kateliadi@politis-news.com
*«Το κομματικό σύστημα στην Κύπρο βρίσκεται σε στάδιο αναδιαμόρφωσης ή και αμηχανίας, οι προσεχείς διπλές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο θα δώσουν μια πρώτη ένδειξη προς τα που κινείται»
*«Κανένα κόμμα δεν μπορεί να κερδίσει την προεδρία της Δημοκρατίας από μόνο του, με τη σημαία και τα λάβαρά του. Χρειάζονται συνεργασίες, συμβιβασμοί και πολυσυλλεκτικός πολιτικός λόγος»
*«Η ανάγκη για εξέλιξη σε ένα κόμμα που βλέπει τα κομματικά του ποσοστά να συρρικνώνονται και που έχει μείνει εκτός εξουσίας για τρίτη συνεχόμενη θητεία, είναι υπαρξιακή»
*«Αν το ΑΚΕΛ δεν βρει τον τρόπο να ξανά προκαλέσει θετική πολιτική συζήτηση γύρω από το όνομά του και να αποδείξει ότι έχει κάτι να πει στον ψηφοφόρο του 2024, τότε ίσως είναι καταδικασμένο στη φθίνουσα πορεία»
*«Το ΑΚΕΛ πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι σημαντικό μέρος του μέλλοντος ή κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από πράξεις και πέρα από τα λόγια»
*«Μια ομάδα περίπου 40 ατόμων, μαζί κι εμείς, συζήτησε και έδωσε συλλογικά κάποιες σκέψεις στην ηγεσία του ΑΚΕΛ. Αρκετές λήφθηκαν υπόψη με βάση όσα ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο Στέφανος Στεφάνου»
*«Η εκδήλωση του ΑΚΕΛ της Τετάρτης είχε μια συγκεκριμένη μορφή και στάλθηκαν ατομικές προσκλήσεις [..] Η κοινωνική συμμαχία θα μπορούσε να έχει πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας ως συνεργασία με συλλογικότητες και όχι αποκλειστικά προσωπικότητες»
*«Το ΑΚΕΛ δυσκολεύεται να πείσει ότι διαθέτει σύγχρονη, μεταρρυθμιστική, πρόταση διακυβέρνησης και ότι έχει το στελεχιακό δυναμικό που μπορεί και ξέρει να την εφαρμόσει»
Την Τετάρτη που μας πέρασε (28/6/2023), το ΑΚΕΛ πραγματοποίησε συγκέντρωση – κοκτέιλ στη Λευκωσία, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι πολίτες που συμπορεύθηκαν με το κόμμα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Κύριος ομιλητής ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ στις προεδρικές, Ανδρέας Μαυρογιάννης – οι παρευρισκόμενοι μίλησαν στο όρθιο, στα πηγαδάκια, μετά το τέλος των δύο ομιλιών. Στην συγκέντρωση με τίτλο «ΑΚΕΛ, με το βλέμμα στο μέλλον», έδωσαν το παρών τους περίπου 100 άτομα, μεταξύ των οποίων γνωστές προσωπικότητες – φίλοι, αλλά όχι μέλη, του ΑΚΕΛ. Παρόντες και αρκετοί κομματικοί. Ο Στέφανος Στεφάνου, μεταξύ άλλων, είπε ότι (α) το ΑΚΕΛ επιχειρεί ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο και «απευθύνεται σε όσες κι όσους πιστεύουν στην προοδευτική αλλαγή» για να συμπορευτούν «στο φιλόδοξο εγχείρημα δημιουργίας μιας ισχυρής Κοινωνικής Συμμαχίας», (β) το δια ταύτα όλης αυτής της προσπάθειας είναι να αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιούργησε η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη στοχεύοντας στη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης - πολιτική ατζέντα είναι το πρόγραμμα Μαυρογιάννη, (γ) υπάρχει συγκεκριμένος ορίζοντας γι αυτή την προσπάθεια - η διπλή εκλογική αναμέτρηση το 2024 και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. O Βασίλης Πρωτοπαπάς, ο οποίος δούλεψε σκληρά κατά την προεκλογική εκστρατεία του Ανδρέα Μαυρογιάννη, και η Ανδρομάχη Σοφοκλέους -και οι δύο πολιτικοί επιστήμονες- μίλησαν στον «Π», για την κυπριακή Αριστερά, το παρόν και το μέλλον της στο δεξιόστροφο ευρωπαϊκό περιβάλλον του 21ου αιώνα, με φόντο την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα της περασμένης Κυριακής και την παραίτηση Αλέξη Τσίπρα.
Δεξιά ηγεμονία
Ποια τα μηνύματα της κάλπης των εκλογών στην Ελλάδα;
Βασίλης Πρωτοπαπάς: Στην Ελλάδα έχουμε πλέον ηγεμονία της Δεξιάς και συρρίκνωση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Το κομματικό σύστημα απέμεινε με μόνο ένα ισχυρό πόλο, τη ΝΔ, ουσιαστικά χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση και κατ’ επέκταση θεσμικό έλεγχο και επαρκή λογοδοσία. Και με πολλά ακραία και αντισυστημικά κόμματα. H ηγεμονία του Μητσοτάκη και της ΝΔ οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, προσέγγισαν ένα ευρύ στρώμα ψηφοφόρων, από τη Δεξιά έως την Κεντροαριστερά, με λόγο και προτάσεις που ικανοποιούσαν ταυτόχρονα συντηρητικούς, κοινωνικά ευαίσθητους και φιλελεύθερους πολίτες. Πέτυχαν εντυπωσιακή πολυσυλλεκτικότητα. Δεύτερο, η εκστρατεία είχε ως επίκεντρο τον Μητσοτάκη που έκτισε εικόνα σύγχρονου πολιτικού, με καθαρή πολιτική γλώσσα, φιλικό και προσιτό ύφος, σε συμπόρευση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Παρόλο που η πολιτική δεν είναι και δεν πρέπει να περιορίζεται σε επικοινωνιακές τακτικές και την προώθηση της εικόνας, τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο. Τρίτο, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πελαγοδρομούσε, χωρίς σαφείς ξεκάθαρες προτάσεις, χωρίς κεντρικό αφήγημα, με σκληρό-τοξικό λεξιλόγιο που απευθυνόταν στο θυμικό μιας κοινωνίας που είχε ήδη αλλάξει. Αυτά τα μηνύματα οφείλουμε να τα λάβουμε και στην Κύπρο.
Στην Κύπρο;
Στην Κύπρο έχουμε ανάλογα φαινόμενα;
Βασίλης Πρωτοπαπάς: Έχουμε διαφορές αλλά και ομοιότητες. Εδώ κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει ηγεμονικό ρόλο. Τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το άθροισμα τους δεν υπερβαίνει το 50%. Για πρώτη φορά το 2023 ηττήθηκαν αμοιβαία σε προεδρικές εκλογές. Έχει ενισχυθεί πολύ η αποχή, ένδειξη γενικής πολιτικής απαξίωσης, καθώς και μιας διάχυτης αίσθησης ότι όλοι είναι ίδιοι, τα πάντα κινούνται νομοτελειακά και ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει μέσω των εκλογών ή των δημοκρατικών/πολιτειακών διαδικασιών. Διευρύνεται ανησυχητικά η ακροδεξιά, ο εθνικισμός και η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, φαινόμενα με ευρωπαϊκές διαστάσεις που θέτουν υπό διακινδύνευση την ίδια τη δημοκρατία, αλλά και τα θεμέλια της ΕΕ. Το λεγόμενο Κέντρο είναι μεν στην κυβέρνηση αλλά όχι ως ενιαίος πόλος. Το κομματικό σύστημα στην Κύπρο βρίσκεται σε στάδιο αναδιαμόρφωσης ή και αμηχανίας, οι προσεχείς διπλές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο θα δώσουν μια πρώτη ένδειξη προς τα που κινείται. Πάρα πολύς κόσμος, από το χώρο της φιλελεύθερης Δεξιάς μέχρι και την Κεντροαριστερά, νιώθει πολιτικά άστεγος και αυτό δημιουργεί πολιτικό κενό που κάποια στιγμή, με κάποιο τρόπο, θα καλυφθεί.
Γιατί ο κόσμος (ακόμα και της Αριστεράς) πιστεύει ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να κυβερνήσει;
Βασίλης Πρωτοπαπάς: Αυτή η στερεότυπη αντίληψη όντως υπάρχει. Οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι, η υστεροφημία της διακυβέρνησης Χριστόφια έχει αρνητικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος. Στη συνείδηση πολλών πολιτών έχει επικρατήσει το αφήγημα ότι το 2013 η απερχόμενη κυβέρνηση συνεπεία ανικανότητας και ιδεοληψιών παρέδωσε καμένη γη, ιδίως στα θέματα της οικονομίας, τα οποία έχουν και έντονο αντίκτυπο στην επιβίωση και την καθημερινότητα των πολιτών. Δεύτερο, διότι ο πολιτικός λόγος του ΑΚΕΛ μέχρι πρόσφατα, ως περιεχόμενο, ως ύφος και ως εικόνα-επικοινωνία, δεν ενέπνεε κυβερνητική εμπιστοσύνη ευρύτερα στην κοινωνία. Το ΑΚΕΛ δυσκολεύεται να πείσει ότι διαθέτει σύγχρονη, μεταρρυθμιστική, πρόταση διακυβέρνησης και ότι έχει το στελεχιακό δυναμικό που μπορεί και ξέρει να την εφαρμόσει. Το συναντήσαμε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές όπου πολύς κόσμος έβλεπε θετικά τον Μαυρογιάννη αλλά ήταν πολύ δύσπιστος έναντι του ΑΚΕΛ.
Δομικές αλλαγές
Πώς αλλάζει αυτή η εικόνα;
Ανδρομάχη Σοφοκλέους: Για να αλλάξει, το ΑΚΕΛ χρειάζεται να αναγνωρίσει τα προβλήματα και να αποδείξει ότι μαθαίνει από τα λάθη του. Τον Φεβρουάριο του 2023, το ΑΚΕΛ έκανε μια επιλογή με την οποία αφουγκραζόταν ότι για να διεκδικήσει επανεκλογή στην εξουσία, έπρεπε να κάνει ένα βήμα πίσω ή αν προτιμάτε, ένα βήμα μπροστά. Επέλεξε τότε έναν υποψήφιο που δεν έρχεται από τον δικό του ιδεολογικό χώρο και τον πλαισίωσε με άτομα εκτός του στενού κομματικού κύκλου, δίνοντας τους χώρο και δείχνοντας τους εμπιστοσύνη. Σήμερα, το ΑΚΕΛ πρέπει να βρει τον τρόπο να φέρει νέα, άφθαρτα πρόσωπα μπροστά, και να εμποτίσει με φρέσκο λόγο και σύγχρονες ιδέες τη ρητορική του, αλλά και να επιδιώξει κοινωνικές συνεργασίες που θα το φέρουν σε επαφή με τα προοδευτικά κινήματα στη χώρα. Χρειάζονται επίσης και δομικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων αλλά και τρόπου επικοινωνίας.
Αναμένοντας πράξεις
Προς τα που πρέπει να κινηθεί το ΑΚΕΛ, για να επιτύχει τη διεύρυνση που διακηρύττει και μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης;
Βασίλης Πρωτοπαπάς: Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς εννοεί τη διεύρυνση. Εξ όσων γνωρίζουμε, η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει ακούσει διάφορες εισηγήσεις από μέλη αλλά και από φίλους. Αναμένουμε κάποια στιγμή να δούμε αποφάσεις και πράξεις. Ως προς την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, αυτή οφείλει να είναι προοδευτική αλλά και πραγματιστική. Είμαστε μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης. Έχουμε οικονομία της αγοράς. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ριζοσπαστικές οικονομικές πολιτικές. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να κερδίσει την Προεδρία της Δημοκρατίας από μόνο του, με τη σημαία και τα λάβαρά του. Χρειάζονται συνεργασίες, συμβιβασμοί και πολυσυλλεκτικός πολιτικός λόγος. Με το κέντρο βάρους στα μεσαία στρώματα και στους μη προνομιούχους. Με προτάσεις που να έχουν απήχηση τόσο στην Κεντροαριστερά όσο και στο φιλελεύθερο χώρο, χωρίς να αγνοούν τις ανησυχίες των πιο συντηρητικών. Χρειάζεται νηφάλιος αλλά στιβαρός και ουσιαστικός πολιτικός λόγος, που να ευνοεί τη συμμετοχική δημοκρατία και τον κοινωνικό διάλογο. Μακριά από ιδεοληψίες, συνθήματα κενά περιεχομένου, ξύλινη φρασεολογία. Χωρίς τοξικότητα.
Δείχνει έτοιμο το ΑΚΕΛ να περάσει σε μια πραγματική και ουσιαστική διεύρυνση, να κάνει υπερβάσεις, να μετεξελιχθεί;
Ανδρομάχη Σοφοκλέους: Ότι δεν εξελίσσεται, πεθαίνει, ειδικά στην πολιτική, σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Η ανάγκη για εξέλιξη σε ένα κόμμα που βλέπει τα κομματικά του ποσοστά να συρρικνώνονται και που έχει μείνει εκτός εξουσίας για τρίτη συνεχόμενη θητεία, είναι υπαρξιακή. Σε ρητορικό επίπεδο, αυτή η ανάγκη για υπέρβαση, έχει ήδη εκφραστεί. Στην ομιλία του στο κάλεσμα της Τετάρτης, ο ΓΓ του κόμματος έδειξε να αναγνωρίζει την ανάγκη για το ΑΚΕΛ να ενώσει δυνάμεις με αυτούς που οι ίδιοι έχουν αποκαλέσει «ετερογενείς δυνάμεις» για ένα προοδευτικό μέτωπο. Ως συμβολική κίνηση, με ουσιαστικά μηνύματα σε σχέση με την ιστορία του ΑΚΕΛ, το κόμμα φαίνεται να προχωρεί σε αποκατάσταση της μνήμης Σέρβα και Αδάμαντου. Ο ίδιος ο ΓΓ του κόμματος επιμένει να υπενθυμίζει υπερβάσεις που έκανε το ΑΚΕΛ στο παρελθόν, και ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1940. Σωστά ο ΓΓ αναφέρει ότι αυτές οι υπερβάσεις επέτρεψαν στο κόμμα τότε να μαζικοποιηθεί. Σίγουρα το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα με μακρά ιστορία και αυτό πολλές φορές δυσχεραίνει τις όποιες υπερβάσεις, αλλά αν το ΑΚΕΛ δεν βρει τον τρόπο να ξανά προκαλέσει θετική πολιτική συζήτηση γύρω από το όνομά του και να αποδείξει ότι έχει κάτι να πει στον ψηφοφόρο του 2024, τότε ίσως είναι καταδικασμένο στη φθίνουσα πορεία.
Η εποχή, το πολιτικό περιβάλλον, ευνοεί συνεργασίες με άλλους (κοινωνικο)πολιτικούς σχηματισμούς/ομάδες ή/και με προσωπικότητες;
Ανδρομάχη Σοφοκλέους: Η πολιτική πενία στον τόπο, τα φαινόμενα διαφθοράς και πελατοκρατίας, έχουν υπνωτίσει τον πληθυσμό απέναντι στο κομματικό σύστημα και χρειάζεται κάτι ρηξικέλευθο για να μπορέσει να ταρακουνηθεί, να ενεργοποιηθεί, ακόμα και να ενδιαφερθεί να ασχοληθεί με την πολιτική. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 18-35 που είναι αυτή που επιλέγει να απέχει σε σημαντικό βαθμό από τα πολιτικά δρώμενα, κάτι που δεν γίνεται να αγνοούμε, ενώ προσωπικά δεν υιοθετώ την άποψη περί απολιτίκ νεολαίας. Μια ευρύτερη συνεργασία με άλλους φορείς, έξω από το συστημικό πολιτικό πλαίσιο, με ξεκάθαρα πολιτικά προτάγματα, θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει αυτό το ενδιαφέρον σε ένα νέο ακροατήριο. Εύστοχα το ΑΚΕΛ επέλεξε ως κεντρικό άξονα του μηνύματός του για αλλαγή και κοινωνική συμμαχία, το «Με το Βλέμμα στο Μέλλον». Η πορεία της χώρας σε αξιακό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο, είναι όντως το ουσιαστικό σημείο διαμάχης του σήμερα. Για να μην είναι μόνο ένα σύνθημα, χρειάζεται αυτή η διάθεση να μετουσιωθεί σε πράξεις με στόχο ουσιαστικά αποτελέσματα αλλά και τη διάθεση για εκείνες τις τομές που θα επιτρέψουν σε αυτό το ρεύμα να γίνει πλειοψηφική τάση που να καταφέρει να ξανακυβερνήσει. Αναμένουμε να ακούσουμε συγκεκριμένα πως ακριβώς θα γίνει αυτή η διεύρυνση, τι μορφή θα πάρει, θα είναι όντως σύμπραξη και με οργανωμένα σύνολα, και αν ναι πως; Αν όχι, και αν μιλούμε μόνο για μια συνεργασία σε επίπεδο προσωπικοτήτων, το ερώτημα είναι όχι μόνο ποιες θα είναι αυτές οι προσωπικότητες, αλλά κυρίως πως αυτό το όποιο νέο μοντέλο θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί με τρόπο που να φτάσει σε κόσμο που το ΑΚΕΛ σήμερα αδυνατεί να προσεγγίσει.
Πάντως, το ΑΚΕΛ λέει πως οι Νέες Δυνάμεις έκλεισαν τον κύκλο τους.
Ανδρομάχη Σοφοκλέους: Ανά καιρούς, άτομα που έχουν εκλεγεί ως μέρος των νέων δυνάμεων, έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους σε σχέση με την πρόσβασή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός ΑΚΕΛ. Αναμένουμε ακόμη να ακούσουμε ποιο είναι αυτό το νέο σχήμα που δυνατόν να αντικαταστήσει τις Νέες Δυνάμεις και αν αυτό θα μπορεί να ικανοποιεί τόσο τους εσωτερικούς μηχανισμούς του ΑΚΕΛ, αλλά την ίδια ώρα να παρέχει εκείνο το περιθώριο διαφοροποίησης που να επιτρέψει σε κόσμο που δεν ανήκει ιδεολογικά στο ΑΚΕΛ να ενστερνιστεί τις πολιτικές του προτάσεις.
______________________________________
Πολλά θα κριθούν του χρόνου
Στην ερώτηση εάν σήμερα υπάρχουν σαφή όρια στις ιδεολογίες, η Ανδρομάχη Σοφοκλέους απάντησε πως σίγουρα στην Κύπρο, ο παραδοσιακός διαχωρισμός Αριστεράς-Δεξιάς που στ’ αλήθεια καθορίστηκε και αυτός, σε σημαντικό βαθμό, μέσα από τον φακό του κυπριακού, σήμερα ξεθωριάζει. «Από την άλλη, οι υλικές δυνάμεις ως περιεχόμενο, δεν μπορούν να συλληφθούν ιστορικά χωρίς τη μορφή που τους δίνει η ιδεολογία, άρα η ανάγκη για ιδεολογικές προσλαμβάνουσες πάντα θα υπάρχει. Αυτό που σήμερα συμβαίνει όμως στην Ευρώπη, μετά και την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, είναι η απουσία των μεγάλων οραμάτων και μαζί με αυτών των μεγάλων ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Σήμερα όμως έχουμε νέου τύπου διαχωριστικές γραμμές, ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας, του πλουραλισμού, των δικαιωμάτων από τη μια, και στις δυνάμεις του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, της βαθιάς συντήρησης από την άλλη» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως «σε αυτή τη διαιρετική τομή είναι δυνατόν να βρεθούν σε κάποιες περιπτώσεις στην ίδια πλευρά η φιλελεύθερη Δεξιά με την Κεντροαριστερά».
Μείωση επιρροής
Έχει μέλλον η Αριστερά στην Κύπρο; Έχει μέλλον το ΑΚΕΛ;
Ανδρομάχη Σοφοκλέους: Κατ' αρχάς είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η μείωση της επιρροής των κομμάτων, είναι ένα φαινόμενο που αγγίζει όλα τα κόμματα στη χώρα, πλην του ΕΛΑΜ. Η μεγάλη αποχή, σε συνδυασμό με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μη εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ισχυροποιούν την κρίση στο ευρύτερο κομματικό σύστημα της χώρας, που βλέπει συνεχώς τη δυναμική του στην κοινωνία να μειώνεται αλλά και τα περιθώρια πρόσβασής του σ’ αυτήν να στενεύουν. Σε μια περίοδο με τέτοιες οικονομικές πιέσεις για μεγάλο μέρος του κόσμου, με τεράστιες εργασιακές πιέσεις και την ανάγκη για συλλογική δράση για διεκδίκηση δικαιωμάτων, δεν νοείται η απουσία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου από τη συζήτηση για το μέλλον της χώρας. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς, που φαίνεται να εισπράττει αυτή τα κέρδη από τις κοινωνικές πιέσεις, οφείλει επίσης να είναι λόγος ενεργοποίησης. Την ίδια ώρα, το άλυτο κυπριακό, η ευαλωτότητά μας απέναντι στη διαιώνιση του φανατισμού που αυτό φέρει αλλά και η ανάγκη για κοινή δράση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δημιουργούν ένα δυστοπικό πεδίο εάν ο προοδευτικός χώρος είναι διασπασμένος, αδρανής και αδύναμος. Το ΑΚΕΛ όμως πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι σημαντικό μέρος του μέλλοντος ή κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από πράξεις και πέρα από τα λόγια. Πολλά θα κριθούν στη διπλή εκλογική διαδικασία το 2024 και στις επιλογές του ΑΚΕΛ μέχρι τότε.
___________________________
Αναπάντητα ερωτήματα
Κληθείς να πει κατά πόσον οι εκτός ΑΚΕΛ, που συνεργάστηκαν με αυτό το κόμμα για την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, έχουν θέση στη λεγόμενη διεύρυνση τού κόμματος ως ομάδα ή ως ξεχωριστές προσωπικότητες, ο Βασίλης Πρωτοπαπάς επεσήμανε ότι στις τελευταίες εκλογές πολλοί άνθρωποι πέραν του ΑΚΕΛ είτε ψήφισαν είτε εργάστηκαν με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια για την εκλογή Μαυρογιάννη. «Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος όλων αυτών των ανθρώπων, ούτε καν ο ίδιος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης», σημείωσε, προσθέτοντας πως κάθε άτομο έχει τις δικές του απόψεις, δεν έχουμε όλοι την ίδια προσέγγιση. «Μια ομάδα περίπου 40 ατόμων, μαζί κι εμείς, συζήτησε και έδωσε συλλογικά κάποιες σκέψεις στην ηγεσία του ΑΚΕΛ. Αρκετές λήφθηκαν υπόψη με βάση όσα ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο Στέφανος Στεφάνου. Εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν ασάφειες και αναπάντητα ερωτήματα: Η κοινωνική συμμαχία είναι ένα εγχείρημα του ΑΚΕΛ που θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο και την κηδεμονία του; Υπάρχει όντως ρόλος για συλλογικότητες ή μόνο για λεγόμενες προσωπικότητες; Υπάρχει θέση και ρόλος για δυνάμεις όπως αυτές του Κινήματος Οικολόγων, του Αχιλλέα Δημητριάδη, του Κώστα Χριστοφίδη και άλλες που είτε υπάρχουν είτε θα δημιουργηθούν στην πορεία; Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κοινού, με σεβασμό σε τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις ή αποκλειστικά και χωριστά από τα όργανα του ΑΚΕΛ; Το ΑΚΕΛ συνεχίζει να σχεδιάζει ερήμην της κοινωνικής συμμαχίας τις επιλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές, ακολουθώντας παλαιοκομματικού τύπου συνταγές και συναλλαγές; Όταν και εφόσον δοθούν πειστικές απαντήσεις, κάθε άτομο θα πάρει τις προσωπικές του αποφάσεις» πρόσθεσε ο κ. Πρωτοπαπάς.
Γιατί έλειπαν την Τετάρτη
Γιατί δεν σας είδαμε στη συγκέντρωση του ΑΚΕΛ για τη διεύρυνση τού κόμματος;
Βασίλης Πρωτοπαπάς, Ανδρομάχη Σοφοκλέους: Εμείς τους τελευταίους τρεις μήνες λειτουργήσαμε στο πλαίσιο μιας άτυπης ομάδας ανθρώπων, που είχε ως κοινή συνισταμένη τη διάθεση να συνεισφέρουμε και ενδεχομένως να συμμετέχουμε στον δημόσιο πολιτικό διάλογο, διατηρώντας παράλληλα την αυτοτέλεια και αυτονομία μας. Ως ομάδα βρεθήκαμε και συζητήσαμε την ιδέα της κοινωνικής συμμαχίας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και δώσαμε αναλυτικά απόψεις και εισηγήσεις, για τον τρόπο με τον οποίο μια τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να λειτουργήσει και να απευθυνθεί σε ένα πλατύ, διευρυμένο ακροατήριο πολιτών. Ο ΓΓ μας άκουσε με προσοχή, αφιέρωσε κι ο ίδιος κι εμείς χρόνο. Ωστόσο, η εκδήλωση του ΑΚΕΛ της Τετάρτης είχε μια συγκεκριμένη μορφή και στάλθηκαν ατομικές προσκλήσεις. Στη δική μας ανάλυση, όμως, η κοινωνική συμμαχία θα μπορούσε να έχει πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας ως συνεργασία με συλλογικότητες και όχι αποκλειστικά προσωπικότητες. Ουδέποτε αναζητήσαμε ρόλο σε αυτό ως άτομα ή ως προσωπικότητες, αλλά ως ομάδα, εξού και δεν παραστήκαμε σε αυτή τη σύναξη.
_______________________________
Είναι σε θέση η Αριστερά να δώσει λύσεις;
Αναφορικά με το ρόλο της Αριστεράς, στο ευρωπαϊκό περιβάλλον της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ανδρομάχη Σοφοκλέους επισημαίνει ότι το 2022 ένας αριθμός κομμάτων και συνδυασμών που ανήκουν στην Αριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της Γαλλίας, ανάμεσα τους και κόμματα που κυριάρχησαν στη Γαλλία σε κάποια στιγμή, αποφάσισαν να μπουν κάτω από μια άλλη, κοινή ομπρέλα (Νέα Λαϊκή Οικολογική Ένωση). «Θα τους έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα κοινό αντιπολιτευτικό μπλοκ απέναντι στον Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και να γίνουν αυτοί ο πιο σημαντικός πόλος αντιπολίτευσης στη χώρα. Ήταν και για τη Γαλλία και για τα κόμματα που το απαρτίζουν μια σημαντική υπέρβαση -με διάφορα προβλήματα- η οποία όμως εξηγήθηκε με βάση το συγκεκριμένο πολιτικό διακύβευμα για τη χώρα και ήταν σε κάποιο βαθμό πετυχημένο. Κάτι ανάλογο πάει να γίνει και στην Ισπανία» πρόσθεσε. Σήμερα η Δεξιά, συνέχισε η κα Σοφοκλέους, που καταφέρνει να φέρνει κοντά της και το Κέντρο, φαίνεται να κυριαρχεί. «Ο διχαστικός λόγος και ο πόλεμος ταυτοτήτων που προωθείται από την ακροδεξιά αποπροσανατολίζει από τη συζήτηση για τις πολιτικές που δυσχεραίνουν τη ζωή των ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, το προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί να παραδοθεί αμαχητί. Αντίθετα, αν ενδιαφέρεται να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα οφείλει να προτάξει πολιτική τοποθέτηση και προτάσεις για μια σειρά θεμάτων και να δείξει ότι είναι σε θέση να δώσει τις λύσεις, όχι ως πόλος εναντίωσης σε κάτι, αλλά ως ένας πολιτικός χώρος ο οποίος με όραμα μπορεί να εξηγεί αιτιατά και να λύνει προβλήματα. Ο προοδευτικός χώρος χρειάζεται για να προτείνει ουσιαστικές προτάσεις για χρηστή διοίκηση, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, την κλιματική κρίση, πολιτικές και οικονομικές προτάσεις με κοινωνική προσέγγιση, με βάση όμως τις πραγματικότητες του 2023, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αυτοματοποίηση της αγοράς εργασίας, την ανάγκη για πλουραλισμό, θέματα ατομικών και συλλογικών ελευθεριών» ανέφερε. Αυτά θα έπρεπε να αποτελούν την προμετωπίδα του όποιου προοδευτικού σχηματισμού, με τρόπο που να μπορούν να εμπνεύσουν και να δημιουργήσουν ένα όραμα πάνω στο οποίο ο προοδευτικός κόσμος να εμπνευστεί για να δουλέψει, συμπλήρωσε η κα Σοφοκλέους, τονίζοντας πως «για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι όποιες διεκδικήσεις και αλλαγές θα κινούνται στα πλαίσια των αρχών και αξιών, που κατακτήθηκαν και εδραιώθηκαν μέσα από το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το άνοιγμα του ΑΚΕΛ στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο συνοδεύεται και με σχετικό λογότυπο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.