Για άλλους έκπληξη, για άλλους προβλεπτό, για την ίδια φυσικό και αναμενόμενο να διεκδικεί σήμερα μία έδρα στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ-Αριστερά- Κοινωνική Συμμαχία. Κι αυτό, γιατί όπως εξηγεί η Άννα Θεολόγου, η σχέση ήταν άτυπη τόσα χρόνια και τώρα επισημοποιείται. Με το ΑΚΕΛ, σημειώνει, τη συνδέουν οι κοινές απόψεις στο Κυπριακό, όπως και στα θέματα οικονομίας, και στα θέματα κοινωνίας, υπάρχει, τονίζει, ταύτιση. Και από το έδρανο της Ευρωβουλής, θα στοχεύσει στην προβολή των θέσεων της Αριστεράς προς όφελος των λαών και όχι των λίγων ιδιωτικών συμφερόντων.
Γιατί με το ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ - Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία;
Η πρόταση που ήρθε από τον κόσμο του ΑΚΕΛ και επικυρώθηκε από την ηγεσία, επισημοποίησε μια άτυπη συνεργασία που υπήρχε για πολλά χρόνια και φάνηκε ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτητοποίησή μου ως βουλεύτρια στις προεδρικές εκλογές του 2018. Από τη στήριξη του Σταύρου Μαλά το 2018 στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά και ως συνοδοιπόροι στα νομοθετήματα της Βουλής, σε όλα τα θέματα, από την οικονομία, την κοινωνία, το Κυπριακό μέχρι τη στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις προεδρικές του 2023. Νομίζω ήταν αναμενόμενο να υπάρξει αυτή η συνεργασία. Ίσως να μην ήταν κατάλληλος ο καιρός προηγουμένως για «επισημοποίηση», ίσως να έπρεπε να δοκιμαστεί αυτή η «σχέση», πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι η κοινωνία το θεωρεί φυσικό και αναμενόμενο. Ο λόγος που αποδέχτηκα αυτή την πρόταση ήταν γιατί ως άνθρωπος που κάνει πράξη την ιδεολογία της Αριστεράς καθημερινά και παλεύει για τα δίκαια της κοινωνίας απέναντι στο κεφάλαιο και τα τραπεζικά συμφέροντα, είμαι πεπεισμένη ότι θα πρέπει όλοι όσοι ανήκουμε στον προοδευτικό χώρο να αγωνιστούμε για να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας αγώνας που ταυτίζεται με τη δική μου φιλοσοφία ζωής και τη συνείδησή μου. Μέσα στην οικονομική δυσχέρεια και την αδικία που ζει η κοινωνία μας, μόνο ο αγώνας για διεκδίκηση αξιοπρεπούς διαβίωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων μας έχει νόημα και σκοπό και αυτό είναι που μας ενώνει πάνω από όλα.
Πού συναντώνται οι θέσεις σας με αυτές του ΑΚΕΛ στα θέματα οικονομίας;
Είμαι της άποψης ότι σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία συναντώνται οι θέσεις μας και είναι καταγεγραμμένες και σε δημόσιες συζητήσεις. Από τα εργασιακά ζητήματα μέχρι την επιδοματική πολιτική, από την ανάγκη αντιμετώπισης της τραπεζικής ασυδοσίας και τα θέματα εκποιήσεων μέχρι τον τρόπο που θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά και τα ταμεία του κράτους, τα φορολογικά θέματα, από τη φορολόγηση του πλούτου μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις, από τους τρόπους για αντιμετώπιση της ανεργίας και τον τρόπο που πρέπει να προωθείται το υγιές επιχειρείν και να στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τη στήριξη των αγροτών μέχρι το αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας. Δεν υπάρχει ζήτημα που να διαφωνούμε και θεωρώ ότι αυτό έχει καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής μου πορείας.
Και πού στο Κυπριακό;
Σε όλα τα σημεία που αφορούν το Κυπριακό οι θέσεις μας συμβαδίζουν, και επειδή αντιλαμβάνομαι τον λόγο της ερώτησης, μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω ξανά και να ξεκαθαρίσω σε κάποιους καλοθελητές ότι αν δεν υπήρχαν κοινές απόψεις και θέσεις σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στο Κυπριακό, δεν θα υπήρχε εκ προοιμίου έδαφος και πρόταση για συνεργασία. Άλλωστε οι κοινές μας θέσεις για το Κυπριακό καταγράφηκαν και στο πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ξεκινώντας από τη λύση βάσης τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μέχρι τον τρόπο ξεκλειδώματος του αδιεξόδου για έναρξη των συνομιλιών.
Το ΑΚΕΛ, με σύνθημα την Ευρώπη των λαών, ασκεί κριτική σε ευρωπαϊκές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές και κάποιοι το χαρακτηρίζουν «ευρωσκεπτικιστικό». Δεν σας φοβίζει αυτό; Πιο κοντά σε πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν είστε;
Η πολιτική μου δράση και απόψεις είναι καταγεγραμμένες και όπως είπα και πριν, είμαι ένας άνθρωπος που κάνει πράξη καθημερινά την ιδεολογία της Αριστεράς. Αν ήμουν νεοφιλελεύθερη στις απόψεις μου, θα στήριζα τις τράπεζες, θα ψήφιζα υπέρ των εκποιήσεων, θα ψήφιζα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και θα ήμουν υπέρ σε πάρα πολλά άλλα ζητήματα για τα οποία διαφωνώ κάθετα και το έχω αποδείξει στην πράξη. Τώρα όσον αφορά τον χαρακτηρισμό «ευρωσκεπτικιστικό», για το ΑΚΕΛ, λόγω της άσκησης κριτικής, είμαι της άποψης ότι η Αριστερά δεν διακατέχεται από ευρωσκεπτικισμό. Η Αριστερά ασκεί κριτική στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ και αγωνίζεται για κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική βελτίωση της Ευρώπης. Προσωπικά, αυτή η κριτική όχι μόνο δεν με φοβίζει αλλά την επικροτώ, γιατί ζούμε καθημερινά τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ στην Κύπρο.
Κι αν εκλεγείτε;
Στόχος μου, σε περίπτωση που εκλεγώ, είναι να ενδυναμώσω αυτή την κριτική φωνή προβάλλοντας τις θέσεις της Αριστεράς προς όφελος των λαών και όχι των λίγων ιδιωτικών συμφερόντων που επιδιώκουν την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Παραδείγματα πολλά και πιο πρόσφατο, το αγροτικό ζήτημα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που χαρακτηρίστηκαν λαϊκίστικες οι θέσεις σας. Πώς απαντάτε;
Λαϊκισμός είναι η δημόσια δήλωση που δεν έχει επιχειρήματα με σκοπό να ελκύσει τον κόσμο κοντά σε αυτή την άποψη. Πώς μπορώ να απαντήσω κατάλληλα για να σταματήσουν την κατηγορία ότι λαϊκίζω, ενώ πάντα έχω τεκμηριωμένες απόψεις για τα οικονομικά θέματα που συζητώ; Πάντα εκφράζω τεκμηριωμένα τις απόψεις μου, π.χ. σε όσα αφορούν τις τράπεζες. Είναι αναμενόμενο όμως όταν χτυπάς μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και δεν έχουν επιχειρήματα εναντίον της άποψής σου, να καταφεύγουν σε χαρακτηρισμούς αυτού του τύπου. Ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση σε ποια θέματα λαϊκίζω. Θα περιμένω να με ενημερώσουν αυτοί που με κατηγορούν, εκτός και αν όπως σας είπα δεν έχουν πειστικά επιχειρήματα εναντίον όσων συζητώ δημόσια. Το να μιλάς απλά για να μπορεί ο πολίτης να αντιληφθεί τι λες, ειδικά σε τόσο περίπλοκα θέματα όπως τα οικονομικά, είναι αρετή όχι μειονέκτημα.
Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε διάσταση με την κοινωνία, λέτε συχνά. Πώς μπορεί να αναστραφεί αυτή η πορεία;
Βεβαίως το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε διάσταση με την κοινωνία. Βλέπετε άλλωστε την τραπεζική συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνία όσον αφορά τα επιτόκια, τις εκποιήσεις και τα δάνεια, τις απαράδεκτες χρεώσεις για κάθε τραπεζική πράξη. Ζητήματα που δεν θα υπήρχαν και θα μπορούσαν να αναστρέψουν αυτή τη διάσταση, αν υπήρχαν κρατικές τράπεζες που θα λειτουργούσαν προς όφελος των πολιτών ή αν υπήρχε ένα νέο Συνεργατικό Κίνημα. Σήμερα η μόνη τράπεζα που δεν βρίσκεται σε διάσταση με την κοινωνία και στηρίζει τους πολίτες μέσα από τις αποφάσεις του, είναι ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, και ευτυχώς που ακόμα είναι κρατικός. Θα έχετε προσέξει, ότι διατηρεί τα χαμηλότερα δανειστικά επιτόκια και παρά το μικρό του μεγέθους, ανταγωνίζεται έντονα τις ιδιωτικές τράπεζες. Όμως δεν υπάρχει πολιτική βούληση περαιτέρω στήριξής του. Τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα δεν θα ήθελαν να αποκτήσουν έναν ακόμα δυνατό παίκτη στην αγορά χρήματος μετά που δεινοπάθησαν να εξαφανίσουν τον Συνεργατισμό, ο οποίος αποδεδειγμένα ήταν πάντα κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Έτσι είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει βούληση για αναστροφή αυτής της κατάστασης.
Μα και οι κυβερνητικές πολιτικές θα πρέπει να οδηγούν σε αυτό…
Σίγουρα θα πρέπει οι κυβερνητικές πολιτικές να συντελούν σε αυτό το αποτέλεσμα της αναστροφής της πορείας διάστασης, όμως οι κυβερνητικές πολιτικές εδώ και 11 χρόνια άφησαν το τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί χωρίς την πλήρη υπακοή στις ευρωπαϊκές οδηγίες, που αυτό θα έδινε ίσως μικρότερη διάσταση μεταξύ του συστήματος και της κοινωνίας. Παραδείγματος χάρη, το γεγονός ότι δεν υπήρξε πλήρης εναρμόνιση με την οδηγία 93/13/ΕΕ όσον αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες και το δικαίωμα της προσφυγής στο δικαστήριο για αναστολή του πλειστηριασμού εκεί και όπου κρίνονται οι ρήτρες ως καταχρηστικές, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Αντιθέτως οι κυβερνητικές αποφάσεις ήταν τέτοιες ωσάν να μην τους ενδιέφερε η ευρωπαϊκή υποχρέωσή μας για εναρμόνιση, εξυπηρετώντας βεβαίως με αυτό τον τρόπο τα funds και τους μετόχους των τραπεζών.
Κοινό όραμα με το ΑΚΕΛ
Ο θεσμός των Νέων Δυνάμεων ήταν για το ΑΚΕΛ η πρόταση που του άνοιγε τον δρόμο και στους πέραν του χώρου του, πολίτες. Και το συνεχίζει σήμερα με την Κοινωνική Συμμαχία. Επειδή υπάρχουν και εκείνες οι επιλογές που πλήγωσαν τους ΑΚΕΛιστές και τραυμάτισαν την εμπιστοσύνη τους, πώς καθησυχάζετε αυτό τον κόσμο για την ειλικρινή συμπόρευσή σας μαζί του;
Είναι αναπόφευκτο ένα πολιτικό κόμμα με ιστορία σχεδόν εκατό χρόνων, που στην πορεία του συνεργάστηκε με δεκάδες οργανωμένα σύνολα και άτομα πέραν του κομματικού χώρου, να έτυχαν και συνεργασίες που δεν έδωσαν τα αναμενόμενα ή και όπως λέτε τραυμάτισαν ή πλήγωσαν τον κόσμο του ΑΚΕΛ. Την ίδια στιγμή είμαι σίγουρη ότι υπήρξαν και συνεργασίες οι οποίες ήταν αποτελεσματικές και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιτυχείς. Είμαι σίγουρη ότι η απόφαση της ηγεσίας να με επιλέξει έγινε μέσα από ώριμη σκέψη και ανάλυση πολλών παραμέτρων. Ο δικός μου στόχος, είναι να συνεχίσει η επιτυχής συνεργασία που είχαμε τόσα χρόνια άτυπα, με τον επίσημο τρόπο πλέον, αφού μας ενώνουν κοινό όραμα και πολιτικοί στόχοι, δίνοντας όσους αγώνες χρειαστεί μαζί ώστε να πετύχουμε όλα όσα διεκδικούμε για το δίκαιο, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού στο σύνολό του.