Βλέπουν το φως παλιές αμαρτίες - Η Ελεγκτική Υπηρεσία εκθέτει πρώην και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 8.12.2023
Βλέπουν το φως παλιές αμαρτίες - Η Ελεγκτική Υπηρεσία εκθέτει πρώην και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο Ν. Αναστασιάδης παραχώρησε παράνομα ωφελήματα και επιδόματα στον Ν. Χριστοδουλίδη ενώ ήταν δημόσιος υπάλληλος. Καλείται να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ.

Γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα θα ζητήσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για το κατά πόσον θα πρέπει να επιστρέψει στο δημόσιο ταμείο τα χρήματα που η Ελεγκτική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι έλαβε παράνομα υπό μορφή επιδομάτων και άδειας ενώ ήταν δημόσιος υπάλληλος και ασκούσε παράλληλα καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου του Νίκου Αναστασιάδη. Στην έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αποκαλύφθηκαν διάφορες παρατυπίες που παραπέμπουν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με πιο κραυγαλέα την κατοχή κρατικού οχήματος επί 24ώρου βάσεως για τέσσερα συναπτά έτη από τον κ. Χριστοδουλίδη χωρίς να δικαιούται ένα τέτοιο ωφέλημα και, μάλιστα, με όλα τα έξοδα πληρωμένα τα οποία περιλαμβάνουν συντήρηση, καθαριότητα και καύσιμα.

Η καταγγελία

Η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας άρχισε στις 26/9/2023 μετά από καταγγελία που τέθηκε ενώπιόν της και έφερε τον δημόσιο υπάλληλο Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την περίοδο που υπηρετούσε με απόσπαση στο Προεδρικό, και συγκεκριμένα από τις 14/4/2014, που ανέλαβε παράλληλα τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου, μέχρι τις 28/2/2018 που παραιτήθηκε από τη δημόσια υπηρεσία για να διοριστεί υπουργός Εξωτερικών, να απολάμβανε ένα εξαιρετικό πακέτο ωφελημάτων και επιδομάτων με οδηγίες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Με βάση τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η καταγγελία επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Ειδικότερα, μετά την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη, στις 13/4/2014, προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέθεσε από 14/4/2014 τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου στον κ. Χριστοδουλίδη πρόσθετα από τα υφιστάμενα καθήκοντά του ως διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου. Μετά την εν λόγω ενημέρωση, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε για το χρονικό διάστημα εκτέλεσης των παράλληλων καθηκόντων να εγκρίνει:

  • Την παραχώρηση μισθοδοσίας ίσης με τη διαφορά του υφιστάμενου ακαθάριστου μισθού του κ. Χριστοδουλίδη και του ακαθάριστου μισθού που λαμβάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Την παραχώρηση όλων των υπόλοιπων ωφελημάτων που δικαιούται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράνομα αναβαθμίστηκε

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, παράνομα και παράτυπα ανατέθηκαν στον δημόσιο υπάλληλο Νίκο Χριστοδουλίδη καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου. Επί τούτου, η Ελεγκτική Υπηρεσία επικαλείται μια σειρά αποφάσεων της Πλήρης Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέσα από τις οποίες καθίσταται ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρχει κατοχή πολιτικής θέσης από δημόσιο υπάλληλο λόγω του σαφούς διαχωρισμού και της σαφούς διάκρισης της πολιτικής εξουσίας από τη διοικητική λειτουργία του κράτους.

Έλεγαν ψέματα για γνωμάτευση

Τις τελευταίες ημέρες στενοί συνεργάτες του Προέδρου Χριστοδουλίδη ισχυρίζονταν σε δηλώσεις τους ότι υπήρχε γνωμάτευση του 2014 περί της νομιμότητας των ωφελημάτων που λάμβανε ο κ. Χριστοδουλίδης. Τέτοια γνωμάτευση δεν υφίσταται, αναφέρει στα ευρήματά της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Τι έβαλε στην τσέπη, τι πρέπει να επιστρέψει

Από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

1. Για την περίοδο από 14/4/2014 έως τις 28/2/2018 που ο δημόσιος υπάλληλος Νίκος Χριστοδουλίδης εκτελούσε και παράλληλα καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου έλαβε, πέραν της μισθοδοσίας του στην Κλ. Α12, και πρόσθετο συνολικό ποσό ύψους €157.209, εκ των οποίων οι €90.384 αφορούν το επίδομα παραστάσεως του κυβερνητικού εκπροσώπου και οι υπόλοιπες €66.825 αποτελούν συμπληρωματική μισθοδοσία επειδή ασκούσε τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Για το συγκεκριμένο θέμα, η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της δεν εξέφρασε γνώμη περί μη κανονικότητας των σχετικών πληρωμών.

2. Για την περίοδο από 14/4/2014 έως τις 28/2/2018 που ο δημόσιος υπάλληλος Νίκος Χριστοδουλίδης εκτελούσε και παράλληλα καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου έλαβε το ποσό των €41.024 ως επίδομα συντήρησης εξωτερικού για ταξίδια στο εξωτερικό. Το επίδομα αυτό δεν περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια ή ξενοδοχεία, το κόστος των οποίων καλυπτόταν από την προεδρία της Δημοκρατίας.

Όπως διαπιστώθηκε, ο κ. Χριστοδουλίδης αποζημιωνόταν με το επίδομα της Κατηγορίας Α', δηλαδή με ποσοστό 90% ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ θα έπρεπε να αποζημιωνόταν ως δημόσιος υπάλληλος στη μισθοδοτική κλίμακα Α12 που ήταν με ποσοστό 40% του εκάστοτε εγκεκριμένου για τη χώρα επιδόματος συντήρησης, το οποίο αυξάνεται σε 45% εάν συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη βάση των πιο πάνω, η Ελεγκτική Υπηρεσία κάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη να επιστρέψει στο δημόσιο ταμείο ποσό ύψους €20.804 που έλαβε ως επίδομα συντήρησης εξωτερικού ενώ δεν το δικαιούταν.

3. Για την περίοδο 14/4/2014 έως 28/2/2018 που ο δημόσιος υπάλληλος Νίκος Χριστοδουλίδης εκτελούσε και παράλληλα καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου είχε στην κατοχή του κρατικό όχημα το οποίο χρησιμοποιούσε παράνομα επί 24ώρου βάσεως, δηλαδή και για τις ιδιωτικές μετακινήσεις του. Με βάση την κείμενη νομοθεσία που ίσχυε κατά τον ουσιώδη χρόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν δικαιούχος τέτοιου ωφελήματος. Ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορούσε να του προσφέρει ένα τέτοιο ωφέλημα, που δεν του πρόσφερε, καθώς η χρήση υπηρεσιακού οχήματος ρυθμίζεται με νομοθεσία. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε στη διάθεσή του ένα KIA Station Wagon, κατασκευής του 2012, με όλα τα έξοδα πληρωμένα για τέσσερα συναπτά έτη.

Με βάση υπολογισμούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης διένυε κατά μέσο όρο 138 χλμ. ημερησίως. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η δαπάνη που υπέστη η Δημοκρατία λόγω της παράνομης χρήσης του κρατικού οχήματος για τις ιδιωτικές μετακινήσεις του κ. Χριστοδουλίδη θα πρέπει να ανακτηθεί. Το συνολικό ποσό υπολογίστηκε στις €38.928, από το οποίο θα πρέπει να αφαιρεθεί το μέρος που αφορά τις υπηρεσιακές μετακινήσεις του κ. Χριστοδουλίδη.

4. Πριν την αφυπηρέτησή του από τη δημόσια υπηρεσία για να διοριστεί υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε τα έντυπα αδειών του και για τα τέσσερα χρόνια που βρισκόταν στο Προεδρικό. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι άδειες ουδέποτε εγκρίθηκαν από τον προϊστάμενο της διοίκησης προεδρίας και συνεπώς δεν είναι νομότυπες. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης πληρώθηκε άδεια 75 ημερών που δεν δικαιούταν. Η Ελεγκτική Υπηρεσία τον κάλεσε να επιστρέψει το ποσό των €18.176 το οποίο του καταβλήθηκε αφού αφαιρέθηκαν φόρος εισοδήματος και μείωση απολαβών.

Ο Πρόεδρος προσπάθησε να εμποδίσει τον έλεγχο

Στην επιστολή που στάλθηκε από το Προεδρικό στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ημερ. 4/12/2023, διατυπωνόταν η θέση ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει εξουσία έκφρασης ελεγκτικής γνώμης επί των ευρημάτων της σε κανονιστικά θέματα εάν δεν λάβει προηγουμένως γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Θέση, η οποία, απορρίφθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να καλεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, εφόσον επιμένει να αμφισβητεί την εξουσία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, να καταχωρίσει αίτηση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με βάση το άρθρο 139 του Συντάγματος προς επίλυση της διαφοράς. Για να διαπιστωθεί, δηλαδή, ποιος από τους δύο έχει δίκιο.

Σύνταξη €1.013 + €300

Από την επομένη της αφυπηρέτησής του από τη δημόσια υπηρεσία, δηλαδή από τις 28/2/2018, ο κ. Χριστοδουλίδης λαμβάνει μηνιαία σύνταξη δημόσιου υπαλλήλου ύψους €1.013, η οποία αντιστοιχεί στην υπηρεσία του στο Δημόσιο μέχρι 31/12/2012. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, η υπόλοιπη σύνταξη, ύψους €300 περίπου, που κερδήθηκε για την περίοδο από 1/1/2013 μέχρι 28/2/2018, θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στον κ. Χριστοδουλίδη όταν συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του ο κ. Χριστοδουλίδης θα λαμβάνει και την υπουργική του σύνταξη.

Με την αφυπηρέτησή του από το Δημόσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε και εφάπαξ ποσό ύψους €64.000 περίπου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας