Οι επτά πληγές του Προέδρου*

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 23.7.2023
Οι επτά πληγές του Προέδρου*
Από τον Νίκαρο στον Νίκο ένα ξεδεσμεύομαι δρόμος - Ο πιο καλός ο μαθητής του Αναστασιάδη, τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΔΗΣΥ

kateliadi@politis-news.com

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται να πληρώνει σήμερα την αμετροέπεια των προεκλογικών του υποσχέσεων και δεσμεύσεων. Μιλούσε για αλλαγή, ανθρωποκεντρισμό, βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία, σύγχρονη/δίκαιη/συμμετοχική και διαφανή διακυβέρνηση, προστασία του περιβάλλοντος. Τα πρώτα δείγματα γραφής του πενταμήνου της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη ξεκάθαρα θυμίζουν αχταρμά (η αγαπημένη προεκλογική λέξη των ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το κομματικό μωσαϊκό που στήριζε/στηρίζει τον κ. Χριστοδουλίδη), και λίθους και πλίνθους και ξύλα και κεράμους ατάκτως ερριμμένα.

Κοινή γνώμη

Την περασμένη Πέμπτη δημοσιοποιήθηκε η πρώτη αξιολόγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών του, η οποία διενεργήθηκε από την Pulse Market Research σε συνεργασία με τη ΓΝΩΡΑ, και στόχευε στην αξιολόγηση των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα κοινής γνώμης, μόλις το 14% θεωρεί ότι σ' αυτές τις 100 μέρες η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τήρησε «σε μεγάλο βαθμό» τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, οι διπλάσιοι (29%) της προσάπτουν ότι δεν τις τήρησε καθόλου, ενώ το 46% δηλώνει ότι τις τήρησε, αλλά «σε όχι και τόσο μεγάλο βαθμό». Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, τα αποτελέσματα είναι τα εξής: (α) Γενική ικανοποίηση από τον Πρόεδρο 49% αρνητική/μάλλον αρνητική, 41% θετική/μάλλον θετική (10% χωρίς αναφορά), (β) Ικανοποίηση από τον τρόπο που ο Πρόεδρος χειρίζεται τα οικονομικά θέματα 49% αρνητική/μάλλον αρνητική, 37% θετική/μάλλον θετική (14% χωρίς αναφορά), (γ) Ικανοποίηση από τον τρόπο που ο Πρόεδρος χειρίζεται το Κυπριακό 46% αρνητική/μάλλον αρνητική, 41% θετική/μάλλον θετική (13% χωρίς αναφορά). Στην ερώτηση για «Γενική ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης», πολύ ικανοποιημένο δήλωσε μόνο το 4%, αρκετά ικανοποιημένο το 32%, όχι και τόσο ικανοποιημένο το 39%, καθόλου ικανοποιημένο το 17% και δεν τοποθετήθηκε το 8%.

Οι πληγές

Γιατί, λοιπόν, δυσκολεύεται να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με τις φαραωνικού τύπου εξουσίες που έχει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την αποχώρηση των Τουρκοκύπριων πολιτειακών αξιωματούχων (Δίκαιο της Ανάγκης, 1964), και την έλλειψη μηχανισμών ελέγχων και ισορροπιών (checks and balances) σε σχέση με θεσμούς και γενικά με ζητήματα λειτουργίας του κράτους; Η απάντηση συνοψίζεται στα εξής επτά σημεία/πληγές στο πολιτικό σώμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

1. Υπουργοί

Κατά την προεκλογική περίοδο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβασε τον πήχη στον… Θεό. Είχε δηλώσει ότι μάζευε βιογραφικά των καλύτερων τεχνοκρατών, εντός και εκτός Κύπρου, ώστε να διορίσει υπουργούς και υφυπουργούς όχι από κομματικές λίστες, αλλά τους πλέον άξιους, ώστε μεταξύ άλλων να σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις που οδηγούν στη διαφθορά. Έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή», για «ενίσχυση της σχέσης πολίτη-πολιτικής-κράτους, στη βάση εμπιστοσύνης, διαφάνειας, λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας», για ανασύνταξη του κράτους - «μια ανάγκη επιτακτική όσο ποτέ προηγουμένως» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του. Και για να τα επιτύχει όλα αυτά, μιλούσε με την κοινωνία. Τελικά μίλησε με τα κόμματα που τον στήριξαν. Βασικά, του ξηγήθηκαν όπως ξέρουν να κάνουν, τη νύχτα των καρναβαλιών. Κατά γενική ομολογία, το Υπουργικό του είναι αδύνατο και αδύναμο, κάποιοι υπουργοί είναι χωρίς πολιτική πείρα και διοικητική εμπειρία (οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Πρόεδρος δεν ήθελε στην κυβέρνηση ισχυρές προσωπικότητες που ενδεχομένως να τον επισκίαζαν). Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δεν ήξερε τι είναι gpt και θα ρωτούσε τους τεχνοκράτες του υφυπουργείου του να του εξηγήσουν (δήλωση στον Πολίτη 107,6), η υπουργός Υγείας δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε στα ΤΑΕΠ γιατί δεν είχε χρειαστεί Πρώτες Βοήθειες τα τελευταία χρόνια (δήλωση της ίδιας στην Κάτια Σάββα/Alpha TV), ο υπουργός Οικονομικών έχει γενικά τα νεύρα του, ο υπουργός Ενέργειας απτόητος δηλώνει άλλα το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ, ο υπουργός Γεωργίας (πώς τον λένε;), σύγαμπρος του Καρογιάν από προηγούμενό του γάμο, που ήταν διευθυντής του Κυβερνητικού Τυπογραφείου, θα διαχειριστεί τα εκατομμύρια για την πράσινη μετάβαση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (παρεμπιπτόντως η ΔΗΠΑ ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου την ίδρυση Αγροτικής Οργάνωσης), ο αντιομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας άκουγε πρόσφατα τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια να μιλά για λύση ΔΔΟ και κουνούσε συναινετικά το κεφάλι του, ο υφυπουργός Πολιτισμού ήδη ολοκλήρωσε το έργο του για το οποίο είχε διορισθεί και παραιτήθηκε, και πάει λέγοντας. Και είναι απορίας άξιον πότε εργάζονται και σκέπτονται και συσκέπτονται κάποιοι υπουργοί όταν όλη μέρα, από το χάραμα (κυριολεκτικά) μέχρι το βούττημα του ήλιου, είναι στα Μίντια, και μιλούν, μιλούν, μιλούν ακατάπαυστα, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό τους, γι' αυτά που «θα» υλοποιήσουν, αφού μέσα σε τέσσερις και πέντε μήνες είναι ανθρωπίνως αδύνατον να προλάβουν να κάνουν πολλά - πέρα από το να ολοκληρώσουν, ίσως, πολιτικές που ήταν δρομολογημένες από την προηγούμενη κυβέρνηση.

2. Αχταρμάς

Από το Προεδρικό διαρρέεται ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προετοιμάζεται για επανεκκίνηση/restart μέσω ανασχηματισμού τον προσεχή Οκτώβριο και τα κόμματα της συγκυβέρνησης διερωτώνται κατά πόσον θα έχουν λόγο και ρόλο και αυτή τη φορά. Θα τηρηθούν οι κομματικές ισορροπίες και αναλογίες εντός του Υπουργικού; Θα φεύγει υπουργός του Α κόμματος και ο αντικαταστάτης του θα είναι από το ίδιο κόμμα; Σημειώνεται ότι κάποια στελέχη κομμάτων της συμπολίτευσης έχουν αρχίσει να μιλούν για αποχώρηση από την κυβέρνηση, διότι ο Χριστοδουλίδης δεν τα λαμβάνει υπόψη, δεν διαβουλεύεται μαζί τους προτού ανακοινώσει διορισμούς, αποφάσεις κ.λπ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στηρίζεται από ένα κοκτέιλ κομμάτων, εκρηκτικό. Όπως αποδείχθηκε στο θέμα των εκποιήσεων, ανά πάσα στιγμή μπορεί να τιναχθούν στον αέρα κυβερνητικές πολιτικές/στρατηγικές. Ο Πρόεδρος θεωρεί κάποια κόμματα που τον στηρίζουν αναξιόπιστα - άνθρωποί του διέρρευσαν τη νύχτα της ολομέλειας της Βουλής για τις εκποιήσεις ότι ήταν πολύ δυσαρεστημένος από τη στάση Σιζόπουλου, ο οποίος δεν ήξερε εάν πάτησε το κουμπί (ηλεκτρονική ψηφοφορία), πότε το πάτησε και γιατί το πάτησε. Επίσης, όπως φάνηκε για το ίδιο θέμα, το ΔΗΚΟ δεν ελέγχει όλους τους βουλευτές του, ενώ η ΔΗΠΑ ελίσσεται σαν πολιτικό χέλι. Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν μπορεί να εμπιστευθεί τα κόμματα που τον στηρίζουν, κάποια από τα στελέχη τους τα θεωρεί εντελώς αναξιόπιστα. Και στο Κυπριακό μένει εκτεθειμένος όταν η ΕΔΕΚ διαφωνεί με τη ΔΔΟ, ενώ στελέχη του ΔΗΚΟ συχνά-πυκνά υπενθυμίζουν το σωστό περιεχόμενο σε μια ενδεχόμενη λύση του προβλήματος. Γι' αυτό και στόχος του είναι να φέρει κοντά τον Δημοκρατικό Συναγερμό - σε πρώτο στάδιο τον βολεύει η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» και σε δεύτερο στάδιο βλέπει μια συνεργασία είτε φανερή είτε αφανέρωτη (με σιωπηρή συναίνεση διορισμού Συναγερμικών στελεχών στο Υπουργικό και σε άλλα κυβερνητικά πόστα). Εξάλλου με τον ΔΗΣΥ τον ενώνουν οι ίδιες… αξίες: Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατέθεσαν στεφάνι στους πεσόντες καταδρομείς που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα, ενώ και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες επέκριναν τη συγκεκριμένη πράξη.

3. Οι άνθρωποι του Προέδρου

Προφανώς, η ανασφάλεια του Προέδρου της Δημοκρατίας τον οδήγησε στον νεποτισμό**. Δηλαδή, στο να επιλέξει για το περιβάλλον του (κάποιοι μιλούν ήδη για «αυλή») δικούς του και μόνο ανθρώπους, ώστε να αποκλείσει -όσο είναι δυνατόν- τις διαρροές και τις τρικλοποδιές. Στο Προεδρικό μαζεύτηκαν σύγαμπρος, κουμέρες, φίλοι και… πιστοί/φανατικοί οπαδοί, με αναμφισβήτητα ακαδημαϊκά προσόντα οι περισσότεροι, αλλά απολιτίκ - το πλέον πολιτικό ον στο Προεδρικό είναι ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανήκει στο νέο πολιτικό γίγνεσθαι της Κύπρου, αλλά χωρίς ιδιαίτερη πολιτική εμπειρία (το 2021 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Πάφο - δεν εξελέγη). Κομματικοί των ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι του Προέδρου δεν ξέρουν το παιχνίδι με τους παίκτες του συστήματος, γι' αυτό και παρατηρείται δυστοκία στο να μετουσιωθούν οι θεωρίες σε πράξεις. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η αύξηση των αστυνομικών στο Προεδρικό. «Κουτσουβλά ο ένας πας στον άλλο. Έπρεπε να ικανοποιηθούν τρία κόμματα -ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ- και οι Αναστασιαδικοί του Χριστοδουλιδικού Συναγερμού. Ανάμεσα στα αστυνομικά καθήκοντα είναι και το… να προσέχουν τους εργάτες που ανακαινίζουν την προεδρική κατοικία να μην φωτογραφίσουν με το κινητό τους τις εργασίες που γίνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Π» πηγή από το Προεδρικό (ο Αριστείδης Βικέτος ακόμα περιμένει να επισκεφθεί τον χώρο παρά τη δημόσια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του).

4. Ρουσφέτι

Σύμφωνα με άνθρωπο του Προέδρου, που για ευνόητους λόγους ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Προεδρικό υπάρχει ένα καλοστημένο… ΜΕΠ στα πρότυπα του ΚΕΠ: Ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης πολιτών. Οι μυημένοι ή/και μιλημένοι πολίτες -κατά προτίμηση ψηφοφόροι- τηλεφωνούν στο ΜΕΠ του Προεδρικού, καταγράφεται το αίτημά τους, και ακολούθως αξιολογείται, κατηγοριοποιείται και πέφτει το τηλεφώνημα (γίνεται και προσωπικό ντελίβερι των σημειωμάτων) σε «συμβούλους» (με πτυχίο για να μην γίνονται πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες) ή/και σε «δικούς μας» στα αρμόδια τμήματα/υπουργεία, οργανισμούς, με οδηγία («εντολή» είναι η σωστή λέξη) να εξυπηρετηθούν οι εν λόγω πολίτες το συντομότερο δυνατόν (και υπάρχει και τσεκ από το Προεδρικό ότι όντως προχωρούν τα «αιτήματα»). Ήδη υπάρχει δυσφορία από δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν αρχίσει να (παρα)μιλούν - είτε για αντιπολιτευτικούς λόγους είτε γιατί δεν ανέχονται άλλο αυτό που συμβαίνει, μια πρακτική που αδικεί κόσμο και κοσμάκη που περιμένει υπομονετικά και με την κανονική οδό/διαδικασία να έρθει η σειρά του. Όχι ότι δεν γινόντουσαν «εξυπηρετήσεις» με παρόμοιο τρόπο από προηγούμενες διακυβερνήσεις, αλλά έχουν να λένε αυτόπτες μάρτυρες με εμπειρία και επί προηγούμενων Προέδρων/κυβερνήσεων ότι παράγινε το κακό.

5. Ασυνέπεια - Αδιαφάνεια

Στις 31 Ιανουαρίου 2023 ανακοινώθηκε ότι οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Αρέστης πραγματοποίησαν συνάντηση και αντάλλαξαν απόψεις για τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για διορισμούς επιτροπών και συμβουλίων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι «εφόσον λάβουμε τη λαϊκή εντολή από τους πολίτες, μία από τις πρώτες ενέργειες της διακυβέρνησής μας θα είναι η δημιουργία και λειτουργία ανεξάρτητου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ως αρωγού των αποφάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμούς σε επιτροπές και συμβούλια, και ο κ. Γιώργος Αρέστη, τον οποίο ευχαριστώ, επεξεργάζεται προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στη δημόσια ζωή». Τελικά το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, και σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον θα ασχοληθεί μόνο με τα διοικητικά συμβούλια των 11 ημικρατικών οργανισμών. Τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου είναι εννέα, αλλά ανακοινώθηκαν οκτώ ονόματα, διότι το ένατο μέλος θα είναι εκπρόσωπος του υπουργείου στο οποίο υπάγεται ο ημικρατικός οργανισμός. Θα γίνεται ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, στη συνέχεια επιλογή και ακολούθως εισήγηση προς τον Πρόεδρο/Υπουργικό μέσω του αρμόδιου υπουργού, τριών προσώπων για κάθε θέση. Δεν είναι δεσμευτικές οι εισηγήσεις του συμβουλίου. «Δεδομένου ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι πυλώνες υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, έχει ενδιαφέρον το ποιοι τελικά θα διορίζονται στα δ.σ. των ημικρατικών οργανισμών», σχολίασε με νόημα στέλεχος συγκυβερνώντος κόμματος που μίλησε στον «Π», προσθέτοντας ότι υπάρχει αναβρασμός εντός των κομμάτων της συμπολίτευσης: «Δουλέψαμε και τον βγάλαμε Πρόεδρο. Δεν μας ήθελε -τα κομματικά στελέχη- στην κυβέρνησή του, δεν μας θέλει ούτε στα δ.σ. των ημικρατικών, άρα δεν μας χρειάζεται, ας κυβερνήσει τότε χωρίς εμάς, να δούμε πώς θα περνούν τα κυβερνητικά νομοσχέδια στη Βουλή». Προεκλογικά, ο κ. Χριστοδουλίδης υποσχέθηκε λογοδοσία και αναλυτικό κατάλογο των χορηγών/χορηγιών της προεκλογικής του εκστρατείας - μετεκλογικά δεν είδε κανένας τέτοιο κατάλογο. Μπροστά στις κάμερες έδωσε άδεια στον Βικέτο να επισκεφθεί την υπό ανακαίνιση προεδρική κατοικία στο Προεδρικό για να λύσει τις απορίες του - το πήρε πίσω αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου και αποχώρησαν τα κανάλια. Στις 10 Μαΐου 2023 υποσχέθηκε στον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι για τους συνεργάτες θα υιοθετηθούν τα κριτήρια που ισχύουν για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, «από τώρα πριν γίνει καν Νόμος, για έλεγχο αν όλοι αυτοί οι συνεργάτες που έχουν προσληφθεί, πληρούν τα κριτήρια. Αν δεν τα ικανοποιούν θα γίνει τερματισμός της σύμβασης» - προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τερματίστηκαν οι συμβάσεις όσων δεν πληρούσαν τα κριτήρια, διότι δεν υπάρχει νόμος… Αυτά είναι κάποια παραδείγματα, υπάρχουν κι άλλα.

6. ΔΗΣΥ

Ένα μεγάλο κομμάτι του ΔΗΣΥ -που είτε ψήφισε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Νίκο Χριστοδουλίδη είτε τον ψήφισε στον δεύτερο γύρο- καλοβλέπει μια συμμετοχή στην κυβέρνηση, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό του Συναγερμού, η κληριδική πτέρυγα, είναι ορκισμένος εχθρός του «αποστάτη» και των «προδοτών». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι καταδικασμένος (τράβα με κι ας κλαίω) να καλοπιάνει τον ΔΗΣΥ της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, ώστε να έχει με το μέρος του στη Βουλή τους βουλευτές του κόμματος, για να μπορεί να περνά νομοσχέδια και να κυβερνά, αλλά ο κληριδικός ΔΗΣΥ δεν τον αφήνει να κοιμηθεί τα βράδια, αφού πιέζει συνέχεια για σκληρή αντιπολίτευση και κατά μέτωπο επίθεση, κυρίως για το Κυπριακό και την οικονομία. Στην έρευνα κοινής γνώμης της Pulse/Gnora, στην ερώτηση «Ικανοποίηση από τον τρόπο που ο ΔΗΣΥ ασκεί τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση», επί συνόλου του δείγματος το 62% δηλώνει «όχι και τόσο/καθόλου ικανοποιημένοι) και το 26% «πολύ/αρκετά ικανοποιημένοι». Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, η τάση που δεν είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που το κόμμα τους ασκεί αντιπολίτευση είναι στο 53%. Πάντως, η συμπόρευση Χριστοδουλίδη - Συναγερμού φέρνει ζήλιες σε στελέχη κομμάτων της συγκυβέρνησης τα οποία διαμηνύουν στο Προεδρικό ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν για πολύ καιρό να είναι «παντρεμένος μαζί τους και να κοιμάται με τον ΔΗΣΥ», παραφράζοντας τον Αλέκο Τρυφωνίδη ο οποίος πριν γίνει βουλευτής της ΔΗΠΑ, όταν ήταν με το ένα πόδι εκτός ΔΗΚΟ, είχε πει «Δεν θα πάρουμε διαζύγιο με τον Αναστασιάδη και να κοιμόμαστε με τον Αβέρωφ».

7. Χριστοδουλίδης vs Χριστοδουλίδης

Για δέκα χρόνια ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη - ενέκρινε «χρυσά» διαβατήρια ως μέλος του Υπουργικού, γνώριζε για Σεϋχέλλες, ταξίδεψε με το τζετ του Σαουδάραβα, συνάντησε αντί αυτού τον Βγενόπουλο και πολλά άλλα. «Η διαχρονική ύπαρξη του φαινομένου της διαφθοράς έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε σχετικές έρευνες. Αναμφίβολα, η διαφθορά, ως σύνθετο φαινόμενο, βρίσκεται σε μια αμφίδρομη σχέση αλληλοτροφοδότησης με τις πελατειακές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, η διαφθορά είναι συνυφασμένη και με την έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας, την υπονόμευση των θεσμών και τη διάβρωση των παραδοσιακών κοινωνικών αξίων», σημειώνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αλλά τον ομφάλιο λώρο με τον πολιτικό του μέντορα δεν τόλμησε να τον κόψει. Ξεκάθαρα είναι -και το δήλωσε άλλωστε και σε συνέντευξή του στον «Φ»- η συνέχεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη στα της οικονομίας, με πιο ανθρώπινο πρόσωπο… αλλά υπέρ των εκποιήσεων, εναντίον της επιδότησης καυσίμων και ηλεκτρισμού. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι τελείωσε η προεκλογική περίοδος και πρέπει να κυβερνήσει - αναλώνεται στη μικροπολιτική, χωρίς να φαίνεται να έχει πλάνο και μπούσουλα για το πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα. Συνεχίζει να κόβει κορδέλες, να μοιράζει χαμόγελα, να παρευρίσκεται σχεδόν όπου τον προσκαλούν. Κάνει δηλώσεις -επιφανειακές και επικοινωνιακές- μόλις εμφανισθεί μικρόφωνο μπροστά του, δηλαδή συνέχεια επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια. Ακόμα και για την προώθηση μέτρων για την τ/κ κοινότητα, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - CELAC, είπε ότι μίλησε με την κοινωνία των πολιτών… Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στο Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών, καρτερούμεν μέρα νύχτα τον διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ για το κυπριακό πρόβλημα, χωρίς ποτέ να έχει συγκεκριμενοποιήσει πώς ακριβώς εννοεί την ενεργότερο εμπλοκή της Ευρώπης. Στο μεταξύ, ενώ εμείς περιμένουμε κινήσεις από την ΕΕ και ο Πρόεδρος λαμβάνει θετικά τηλεφωνήματα που τον κάνουν να είναι χαρούμενος, ο Ερντογάν έκανε στροφή προς τη Δύση, πήρε ανταλλάγματα από ΕΕ για το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, και πραγματοποιήθηκε συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν χωρίς Κυπριακό στο κάδρο. Και την ώρα που ο Πρόεδρος προσπαθούσε να πείσει την ΕΕ για τις ειλικρινείς του προθέσεις για διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, άφησε για δέκα μέρες υπαλλήλους του Τελωνείου να κοντράρονται με την Κομισιόν (τοποθετήθηκε τρεις φορές) για ένα δεκάλιτρο τάγκι πεζίνας και δύο γαλόνια ψευδοκαύσιμα (Κανονισμός Πράσινης Γραμμής). Την ώρα που ο Πρόεδρος προσπαθεί να πείσει τον γ.γ. του ΟΗΕ ότι εννοεί πως θέλει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απ' εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ο ένας πυλώνας της συγκυβέρνησης, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, δηλώνει ότι «η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας» [18/7/2023]. Τη μία μέρα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωνε «συγκρατημένα αισιόδοξος» μετά απ' όσα άκουσε στις Βρυξέλλες (ΕΕ-CELAC) από τους Σουλτς, Μακρόν, Μισέλ και Μητσοτάκη, και την επομένη, ο Τούρκος Πρόεδρος, από την κατεχόμενη Κύπρο, την ημέρα της τουρκικής εισβολής, επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εάν δεν προηγηθεί η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και το ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Και όσον αφορά τα «επικοινωνιακά παιγνίδια» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, συνεχίζονται κανονικά οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση…


*Οι πληγές του Φαραώ δεν ήταν επτά, αλλά δέκα. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ήταν καταστροφές/συμφορές με τις οποίες τιμώρησε ο Θεός του Ισραήλ τον Φαραώ της Αιγύπτου και τον λαό του επειδή δεν επέτρεπε στον καταπιεσμένο λαό του Ισραήλ να φύγει από την Αίγυπτο ώστε να λατρεύει ελεύθερα τον Θεό του.

**Νεποτισμός ή οικογενειοκρατία είναι το φαινόμενο της διαδοχής ή προβαδίσματος ορισμένων ατόμων για την κάλυψη θέσεων, πολλές φορές σημαντικών ή/και κρίσιμων, με αποφασιστικό κριτήριο τη βιολογική, συγγενική ή στενά φιλική σχέση που έχουν με άλλους. Ο όρος νεποτισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη nepos, που σημαίνει «ανεψιός», και πηγάζει από την τακτική των Καθολικών Παπών και Επισκόπων να αναθέτουν σημαντικές θέσεις στα ανίψια τους. [Νεποτισμός - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)]

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες
ΚΥΠΡΟΣ

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι

Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)

Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)

Νέα αναβάθμιση από Standard & Poor’s: «Αναμένουμε από τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις θυσίες του λαού», δηλώνει ο Πρόεδρος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αναβάθμιση από Standard & Poor’s: «Αναμένουμε από τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις θυσίες του λαού», δηλώνει ο Πρόεδρος

Νέα αναβάθμιση από Standard & Poor’s: «Αναμένουμε από τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις θυσίες του λαού», δηλώνει ο Πρόεδρος

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία