Ο υποψήφιος δήμαρχος Εύρος Λοϊζίδης στον «Π»: «Στην Πάφο επικρατεί η επιβολή του εγώ»

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ Δημοσιεύθηκε 19.5.2024
Ο υποψήφιος δήμαρχος Εύρος Λοϊζίδης στον «Π»: «Στην Πάφο επικρατεί η επιβολή του εγώ»
«Προτεραιότητα για εμένα την επόμενη ημέρα της εκλογής μου είναι να αποκαταστήσω τις δημοκρατικές διαδικασίες στον Δήμο Πάφου και την πληγείσα αίσθηση δικαίου των δημοτών»

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να μην έφερε για τον Δήμο της Πάφου τόσες αλλαγές όσο σε άλλες δημαρχούμενες περιοχές, εντούτοις, το ενδιαφέρον για την έκβαση της εκλογικής μάχης είναι εξίσου μεγάλο, αν όχι και μεγαλύτερο. Και η συζήτηση γύρω από τις προτεραιότητες, της παρούσας δημοτικής αρχής όσο και αυτής που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, είναι μεγάλη. Κι αυτήν ακριβώς τη συζήτηση μεταφέρει σήμερα, μέσα από τη συνέντευξή του, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη δημαρχία της Πάφου, Εύρος Λοϊζίδης. Ο κ. Λοϊζίδης, τον οποίο στηρίζουν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, παρουσιάζει και αναλύει το πρόγραμμά του στους συμπολίτες του και μοιράζεται μαζί μας το όραμά του για την Πάφο της επόμενης ημέρας. Μιλά για αυτά που τον ανησυχούν, για αυτά που τον προβληματίζουν και για όλα όσα ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει για την πόλη του.

Ποια υπερηφάνεια έχασαν οι πολίτες της Πάφου και υπόσχεστε επιστροφή της με την εκλογή σας;

Για εμένα Πάφος σημαίνει Άνθρωποι. Οι Παφίτες και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους είναι αυτός που διαχρονικά έκανε την Πάφο να ξεχωρίζει στη φιλοξενία, στους αγώνες, στην παράδοση, στην ιστορία, στον πολιτισμό.

Αυτή η υπερηφάνεια στην οποία αναφέρομαι υπήρξε ανέκαθεν συνδεδεμένη με τη δυνατότητα του κάθε Παφίτη να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και δημοκρατικά. Να μπορεί να καταθέτει την άποψή του, τους προβληματισμούς του, αλλά και τις ιδέες του για την ανάπτυξη της πόλης στην οποία ζει, δραστηριοποιείται και ονειρεύεται. Σε αυτήν την υπερηφάνεια αναφέρομαι. Μια υπερηφάνεια που εδώ και δέκα χρόνια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς η Δημοτική Αρχή «ετσιθελικά» και με αυταρχισμό αποφασίζει για τους Παφίτες, χωρίς τους Παφίτες, διαμορφώνει μια ανάπτυξη για την πόλη, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολίτες, επιβάλλει τη μονοδιάστατη αισθητική του τσιμέντου, χωρίς να υπολογίζεται η παράδοση, η φύση και το περιβάλλον, η αρχιτεκτονική και η ιστορικότητα της πόλης. Μια ανάπτυξη με σοβαρή αναπηρία, χωρίς διαβούλευση και εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη από περιβαλλοντολόγους, συγκοινωνιολόγους, ΕΤΕΚ κ.λπ.

Επί μια δεκαετία δημοτικός σύμβουλος, τι έχετε κάνει για να μην οδηγηθούν τα πράγματα εδώ που περιγράφετε;

Κατ' αρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι έπαψα να είμαι δημοτικός σύμβουλος το 2019, επομένως δεν είχα ψήφο και λόγο για πολλά από τα έργα που αποφασίστηκαν και ολοκληρώθηκαν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, πάντοτε, εκεί και όπου μου δίνονταν η δυνατότητα, κατέθετα την άποψή μου και υπέβαλλα τις ενστάσεις και προβληματισμούς μου. Εξάλλου, για κάθε διαφωνία, αλλά και εισήγησή μου υπάρχουν τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου που μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Δυστυχώς, ο καθοριστικός ρόλος του δημοτικού συμβουλίου στη διαμόρφωση της πολιτικής που χαράζει ο Δήμος Πάφου για την ανάπτυξη της πόλης, για χρόνια, έχει παραγκωνιστεί με πρακτικές που προωθούν τη φίμωση και δεν παραπέμπουν σε ελεύθερα δημοκρατικά πολιτεύματα, αλλά σε απολυταρχικά καθεστώτα.

Αυτό με την εκλογή μου θα αλλάξει, διότι θα δώσω λόγο και ρόλο, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στις αρμόδιες επιτροπές.

Τι δήμαρχο έχει ανάγκη η Πάφος; Ποια πρέπει να είναι προτεραιότητά του την επομένη της εκλογής του;

Η Πάφος έχει ανάγκη από έναν δήμαρχο που ακούει, προάγει τον διάλογο, σέβεται όλες τις απόψεις. Έναν δήμαρχο που να έχει στο επίκεντρο του οράματός του τον άνθρωπο και το κοινό καλό. Έναν δήμαρχο με τεχνοκρατική γνώση, πολιτική βούληση, σχέδιο και πλάνο προσαρμοσμένα στις ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Έναν δήμαρχο που ξέρει να κάνει συνεργασίες και τιμά τις αρχές της ειλικρίνειας, της συνέπειας και της εντιμότητας. Η Πάφος χρειάζεται έναν δήμαρχο που να σέβεται το περιβάλλον, να διεκδικεί με αξιοπρέπεια, να τιμά τους πολίτες και τους συνεργάτες του! Έναν δήμαρχο για όλους του Παφίτες, ο οποίος να αντιπροσωπεύει επάξια τον κάθε δημότη με εργατικότητα, εντιμότητα, αξίες, αρχές, επιμέλεια και λογοδοσία. Έναν δήμαρχο που δεν χρησιμοποιεί τον δήμο ως όχημα για πολιτική ανέλιξη και προσωπικές φιλοδοξίες. Έναν δήμαρχό που δεν εκφοβίζει, δεν απειλεί, δεν τρομοκρατεί, αλλά ενώνει, συνομιλεί, συμπεριλαμβάνει και σέβεται κάθε συμπολίτη του.

Προτεραιότητα για εμένα την επόμενη ημέρα της εκλογής μου είναι να αποκαταστήσω τις δημοκρατικές διαδικασίες στον Δήμο Πάφου και την πληγείσα αίσθηση δικαίου των δημοτών με την αξιοποίηση του δημοτικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσω την ολοκλήρωση, εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων, όλων των εν εξελίξει αναπτυξιακών έργων με γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του κάθε δημότη, αφού φυσικά προηγουμένως προβώ σε έναν εξονυχιστικό έλεγχο όλων των οικονομικών δεδομένων του Δήμου Πάφου.

Λείπει η ισονομία και η ισοπολιτεία από την πόλη σας, λέτε στο πρόγραμμά σας. Πώς πρέπει να δρα ένας δήμαρχος για να νιώθουν όλοι οι πολίτες σε όλες τις συνοικίες ότι δεν αδικούνται;

Δυστυχώς, η ισονομία και η ισοπολιτεία αυτήν τη στιγμή στην Πάφο απουσιάζει. Αυτό που επικρατεί είναι η επιβολή του «Εγώ» και μια μονοδιάστατη «δημαρχοκεντρική» προσέγγιση σε όλα τα πράγματα. Για την ενδυνάμωση της ισοπολιτείας και της ισονομίας στην πόλη μας επιβάλλεται σε κάθε ενέργεια να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας Άνθρωπος και σε κάθε δράση να προάγεται ο σεβασμός και ο διάλογος.

Ο δήμαρχος δεν πρέπει να δρα «τιμωρητικά» και «ετσιθελικά», αγνοώντας επιδεικτικά τους συνδημότες του, αλλά να εφαρμόζει τη νομοθεσία και την εξουσία του με αυστηρότητα και ταυτόχρονα με κατανόηση, με αποφασιστικότητα και ταυτόχρονα με φροντίδα για το καλό όλων των δημοτών. Με άλλα λόγια, με έμφαση και προσήλωση στο «Εμείς».

Πώς εμπεδώνεται το αίσθημα δικαιοσύνης σε έναν δήμο;

Στην Πάφο σήμερα ο τρόπος λειτουργίας και δράσης της δημοτικής αρχής έχει διαμορφώσει πολίτες και συνοικίες δύο ταχυτήτων.

Από τη μία έχουμε εκείνους που τυγχάνουν της εύνοιας του δημάρχου και από την άλλη όλους τους υπόλοιπους δημότες. Αυτή τη στιγμή όσοι βρίσκονται κοντά στον δήμαρχο και στον ευρύτερο στενό κύκλο του επωφελούνται, προστατεύονται και αναπτύσσονται. Όσοι διαφωνούν ή τυγχάνει να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση για την ανάπτυξη της πόλης ή της συνοικίας τους απομονώνονται, περιθωριοποιούνται και τιμωρούνται.

Για να μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι πολίτες σε όλες τις συνοικίες δεν αδικούνται, θα πρέπει η νομοθεσία και η δικαιοσύνη να εφαρμόζεται σε όλους το ίδιο, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται η αυστηρότητα αφενός και η επιείκεια αφετέρου να αφορά όλους τους δημότες ανεξαιρέτως πολιτικών πεποιθήσεων και επιλογών.

Η Πάφος, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης γνώρισε μία αίγλη και κέρδισε απεριόριστο σεβασμό εντός κι εκτός Κύπρου. Εφτά χρόνια μετά, χάθηκαν όλα τούτα;

Το Πάφος2017 και η επιτυχία που σημείωσε ήταν το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας. Διοίκηση, εθελοντές, καλλιτέχνες, απλοί άνθρωποι εργάστηκαν ως μια ενιαία μεγάλη ομάδα με τη συμβολή της Δημοτικής Αρχής, αποδεικνύοντας ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα και να γράψουμε ιστορία.

Την ίδια στιγμή όμως, η ανεπάρκεια που επιδεικνύεται, μέχρι και σήμερα, από τις αρμόδιες Αρχές σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση, ανάδειξη και συντήρηση των έργων, που άφησε το Πάφος2017 στην πόλη, οδήγησε στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Μια κατάσταση η οποία δυστυχώς περιορίζεται στον τότε θρίαμβο της διοργάνωσης. Με λυπεί αφάνταστα το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκαν τα έργα, οι άνθρωποι και οι υποδομές, τα έργα τέχνης αφέθηκαν στη μοίρα τους, τη φθορά και την εξαφάνιση, ενώ η πολύτιμη ομάδα των εθελοντών και όσων συνέβαλαν στην επιτυχία σταδιακά αγνοήθηκαν. Εάν εφαρμόζαμε προσεκτικά τις πρόνοιες και τις κατευθυντήριες οδηγίες, με τις καλές πρακτικές της Βίβλου του Πάφος2017, για τη συντήρηση και τη διατήρηση των δομών και υποδομών που έγιναν, δεν θα είχαμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα, που δεν αξίζει στην προσπάθεια που έγινε τότε, που δεν αξίζει στους ανθρώπους αυτής της πόλης.

Τι σας λένε οι πολίτες από τις επαφές σας μαζί τους;

Οι δημότες ολόκληρης της Πάφου έχουν αγκαλιάσει την ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική υποψηφιότητά μου.

Κατά τις επαφές μου μαζί τους, μου μεταφέρουν τα προβλήματα, τις έγνοιες, τις ανησυχίες και την αίσθηση απουσίας δημοκρατίας στην πόλη μας.

Παράλληλα, όμως, δηλώνουν τη στήριξη και την ελπίδα στην προοπτική της δικής μου εκλογής, ενώ χαίρονται ειλικρινά που μπορούν να συνομιλήσουν μαζί μου ανοικτά με όρους πολιτισμένου διαλόγου και αλληλοσεβασμού.

Τι εγγυάται η δική σας υποψηφιότητα;

Όπως προανέφερα, η δική μου υποψηφιότητα εγγυάται την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πόλη με επίκεντρο τον σεβασμό στον άνθρωπο, στην ιστορία, στην παράδοση, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον της Πάφου. Η υποψηφιότητά μου εγγυάται ότι όλα όσα συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στον Δήμο Πάφου, και για τα οποία δεν είμαστε υπερήφανοι, θα τερματιστούν.

Η υποψηφιότητά μου εγγυάται την ευημερία, την πρόοδο και την καινοτομία στην πόλη με μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο όλων των κατοίκων της.

Ποια είναι η αγαπημένη σας γειτονιά στην Πάφο;

Αγαπημένη μου γειτονιά στην Πάφο είναι αυτή του Απόστολου Παύλου, η οποία είναι μια από τις πιο παλιές και ιστορικές γειτονιές της πόλης μας.

Ποιο είναι, κατ’ εσάς, το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης σας;

Η ομορφιά του τοπίου, το πράσινο, τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα, η καθαρή θάλασσα, η βαθιά ιστορία, παράδοση και πολιτισμός, η δημοκρατική αντίληψη, η υπερηφάνεια, η εργατικότητα, η μοναδική φιλοξενία, η αγάπη των Παφιτών για την πόλη και την ιστορία μας.

Πού μεγαλώσατε και πώς ήταν η Πάφος της παιδικής σας ηλικίας;

Είχα την τύχη να μεγαλώσω στην ενορία του Απόστολου Παύλου σε μια όμορφη, ήσυχη γειτονιά, όπου μπορούσα να παίξω ποδόσφαιρο και να τρέξω στις αλάνες, να χαρώ τη φύση και το πράσινο, να πάρω αλλά και να δώσω αγάπη. Σε αυτήν την ήσυχη γειτονιά είχα την ευλογία να δημιουργήσω αδελφικές φιλίες που έχουν διάρκεια μέχρι και σήμερα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας