Ούτε στα πλέον στοιχειώδη που αφορούν τη μεθόδευση και ενίσχυση του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων δεν φαίνεται ότι είναι έτοιμες οι πλευρές να αναζητήσουν κοινή γλώσσα. Αυτό προκύπτει μέσα από τις τελευταίες δημόσιες αντιδράσεις, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη όσο και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, με κορύφωση την προσπάθεια ένθεν κακείθεν να αποκομίσουν οφέλη στο εσωτερικό στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα. Η εικόνα όπως παρουσιάζεται είναι αποκαρδιωτική και στην πραγματικότητα αναδεικνύεται το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πλευρών ακόμη και στα ανθρωπιστικά θέματα. Είναι ενδεικτική η έκκληση του τρίτου μέλους της ΔΕΑ χθες, ο οποίος ζήτησε από τους δύο ηγέτες να στηρίξουν την προσπάθεια για να κινήσει μπρος το σοβαρό αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμο για τις δυο κοινότητες, ειδικά σε μια περίοδο γενικής στασιμότητας στη διαδικασία πολιτικής λύσης στο Κυπριακό.
Η ΔΕΑ θεωρεί ότι οι δύο ηγέτες μπορεί με τις ενέργειές τους να βοηθήσουν ώστε η επιτροπή να κάνει μια νέα αρχή με στόχο την ολοκλήρωση του έργου της. Το τρίτο μέλος της επιτροπής Πολ Ενρί Αρνί, με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, εκτίμησε ότι θα ήταν ιδιαίτερα υποβοηθητικό για τη διαδικασία, αν οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν να επισκεφτούν μαζί το εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και να επαναβεβαιώσουν την ισχυρή στήριξή τους σε αυτήν. Μια στήριξη την οποία χρειάζεται η ΔΕΑ για να συνεχίσει το έργο της.
Δεν σχολιάζει...
Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ απέφυγε να πάρει θέση για τα όσα ακούγονται στον δημόσιο διάλογο, απόψεις και γνώμες οι οποίες δημιουργούν δυστοκία και ενισχύουν τη νεφελώδη στάση και των δύο πλευρών στο θέμα. Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί των προσπαθειών που γίνονται για μια κοινή επίσκεψη των δύο ηγετών στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, αλλά και τα όσα υποστήριξε ο Τ/Κ ηγέτης περί «υπαναχώρησης της ε/κ πλευράς» από συμφωνία που είχε επιτευχθεί για άμεση έναρξη εκσκαφής στην κατεχόμενη Αλόα, ο κ. Αρνί περιορίστηκε να εκφράσει την ευχή όπως «αυτό το θέμα μπορέσει να επιλυθεί γρήγορα» και να πραγματοποιηθεί η κοινή επίσκεψη των δύο ηγετών στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, και με τον τρόπο αυτόν «να επαναλάβουν ουσιαστικά τη στήριξή τους στη ΔΕΑ, όπως συνέβαινε με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων τα τελευταία 42 χρόνια», δηλαδή από τη χρονιά ίδρυσης της επιτροπής το 1981. Σύμφωνα με τον κ. Αρνί, η ΔΕΑ «χρειάζεται ισχυρή επαναβεβαίωση από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο». Είπε, ακόμη, πως ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, συνεχίζει να εργάζεται σε συνεργασία με τη ΔΕΑ για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης. «Τα τρία μέλη της ΔΕΑ είναι δεσμευμένα για πραγματοποίησή της», κατέληξε.
Η συνάντηση
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι με τα όσα είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, είχε δοθεί η εντύπωση ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν μια τετ α τετ συνάντηση, συνδέοντάς τη με το κρίσιμο θέμα των αγνοουμένων. Μάλιστα, όπως γνωστοποιήθηκε, η πρώτη αυτή συνάντηση η οποία δεν θα είχε αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα αλλά κυρίως ανθρωπιστικό, θα λειτουργούσε ως έναυσμα για μια νέα προσπάθεια υπό τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στη Λευκωσία και στην επιχειρούμενη προσπάθεια του Κόλιν Στιούαρτ να σφυγμομετρήσει τις προθέσεις των πλευρών πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού.
Ισχυρισμοί και απαντήσεις
Η εμπλοκή ακόμη και σε μια κοινή επίσκεψη των δύο ηγετών στο εργαστήρι της ΔΕΑ για τους αγνοουμένους ήταν αποτέλεσμα υπαναχώρησης του Προέδρου από τα συμφωνηθέντα, υποστηρίζει ο Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συμφωνήσει για άμεση έναρξη εκσκαφής στην Αλόα, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκεται μαζικός τάφος Τ/Κ, πριν από την όποια συνάντηση στο εργαστήρι της ΔΕΑ. Τους ισχυρισμούς Τατάρ διέψευσε η κυβέρνηση με χθεσινές δηλώσεις του Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη. Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΟMEGA «Ενημέρωση Τώρα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αρνήθηκε ποτέ τη συνεργασία για το θέμα των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκρύψει πληροφορίες για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Πρόεδρος με τις δημόσιες δηλώσεις του «συμβάλλει στην καλλιέργεια θετικού κλίματος». Ο Πρόεδρος, σύμφωνα με τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου, «απευθύνει κάλεσμα στον κ. Τατάρ για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης χωρίς να τίθενται προσκόμματα». Με λίγα λόγια, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση από τη στιγμή που η άλλη πλευρά θέτει «προϋποθέσεις», στην προκειμένη περίπτωση να ξεκινήσει η εκσκαφή στην Αλόα, και μετά να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.