Η Κύπρος ξανά σε αναζήτηση αξιοπιστίας - Το νέο οδυνηρό τεστ που καλείται να περάσει 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 23.4.2023
Η Κύπρος ξανά σε αναζήτηση αξιοπιστίας - Το νέο οδυνηρό τεστ που καλείται να περάσει 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το τελευταίο δεκαήμερο, περνά από αλλεπάλληλα αγγλοσαξωνικά τεστ, επί το ελληνικότερον, καλείται να περάσει τους άθλους του Ηρακλή, ειδικά τη δοκιμασία εκείνην που ο Ευρυσθέας είχε κατονομάσει με τον κωδικό «Σταύλοι του Αυγεία».

Γύρω στα 80 πρόσωπα και εταιρείες που ζουν, έχουν έδρα ή σχετίζονται με την Κύπρο, μπήκαν τη βδομάδα που πέρασε στη μαύρη λίστα των κυρώσεων των Αμερικανών και των Βρετανών, υπενθυμίζοντας κατά παράφραση τη διαχρονικότητα του σεξπιρικού μότο: something is rotten in the island of Cyprus (κάτι είναι σάπιο στο νησί της Κύπρου). Το πρόβλημα αυτή τη φορά δεν αφορά τα διαβατήρια και τις χρυσές βίζες σε Ρώσους ολιγάρχες, αλλά στην εύκολη πλέον δράση αυτών των ολιγαρχών και των εταιρειών τους μέσω Κύπρου, στηρίζοντας τον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο των κυρώσεων βρέθηκαν οι Ρώσοι μεγιστάνες Ρομάν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ, δύο βασικοί Κύπριοι παίκτες που φέρεται ότι συνεργάζονταν μαζί τους, δηλαδή ο δικηγόρος Χριστόδουλος Βασιλειάδης και ο λογιστής Δημήτρης Ιωαννίδης, αλλά και δεκάδες άλλα άτομα και εταιρείες που σχετίζονται με τη δραστηριότητά τους. H κυβέρνηση Χριστοδουλίδη φαίνεται να λαμβάνει τις κυρώσεις σοβαρά, ανησυχώντας προφανώς για ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα, από την άλλη, αρμόδια σώματα ελέγχου όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Λογιστών επιμένουν να υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις δεν είναι δεσμευτικές, αφού δεν προέρχονται ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από την ΕΕ. Κάποιοι στον Δικηγορικό Σύλλογο με γνώση του παρασκηνίου λένε επίσης ότι οι κυρώσεις κατά Κυπρίων δικηγόρων και λογιστών είναι εκδικητικές, λόγω της άρνησής τους να συνεργαστούν (ως επιτάσσει η δεοντολογία του επαγγέλματος) με τους Αμερικανούς εις βάρος των πελατών τους.

Ανησυχία στη Λευκωσία

Υπ' αυτές τις συνθήκες, κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για επιλεκτικές κυρώσεις, αφού στην Κύπρο δραστηριοποιούνται εκατοντάδες δικηγόροι και λογιστές οι οποίοι συνεργάζονται με φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν σχέση με τη Ρωσία. Από την άλλη, ειδικά ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης φέρεται από Βρετανούς και Αμερικανούς ως επικεφαλής ενός κυκλώματος (The Network of Christodoulos Vassiliadis) που παρέχει υπηρεσίες και διευκολύνσεις σε Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι αναπτύσσουν «επιβλαβείς δραστηριότητες στο εξωτερικό υπέρ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ο κ. Βασιλειάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες των αμερικανικών και βρετανικών αρχών και δήλωσε ότι η εταιρεία του και ο ίδιος κάνουν όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση του ονόματός του, «στοχεύοντας με επαγγελματισμό και προσήλωση στη νίκη».

Ανεξαρτήτως του τι δηλώνει ο κ. Βασιλειάδης, η Λευκωσία δείχνει να ανησυχεί, αν και το σωστότερο θα ήταν να λεχθεί ότι «έχει τρομοκρατηθεί». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μέσω των κυρώσεων θα ξεκαθαρίσει οριστικά το πρόβλημα και με αυτόν τον τρόπο θα καθαρίσει και το όνομα της χώρας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει ήδη συγκαλέσει δύο φορές το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά την πρώτη συνεδρία ζήτησε περισσότερη βοήθεια από τους Αμερικανοβρετανούς στη διερεύνηση των υποθέσεων. Μετά τη δεύτερη συνεδρία και προφανώς επειδή ενημερώθηκε ποιο ήταν το ζητούμενο, ο Κύπριος Πρόεδρος ανακοίνωσε τη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, η οποία θα έχει και τεχνοκρατική υποστήριξη από την αντίστοιχη υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Την ίδια στιγμή, οι δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου έχουν παγώσει κάθε λογαριασμό και περιουσιακό στοιχείο που αφορά τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Οι άθλοι

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το τελευταίο δεκαήμερο, περνά από αλλεπάλληλα αγγλοσαξωνικά τεστ, επί το ελληνικότερον, καλείται να περάσει τους άθλους του Ηρακλή, ειδικά τη δοκιμασία εκείνη που ο Ευρυσθέας είχε κατονομάσει με τον κωδικό «Σταύλοι του Αυγεία». Το πρόβλημα βεβαίως πρέπει να αντιμετωπισθεί κάποια στιγμή στη ρίζα του, αφού τα ελάχιστα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας που έχουν αποκοπεί, έχουν ξαναφυτρώσει διπλά. Η Λερναία Ύδρα κατά τη μυθολογία ήταν αθάνατη. Ο μύθος λέει πως ήταν παιδί του Τυφώνα και της Έχιδνας. Το σάπιο κυπριακό κράτος είναι παιδί του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Νίκου Αναστασιάδη, πολλοί δε είναι αυτοί που αμφιβάλλουν αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε ρόλο Ηρακλή και ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος σε ρόλο Ιόλαου, θα καταφέρουν να καυτηριάσουν τις πληγές από τα κομμένα κεφάλια για να μην ξαναβλαστήσουν. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη πάντως φαίνεται να προσπαθεί, επιμένοντας να επαναλαμβάνει το προεκλογικό μότο, ότι ο νέος Πρόεδρος δεν είναι συστημικός, τουτέστιν δεν είναι διεφθαρμένος:

* Μερικές μέρες πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων, είχε ενημερωθεί από τους Αγγλοαμερικανούς. Πέρασε το πρώτο τεστ αφού δεν ενημέρωσε κανέναν ενδιαφερόμενο. Σε σημείο που σήμερα δέχεται τρομακτική υπόγεια κριτική ακόμα και από μέλη των συγκυβερνώντων κομμάτων όπως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.

* Η αποδοχή των μέτρων και η σύσταση Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων στέλνει το μήνυμα της απόλυτης συμμόρφωσης της κυβέρνησης, δίνοντας εξετάσεις εξωτερικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ευρείες εντυπώσεις που υπάρχουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι το καλό παιδί της Μόσχας.

* Το τρίτο μήνυμα που διά της απόλυτης συμμόρφωσης στις κυρώσεις αποστέλλεται είναι ότι η κυβέρνηση και ο νέος Πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένοι να χρεωθούν τις αμαρτίες κανενός, είτε αυτός είναι κάποιος μεγαλοδικηγόρος ή ακόμα και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αποικία

Πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται γιατί δεν ακολουθείται η ίδια τακτική έναντι της Μάλτας ή του Λουξεμβούργου. Η απάντηση που δίνεται είναι απλή. Το Λουξεμβούργο και η Μάλτα είναι χώρες προβλέψιμες για τη Δύση ή όπως το περιέγραψε στον γράφοντα διπλωμάτης, «διεφθαρμένες μεν αλλά με μέτρο». Στην Κύπρο κάποιοι έχουν βγάλει και τα παλούκια. Τα τελευταία 20 χρόνια επί διακυβερνήσεων Τάσσου, Χριστόφια και Αναστασιάδη, η Κύπρος έχει αποδειχθεί μια χώρα που έχει μετατρέψει τον μαξιμαλισμό σε πολιτική, την ιδεολογία σε εμμονή και την άσκηση πολιτικής σε θεραπαινίδα διεφθαρμένων πρακτικών για σκοπούς πλουτισμού των λίγων. Πρόκειται για μια χώρα που λόγω Ευρώπης έχει αποκτήσει όλους τους θεσμούς, οι οποίοι ωστόσο κατά προκλητικό ρόλο δεν λειτουργούν σωστά ή δεν λειτουργούν καθόλου. Η ανυπαρξία σοβαρών κυβερνήσεων και θεσμών οδηγεί τα τελευταία χρόνια στην επιστροφή σε μια μορφή μεταμοντέρνας αποικιοκρατίας. Επί Τάσσου η χώρα τέθηκε υπό την παρακολούθηση της Κάρλα Ντε Πόντε για τα δις του Μιλόσεβιτς. Το 2012 μπήκε σε αυστηρό μνημόνιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ΕΕ το 2020 ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει για τα διαβατήρια, το 2023 υποχρεώθηκε στη δημιουργία Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων η οποία θα ελέγχεται με τηλεχειριστήριο από το Λονδίνο, κάνοντας τον Κάρολο ανήμερα της στέψης του ξανά περήφανο, γιατί η Κύπρος επιστρέφει ως αποικία του Στέμματος.

Το Κυπριακό

Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει αναβαθμίσει το Κυπριακό σε πρώτη της προτεραιότητα, ζητώντας τη βοήθεια της Δύσης, αλλά την ίδια στιγμή, η χώρα μας αποδεικνύεται να έχει την πίσω πόρτα ανοιχτή σε αθέμιτες πρακτικές που παραβιάζουν το εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Με λίγα λόγια, μια αναξιόπιστη χώρα δεν μπορεί να προσδοκά σε σοβαρή βοήθεια, απεναντίας, θα πρέπει να αναμένει και άλλα κτυπήματα τα οποία είναι δυνατό να φέρουν σε δύσκολη θέση την οικονομία της. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αυτές τις μέρες «έχει σταλεί στην Κύπρο και σε άλλες χώρες ένα ισχυρό μήνυμα. Μπορεί να αναλάβει από τούδε και στο εξής να καθαρίσει την κατάσταση αποδεικνύοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως σοβαρή χώρα μέλος της Δύσης; Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν πιο οδυνηροί τρόποι που οδηγούν σε συμμόρφωση, σε όλα αυτά που σε τελευταία ανάλυση η ίδια έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει ως μέλος της ΕΕ».

Έγιναν αρκετά

Στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια, 43 χιλιάδες εταιρείες κέλυφος και 123 χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν κλείσει, ενώ με βάση προχθεσινό ρεπορτάζ του «Πολίτη», άλλοι 6.000 λογαριασμοί Ρώσων που ζουν εκτός Κύπρου και εν γένει ευρωπαϊκής επικράτειας, σε πολύ λίγες μέρες θα εξαφανιστούν από τα αρχεία της Τράπεζας Κύπρου.

Σε σχέση βεβαίως με το 2013, σήμερα επί του συνόλου των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες μόνο 2,2% έχουν τελικούς δικαιούχους Ρώσους υπηκόους, κι αυτό υπό περιορισμούς, υπό την έννοια ότι τα λεφτά που υπάρχουν σε αυτούς μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ενημέρωσε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα προχώρησαν στην παγοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών και νομικών προσώπων που ήταν στις λίστες και ενημέρωσε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα και βλέπει με ικανοποίηση τα βήματα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει.

Προς την ίδια κατεύθυνση στράφηκαν και οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαίρει εκτίμησης για τα μέτρα που έχει πάρει.

Αυτό βέβαια στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβές. Η Κυπριακή Δημοκρατία και τα αρμόδιά της σώματα από το 2016 και εξής παίρνουν συνεχώς μηνύματα ότι διατηρούνται ανοικτά πολλά παραθυράκια τα οποία μπορούν να εκμεταλλευθούν οι Ρώσοι ολιγάρχες φίλοι του Πούτιν.

Ειδικότερα, στις 2 Φεβρουαρίου 2023, στάλθηκε το πρώτο μήνυμα στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε 22 φυσικά και νομικά πρόσωπα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, με την κατηγορία ότι σχετίζονται με ένα παγκόσμιο δίκτυο αποφυγής των κυρώσεων, στηρίζοντας τη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις αποτελούσαν μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ για περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στα έσοδα που χρειάζεται για τον πόλεμο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το μέτρο είχε ως στόχο δίκτυο αποφυγής κυρώσεων που το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι καθοδηγείται από τη Ρωσία και έναν έμπορο όπλων που έχει έδρα την Κύπρο, τον Ίγκορ Ζιμένκοφ, στον οποίο, μαζί με τον γιο του, Τζόναταν, επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Το δίκτυο εμπλέκεται σε έργα που συνδέονται με τις αμυντικές δυνατότητες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας συσκευών υψηλής τεχνολογίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε επίσης ορισμένα μέλη του δικτύου ότι υποστηρίζουν κρατικές ρωσικές αμυντικές οντότητες που βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων.

