Έτοιμα να στηρίξουν το Σχέδιο Ανάκαμψης τα κόμματα - Είδε πολιτικούς αρχηγούς ο Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 11.9.2023
Έτοιμα να στηρίξουν το Σχέδιο Ανάκαμψης τα κόμματα - Είδε πολιτικούς αρχηγούς ο Χριστοδουλίδης
Ύψιστη προτεραιότητα για τον ΔΗΣΥ, λέει η Αννίτα Δημητρίου - Δημιουργικά στη Βουλή για τα νομοθετήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, διαμηνύει ο Στεφάνου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς με θέμα το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η σύσκεψη αφορούσε στον συντονισμό ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα σε επίπεδο ΕΕ.

Το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο και για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας.

Μέχρι σήμερα, ήδη, έχουν υλοποιηθεί πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τη στενή συνεργασία εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας.

Και είναι ακριβώς σε αυτό τον άξονα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, ενημέρωσε και συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς πώς αυτή η συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, έχοντας πάντοτε ενώπιον μας αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, αυτό το πολύ σημαντικό Σχέδιο, της Ανάκαμψης και της Ανθεκτικότητας, ιδιαίτερα μετά και το RepowerEU για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τα κονδύλια που θα πρέπει να αφιερωθούν σε αυτή την πράσινη μετάβαση.

Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Σχέδιο ως προς την άντληση των κονδυλίων, αλλά ίσως πολύ περισσότερο να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτές οι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, στο να καταστήσουν την Κύπρο ένα ακόμη πιο σύγχρονο, πιο ψηφιακό ευρωπαϊκό κράτος».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προτίθεται να αναπροσαρμόσει έργα που δεν είναι τόσο όψιμα και να μπουν άλλα καινούρια στη θέση τους, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ήδη, μετά τη συμπερίληψη του RepowerEU, υπήρξε η ανάγκη για τροποποίηση του Σχεδίου. Αυτή η τροποποίηση, όπως έχει συζητηθεί και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι τώρα σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα τύχει και της απαραίτητης ενημέρωσης η Βουλή και μετά τη σημερινή σύσκεψη.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι, αφού ενημερωθούν και για τις απαραίτητες τροποποιήσεις, να μπορέσουν οι αρμόδιες Επιτροπές να εγκρίνουν, να τροχοδρομούν την έγκριση των νομοσχεδίων το συντομότερο δυνατόν, για να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τις δόσεις έγκαιρα, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν έγκαιρα και αυτές οι μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καθυστέρηση στη δεύτερη δόση. Δεν είναι μόνο η Κύπρος το μοναδικό κράτος μέλος που έχει αυτή τη καθυστέρηση, 17 εκ των 27 κρατών μελών έχουν εκταμιεύσει τη δεύτερη δόση. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχουμε αγγίξει τα ορόσημα και της δεύτερης και της τρίτης δόσης, για να γίνει η αίτηση για εκταμίευση αυτών των ποσών, αλλά και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, γιατί, επαναλαμβάνω, αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι μόνο η εκταμίευση των ποσών, αλλά και η υλοποίηση των πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι από το 1,2 δισ ευρώ του ταμείου, το 1 δισ αποτελεί χρηματοδότηση και τα 200 εκ. ευρώ δανεισμό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η Κυβέρνηση είναι σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τροποποιήσεις, προσθέτοντας: «Είναι μια κοινή πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη η ανταπόκριση στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Αυτή η στενή συνεργασία της Βουλής με την εκτελεστική εξουσία, ιδιαίτερα ως προς το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, είναι κάτι το οποίο, ναι, σε επίπεδο Επιτροπών με τα αρμόδια Υπουργεία που θα αποστέλλονται τα νομοσχέδια, θα συνεχιστεί.

Ήδη, αυτή η συνεργασία της Βουλής των Αντιπροσώπων με την εκτελεστική εξουσία ήταν πολύ στενή και είναι μια απόδειξη ότι στις κοινές προκλήσεις, στους κοινούς στόχους, μπορούμε να πετύχουμε πολλά», συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ύψιστη προτεραιότητα για ΔΗΣΥ και Βουλή το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε η Δημητρίου

Το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και για τον ΔΗΣΥ και για την Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η οποία είπε πως το κόμμα της θα στηρίξει αυτήν την εκταμίευση, η οποία -ειδικότερα τώρα- είναι πολύ σημαντική για τους Κύπριους πολίτες και για την οικονομία ευρύτερα.

Σε δηλώσεις της, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρχηγούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως «ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη συνάντηση συντονισμού εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, για το κορυφαίο σχέδιο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας».

Όπως είπε, «οι βάσεις του σχεδίου τέθηκαν επί προηγούμενης διακυβέρνησης, γι’ αυτό και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και για τον ΔΗΣΥ και για την Βουλή των Αντιπροσώπων, να μπορέσουμε να φτάσουμε τα χρονοδιαγράμματα, να εκταμιευθούν τα κονδύλια που πρέπει, που θα στηρίξουν τους πολίτες και την οικονομία».

Ανέφερε ότι «μέσα από τη συνάντηση έγινε μια παρουσίασή ακριβώς που βρισκόμαστε», για να προσθέσει πως «θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση και συντονισμός, μετά που θα τύχουν έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή».

«Εδώ θα είμαστε ακριβώς γι’ αυτό που πρέπει να γίνει. Το μήνυμα είναι ότι είναι ύψιστη προτεραιότητα ειδικά για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά βεβαίως και για τον ΔΗΣΥ. Και θα στηρίξουμε αυτήν την εκταμίευση, που ειδικότερα τώρα είναι πολύ σημαντική για τους Κύπριους πολίτες και για την οικονομία μας ευρύτερα», κατέληξε.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Δημιουργικά στη Βουλή για τα νομοθετήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι αναμένεται ενημέρωση για τις αλλαγές στον σχεδιασμό και δηλώνοντας τη βούληση του κόμματος του να είναι δημιουργικό στη Βουλή σε ό,τι αφορά νομοθετήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ΑΚΕΛ σε έργα υποδομής με κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο.

Συγκεκριμένα ο κ. Στεφάνου σε δήλωση μετά τη συνάντηση, είπε ότι ήταν μια χρήσιμη συνάντηση που έδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του σχετικού σχεδιασμού, προσθέτοντας ότι διάφορα έργα που είχαν περιληφθεί στον φιλόδοξο σχεδιασμό θα αλλάξουν επειδή δεν ήταν ώριμα.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε πως «η ανάγκη για να αλλάξουν κάποια πράγματα βγαίνει και από την ανάγκη να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα για να μπορέσουμε να αντλήσουμε όλους τους πόρους που έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε».

Συνεχίζοντας είπε ότι ζητήθηκε ενημέρωση για τις αλλαγές που προέκυψαν στον όλο σχεδιασμό και ανέφερε ότι δόθηκε υπόσχεση ότι «θα τύχουμε αυτής της ενημέρωσης, για να μπορούμε να έχουμε συνολική εικόνα».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι μια από τις κεντρικές διαπιστώσεις της συνάντησης είναι πως μέχρι τώρα υπήρξε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ και όπως νομίζει και όλα τα κόμματα είναι δημιουργικά στη Βουλή με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα «για τη χώρα μας, την οικονομία μας και ασφαλώς την κοινωνία».

Δήλωσε επίσης ότι «εμείς θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο και την παράκληση προς την εκτελεστική εξουσία όπως τα όποια νομοσχέδια αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης» να κατατίθενται έγκαιρα στη Βουλή ώστε οι Βουλευτές να έχουν τον χρόνο να τα συζητούν και να τα εξετάζουν επαρκώς και «να είμαστε ήσυχοι ότι αυτό το οποίο ψηφίζουμε, είναι αυτό για το οποίο έχουμε ενημερωθεί».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το κόμμα του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε έργα υποδομής που βοηθούν την ανάπτυξη στον τόπο, τη δημιουργία υποδομών που αναβαθμίζουν και ενισχύουν την ευημερία της κοινωνίας, προσθέτοντας ότι ζήτησε να μελετηθούν μέτρα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης τα οποία να βοηθούν την κοινωνία να ανταπεξέλθει στην παρούσα κατάσταση της ακρίβειας.

Διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε ζητήματα που αφορούν τη στεγαστική πολιτική, τα επιτόκια, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλα μέτρα που θα είναι προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Συμπλήρωσε ότι θα «μπορέσουμε να συζητήσουμε περισσότερα σε μια επόμενη συνάντηση.

Στηρίζουμε το Πρόγραμμα Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε η Ερωτοκρίτου

Τη γρήγορη υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στο Re-power EU, υποστηρίζει το ΔΗΚΟ, ανέφερε σε δηλώσεις της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθετικότητας, καθώς και το Πρόγραμμα Re-power EU, «αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια όλων μας να δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια, έτσι ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί σε πιο γερές, σε πιο υγιείς, αλλά και με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς».

Πρόσθεσε, ακολούθως ότι «ως ΔΗΚΟ, όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την γρήγορη υλοποίηση όλων των στόχων που έχουν τεθεί, των σωστών στόχων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στο Re-power EU, καθώς αυτά είναι αναγκαία για την κυπριακή οικονομία».

Η ΕΔΕΚ δίπλα στην κυβέρνηση για το Σχέδιο Ανάκαμψης, είπε η Μαρία Βασιλειάδου

Η ΕΔΕΚ, δήλωσε η Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Μαρία Βασιλειάδου «οπωσδήποτε στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης και θα βρίσκεται δίπλα της ούτως ώστε να πετύχουμε ως κράτος την εκταμίευση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Μετά από σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με αντικείμενο το Σχέδιο Ανάπτυξης στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, η κ. Βασιλειάδου, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε για τον προγραμματισμό και τις δράσεις μέσα στα πλαίσια του σχεδίου».

Πρόσθεσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ζητήσουμε διευκρινίσεις για διάφορες από αυτές τις δράσεις ενώ ζητήσαμε περισσότερες διευκρινίσεις για δράσεις οι οποίες προγραμματίζονται για το νέο σχέδιο ‘Repower you’ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Όπως είπε η κ. Βασιλειάδου, «ζητήσαμε και κάποιες διευκρινίσεις για θέματα καθαρά εκπαιδευτικά που έχουν σχέση με την επέκταση της προσχολικής αγωγής προς τα κάτω και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι ως ΕΔΕΚ, «αναμένουμε ότι θα μας σταλεί στο κόμμα ένας σχεδιασμός για να μπορέσουμε κι εμείς να τα συζητήσουμε ενδελεχώς και να επανέλθουμε με δικές μας εισηγήσεις εκεί και όπου χρειάζεται».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ένας νεκρός και 30 τραυματίες λόγω αναταράξεων σε πτήση Λονδίνο-Σιγκαπούρη
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας νεκρός και 30 τραυματίες λόγω αναταράξεων σε πτήση Λονδίνο-Σιγκαπούρη

Ένας νεκρός και 30 τραυματίες λόγω αναταράξεων σε πτήση Λονδίνο-Σιγκαπούρη

ΠτΔ: «Ντρέπομαι που χρειάστηκε παρέμβαση για αλλαγή κρεβατιού και αποχωρητηρίων στο νοσοκομείο Τροόδους»
ΚΥΠΡΟΣ

ΠτΔ: «Ντρέπομαι που χρειάστηκε παρέμβαση για αλλαγή κρεβατιού και αποχωρητηρίων στο νοσοκομείο Τροόδους»

ΠτΔ: «Ντρέπομαι που χρειάστηκε παρέμβαση για αλλαγή κρεβατιού και αποχωρητηρίων στο νοσοκομείο Τροόδους»

Στα δύο η Ευρώπη για το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου - Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά
ΚΟΣΜΟΣ

Στα δύο η Ευρώπη για το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου - Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά

Στα δύο η Ευρώπη για το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου - Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά

Κρίσιμα 15χρονος: Έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας στην Πάφο - Μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρίσιμα 15χρονος: Έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας στην Πάφο - Μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Κρίσιμα 15χρονος: Έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας στην Πάφο - Μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δεν υπάρχει ναυάγιο, σε εξέλιξη η συζήτηση για το έργο τερματικού στο Βασιλικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δεν υπάρχει ναυάγιο, σε εξέλιξη η συζήτηση για το έργο τερματικού στο Βασιλικό

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δεν υπάρχει ναυάγιο, σε εξέλιξη η συζήτηση για το έργο τερματικού στο Βασιλικό