Ψάχνει μεθοδικά το μομέντουμ η Ολγκίν - Αρχίζει και επαφές με κόμματα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 12.3.2024
Ψάχνει μεθοδικά το μομέντουμ η Ολγκίν - Αρχίζει και επαφές με κόμματα
Οι δύο πλευρές θέλουν να  εξερευνήσουν το κλΊμα, υποστήριξε χθες η απεσταλμένη του ΓΓ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν, μετά τις νέες συναντήσεις της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ερσίν Τατάρ  

Από τις χθεσινές επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν μπορεί να εντοπιστεί μια νότα εμμονής της στην ανάγκη διερεύνησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν για συνέχιση της προοπτικής στο Κυπριακό. Μετά τις χθεσινές συναντήσεις της με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ερσίν Τατάρ, η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προτίμησε δημοσίως να εκφράσει γενικές αναφορές στην προσπάθεια που καταβάλλει για τη βαθύτερη, όπως σημειώνει συνεχώς, κατανόηση των πτυχών του Κυπριακού και ποιες θα είναι ο δικές της βέλτιστες ενέργειες, ώστε να πετύχει να φέρει τις πλευρές στο τραπέζι.

Οι προσπάθειές της φαίνεται ότι δεν είναι μονοσήμαντες. Από τη μια, με τις επαφές, διαπιστώνεται ότι θα ήθελε να ξεκαθαρίσει ακριβώς τις επιδιώξεις του Ερσίν Τατάρ για να είναι σε θέση να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις προς την Άγκυρα. Ταυτοχρόνως, από την άλλη, στις επαφές της με τον Νίκο Χριστοδουλίδη επιδίωξε και χθες να επιβεβαιώσει τις ακριβείς προθέσεις του όχι όπως αυτές εκφράζονται δημοσίως με στίγματα γενικότητας αλλά αν με την εξέταση σε βάθος αυτών των θέσεων μπορεί να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα περιορίζονται στον συλλογικό αποδέκτη της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, στην προσπάθειά της να κατανοήσει το Κυπριακό και πού βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή, θέτει στο τραπέζι και τις ευρύτερες ένθεν και ένθεν κοινωνικές ευαισθησίες μέσα από τις επαφές που συνεχίζει να έχει με την κοινωνία των πολιτών, ενώ από σήμερα αρχίζει και επαφές με κόμματα και από τις δυο κοινότητες. Επίσης έχει ως στόχο, όπως σημειώνουν πηγές των Ηνωμένων Εθνών, να βρει τα σημεία εκείνα που θα αλλάξουν το κλίμα ως απόρροια της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, ανεξάρτητα από τη δημόσια διαχείριση που αναμένεται να κάνουν οι εμπλεκόμενοι στο πρόβλημα.

Δυο χαρακτηρισμοί

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα έδωσε δύο χαρακτηρισμούς στις χθεσινές της επαφές. Από τη μια μίλησε για «πολύ καλή συνάντηση» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την άλλη έκανε λόγο για «παραγωγική συνάντηση» με τον Ερσίν Τατάρ. Πάντως, σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη εντός της εβδομάδας θα συναντηθεί εκ νέου με την κυρία Ολγκίν. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ και ερωτηθείς αν έχουν συζητηθεί κάποιες ιδέες σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αρκέστηκε να πει ότι «ενημερωθήκαμε για τις επαφές της και θα υπάρξει και νέα συνάντηση».

Στις δικές της δηλώσεις η κ. Ολγκίν ανέφερε πως άρχισε μια σημαντική εβδομάδα καθώς θα έχει συναντήσεις και με τα διάφορα πολιτικά κόμματα προκειμένου να σκιαγραφήσει και τις δικές τους θέσεις για το Κυπριακό. Εξάλλου, υπενθύμισε πως επέστρεψε στην Κύπρο μετά από σειρά επαφών που είχε σε Άγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο, όπου έτυχε ενημέρωσης από τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν τόνισε δε πως θα συνεχίσει να εργάζεται με όλη της την ενέργεια.

Προθυμία για εξερεύνηση

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο αν είναι σε θέση να δώσει θετικά σημάδια μέχρι στιγμής, αν βεβαίως υπάρχουν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πλευρές είναι πρόθυμες να εξερευνήσουν, και αυτό είναι καλό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, η κ. Ολγκίν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις επαφές που είχε σε Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο, και έγινε μια ανταλλαγή απόψεων, για τους τρόπους και τα επόμενα βήματα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Ερωτηθείς ωστόσο ο εκπρόσωπος αν η κ. Ολγκίν μετέφερε κάποια προτροπή από τις εγγυήτριες δυνάμεις, απάντησε ότι «δεν υπήρξαν προτροπές», ενώ σε ερώτηση κατά πόσον η κ. Ολγκίν έχει αναπτύξει τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει από εδώ και εμπρός για να μπει σε πιο ουσιαστική βάση η συζήτηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «έχει γίνει αυτή η ανταλλαγή απόψεων ως προς κάποιες σκέψεις που έχει και η ίδια, αλλά και εμείς».

«Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που θα είχαμε σε αυτή την προσπάθεια», είπε, προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή, όμως, εμείς είμαστε πιστοί και επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η κ. Ολγκίν θα είναι στην Κύπρο, όπως ενημέρωσε η ίδια, μέχρι την Κυριακή, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της μετέφερε για ακόμη μια φορά τη θέση ότι η παραμονή της για περισσότερες ημέρες «θα είναι ωφέλιμη για να μπορέσουν να γίνουν ακόμη πιο πολλές συναντήσεις, ούτως ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Οι όροι Τατάρ

Μετά τη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ η κ. Ολγκίν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι σημαντικό να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο για το Κυπριακό». Παρά το γεγονός ότι η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για «παραγωγική συζήτηση με τον κύριο Τατάρ», εντούτοις, οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη ενώπιον των ΜΜΕ χθες μετά τη συνάντηση δεν προδιαθέτουν οτιδήποτε το οποίο να δίνει έστω και στίγμα αλλαγής των γνωστών θέσεών του κυρίως σε σχέση με τους όρους που θέτει για να εισέλθει η πλευρά του στον διάλογο: Ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό θα πρέπει να βασίζεται «στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Χωρίς βεβαίως να είναι επί του παρόντος γνωστές οι θέσεις τις οποίες ανέπτυξε στην κυρία Ολγκίν, εντούτοις, στις δημόσιές του αναφορές μετά τη δίωρη συνάντησή τους ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επέμεινε στην ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα προς την κυριαρχική ισότητα πριν από οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών και ανέφερε ότι είναι έτοιμος να εξετάσει νέες προσεγγίσεις σε αυτή τη βάση με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.

Εμμονή αλλά...

Πάντως είναι αξιοσημείωτο το μέρος εκείνο των χθεσινών δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη σε σχέση με τα «εταιρικά δικαιώματα της κοινότητάς του. Όπως σημείωσε, η «ουσία του κυπριακού ζητήματος είναι η καταγραφή των υφιστάμενων εταιρικών μας δικαιωμάτων. Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από το 1974. Υπάρχουν δύο πλευρές, δύο περιοχές και υπάρχει ένα «κράτος» (το ψευδοκράτος). Όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια, πράξεις, νόμοι, κανονισμοί, ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν από αυτό το κράτος, θα είναι κομμάτι της συμφωνίας, αν και εφόσον αυτή επιτευχθεί.

Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις Τ/Κ δημοσιογράφων υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις από το ίδιο σημείο όπως στο παρελθόν, «όταν οι Τουρκοκύπριοι ήταν αναγκασμένοι να υποχωρούν συνεχώς χωρίς αντίκρισμα».

Οι διαβεβαιώσεις Γκουτέρες

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης του Κυπριακού επανέλαβε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του που αναπαράγεται στην πλατφόρμα Χ, με την ευκαιρία των 60 χρόνων παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο.

Στο μήνυμα, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Χ, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι «για 60 χρόνια, η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) εργάζεται για μείωση των εντάσεων, επίλυση θεμάτων και για καλύτερη ζωή».

Αυτό το ορόσημο, συνέχισε, «είναι επίσης μια ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η αμέριστη δέσμευση του ΟΗΕ τόσο προς τους Ελληνοκύπριους όσο και προς τους Τουρκοκύπριους να συνεργαστεί μαζί τους για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης προς όφελος όλων όσοι βρίσκονται στο νησί».

Το Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων εκφράζει στην ανάρτηση τις ευχαριστίες του στα μέλη την ειρηνευτικής αποστολής, που ξεπερνούν τις 150 χιλ., τα οποία έχουν υπηρετήσει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ τιμά τους 187 ειρηνευτές που έχασαν τη ζωή τους.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια
ΚΥΠΡΟΣ

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν συνεχίζει αλλά αθόρυβα - Στο ακουστικό οι δύο ηγέτες για ενημέρωση από Γκουτέρες

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν συνεχίζει αλλά αθόρυβα - Στο ακουστικό οι δύο ηγέτες για ενημέρωση από Γκουτέρες

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν συνεχίζει αλλά αθόρυβα - Στο ακουστικό οι δύο ηγέτες για ενημέρωση από Γκουτέρες

Υπόθεση Metamax: Διάταγμα 6ήμερης προσωποκράτησης για 48χρονο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Metamax: Διάταγμα 6ήμερης προσωποκράτησης για 48χρονο

Υπόθεση Metamax: Διάταγμα 6ήμερης προσωποκράτησης για 48χρονο

Μητσοτάκης στο CNN: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ για την άμυνα – Πρέπει και ως Ευρώπη να δαπανούμε...
ΚΟΣΜΟΣ

Μητσοτάκης στο CNN: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ για την άμυνα – Πρέπει και ως Ευρώπη να δαπανούμε...

Μητσοτάκης στο CNN: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ για την άμυνα – Πρέπει και ως Ευρώπη να δαπανούμε...

«Σας υπόσχομαι ότι είμαι καλά»: Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να καθησυχάσει υποστηρικτές του
ΚΟΣΜΟΣ

«Σας υπόσχομαι ότι είμαι καλά»: Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να καθησυχάσει υποστηρικτές του

«Σας υπόσχομαι ότι είμαι καλά»: Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να καθησυχάσει υποστηρικτές του