Στην Κύπρο συγκεντρώνεται σήμερα το διεθνές ενδιαφέρον ενόψει της συνάντησης εκπροσώπων (SOM- Senior Officials Meeting ) από 34 χώρες στο πλαίσιο του επιχειρησιακού συντονισμού των επόμενων βημάτων για την εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα.
Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 35 χώρες. Τα κράτη που έχουν επιβεβαιώσει ότι θα συμμετέχουν στη συνάντηση είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Βραζιλία, η Δανία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Μάλτα, το Κατάρ, η Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Ελλάδα,η Νότια Κορέα και η Νορβηγία.
Συμμετέχουν επίσης η ΕΕ, ο ΟΗΕ, η USAID, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς και οι δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, «WCK» και «FOGBOW»). 25 από τις 34 χώρες θα συμμετάσχουν με φυσική παρουσία, με σύνολο συμμετεχόντων 153 άτομα, εκ των οποίων τα 104 θα έχουν φυσική παρουσία στη συνάντηση, ενώ 49 άτομα θα συμμετέχουν διαδικτυακά.
Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών και άλλοι 10 λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών, το Γενικό Λογιστήριο, το ΓΕΕΦ, η διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, λειτουργός του Τμήματος Τελωνείων, ο γενικός διευθυντής του Λιμανιού Λάρνακας, η Πολιτική Άμυνα και ο Ερυθρός Σταυρός.
Λιμός
Σε αυτή τη φάση κάθε προοπτική αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα κρίνεται σημαντική καθώς οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λιμού. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους αρμόδιους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ένας στους δύο κάτοικους της Λωρίδας της Γάζας αντιμετωπίζει καταστροφική έλλειψη τροφίμων, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του θύλακα όπου ο λιμός θα είναι πραγματικότητα σε έναν μήνα αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα. «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ντρέπεται που δεν κατάφερε να σταματήσει τον επικείμενο λιμό», τόνιζε μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Έκκληση προς το Ισραήλ να δώσει πρόσβαση σε ανθρωπιστικά αγαθά και στη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται «τρομακτικά επίπεδα πείνας και βασάνων».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ, που προειδοποιούν ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας βιώνει «σοβαρά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας», με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αύξηση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος.