ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Έγγραφο του Π.Γ. του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές - Τι πονοκεφαλιάζει την Εζεκία Παπαϊωάννου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Header Image

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ θέτει στόχο στις ευρωεκλογές το ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές (!), διότι προφανώς άλλο το 22,34% των βουλευτικών και άλλο το 27,49% των ευρωεκλογών

 

  

 

kateliadi@politis-news.com

 

Πριν από έναν μήνα περίπου, και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ κατέγραψε σε εσωτερικό έγγραφο τις ανησυχίες και τους στόχους του κόμματος για τις ευρωεκλογές του 2024. Στο εν λόγω έγγραφο, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Π», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής σημαντικά: Στόχοι, διατήρηση των δύο εδρών (οι οποίες δεν είναι δεδομένες), ανάκαμψη των ποσοστών του κόμματος, συνέχιση της συμμετοχής Τ/Κ στο ευρωψηφοδέλτιο, εξέταση της συνεργασία του ΑΚΕΛ με τον ευρωβουλευτή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Σε αυτές τις ευρωεκλογές αναμένεται ότι θα υπάρξει(ουν) συνδυασμός(οι) δικοινοτικός(οι), συμμετοχή μη κομματικών στο ψηφοδέλτιο οι οποίοι θα έχουν θέσεις που δεν συγκρούονται με τις βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

 

Στόχος το 30%...

Στις 9 Ιουλίου 2023 δημοσιεύθηκε συνέντευξη του γ.γ. του ΑΚΕΛ στον Φρίξο Δαλίτη του «Φιλελεύθερου», στην οποία ο Στέφανος Στεφάνου δήλωνε ότι «στόχος είναι να πάρουμε το ΑΚΕΛ εκεί που ιστορικά έταξε τον εαυτό του, δηλαδή σε ένα ποσοστό κοντά στο 30%», προσθέτοντας παράλληλα πως στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα επιχειρηθεί μια ισχυρή αύξηση των ποσοστών του κόμματος. Είχε πει, ακόμα, πως προχωρεί η σύσταση κοινωνικής συμμαχίας (ευρύτερο άνοιγμα του ΑΚΕΛ στην κοινωνία), εξηγώντας ότι το ΑΚΕΛ θα φτιάξει «μια πλατφόρμα, ένα εφαλτήριο, που να μπορεί να συνενώνει δυνάμεις από διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτικές και κομματικές αφετηρίες, όπως συνέβη και στις προεδρικές εκλογές». Στην ερώτηση εάν θα έχει όνομα η πλατφόρμα, ο κ. Στεφάνου απάντησε πως «είναι κι αυτό υπό συζήτηση. Η αναφορά σε Κοινωνική Συμμαχία δεν μπήκε επειδή θα είναι το όνομα αυτής της πλατφόρμας, που δεν αποκλείεται και να είναι, αλλά για να δείξουμε τι επιχειρούμε να κάνουμε. Μία συμμαχία με ανθρώπους που προέρχονται από την κοινωνία, που τους ενώνει μια προοδευτική ατζέντα».

 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνεδριάζει για τις ευρωεκλογές 2024. [φωτογραφία ΚΥΠΕ, 19/7/2023]

 

Από το 30% στο 22,34%

Δέκα μέρες μετά τη συνέντευξη Στεφάνου, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κατέβασε τον πήχη από το 30% στο οτιδήποτε πάνω από 22,34% (το ποσοστό των βουλευτικών και όχι των ευρωεκλογών που ήταν πολύ πιο πάνω), προφανώς για να μην περάσει το κόμμα από κάτω… Σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ στις 19 Ιουλίου 2023, αναφορικά με το πολιτικό πλαίσιο για τις ευρωεκλογές του 2024 που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή, στόχος του κόμματος είναι η αύξηση της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με το ποσοστό που έλαβε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (2021, 22,34%, 79.913 ψήφοι) ώστε να διασφαλιστούν οι δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές του 2019 το ΑΚΕΛ έλαβε 27,49% ή 77.241 ψήφους. Ποιες είναι, λοιπόν, σήμερα οι εξόφθαλμες μεγάλες αντιφάσεις στο ΑΚΕΛ που προκαλούν πονοκέφαλο στο κόμμα;

 

Πρώτη αντίφαση

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ θέτει στόχο στις ευρωεκλογές το ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές (!), διότι προφανώς άλλο το 22,34% των βουλευτικών και άλλο το 27,49% των ευρωεκλογών - άρα πραγματικός στόχος δεν είναι άνοδος των ποσοστών των τελευταίων ευρωεκλογών αλλά οτιδήποτε πέραν του 22,34%. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή μέσα από το ΑΚΕΛ που μίλησε στον «Π», οι τοποθετήσεις των ηγετικών στελεχών, στα όργανα του κόμματος, χαρακτηρίζονταν από έντονη αγωνία και ανησυχία (έως και πανικό σε κάποιες περιπτώσεις) για εκλογή του δεύτερου ευρωβουλευτή. Απώλεια μίας ευρωβουλευτικής έδρας σημαίνει για το κόμμα εκλογική ήττα. Θα είναι η πρώτη εκλογική αποτυχία που θα καταγράψει ο Στέφανος Στεφάνου ως νέος ηγέτης του ΑΚΕΛ, ενώ θα έχουν περάσει τρία χρόνια από το 2021 (εξελέγη γ.γ. του κόμματος) ώς το 2024, άρα δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες του τύπου δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για προετοιμασία κ.λπ. Επιπρόσθετα, θα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι τα μηνύματα του συνεδρίου δεν αποκωδικοποιήθηκαν από τον κόσμο και ούτε το μομέντουμ Μαυρογιάννη αξιοποιήθηκε. Η απώλεια μιας ευρωβουλευτικής έδρας, εκτός από πολιτική ήττα θα είναι και οικονομική ζημιά, αφού θα συνεπάγεται μείωση πολλών εσόδων για το ΑΚΕΛ - οι ευρωβουλευτές δίνουν στο κόμμα ένα μεγάλο ποσοστό των απολαβών τους, ενώ εργοδοτούν αρκετούς έμμισθους κάτω από την ταμπέλα «ευρωσύμβουλος», οι οποίοι βασικά έχουν σε μεγάλο βαθμό και κομματικά καθήκοντα. Συνεπώς, εκλογή ενός αντί δύο ευρωβουλευτών, ενδεχομένως να δώσει τη δικαιολογία -σε κάποιους που την ψάχνουν- για να ανοίξει ένας κύκλος αμφισβήτησης του γ.γ. του κόμματος.

 

Δεύτερη αντίφαση

Η δεύτερη αντίφαση στο ΑΚΕΛ αυτήν την περίοδο είναι η λεγόμενη πλέον διεύρυνση (ψευδοδιεύρυνση) και συμπόρευση με την Κοινωνική Συμμαχία. Ενώ το κόμμα θέλει να παρουσιάζει προς τα έξω την εικόνα του ΑΚΕΛ που εκσυγχρονίζεται και ανοίγει τους πολιτικούς του ορίζοντες, στην ουσία οι ενέργειές του έχουν σκοτώσει την πρωτοβουλία για σύσταση Κοινωνικής Συμμαχίας που θα συμπορευόταν με το ΑΚΕΛ με μια στρατηγική με βάθος χρόνου (ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές 2024, βουλευτικές 2026, προεδρικές 2028) και προσπαθεί να συνάψει συμμαχίες σε ατομικό επίπεδο, υπό τον φόβο του μην τυχόν και χάσει τον έλεγχο των κινήσεων, των μετακινήσεων θέσεων και των διακινήσεων… ιδεών. Όμως, εάν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος κλειδώσουν τα τρία βαριά ονόματα που συζητούνται, δεν απομένει πλέον καμία ελπίδα και πιθανότητα εκλογής οποιασδήποτε νέας δύναμης που μπορεί να βαπτιστεί Κοινωνική Συμμαχία ή οτιδήποτε άλλο εύηχο:

 

Α. Γιώργος Γεωργίου, νυν ευρωβουλευτής. Θεωρείται σίγουρη η επανεκλογή του, αφού αξιολογείται επιτυχημένη η θητεία του. Για το κόμμα, κατέγραψε δυναμικό προφίλ και θετικές πρωτοβουλίες στην ΕΕ, αποκατέστησε τη σχέση του με την ηγεσία και πλέον έχει πολύ καλή συνεργασία με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ σε σχέση με το τι επικρατούσε όταν γ.γ. ήταν ο Άντρος Κυπριανού.

Β. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, νυν ευρωβουλευτής. Ενώ καταγράφεται στο έγγραφο του Πολιτικού Γραφείου ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2023 (που δημοσιεύει σήμερα ο «Π») ότι η παρουσία Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή εκ μέρους της Αριστεράς είναι ιστορική και πρέπει να συνεχιστεί και για πολιτικούς λόγους, από αρκετά ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ εξωτερικεύεται δυσαρέσκεια και γκρίνια για τον κ. Κιζίλγιουρεκ: (α) Αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν δίνει στο κόμμα όλο το ποσό που θα ήθελε το ΑΚΕΛ από τις απολαβές του ως ευρωβουλευτή, και (β) Σε πολλές ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου δεν στήριξε τις θέσεις του κόμματος, αλλά τήρησε αποχή, όπως για ζητήματα που αφορούν την Κίνα. Το ΑΚΕΛ έχει άριστες σχέσεις με το ΚΚ της Κίνας - αρκεί κανείς να δει αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οικονομικού υπεύθυνου του Κόμματος: «Η προσπάθεια των ΗΠΑ να προκαλέσει προβλήματα και να αποξενώσει την Κίνα από τον υπόλοιπο πλανήτη θα συνεχιστεί. Είναι προφανές ότι η ιλιγγιώδης ταχύτητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας φοβίζει τους Αμερικανούς ότι χάνουν την πρωτοκαθεδρία της πρώτης οικονομικής υπερδύναμης στον κόσμο που κατείχαν για πολλά χρόνια. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νευρικότητα και επιχειρείται να επιβληθούν εμπάργκο και κυρώσεις σε εταιρείες κινεζικών συμφερόντων στις ΗΠΑ και άλλου. Ο ψυχρός οικονομικός πόλεμος τείνει να συνεχιστεί και στην Ευρώπη. Ας ελπίσουμε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης θα κοιτάξουν πρώτα τα συμφέροντα των λαών τους και όχι των ΗΠΑ. Η συνεργασία της Ευρώπης με την Κίνα ιδιαίτερα σε τομείς όπως της πράσινης ενέργειας θα έχει ιδιαίτερη αξία στην αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του ηλεκτρισμού που έχει τεράστιες επιπτώσεις στις αυξήσεις των τιμών τα τελευταία χρόνια» [2 Ιουνίου 2023]. Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει εταιρεία, με αποκλειστική αντιπροσωπεία συγκεκριμένων κινεζικών προϊόντων, η οποία συνδέεται με το κόμμα. Συνεπώς, υπάρχει διπλός προβληματισμός για τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Να χαθεί το πολιτικό επιχείρημα από την παρουσία Τουρκοκύπριου της κυπριακής Αριστεράς στην Ευρωβουλή, με ταυτόχρονη απώλεια τουρκοκυπριακών ψήφων που θα σημαίνει περαιτέρω μείωση των τελικών ποσοστών του ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές (μέχρι και 2% είναι η εκτίμηση), ή να τον αφήσουν να επανεκλεγεί παρά τα ζητήματα που ενοχλούν το κόμμα.

Γ. Γιώργος Λουκαΐδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο κ. Λουκαΐδης -που έχει ακόμα δέκα χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του- συμπληρώνει το όριο θητειών του στη Βουλή και το 2026 δεν θα μπορεί να επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα για τέταρτη θητεία, εκτός εάν πάρει κατ’ εξαίρεση άδεια από το κόμμα (έχει δοθεί στο παρελθόν στους Νίκο Κατσουρίδη, Αριστοφάνη Γεωργίου, Άντρο Κυπριανού). Έχει σοβαρή παρουσία στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης -είναι μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής από τον Ιανουάριο του 2012- και φαίνεται ότι θα τον ενδιέφερε να συνεχίσει την πολιτική του δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια μετακίνηση του Γιώργου Λουκαΐδη στην Ευρωβουλή θα βόλευε και τα εσωκομματικά του ΑΚΕΛ. Φεύγει από τη μέση ο ανθυποψήφιος του Στέφανου Στεφάνου (το 2021) για τη θέση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπή του κόμματος. Μια πολιτική «εξορία» στην Ευρώπη του κ. Λουκαΐδη βολεύει και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού, ο οποίος θα αναβαθμιστεί σε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, και ως εκ τούτου θα μπορεί να πάρει εισιτήριο για τέταρτη θητεία στη Βουλή (συμπληρώνει κι αυτός το όριο των τριών θητειών). Τυχόν αποτυχία εκλογής του στη θέση του ευρωβουλευτή διευκολύνει τους Στεφάνου - Δαμιανού, αφού σε περίπτωση που τεθεί θέμα διαδοχής θα είναι εκ των πραγμάτων εκτός κούρσας ο Λουκαΐδης.

 

Τρεις και οι γλάστρες;

Γιατί τούτα τα τρία ονόματα είναι σε αντίφαση με τη διεύρυνση του ΑΚΕΛ και την Κοινωνική Συμμαχία; Διότι, όταν θα υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος ο νυν ευρωβουλευτής, ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος, ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής για να σταλεί πολιτικό μήνυμα, και το νούμερο 2 του κόμματος, δεν μένει περιθώριο για άλλον υποψήφιο να είναι σε εκλόγιμη θέση. Και συνεπώς, οι υπόλοιπες τρεις θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ θα είναι για συμπληρωματικούς, που σίγουρα οι μόνοι που δεν μπορούν να αρνηθούν είναι οι κομματικοί έμμισθοι, οι οποίοι θα λάβουν οδηγίες να αποδεχθούν να είναι υποψήφιοι. Άρα, τι διεύρυνση θα είναι αυτή χωρίς την παραμικρή πιθανότητα εκλογής ευρωβουλευτή από την Κοινωνική Συμμαχία; Και ποια προσωπικότητα θα ήθελε να εκτεθεί ως υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ απλώς σε ρόλο γλάστρας; Αυτό σημαίνει ευρωεκλογές για τον σκληρό πυρήνα του κόμματος, μια κούρσα για το ποιος υποψήφιος θα εξασφαλίσει πρωτιά ώστε να έχει σίγουρη εκλογή, διότι ο δεύτερος δεν είναι σίγουρος ότι θα πάει Ευρωβουλή. Και χωρίς αξιόλογους υποψηφίους από την (παραλίγο) Κοινωνική Συμμαχία (τα λεγόμενα Μαυρογιαννούδια, όπως με μια δόση χιούμορ αποκαλούν στο ΑΚΕΛ τις προσωπικότητες πέραν του κόμματος, που μάζεψε γύρω του ο προεδρικός υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ στις προεδρικές του περασμένου Φεβρουαρίου Ανδρέας Μαυρογιάννης) θα σημαίνει αύξηση ή μείωση των ποσοστών του ΑΚΕΛ;

 

Τρίτος πονοκέφαλος

Στην ευρωπαϊκή ατζέντα είναι πολύ ψηλά το Μεταναστευτικό, ένα θέμα που κάνει το ΑΚΕΛ να αισθάνεται άβολα, διότι ακόμα και στελέχη του διαφωνούν με τις θέσεις/πολιτικές/ρητορική του κόμματος και εκφράζουν δυσφορία για το θέμα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης (κυρίως σε περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο). Γι' αυτό και στα εσωτερικά έγγραφα του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές αποφεύγεται η αναφορά στο μεταναστευτικό. Όμως, και άλλα κοινωνικά ζητήματα προκαλούν πρόβλημα στο ΑΚΕΛ, όπως το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ. Σε Πάφο, Κοκκινοχώρια και κάποιες άλλες περιοχές καταγράφονται αντιδράσεις από ΑΚΕΛικούς, οι οποίοι δεν είναι από άλλο πλανήτη αλλά καθημερινοί άνθρωποι αυτού του τόπου, οι οποίοι είτε στα φανερά είτε στα μουλωχτά έχουν στη ζωή τους λίγη ή πολλή πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια… Επίσης, στον ευρωπαϊκό διάλογο είναι και τα οικονομικά ζητήματα, η κοινωνικοοικονομική μάχη εντός της Ευρώπης, ένα θέμα για το οποίο ακόμη δεν έχει βρει ικανοποιητικό αφήγημα το ΑΚΕΛ - άλλα πιστεύει, άλλα λέει (διαφορετικά σε ιδιωτικό επίπεδο και διαφορετικά δημοσίως), άλλα κάνει. Μπορεί το ΑΚΕΛ να στοχεύει σε μεγάλη αύξηση των ποσοστών του όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ευρωεκλογές είναι χαλαρή ψήφος για το κόμμα, ότι δεν είναι οι εκλογές της Αριστεράς, η οποία αναγιώθηκε με το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο». Συν του ότι κάποιοι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ ενδεχομένως να θέλουν να στείλουν μηνύματα στο κόμμα, σε πιο ασφαλές εκλογικό περιβάλλον όπως είναι οι ευρωεκλογές, και να τους δούμε να κινούνται προς Οικολόγους ή άλλα προοδευτικά σχήματα ή και στην αποχή. Η μεγάλη ανησυχία του ΑΚΕΛ είναι το κατά πόσον θα υπάρξει ευρωψηφοδέλτιο εξ Αριστερών, δηλαδή από Αριστερούς που θεωρούν τον εαυτό τους πιο Μαρξιστές - Λενινιστές, από τους… λάιτ σημερινούς ΑΚΕΛικούς.

 

 

Οι νυν ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργος Γεωργίου

 

«Το ζήτημα της συμμετοχής Τ/Κ στο ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να εξεταστεί και σε συνάρτηση με την πορεία της συνεργασίας μας με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ»

 

 

«Σε αυτές τις ευρωεκλογές αναμένεται ότι θα υπάρξει(ουν) συνδυασμός(οι) δικοινοτικός(οι)»

 

 

«Όσον αφορά τη συμμετοχή μη κομματικών στο ψηφοδέλτιό μας [...], είναι σημαντικό οι υποψήφιοι ή/και ευρωβουλευτές μας να έχουν θέσεις που δεν συγκρούονται με τις βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς στα ευρωπαϊκά ζητήματα»

 

 

Αυτό είναι το έγγραφο του ΠΓ του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές 2024

Στόχοι, εκτιμήσεις, στρατηγική

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ στις 30 Ιουνίου 2023 προέβη σε μια πρώτη αξιολόγηση της τρέχουσας περιόδου σε σχέση με τις ευρωεκλογές και παράλληλα έβαλε τους στόχους για το 2024:

»1. Οι ευρωεκλογές και η παρουσία του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν ουσιαστική σημασία για εμάς. Η ευρωπαϊκή μας παρουσία είναι βήμα αγώνα για τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας και ταυτόχρονα πεδίο ταξικής και διεθνιστικής δράσης. Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ, με την αντίληψη και την κουλτούρα που το διέπει, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο μέσα στην Αριστερά της Ευρώπης, για τη συνεννόηση και ενότητα δράσης των δυνάμεών της. Μετά από 20 χρόνια παρουσίας μας στο Ευρωκοινοβούλιο, το Κόμμα διαθέτει μια συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση που του επιτρέπει να περάσει σε μια ποιοτικά νέα περίοδο, με πιο έντονο το πολιτικό του στίγμα και πιο ορατή και διακριτή την παρουσία του Κόμματος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

 

 

»2. Βασικοί εκλογικοί στόχοι του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές είναι η διατήρηση των δύο εδρών και η ανάκαμψη στα ποσοστά του. Θα χρειαστεί προσοχή ώστε να μην δοθεί το μήνυμα ότι οι δύο έδρες του ΑΚΕΛ είναι δεδομένες γιατί, αφενός, δεν είναι και, αφετέρου, κάτι τέτοιο θα «ενθαρρύνει» ψηφοφόρους μας ή εν δυνάμει ψηφοφόρους μας να κινηθούν σε άλλα κόμματα.

 

 

»3. Επικοινωνιακά και πολιτικά να επικεντρωθούμε στα εξής:

-Να προτάξουμε με αποφασιστικότητα όχι μόνο την κριτική αλλά και τις προτάσεις μας για τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα (κοινωνικά/εργασιακά, ενεργειακή κρίση, πόλεμος/στρατιωτικοποίηση, περιβαλλοντική πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα/Ακροδεξιά), χωρίς αμυντική στάση για την κριτική και διεκδικητική του θέση έναντι των πολιτικών της ΕΕ. Η θέση μας αυτή εκφράζει τη σύγχρονη κοινωνική προοδευτική ατζέντα και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της Ευρώπης.

-Να προβάλουμε το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζεται από βαθιά γνώση και συνεχή παρακολούθηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων, πολυσχιδή δράση στο Ευρωκοινοβούλιο δυσανάλογα μεγαλύτερη του μεγέθους της Κύπρου και της Ομάδας μας, υπέρ της Κύπρου και του λαού μας. Θα πρέπει να προβληθεί το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ διαθέτει κύρος πανευρωπαϊκά εντός κι εκτός του χώρου της Αριστεράς.

-Να προβάλουμε το ΑΚΕΛ και την Αριστερά ως τη δύναμη της επανένωσης αλλά και την επιλογή για όλο τον προοδευτικό κόσμο της Κύπρου απέναντι στη Δεξιά και Ακροδεξιά, των οποίων ο συντηρητισμός και οι αγκυλώσεις τους είναι αντίθετες με τις πραγματικές ευρωπαϊκές αξίες. Αυτό συνάδει και με τον βασικό στρατηγικό στόχο που έθεσε η Κεντρική Επιτροπή μετά τις προεδρικές εκλογές, για κτίσιμο της προοδευτικής πλειοψηφίας με βασικό άξονα το ΑΚΕΛ.

 

 

»4. Το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών έχει τη δική του σημασία στην κινητοποίηση δυνάμεων, στις επικοινωνιακές εντυπώσεις και, σε τελική ανάλυση, στο αποτέλεσμα.

-Η έμφυλη ισορροπία στο ψηφοδέλτιο μπορεί και πρέπει να επιδιωχθεί. Πέρα από τη συμβολική σημασία μιας τέτοιας κίνησης, επισημαίνουμε ότι υπάρχουν και ουσιαστικές συνέπειες, όπως για παράδειγμα ότι χάσαμε ως ΑΚΕΛ την αντιπροεδρία της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωκοινοβουλίου-Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αφού έπρεπε να καταλάβει τη θέση γυναίκα.

-Το ζήτημα της συμμετοχής Τουρκοκύπριου στο ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να εξεταστεί και σε συνάρτηση με την πορεία της συνεργασίας μας με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Εκτιμούμε ότι το ιστορικό βήμα που έγινε το 2019 θα πρέπει να έχει συνέχεια και να επιδιωχθεί η συμπερίληψη στο ευρωψηφοδέλτιό μας Τουρκοκύπριου/ας από τον χώρο της Αριστεράς, στη βάση συμφωνίας επί του Κυπριακού και των βασικών πολιτικών ζητημάτων. Σε κάθε περίπτωση, το Κόμμα θα πρέπει να απευθυνθεί με τις πολιτικές του θέσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για να ενισχυθεί ως η δύναμη της επανένωσης και της προόδου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό επιβάλλεται και από το γεγονός ότι και σ’ αυτές τις ευρωεκλογές αναμένεται ότι θα υπάρξει(ουν) συνδυασμός(οι) δικοινοτικός(οι).

-Όσον αφορά τη συμμετοχή μη κομματικών στο ψηφοδέλτιό μας -που διαχρονικά τίθεται ως επιδίωξή μας- θα πρέπει να γίνει προβληματισμός στη βάση της μέχρι σήμερα εμπειρίας μας. Δεδομένης της σοβαρότητας και της βαθιάς πολιτικής ουσίας των δεκάδων θεμάτων που τίθενται καθημερινά στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι ή/και ευρωβουλευτές μας να έχουν θέσεις που δεν συγκρούονται με τις βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Κάτι τέτοιο, πέρα από τις πολιτικές προεκτάσεις, επικοινωνιακά θα αξιοποιηθεί σε βάρος μας από τους αντιπάλους μας. Επιπλέον, σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι με τα σημερινά δεδομένα μόνο δύο από τις έξι έδρες αναλογούν στο ΑΚΕΛ.

-Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη η παρουσία της νέας γενιάς αλλά και η γεωγραφική εκπροσώπηση στο ψηφοδέλτιο.

 

 

»5. Οργανωτικά θα πρέπει να δοθεί το σύνθημα ώστε και ο τελευταίος ψηφοφόρος της Αριστεράς, που θα προσέρχεται στην κάλπη για να ψηφίσει για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, να μην αδιαφορήσει ή αμελήσει να ασκήσει το δικαίωμά του και για τις ευρωεκλογές. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στη δουλειά μέσα στους κοινοτικούς για ανάδειξη των προβλημάτων και αιτημάτων τους αλλά και για εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους.

»6. Στη βάση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη θα πρέπει να ετοιμαστεί επικοινωνιακός σχεδιασμός.

 

»Άμεσες ενέργειες

»1. Το Κόμμα να συμμετέχει στη συνάντηση της 6ης Ιουλίου 2023 στις Βρυξέλλες και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρχει θετική κατάληξη στη συνομολόγηση του κειμένου της Κοινής Έκκλησης των κομμάτων της Αριστεράς και τη συνυπογραφή του από όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα.

»2. Να αρχίσει ή να ολοκληρωθεί ανάλογα η δουλειά από αρμόδια γραφεία για τη σύνταξη των εξής εντύπων:

-Συνολικός απολογισμός δράσης ευρωβουλευτών ΑΚΕΛ 2019-2024 (υπάρχει ήδη για την περίοδο 2019-2021).

-Να ολοκληρωθεί η ανάλυση που άρχισε από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ΚΕ ΑΚΕΛ, στη βάση του εγγράφου του 2018, για τις εξελίξεις στις βασικές πολιτικές της ΕΕ, τις αντίστοιχες θέσεις ΑΚΕΛ/Ομάδας Αριστεράς και τη στάση ΔΗΣΥ και άλλων κυπριακών κομμάτων.

-Εσωτερικό επικοινωνιακό εγχειρίδιο για ευρωπαϊκά θέματα.

-Συνοπτικό εκλογικό πρόγραμμα του ΑΚΕΛ για επιλεγμένες θεματικές: κοινωνικά/εργασιακά, ενεργειακή κρίση, πόλεμος/στρατιωτικοποίηση, περιβαλλοντική πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα/Ακροδεξιά.

»3. Από τον Σεπτέμβρη και μετά μπορούμε, στη βάση των κανονισμών λειτουργίας του κόμματος (κανονισμός 24/επιλογή υποψηφίων για της ευρωεκλογές), να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες υπόδειξης υποψηφίων από τις ΚΟΒ. Στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή του ευρωψηφοδελτίου. Θα μπορούσε στην ίδια συνεδρίαση να εγκριθεί και τυπικά το πρόγραμμα του ΑΚΕΛ για ευρωεκλογές ώστε να δοθεί ευκαιρία να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά.

»4. Πέρα από δράσεις που είναι προγραμματισμένες για το έτος 2023 (π.χ. γκρουπ/εκδήλωση για Κυπριακό στις Βρυξέλλες αρχές Δεκεμβρίου), να προγραμματιστούν για την προεκλογική εκστρατεία οι εξής εκδηλώσεις:

-Παρουσίαση έργου ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο 2019-2024

-Παρουσιάσεις ψηφοδελτίου

-Εκδήλωση για Τουρκοκύπριους

-Εκδηλώσεις για εργασιακά/κοινωνικά με ομιλητές και από Ομάδα Αριστεράς

-Άλλες δράσεις πάνω στις θεματικές των προτεραιοτήτων μας

 

»Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι υποψήφιοί μας συμμετείχαν σε αποστολή του Κόμματος στις Βρυξέλλες όπου η παρουσία τους συνδυάστηκε με φωτογράφισή τους στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου. Θα μπορούσε να προγραμματιστεί το ίδιο αλλά και γύρισμα φιλμ-σποτ των υποψηφίων.

 

Πολιτικό Γραφείο

30 Ιουνίου 2023».

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play