Τορναρίτης vs Προύντζος: Η μάχη της Λευκωσίας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 24.12.2023
Τορναρίτης vs Προύντζος: Η μάχη της Λευκωσίας
Οι εκλογές του Ιουνίου δεν θα είναι σαν όλες τις προηγούμενες, γιατί έχουν πλέον μπερδευτεί μεταξύ τους αρκετά οι πολιτικοί χώροι, οι ψηφοφόροι έχουν σε μεγάλο βαθμό απελευθερωθεί, ενώ οι Τορναρίτης - Προύντζος είναι και οι δύο κεντροδεξιοί

kateliadi@politis-news.com

Από ανατροπή σε ανατροπή το πάνε τα κόμματα στον Δήμο Λευκωσίας, μία δημαρχία μεγάλης πολιτικής σημασίας, αφού μιλάμε για την πρωτεύουσα της χώρας, και μάλιστα για τη μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι, όμως, και θέμα γοήτρου για αρχηγούς κομμάτων, καθώς και για κομματικές ηγεσίες, παλαιές και νέες, ενώ αναλόγως των τελικών αποτελεσμάτων ανά την Κύπρο, το βράδυ της 9ης Ιουνίου του 2024 μπορεί να μιλάμε για θρίαμβο είτε του ΔΗΣΥ είτε του ΑΚΕΛ, ή για πανωλεθρία των δύο κομμάτων, αλλά και του ΔΗΚΟ (και της ΔΗΠΑ), αφού όλοι αναμένουν ενισχυμένα τα ποσοστά του ΕΛΑΜ, που πολύ πιθανόν να το δούμε στην τρίτη θέση αφήνοντας τέταρτο και καταϊδρωμένο το Δημοκρατικό Κόμμα.

Κωλοτούμπα ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έκανε πολλές μανούβρες, δυσαρέστησε στελέχη του ακόμα και πρωτοκλασάτα, μέχρι να καταφέρει να συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ για τη δημαρχία της Λευκωσίας - η ΔΗΠΑ ήταν δεδομένη για όποιον υποψήφιο επέλεγε ο Συναγερμός, από τη στιγμή που ο ΔΗΣΥ είπε «ναι» στον Τσίγκη για τον Στρόβολο, τη μόνη δημαρχία που διεκδικεί πραγματικά η Δημοκρατική Παράταξη με δικό της στέλεχος. Ο εκλεκτός των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ για τη Λευκωσία είναι τελικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης, του οποίου την υποψηφιότητα ενέκρινε και ανακοίνωσε το ΔΗΚΟ μία εβδομάδα (Πέμπτη 14/12/2023) πριν την αποφασίσει και την ανακοινώσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (Πέμπτη 21/12/2023)! Αυτό το τελευταίο προκάλεσε ενδιαφέρουσες αντιδράσεις στον ΔΗΣΥ, όπως για παράδειγμα αυτήν του βουλευτή, τέως προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δήλωσε στο Πολιτικό Γραφείο της περασμένης Πέμπτης ότι «για λόγους αρχής δεν μπορεί να υποστηρίξει για δήμαρχο Λευκωσίας τον Νίκο Τορναρίτη, ένα άτομο που ψηφίστηκε από το ΔΗΚΟ, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπέβαλε υποψηφιότητα». Ως γνωστόν, ο Αβέρωφ Νεοφύτου -και όχι μόνο αυτός- θεωρεί ότι ο Νίκος Τορναρίτης δεν κατέβαλε το… άπαν των δυνάμεών του για τη στήριξη της υποψηφιότητας του τότε προέδρου του ΔΗΣΥ για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο δε Χρίστος Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν ακόμα πιο αιχμηρός: «Ο ΔΗΣΥ δεν έπρεπε να συνεργαστεί με κόμματα που συμμετείχαν στον 'βιασμό' του». Εννοώντας τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ που στήριξαν στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου το μέλος του ΔΗΣΥ, για δέκα χρόνια μέλος της κυβέρνησης Αναστασιάδη και στενό συνεργάτη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, προκαλώντας «διάσπαση» στον Συναγερμό.

Λυπημένοι και χαρούμενοι

Η απόφαση για Τορναρίτη άφησε δυσαρεστημένους αρκετούς στον Συναγερμό, και άλλους τόσους ικανοποιημένους. Τρεις τουλάχιστον υπουργοί του Αναστασιάδη (Νίκος Νουρής, Νατάσα Πηλείδου, Χαράλαμπος Πετρίδης) και ο νυν δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου ενδιαφέρονταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για τη δημαρχία της πρωτεύουσας, μπήκαν τα ονόματά τους στην περιβόητη δημοσκόπηση που διενήργησε το κόμμα για να μετρήσει δημοτικότητα, πριν τη λήψη τελικής απόφασης - διαδικασία που καθόρισε ως ένα από τα κύρια κριτήρια (δημοφιλία) ο ίδιος ο Συναγερμός. Τελικά, υποψήφιος είναι ο κ. Τορναρίτης που ούτε καν μπήκε το όνομά του στη δημοσκόπηση του κόμματος ούτε πέρασε από αξιολόγηση βάσει κριτηρίων, όπως άλλοι ενδιαφερόμενοι για να είναι υποψήφιοι. Ικανοποιημένοι είναι συναγωνιστές του που, εκτός από το να πάει καλά το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου, έχουν και άλλους λόγους να θέλουν να εκλεγεί ο κ. Τορναρίτης. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου μπαίνει στη Βουλή, ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, τέως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος θα ήθελε να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συναγερμού, η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Φωτεινή Τσιρίδου λογικά αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής, πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου και Ευθύμιος Δίπλαρος αντίστοιχα ξεφορτώνονται τον… σκιώδη πρόεδρο του κόμματος. Το σίγουρο είναι ότι η νέα ηγεσία του Συναγερμού θα δουλέψει σκληρά για την εκλογή Τορναρίτη, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μια αποτυχία στη Λευκωσία μπορεί να μετατρέψει την 9η Ιουνίου ακόμα και σε Βατερλώ της, αφού τα πράγματα δείχνουν να μην είναι εύκολα για τον Φαίδωνος στην Πάφο και για τον Νικολαΐδη στη Λεμεσό, ενώ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σίγουρα εκλέγεται ο Βύρας στη Λάρνακα.

Έξω από το κουτί

Από την άλλη, το ΑΚΕΛ, εκεί που καθόταν πάγκο και έβλεπε το Δημοκρατικό Κόμμα να πέφτει χαλαρά στην αγκαλιά του αναφορικά με τη δημαρχία Λευκωσίας, η συμφωνία συνεργασίας ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ στο όνομα του Νίκου Τορναρίτη του προκάλεσε έναν μικρό πανικό. Από τη γωνιά που στριμώχτηκε φαίνεται να βγάζει το ΑΚΕΛ ο δικηγόρος Χαράλαμπος Προύντζος, στον οποίο, πριν από μερικούς μήνες, είχαν κάνει πρόταση να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και με τη δική τους στήριξη, αλλά είχαν λάβει αρνητική απάντηση. Όμως, ο υποψήφιος των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ οδήγησε τον κ. Προύντζο να το ξανασκεφτεί - τελικές αποφάσεις θα λάβει αρχές Ιανουαρίου και αφού μελετήσει τα ποιοτικά κυρίως αποτελέσματα δημοσκόπησης που θα διενεργηθεί για λογαριασμό του τις αμέσως επόμενες μέρες. Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στον «Π», είναι έτοιμο να στηρίξει υποψηφιότητα Προύντζου για πολλούς λόγους: Στάθηκε με συνέπεια δίπλα στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη για την προεδρία της Δημοκρατίας (τράβηξε μάλιστα κουπί ως «υπουργός» Οικονομικών σε περίπτωση εκλογής Μαυρογιάννη), πολιτεύεται με μετριοπάθεια, είναι σταθερά υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων και αρχών των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, έχει διείσδυση στον κεντροδεξιό χώρο αφού προέρχεται από τον χώρο του Συναγερμού (με δεσμούς με τον ΑΠΟΕΛ), είναι επιτυχημένος επαγγελματίας, είναι νέος αλλά όχι νεαρός, έχει επικοινωνιακά χαρίσματα.

Η μάχη των μαχών

Συνοψίζοντας τα σημεία πολιτικών/εκλογικών αναλυτών και κομματικών στελεχών, με τους οποίους μίλησε ο «Π», η εικόνα σήμερα έχει ως εξής: Στον Δήμο Λευκωσίας σίγουρα έχει προβάδισμα ο Νίκος Τορναρίτης, προβεβλημένο κομματικό στέλεχος του ΔΗΣΥ που σήμερα συγκεντρώνει την επίσημη στήριξη του κόμματός του, καθώς και των ΔΗΚΟ - ΔΗΠΑ. Επίσης, έχει -και θα έχει- και τη στήριξη του Προεδρικού ως ανταπόδοση της στήριξης που ο ίδιος πρόσφερε -και προσφέρει- και στην εκλογή Χριστοδουλίδη αλλά και μετέπειτα, τους πρώτους 10 μήνες της προεδρίας του ως υπέρμαχος της συμμετοχής ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για το καλό του τόπου, του κόμματος και του ιδίου. «Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τον θέλει υπουργό, σε αντίθεση με τον Νίκο Αναστασιάδη, που δέκα χρόνια Πρόεδρος υπουργοποίησε/αξιοποίησε διάφορους 'άσχετους', κομματικά αλλά και πολιτικά, αλλά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, για κάποιον λόγο, τον είχε στον πάγο», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Π» πολιτικός φίλος του Νίκου Τορναρίτη. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σίγουρα θα έχει τη στήριξη και μεγάλης μερίδας του ΕΛΑΜ, όπως και της ΕΔΕΚ. Το πρόβλημα για τον κ. Τορναρίτη είναι το ίδιο το κόμμα του: το χριστοδουλιδικό ποσοστό είναι σίγουρα δικό του, το αβερωφικό το χάνει, αλλά το μεγάλο ποσοστό των Συναγερμικών που σκέφτονται το κόμμα τους και τη λύση του Κυπριακού είναι για την ώρα μυστήριο τι θα κάνουν στην κάλπη και αν θα πάνε στο τέλος να ψηφίσουν ή θα επιλέξουν… παραλίες, αφού οι εκλογές θα γίνουν αρχές καλοκαιριού, όταν ο ήλιος θα λάμπει και τα νερά της Κύπρου θα είναι πεντακάθαρα.

Οι απέναντι

Στην αντίπερα όχθη, ο Χαράλαμπος Προύντζος, εκτός από σύσσωμο το ΑΚΕΛ που ξέρει να επιστρέφει αυτό που παίρνει από εξωκομματικούς, θα έχει μαζί του και το νεοσύστατο Volt-Κύπρος με συμπρόεδρο τη βουλευτή Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ένα ποσοστό των Οικολόγων είτε έχει την επίσημη υποστήριξη του κόμματος είτε όχι, την ευρύτερη Αριστερά (εξωακελικούς) που αγγίζει τις παρυφές της Δεξιάς, που στήριξε Μαυρογιάννη (τα λεγόμενα Μαυρογιαννούδκια), έχει κάποια ερείσματα μέσα στο ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ, αλλά και ένα ποσοστό του ΔΗΣΥ που είτε θέλουν να τιμωρήσουν το κόμμα τους και τη νέα ηγεσία είτε είναι απογοητευμένοι από τον Νίκο Τορναρίτη σε σχέση με τις θέσεις του στο Κυπριακό - θεωρούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έβαλε νερό στο κρασί του είτε λόγω πολιτικής/κομματικής πικρίας είτε για χάρη του Χριστοδουλίδη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Τορναρίτη την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 (ανάμεσα στις δύο Κυριακές των προεδρικών εκλογών): «Εάν με πραγματικούς όρους βρισκόμασταν μπροστά στην επίλυση του Κυπριακού εγώ πρώτος θα σας έλεγα να ψηφίσουμε τον υποψήφιο που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ισχυρή οικονομία, η δημοσιονομική πειθαρχία και σίγουρα ο ευρωπαϊκός και δυτικός προσανατολισμός της πατρίδας μας. Ως εκ τούτου, από τους δύο εναπομείναντες υποψηφίους που έχουμε μπροστά μας, την ερχόμενη Κυριακή επιλέγω κατά συνείδηση τον Νίκο Χριστοδουλίδη».

Τα νούμερα

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Τορναρίτης παρουσιάζει πλεονέκτημα και στους αριθμούς, χωρίς όμως να είναι αδύνατη η κάλυψη της απόστασης από τον Χαράλαμπο Προύντζο. Ο νέος Δήμος Λευκωσίας, με έδρα την πρωτεύουσα, αποτελείται από τους Δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (2021) η δύναμη των κομμάτων σε αυτούς τους δήμους ήταν: Λευκωσία (ΔΗΣΥ 27,04%, ΑΚΕΛ 20,01%, ΔΗΚΟ 11,24%, Οικολόγοι 8,77%, ΔΗΠΑ 7,02%, ΕΔΕΚ 5,46%, ΕΛΑΜ 5,33%, Αλλαγή Γενιάς 3,74%, Αμμόχωστος για την Κύπρο 3,09%, Αλληλεγγύη 2,46%), Άγιος Δομέτιος (ΔΗΣΥ 26,32%, ΔΗΚΟ 15,94%, ΑΚΕΛ 15,65%, ΔΗΠΑ 7,55%, ΕΔΕΚ 7,50%, Οικολόγοι 7,38%, ΕΛΑΜ 5,17%, Αλλαγή Γενιάς 3,89%, Αλληλεγγύη 2,19%), Έγκωμη (ΔΗΣΥ 28,94%, ΔΗΚΟ 13,59%, ΑΚΕΛ 10,10%, Οικολόγοι 9,75%, ΔΗΠΑ 9,55%, ΕΛΑΜ 6,14%, ΕΔΕΚ 5,54%, Αλλαγή Γενιάς 4,01%, Αμμόχωστος για την Κύπρο 3,02%, Αλληλεγγύη 2,88%), Αγλαντζιά (ΔΗΣΥ 25,27%, ΑΚΕΛ 21,20%, ΔΗΚΟ 10,57%, Οικολόγοι 10,14%, ΕΔΕΚ 6,47%, ΔΗΠΑ 6,33%, ΕΛΑΜ 5,12%, Αλλαγή Γενιάς 4,38%, Αμμόχωστος για την Κύπρο 2,56%, Αλληλεγγύη 2,13%). Και στις ευρωεκλογές του 2019: Λευκωσία (ΑΚΕΛ 29,46%, ΔΗΣΥ 25,50%, ΔΗΚΟ 14,57%, ΕΔΕΚ 8,51%, Κίνημα Γιασεμί 5,35%, ΕΛΑΜ 5,09%, ΔΗΠΑ 4,96%, Οικολόγοι 4,49%), Άγιος Δομέτιος (ΑΚΕΛ 27,39%, ΔΗΣΥ 22,99%, ΔΗΚΟ 14,98%, ΕΔΕΚ 8,57%, Κίνημα Γιασεμί 8,07%, ΔΗΠΑ 6,83%, ΕΛΑΜ 5,28%, Οικολόγοι 3,85%), Έγκωμη (ΔΗΣΥ 32,38%, ΔΗΚΟ 18,52%, ΑΚΕΛ 13,61%, ΕΔΕΚ 10,97%, ΕΛΑΜ 6,92%, ΔΗΠΑ 6,19%, Οικολόγοι 5,93%, Κίνημα Γιασεμί 2,70%), Αγλαντζιά (ΔΗΣΥ 27,08%, ΑΚΕΛ 24,95%, ΔΗΚΟ 15,84%, ΕΔΕΚ 11,39%, ΕΛΑΜ 6,12%, Οικολόγοι 6,02%, ΔΗΠΑ 4,50%, Κίνημα Γιασεμί 2,07%). Τέλος, συνεργάτες και υποστηρικτές των Τορναρίτη και Προύντζου ανέφεραν στον «Π» ότι οι εκλογές του Ιουνίου δεν θα είναι σαν όλες τις προηγούμενες, γιατί έχουν πλέον μπερδευτεί μεταξύ τους αρκετά οι πολιτικοί χώροι και έχουν πέσει σκληρά σύνορα ανάμεσα στα κόμματα, οι ψηφοφόροι έχουν σε μεγάλο βαθμό απελευθερωθεί από τους οικογενειακούς δεσμούς που για χρόνια τους ήθελαν να ψηφίζουν παραδοσιακά το κόμμα τους, ενώ οι υποψήφιοι για τη δημαρχία της Λευκωσίας είναι και οι δύο κεντροδεξιοί.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας