτως κόμματος και 40% ότι επιλέγει πρώτα κόμμα και μετά τους καταλληλότερους του κόμματος.

Ποιοι προηγούνται τοπικά

Στις μάχες για τις προεδρίες στους πέντε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, το σκηνικό διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Στον ΕΟΑ Λευκωσίας προηγείται ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης με 34% έναντι 25% του Ανδρέα Ασσιώτη.

Στον ΕΟΑ Λεμεσού προηγείται ο Γιάννης Τσουλόφτας με 29% και ακολουθεί ο Βασίλης Δημητριάδης με 19% ενώ ο Χρίστος Βακανάς βρίσκεται στο 3%.

Αλλαγή στον συσχετισμό στον ΕΟΑ Λάρνακας, καθώς προηγείται πλέον ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους με 30% και ακολουθεί με 27% ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης.

Αλλαγή και στον ΕΟΑ Πάφου, με σαφές πλέον προβάδισμα του Κωστάκη Κωνσταντίνου με 29% και ακολουθούν ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης με 24% και ο Μάριος Τσέλεπος με 15%.

Τέλος στον ΕΟΑ Αμμοχώστου δείχνει να εκλέγεται ο Γιάννης Καρούσος, αφού προηγείται με 47%, ενώ οι ανθυποψήφιοί του εξασφαλίζουν: Θεόδωρος Πυρίλλης 22% και Άνδρος Κτωρίδης 14%.

Μεγάλο το ενδιαφέρον και στους πέντε μεγάλους Δήμους, όπου:

Ο Χαράλαμπος Προύντζος προηγείται με 36% έναντι 20% του Νίκου Τορναρίτη, ενώ ο Παναγιώτης Μέντζης κινείται στο 6% και ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης στο 2%.

4863290289747908 image

Η απόλυτη μάχη ψήφο με ψήφο στον Δήμο Λεμεσού ανάμεσα στον Γιάννη Αρμεύτη και τον Νίκο Νικολαΐδη που εξασφαλίζουν από 31%, ενώ ο Χρίστος Μιχαηλίδης βρίσκεται στο 7%.

4863290416182196 image

Στη Λάρνακα δείχνει να επανεκλέγεται ο Ανδρέας Βύρας, καθώς βρίσκεται στο 57% ενώ ο Σωτήρης Ιωάννου βρίσκεται στο 15% και ο Μιχάλης Ππεκρής στο 8%.

Στην Πάφο προηγείται ο Φαίδωνας Φαίδωνας με 45% ενώ ο Εύρος Λοϊζίδης βρίσκεται στο 36%.

4863290639192466 image

Τέλος, στον Δήμο Στροβόλου, προηγείται ο Σταύρος Σταυρινίδης με 25%, ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους ακολουθεί με 23%, ενώ ο Χρίστος Τσίγκης βρίσκεται στο 16% και η Τσελεστίνα Ντε Πέτρο στο 2%.

Η μεταρρύθμιση της ΤΑ

Μόλις τρεις στους δέκα πολίτες γνωρίζουν αρκετά για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τέσσερις στους δέκα δήλωσαν ότι γνωρίζουν λίγα και ποσοστό 16% απλώς άκουσαν και 15% δεν έχουν ακούσει κάτι.

32% των ερωτηθέντων θεωρεί πως θα έχει θετική επίδραση η μεταρρύθμιση στην απόδοση της ΤΑ, ενώ 47% βλέπουν αρνητική επίδραση στα τέλη που επιβάλλονται στους πολίτες.

Πρόθεση ψήφου και γνώση για τις εκλογές

Μόνο ένας στους δύο πολίτες (51%) δηλώνει ότι σίγουρα θα ψηφίσει και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις της 9ης Ιουνίου, ενώ τρεις στους δέκα (32%) σίγουρα θα ψηφίσει αλλά όχι σε όλες τις επιμέρους εκλογές. 16% σε σύγκριση με 19% τον Απρίλιο απάντησε πως δεν είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσει σε κάποια από τις επιμέρους εκλογές.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν στις εννέα Ιουνίου, με μικρή άνοδο από τον Απρίλιο, και μικρές διαφοροποιήσεις στα ποσοστά, καθώς 77% σίγουρα θα ψηφίσουν για Δήμαρχο ή Κοινοτάρχη, 71% σίγουρα θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, 69% για δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο και 61% για πρόεδρο ΕΟΑ.

Εξάλλου, η έρευνα καταγράφει ενίσχυση της γνώσης των πολιτών για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς 83% γνωρίζει ότι θα ψηφίσει για δημοτικές και 78% για ευρωεκλογές. Αύξηση καταγράφουν τα ποσοστά της γνώσης για κοινοτικές εκλογές, τις προεδρίες των ΕΟΑ, σχολικές εφορείες, καθώς και κατεχόμενους Δήμους.

Εξάλλου, το 84% των πολιτών δήλωσε πως είναι εγγεγραμμένο στον εκλογικό κατάλογο με βάση την περιοχή διαμονής του, ενώ 16% διαμένει σε άλλη περιοχή.

Η ταυτότητα της έρευνας

Την έρευνα διενήργησε, για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η εταιρεία CYMAR Market Research Ltd, από τις 13 μέχρι τις 25 Μαΐου 2024.

Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, στις αστικές και αγροτικές περιοχές, το μέγεθος του δείγματος 1200 συνεντεύξεις, από άνδρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, και 300 επιπρόσθετες συνεντεύξεις στους μεγαλύτερους Δήμους. Η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Έγινε τυχαία δειγματοληψία από δειγματοληπτικό πλαίσιο καταρτισμένο από τυχαία σχηματισμένους αριθμούς, και τα δεδομένα σταθμίστηκαν με βάση το προφίλ του εκλογικού σώματος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη