«Στόχος η εξολόθρευση της Χαμάς και των τρομοκρατών» - Ο πρέσβης του Ισραήλ στον «Π»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΙΣΙΗΣ Δημοσιεύθηκε 22.10.2023
 «Στόχος η εξολόθρευση της Χαμάς και των τρομοκρατών» - Ο πρέσβης του Ισραήλ στον «Π»
«Δεν μπορώ να προβλέψω τι μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες. Ας ελπίσουμε αυτή η σχέση που έχουμε στην περιοχή μεταξύ των μετριοπαθών χωρών και του Ισραήλ να αντέξει αυτό το σοκ»

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Όρεν Ανόλικ με συνέντευξή του στον «Π» δίνει το στίγμα των επόμενων κινήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ξεκαθαρίζει πως η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι πλέον η ίδια μετά την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης. Επιπλέον, τονίζει πως στόχος είναι η καταστροφή της Χαμάς και των τρομοκρατών και όχι ο άμαχος πληθυσμός.

Αντιμετωπίζετε μια τρομοκρατική επίθεση που σίγουρα είναι φρικτή και αντιδράτε. Ποιο θα είναι το τέλος αυτού του παιχνιδιού;

Πρώτα θέλω να πω πως αυτό που συνέβη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου δεν ήταν απλώς μια τρομοκρατική επίθεση. Αυτό που συνέβη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν ένας τρομοκρατικός στρατός που μας επιτέθηκε και προκάλεσε ένα εθνικό τραύμα στο Ισραήλ. Έχετε δει κάποια πλάνα; Είχατε πραγματικά την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μερικά από τα φρικτά γεγονότα;

Ναι, φυσικά…

Παιδιά δένονταν με χειροπέδες και να πυροβολούνταν στο κεφάλι ή κακοποιούνταν βάναυσα. Χρησιμοποίησαν γεωργικά εργαλεία για να κόψουν τα κεφάλια των ανθρώπων. Βίαζαν γυναίκες, μετά τις σκότωναν και μετά μαχαίρωναν τα σώματά τους. Μπήκαν μέσα, πήραν μωρά, 9χρονα μωρά στη Γάζα. Άνθρωποι έχασαν όλα τους τα παιδιά στη Γάζα. Αυτό δεν είναι τρομοκρατική επίθεση.

Αντιμετωπίσαμε τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν. Χάσαμε περισσότερους ανθρώπους σε μία μέρα απ' ό,τι στο Γιομ Κιπούρ. Τότε ήταν στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους. Αυτοί που χάσαμε τώρα δεν ήταν στρατιώτες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πολίτες.

4671669890313461 ImgSrc (1)

Απαντήστε στην ερώτηση του Χαράρι. Λέει ότι το ισραηλινό κράτος απέτυχε εξαιτίας της επίθεσης. Αποτύχατε σε όλα τα πράγματα που κάνατε όλα αυτά τα χρόνια;

Δεν είπε αυτό. Είπε ότι υπήρξε αποτυχία επειδή υπήρχε ένα συμβόλαιο μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης, το οποίο απέτυχε. Έτσι νιώθουμε κι εμείς. Νιώθουμε ότι υπήρξε μια τεράστια αποτυχία εδώ και θα δούμε αυτήν την αποτυχία μετά το τέλος του πολέμου. Θα το ερευνήσουμε. Το Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου δεν θα είναι η ίδια χώρα. Θα γίνουμε ένα διαφορετικό έθνος μετά από αυτό. Οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους στη Γάζα θα είναι διαφορετικές.

Ναι, όμως μπροστά στα όπλα του Ισραήλ οι ρουκέτες της Χαμάς μοιάζουν παιχνιδάκια. Χρησιμοποιείτε τη δύναμη πυρός σας για να τιμωρήσετε έναν ολόκληρο λαό;

Δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάς. Όταν μιλάς γι' αυτές τις ρουκέτες με 200, 500 κιλά εκρηκτικά, τις αποκαλείς παιχνίδια; Δεν καταλαβαίνεις. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα που μπορεί να προστατεύσει τους περισσότερους από εμάς. Αλλά αυτά δεν είναι παιχνίδια.

Από τις περίπου 6.000 ρουκέτες που έχουν βγει από την περιοχή δράσης της ισλαμικής τζιχάντ μέχρι στιγμής σε αυτήν την εκστρατεία, 450 προσγειώθηκαν στη Γάζα. Αυτά είναι όλα όσα γνωρίζουμε. Την ίδια στιγμή ξέρουμε ότι σκάβουν σήραγγες και βάζουν εκεί την ηγεσία τους ώστε να είναι ασφαλείς. Το ξέρουμε. Αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν κάνουμε. Δεν στοχεύουμε νοσοκομεία. Αν χρειαστεί, αυτό που συνέβη στο παρελθόν, θα τους λέγαμε, εκκενώστε. Πάρτε τους ανθρώπους, πηγαίνετε κάτω, γιατί πρέπει να κάνουμε κάτι. Τα μικρά νοσοκομεία πρέπει επίσης να εκκενωθούν. Αλλά δεν επιτιθέμεθα στα νοσοκομεία. Δεν επιτιθέμεθα σε καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών. Δεν το κάνουμε αυτό. Δεν είναι η πολιτική μας. Και πρέπει να πω κάτι ακόμα. Είναι πόλεμος. Συμβαίνουν λάθη.

Δώστε μου μια απάντηση… Γιατί δεν προσπαθήσατε να λύσετε το πρόβλημα μετά από 16 χρόνια; Μπλοκάρετε τα πάντα εδώ και 16 χρόνια…

Δεν ξέρω σε ποιες πηγές βασίζεστε, αλλά βασικά, λυπάμαι. Λυπάμαι. Λυπάμαι. Αλλά το Ισραήλ έχει προσπαθήσει πολύ σκληρά να συνεργαστεί με τον λαό της Γάζας. Τους δίνουμε εκπαίδευση στη γεωργία. Περιθάλπουμε πολλά παιδιά τους σε νοσοκομεία στο Ισραήλ. Πολλοί άνθρωποι από τη Γάζα εργάζονται στο Ισραήλ.

Αλλά πριν να σας απαντήσω, θέλω να μου απαντήσετε εσείς. Ποια λύση πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είχαμε με τη Χαμάς; Το 2005, το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα. Βγάλαμε όλους τους στρατιώτες μας από τη Γάζα. Δεν υπήρχε κανένας Ισραηλινός στη Γάζα. Ποιος πήρε τον έλεγχο της Γάζας; Ήταν η Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτή πήρε τον έλεγχό της.

Έγιναν εκλογές το 2005. Θυμάστε ποιος κέρδισε αυτές τις εκλογές; Ποιον υποστήριζαν οι κάτοικοι των παλαιστινιακών εδαφών; Τη Χαμάς.

Η Χαμάς δεν θέλει να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Η Χαμάς δεν θέλει ειρήνη με το Ισραήλ. Αυτό που θέλει η Χαμάς, και μπορείτε να το διαβάσετε στον καταστατικό χάρτη της Χαμάς, είναι ένα ισλαμικό, παλαιστινιακό έθνος. Αυτό θέλει η Χαμάς. Η Χαμάς δεν θέλει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Βλέπετε εμπλοκή του Ιράν;

Πιστεύουμε πως η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς το Ιράν. Είμαι σαφής σε αυτό. Δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς το Ιράν. Είναι καταγεγραμμένο.

Αυτό κάνουν. Με τη Χαμάς, με την Ισλαμική Τζιχάντ, με τη Χεζμπολάχ, με τους Χούτι, με το Ιράκ. Έτσι δουλεύουν. Είναι ένα χταπόδι με όλα αυτά τα όπλα παντού. Εκπαιδεύουν τη Χαμάς. Τους εξηγούν τι πρέπει να κάνουν.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πως στοχεύουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ. Αυτός είναι ο εχθρός μας. Όχι ο λαός της Γάζας, όχι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Γάζας.

Οπότε, λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και θα χτυπήσουμε τις υποδομές της Χαμάς. Τόσο τις στρατιωτικές όσο και την ικανότητά της να ελέγχει και να κυβερνά τη Γάζα. Το αποτέλεσμα αυτού για εμάς πρέπει να είναι μια Γάζα στην οποία η Χαμάς δεν θα μπορεί να έχει στρατιωτικές δυνατότητες.

Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Θα χρησιμοποιήσουμε βία γι' αυτό. Και πάλι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προειδοποιούμε τον πληθυσμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε σαφείς σχετικά με το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε στη Γάζα.

Αν καταλάβετε τη Γάζα, τι σκοπεύετε να κάνετε; Το Ισραήλ θα διοικήσει την περιοχή, θα καλέσει την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει, μήπως τον ΟΗΕ;

Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσουμε τη Χαμάς. Όταν τελειώσουμε, η Χαμάς δεν θα μπορεί να έχει λόγο ούτε θα μπορεί να διαδραματίσει κανέναν ρόλο. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε μετά. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση.

Πώς αλλάζουν τώρα οι σχέσεις του Ισραήλ με τα υπόλοιπα αραβικά κράτη; Βρισκόσασταν σε διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών σας…

Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε τις καλές σχέσεις που ήδη έχουμε με τις αραβικές χώρες, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν. Έχουμε διαπραγματεύσεις με τη Σαουδική Αραβία για την εξομάλυνση των σχέσεων. Είναι προς το συμφέρον μας να το διατηρήσουμε αυτό. Όλες αυτές οι χώρες έχουν τα δικά τους ζητήματα. Έχουν τη δική τους κοινή γνώμη. Έχουν τις δικές τους πιέσεις.

Πιστεύουμε ότι το συμφέρον των κυβερνήσεων αυτών των χωρών έχει αλλάξει. Εξακολουθούν να βλέπουν το όφελος και τις καλές σχέσεις με το Ισραήλ τη στιγμή που υπάρχει αυτή η αστάθεια.

Όταν οι άνθρωποι βλέπουν εικόνες νεκρών ανθρώπων, αντιδρούν στην πίεση. Έτσι, είναι μέρος της κυβέρνησης. Είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Δεν μπορώ να προβλέψω τι μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες. Ας ελπίσουμε αυτή η σχέση που έχουμε στην περιοχή μεταξύ των μετριοπαθών χωρών και του Ισραήλ να αντέξει αυτό το σοκ. Αυτή είναι η ελπίδα. Όπως είπα και πριν βρισκόμαστε στη 12η ημέρα του πολέμου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στο φως 50 χρόνια μετά: Τι αποφάσισε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την Κύπρο τρεις μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο φως 50 χρόνια μετά: Τι αποφάσισε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την Κύπρο τρεις μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης...

Στο φως 50 χρόνια μετά: Τι αποφάσισε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την Κύπρο τρεις μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης...

Στην φυλακή ο νευροχειρουργός για τις βαλβίδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην φυλακή ο νευροχειρουργός για τις βαλβίδες

Στην φυλακή ο νευροχειρουργός για τις βαλβίδες

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες αύριο - Πότε τίθεται σε ισχύ
ΚΥΠΡΟΣ

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες αύριο - Πότε τίθεται σε ισχύ

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες αύριο - Πότε τίθεται σε ισχύ

Προς 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην οικοδομική βιομηχανία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην οικοδομική βιομηχανία

Προς 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην οικοδομική βιομηχανία

ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής: Κι επισήμως υποψήφια για την προεδρία η Άννα Διαμαντοπούλου
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής: Κι επισήμως υποψήφια για την προεδρία η Άννα Διαμαντοπούλου

ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής: Κι επισήμως υποψήφια για την προεδρία η Άννα Διαμαντοπούλου