Με συμπληρωμένους δέκα μήνες διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη η κοινωνία παρακολουθεί το αποτέλεσμα μιας διαχείρισης της εξουσίας η οποία εκ των πραγμάτων είναι προβληματική με ευρύτερες συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Ο «Π» έθεσε πολύ νωρίς υπό αμφισβήτηση όχι τις προθέσεις του σημερινού Προέδρου αλλά την ικανότητά του να επικοινωνήσει και να συνθέσει με τα μέλη της κυβέρνησής του. Αμφισβήτησε επίσης την ικανότητά του να αντιληφθεί το μέγεθος και το εύρος των εξουσιών του ως ηγέτης του κράτους. Το ερώτημα εξακολουθεί με μεγαλύτερη ένταση να τίθεται από πολλούς σήμερα. Το ερώτημα είναι σαφές: Με τα όσα τραγελαφικά λαμβάνουν χώρα στο κυβερνητικό σχήμα ο σημερινός Πρόεδρος με τα λάθη, τις αδυναμίες του, αλλά κυρίως την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, είναι σε θέση να ασκήσει επαρκώς τα προεδρικά του καθήκοντα;
Δισεπίλυτο ζήτημα;
Η σημερινή κρίση στο κυβερνητικό σχήμα αφορά κυρίως την όλη προσέγγιση του Προέδρου στον τρόπο ενάσκησης της προεδρίας της Δημοκρατίας. Πώς εν ολίγοις κατάφερε ο ηγέτης του κράτους να μετατρέψει σε δυσεπίλυτο ζήτημα την απόφασή του να προχωρήσει σε έναν προγραμματισμένο ανασχηματισμό ο οποίος υποτίθεται θα έθετε τα θεμέλια ενός καλύτερου συντονισμού των πολιτικών ηγεσιών στα διάφορα υπουργεία με την ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης. Πώς μέσα από μια συνέντευξή του (στον «Φιλελεύθερο») και ορισμένες διαρροές του στον «Πολίτη» και στην «Καθημερινή» κατάφερε να μετατρέψει ένα θέμα το οποίο βρισκόταν αποκλειστικά στη δική του ευθύνη, στο πλαίσιο των συνταγματικών του δικαιωμάτων, σε μια πολιτική γκάφα ολκής με αποτέλεσμα αυτός ο χειρισμός να κατατροπώσει κυριολεκτικώς το κύρος του ως Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δέκα μήνες διακυβέρνησης με συσσωρευμένα μικρά και μεγάλα προβλήματα, με προκλητικές αστοχίες και πλήρη αναποφασιστικότητα σε κάθε παράμετρο της προεδρικής του δράσης, ο σημερινός Πρόεδρος μετέτρεψε την έως τώρα θητεία του σε χωματερή, διάτρητη σε ατέρμονες προσωπικές προσεγγίσεις οι οποίες αντί να διορθώνουν τα πράγματα μεγαλώνουν τις πληγές, απαξιώνουν το αξίωμα το οποίο με μαθηματική ακρίβεια μετατρέπεται σε άγος όχι μόνο για τον ίδιο και τους συνεργάτες του αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.
Αλαλούμ διαχείρισης
Το όλο σκηνικό το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και στα προεδρικά δώματα και στην καρδιά της κυβέρνησης που είναι τα υπουργεία και υφυπουργεία χαρακτηρίζεται πλέον και από πολλούς συνεργάτες του ως αλαλούμ χωρίς τέλος, ενώ κάθε απόπειρα διόρθωσής του από τον Πρόεδρο επιδεινώνεται δυναμικά ως τέτοιο. Αυτό εκμυστηρεύονται στον «Π» και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία όπως βεβαίως και οι απογοητευμένοι συνεργάτες του υπουργοί αλλά και συνεργάτες από τα κόμματα τα οποία τον στήριξαν, συνεργάτες του από τον χώρο του ΔΗΣΥ οι οποίοι παρά τις κομματικές αποφάσεις, επίσης τον στήριξαν, όπως, και κυρίως, πρόσωπα από την κοινωνία των πολιτών που πίστεψαν σε μια διαφορετική πολιτική και κοινωνική αντίληψη των πραγμάτων.
Παρά τις ενστάσεις και τις επικρίσεις η ουσία είναι πως τη δεδομένη στιγμή εκτιμάται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αναγκασμένος να σπεύσει επειγόντως να αποσοβήσει ένα πλήρες ναυάγιο της διακυβέρνησης. Αυτό πιθανώς να επιτευχθεί αν επιχειρήσει να διορθώσει τις αστοχίες των τελευταίων ημερών σε σχέση με τον ανασχηματισμό. Να διορθώσει και κυρίως να διασκεδάσει τις διαρρέουσες επιθυμίες του οι οποίες δεν είχαν κανένα σχεδιασμό αλλά παρουσιάστηκαν ως τετελεσμένο γεγονός.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π» ο Νίκος Χριστοδουλίδης:
- Παρά τα διαφαινόμενα αδιέξοδα στο θέμα της εξεύρεσης προσώπων είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε έναν διευρυμένο ανασχηματισμό.
- Είναι επίσης αναγκασμένος να επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων για να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς θα προχωρήσει. Η σύσκεψη επί του θέματος με τους αρχηγούς (Νικόλας Παπαδόπουλος και Μάριος Καρογιάν απουσίαζαν στο εξωτερικό αυτές τις ημέρες) θα πραγματοποιηθεί είτε τη Δευτέρα, μετά το Εθνικό Συμβούλιο είτε το αργότερο την Τρίτη.
- Μια σύσκεψη η οποία πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί σε βαρύ κλίμα αφού για τα κόμματα της συγκυβέρνησης η συνέντευξη του Προέδρου της περασμένης Κυριακής εξέπεμψε εικόνα απαξίωσης και για τα κόμματα και για τις ηγεσίες τους. Το ταπεινωτικό για τον κ. Πρόεδρο είναι ότι αυτή τη στιγμή τους έχει ανάγκη, ενώ πριν τη συνέντευξη και τις διαρροές της περασμένης Κυριακής συζητούσε τον ανασχηματισμό χωρίς τα κόμματα που τον στήριξαν.
- Η ανταλλαγή απόψεων με τα κόμματα αποδεικνύεται αναγκαία από τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος δυσκολεύεται στο να προσεγγίσει και να πείσει πρόσωπα, κυρίως με πολιτικό πρόσημο για να αποδεχθούν τη συμμετοχή τους σε ένα ανανεωμένο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τις συνθήκες τις οποίες δημιουργεί ο τρόπος διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη.
- Από τους χειρισμούς του Προέδρου στο θέμα του ανασχηματισμού, ο οποίος ανακοινώνεται με συγκεκριμένα ονόματα αλλά δεν εξαγγέλλεται, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση μεταξύ των υπουργών και υφυπουργών των οποίων τα ονόματα εξαιτίας των προεδρικών διαρροών και του συνεχούς προσωπικού ροκανίσματός του, βρέθηκαν στη μέγγενη της απαξίωσης. Τουλάχιστον τέσσερις Υπουργοί προβληματίζονται αν θα ήταν τελικώς ορθολογιστικό αλλά και απελευθερωτικό για τους ίδιους, να υποβάλουν επίσης τις παραιτήσεις τους ακολουθώντας τον υφυπουργό Καινοτομίας.
Το όλο σκηνικό που δημιουργείται με τους άθλιους χειρισμούς του Προέδρου στο θέμα ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος οδηγεί στο συμπέρασμα ακόμη μια φορά ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης προφανώς έχει έλλειψη «πολιτικής παιδείας τουλάχιστον» όπως εκμυστηρεύτηκε στον «Π» φίλος και συνεργάτης του. «Είναι υπαίτιος» όπως μας είπε της δημιουργίας «ενός μπάχαλου στη διακυβέρνηση». Στην πραγματικότητα οι αστοχίες μέσα από το κύριο χαρακτηριστικό του Προέδρου της αναβλητικότητας αλλά και της μετάθεσης ευθυνών σε όλους τους άλλους αλλά όχι στον ίδιο έχουν φέρει τη διακυβέρνηση του τόπου να είναι αναποτελεσματική και επικίνδυνα αδιάφορη.
Οι 4+1 υπουργοί
Υπήρχε ένας παράλληλος προβληματισμός αλλά μάλλον τους πρόλαβε ο υφυπουργός Καινοτομίας Χατζηζαχαρίας, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή. Σκέψεις πάντως σύμφωνα με άτομα του περιγύρου του κάνουν και άλλοι τέσσερις. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο οποίος, όπως μας λέχθηκε αισθάνεται βαθύτατα προσβεβλημένος από τη συνέντευξη του Προέδρου. Θιγμένοι και προβληματισμένοι αισθάνονται επίσης η υπουργός Υγείας Κανάρη, η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Προκοπίου και ο υφυπουργός Τουρισμού Κουμής. Το ερωτηματικό που τίθεται είναι αν κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης θα ακολουθήσουν την πεπατημένη Χατζηζαχαρία ή θα δώσουν τον χρόνο στον Πρόεδρο να προχωρήσει στον ανασχηματισμό του ομαλά.