Αναστασιάδης

Επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, προφανώς διότι ο τέως Πρόεδρος είχε μέσω επιχειρήσεων μελών της οικογένειάς του προσωπική εμπλοκή, οι παρατηρήσεις και οι παροτρύνσεις για συμμόρφωση μάλλον δεν λήφθηκαν σοβαρά, ή λήφθηκαν επιλεκτικά υπόψη.

Αυτό πληρώνει σήμερα η Κύπρος (και άλλες ευρωπαϊκές χώρες), αφού οι Αμερικανοί υιοθετούν όλο και πιο δυναμικά μέτρα τα οποία επιδιώκουν να προκαλέσουν στη Μόσχα και στους ανθρώπους του Πούτιν οικονομική ασφυξία. Η Δύση δεν αντέχει την παράταση ενός ακόμα πολέμου τύπου Βιετνάμ ή Αφγανιστάν και θέλει να γονατίσει οικονομικά τη Μόσχα. Με βάση αυτό, Κύπριοι νομικοί και λογιστές οι οποίοι αποδείχθηκαν άπληστοι μπαίνουν σε μεγάλες περιπέτειες, αφού οι κυπριακές τράπεζες είναι ανήμπορες πλέον να βοηθήσουν όπως παλιά. Την απληστία αυτή βέβαια πληρώνει και ολόκληρη η οικονομία της Κύπρου, η οποία μετά το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων προσπαθούσε να ξαναβρεί την αξιοπιστία της.

Κύπριοι στις κυρώσεις

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο αναμένεται να υιοθετηθούν και από την ΕΕ, αν και οι κυπριακές τράπεζες ήδη έχουν παγώσει τους λογαριασμούς όσων βρίσκονται στις σχετικές λίστες.

Στους Κύπριους που επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται ο δικηγόρος Χριστόδουλος Βασιλειάδης, ο λογιστής Δημήτρης Ιωαννίδης και άλλα άτομα που σχετίζονται με δραστηριότητα των Ρομάν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ. Πρόκειται για τους Κυριάκο Αττικουρή, Μαριλένα Γεωργίου, Κώστα Γιαννακού, Κυριακή Δημητρίου Καμπέρη, Δημήτρη Σεργίδη, Αντώνη Κυριάκου Βακανά, Άννα Μαρία Βασιλειάδη και Γιώργο Βασιλειάδη. Η λίστα βεβαίως αφορά και αρκετούς Ρώσους με κυπριακό διαβατήριο, καθώς και εταιρείες οι οποίες ελέγχονται ή δραστηριοποιούνται μέσω Κύπρου.

Αναλυτικά

Τα ακόλουθα άτομα προστέθηκαν στον κατάλογο του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) που είναι η υπηρεσία χρηματοοικονομικών πληροφοριών και επιβολής της νομοθεσίας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στις 23 Απριλίου 2023.

1. Αττικούρης Κυριάκος. Διασυνδέσεις με τις εταιρείες WINDFEL PROPERTIES LIMITED. Συνδεδεμένος με: MIRAMONTE INVESTMENTS LIMITED).

2. BASHKIROV, Aleksei Vladimirovich. Κάτοικος Λεμεσού με ρωσικό διαβατήριο.

3. DITRIKH, Yevgeniy Ivanovich. Ρωσική υπηκοότητα. Συνδέεται με την εταιρεία JOINT STOCK COMPANY STATE TRANSPORTATION LEASING COMPANY.

4. EFENDIEV, Nazim Tofik Ogly, Ρώσος υπήκοος.

5. FIROV, Alim Khazkhismelovich, Ρώσος υπήκοος. Συνδέεται με την εταιρεία DEXIAS INTERNATIONAL PRODUCTS AND TRADE LIMITED COMPANY.

6. GEORGIOU, Marilena, Κύπρια υπήκοος (Συνδέεται με την εταιρεία ALMENOR HOLDINGS LIMITED).

7. GIANNAKOU, Kostas. Κύπριος υπήκοος. Συνδέεται με την εταιρεία ALMENOR HOLDINGS LIMITED.

8. GIGER, Markus Jakob. Κάτοικος Λιχτενστάιν - Ελβετία. Συνδέεται με την εταιρεία SEQUOIA TREUHAND TRUST REG.

9. GRIGORIEV, Grigoriy Igorevich με ρωσική υπηκοότητα. Συνδέεται με την εταιρεία LIMITED LIABILITY COMPANY NOVELCO.

10. ISMAILOVA, Gulbakhor Burkhanovna. Yπηκοότητα Ουζμπεκιστάν, κάτοικος Κύπρου. Συνδέεται με την εταιρεία THE SISTER TRUST.

11. ΚΑΜΠΕΡΗ, Κυριακή Δημητρίου. Υπηκοότητα κυπριακή.

12. KAZIKAYEV, Valeriy Dzhekovich, κάτοικος Ιταλίας.

13. KHUSNULLIN, Marat Shakirzyanovich, Ρώσος υπήκοος. KOCHAROV, Vakhtang Ernstovich, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Καταγωγή Ρώσος με κυπριακό διαβατήριο που λήγει το 2025.

14. KOCHAROVA, Gulnoz Zunnurovna. Ρωσία-Κύπρος-Ελβετία. Υπηκοότητα Κύπρος με διαβατήριο που λήγει στις 28 Μαΐου 2025 (ατομικό) [RUSSIA-EO14024]. Συνδέεται με την εταιρεία ALMENOR HOLDINGS LIMITED.

15. KOSOV, Nikolay Nikolayevich. Ρώσος που διαμένει στη Βουδαπέστη-Ουγγαρία.

16. LASZLOCZKI, Imre. Ούγγρος υπήκοος. EO14024.

17. NARZIEVA, Nasiba Erkinovn, Ουζμπεκιστάν.

18. NARZIEVA, Saodat Burxanovna, Ουζμπεκιστάν.

19. NASIRKHODJAEV, Shokhrukh Olimdjonovich, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Ουζμπεκιστάν.

20. OEHRI, Roland, Λιχτενστάιν-Αυστρία. Συνδέεται με την εταιρεία SEQUOIA TREUHAND TRUST REG.

21. OSTROWSKY, Alexander, Ζυρίχη, Ελβετία. Υπηκοότητα Αυστρία. Συνδέεται με την εταιρεία SEQUOIA TREUHAND TRUST REG.

22. PAKERMANOV, Evgeny Markovich, Ρώσος υπήκοος. Συνδέεται με: RUSATOM OVERSEAS JOINT STOCK COMPANY.

23. POTAPOV, Georgy Nugzarovich - Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Ρωσική ιθαγένεια.

24. SERGHIDES. Monaco -Λεμεσός. Κύπριος υπήκοος. Συνδέεται με: USMANOV, Alisher Burhanovich.

25. SKOCH, Varvara Andreevna. Ρωσίδα-κάτοικος Λονδίνου. Κυπριακή υπηκοότητα. Συνδέεται με: SKOCH, Andrei Vladimirovich.

26. SKOCH, Vladimir Nikitovich. Ουκρανία-πολίτης Ρωσίας.

27. STRESHINSKAYA, Natalia Alexeevna – Ρωσία - κάτοικος Γαλλίας. Κυπριακή υπηκοότητα. Συνδέεται με: STRESHINSKIY, Vladimir Yakovlevich.

28. STRESHINSKIY, Vladimir Yakovlevich. Ρώσος-κάτοικος Ελβετίας. Υπηκοότητα Ισραήλ και Κύπρου. Το κυπριακό διαβατήριο έληξε στις 13 Φεβρουαρίου 2023.

29. VAKANAS, Antonis Kyriakou, Κύπρος-ιθαγένεια Ηνωμένο Βασίλειο-πολίτης Ηνωμένου Βασιλείου. Συνδέεται με: WINDFEL PROPERTIES LIMITED. Συνδεδεμένος με: SAVOLER DEVELOPMENT LIMITED. Συνδεδεμένος με: MIRAMONTE INVESTMENTS LIMITED.

30. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, Άννα Μαρία. Λονδίνο-Λευκωσία. Συνδέεται με: VASSILIADES & CO UK LIMITED.

31. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Χριστόδουλος Γεωργίου. Κάτοικος Κύπρου.

32. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Γιώργος. Υπηκοότητα Κύπρος. Συνδέεται με: VASSILIADES, Christodoulos Georgiou.

33. VINER, Natan Adadievich. Ρωσία-υπηκοότητα Γερμανία-πολίτης Ρωσία- φύλο.

Οι ακόλουθες οντότητες προστέθηκαν επίσης στον κατάλογο SDN της OFAC:

1. ALAYNE INVESTMENTS LIMITED, Δημόκριτου, 15 Panaretos Eliena Complex, Flat 104, Potamos Germasogeias, Limassol 4041, Cyprus; Organization Established Date 13 Mar 2015; Organization Type: Αριθμός μητρώου HE 341514 (Κύπρος) [RUSSIA-EO14024]. Συνδέεται με: BASHKIROV, Aleksei Vladimirovich.

2. ALMENOR HOLDINGS LIMITED, Louloupis Court, Floor No: 7, Christodoylou Chatzipaylou 205, Limassol 3036, Cyprus- Organization Established Date 30 Jan 2018- Registration Number C379400 (Cyprus) [RUSSIA-EO14024] (Συνδέεται με: THE SISTER TRUST).

3. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝ. LLC Ledra House, 15 Agiou Pavlou Street, Agios Andreas, Nicosia CY-0115, Cyprus- P.O. Box 24444, Nicosia CY-1704, Cyprus- Organization Established Date 30 Dec 2008- Registration Number HE 244054 (Cyprus) [RUSSIA-EO14024] (Συνδέεται με: VASSILIADES, Christodoulos Georgiou).

4. HEADEY INVESTMENTS LIMITED, Δημόκριτου, 15 Panaretos Eliena Complex, Flat 104, Potamos Germasogeias, Limassol 4041, Cyprus- Organization Established Date 31 Dec 2014- Organization Type: Αριθμός μητρώου HE 339642 (Κύπρος) [RUSSIA-EO14024] (Συνδέεται με: BASHKIROV, Aleksei Vladimirovich).

5. HIGHTRAIL LTD, Louloupis Court, 6th Floor, Christodoulou Chatzipaylou 205, Limassol 3036, Cyprus- Organization Established Date 24 Nov 2021- Registration Number C428257 (Cyprus) [RUSSIA-EO14024] (Συνδέεται με: SERGHIDES, Demetrios).

6. IONICS NOMINEES LIMITED, 20 Vasilissis Freiderikis El Greco House, 1st Floor, Office 104, Nicosia 1066, Cyprus- Organization Established Date 04 Nov 2002- Registration Number HE 134010 (Cyprus) [RUSSIA-EO14024]. Συνδέεται με: VASSILIADES, Christodoulos Georgiou.

7. IRONHILL HOLDINGS LIMITED, Δημόκριτου, 15 Panaretos Eliena Complex, Flat 104, Potamos Germasogeias, Limassol 4041, Cyprus- Organization Established Date 20 Mar 2014- Organization Type: Αριθμός μητρώου HE 330753 (Κύπρος) [RUSSIA-EO14024] (Συνδέεται με: BASHKIROV, Aleksei Vladimirovich).

8. KLARET AVIATION LIMITED, Louloupis Court, Floor No: 7, Christodoylou Chatzipaylou 205, Limassol 3036, Cyprus- 720 West Bay Road, P.O. Box 601, Buckingham Square, Grand Cayman KY1-9006, Cayman Islands- Organization Established Date 01 Feb 2018- Registration Number O3170 (Cyprus) [RUSSIA-EO14024] (Συνδεδεμένος με: THE SISTER TRUST).

9. LEDRA NOMINEES LIMITED, 20 Vasilissis Freiderikis El Greco House, Διαμέρισμα 104, Λευκωσία 1066, Κύπρος- 15 Αγίου Παύλου, Λευκωσία 1105, Κύπρος- Αριθμός εγγραφής HE 60096 (Κύπρος) [RUSSIA-EO14024] Συνδέεται με: VASSILIADES, Χριστόδουλος Γεωργίου.

10. LEDRA TRUSTEE SERVICES LIMITED, 15 Agiou Pavlou, Λευκωσία 1105, Κύπρος- Αριθμός μητρώου HE 97387 (Κύπρος) [RUSSIA-EO14024] Συνδέεται με: VASSILIADES, Christodoulos Georgiou.

11. LEDRA TRUSTEES LIMITED, Αγίου Παύλου 15, Λευκωσία 1105, Κύπρος- 20 Vasilissis Freiderikis El Greco House, Apartment 104, Λευκωσία 1066, Κύπρος- Αριθμός μητρώου HE 60095 (Κύπρος) [RUSSIA-EO14024] Συνδέεται με: VASSILIADES, Christodoulos Georgiou.

12. LIMITED LIABILITY COMPANY FORUM (Κυριλλικά: ОБЩЕСТВО С ОГРАНИЧЕННОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТЬЮ ФОРУМ) (γνωστός και ως. "OOO FORUM"), 15 Olimpiyskaya Street, Suite 8, Novogorsk Micro District, Khimki, Moscow Oblast 141435, Russia- Organization Established Date 19 Jul 2006- Organization Type: Αριθμός φορολογικού μητρώου 7703600646 (Ρωσία)- Αριθμός μητρώου 1067746829292 (Ρωσία) [RUSSIA-EO14024] Συνδέεται με: USMANOV, Alisher Burhanovich.

13. MASTERSKILL INVESTMENTS LIMITED, Δημόκριτου, 15 Panaretos Eliena Complex, Flat 104, Potamos Germasogeias, Limassol 4041, Cyprus- Organization Established Date 07 Apr 2016- Organization Type: Αριθμός μητρώου HE 354317 (Κύπρος) [RUSSIA-EO14024] Συνδέεται με: IRONHILL HOLDINGS LIMITED.

14. MIRAMONTE INVESTMENTS LIMITED, Louloupis Court, Floor No: 7, Christodoylou Chatzipaylou 205, Limassol 3036, Cyprus- Organization Established Date 06 Apr 2021- Registration Number C420204 (Cyprus) [RUSSIA-EO14024] (Συνδέεται με: USMANOV, Alisher Burhanovich).

15. OBSHCHESTVO S OGRANICHENNOI OTVETSTVENNOSTYU KHOLDINGOVAYA KOMPANIYA YUESEM (a.k.a. LIMITED LIABILITY COMPANY HOLDING COMPANY YUESEM- ή αλλιώς OOO KHK YUESEM (D. 28 Etazh 13 Kom. 21 Shosse Rublevskoe, Moscow, Russia 121609, Russia- Tax ID No. 9731001285 (Russia)- Registration Number 1187746450231 (Russia) [RUSSIA-EO14024] Συνδέεται με: USMANOV, Alisher Burhanovich.

16. OMNIA ANTIBES, Centre d Affaires Le Forum, 33 Boulevard du General Leclerc, Beausoleil 06240, France- Organization Established Date 25 Jun 2018- Tax ID No. 840939516 (France)- Identification Number 840939516-00034 (France)- [RUSSIA-EO14024] Συνδέεται με: SERGHIDES, Demetrios.

17. OMNIA SERVICES CYPRUS LTD, Louloupis Court, Floor No: 6, Christodoylou Chatzipaylou 205, Limassol 3036, Cyprus- Organization Established Date 16 Jul 2018- Registration Number C386392 (Cyprus) [RUSSIA-EO14024] Συνδέεται με: SERGHIDES, Demetrios.

18. SAVOLER DEVELOPMENT LIMITED, Louloupis Court, Floor No: 7, Christodoylou Chatzipaylou 205, Limassol 3036, Cyprus- Organization Established Date 10 Oct 2016- Registration Number C360999 (Cyprus) [RUSSIA-EO14024] Συνδέεται με: USMANOV, Alisher Burhanovich.

19. SOMMEN SECRETARIAL SERVICES LIMITED, Louloupis Court, Floor No: 6, Christodoylou Chatzipaylou 205, Limassol 3036, Cyprus- Organization Established Date 24 Sep 2013- Registration Number C325384 (Cyprus) [RUSSIA-EO14024]. Συνδέεται με: WINDFEL PROPERTIES LIMITED; Συνδεδεμένος με: SAVOLER DEVELOPMENT LIMITED; Συνδεδεμένος με: MIRAMONTE INVESTMENTS LIMITED.

20. 1 THE SISTER TRUST, Ελβετία- Βερμούδες- Ημερομηνία σύστασης οργανισμού 26 Ιουλίου 2016- Αριθμός αναγνώρισης DBF5PV.00765.SF.756 (Ελβετία) [RUSSIA-EO14024]. Συνδέεται με: SERGHIDES, Demetrios.

21. VASSILIADES & CO UK LIMITED, 35 Grosvenor Street, 1st Floor Offices, London W1K 4QX, Ηνωμένο Βασίλειο- Οργανισμός που ιδρύθηκε στις 02 Ιανουαρίου 2015- Αριθμός μητρώου 09371804 (Ηνωμένο Βασίλειο) [RUSSIA-EO14024] (Συνδέεται με: VASSILIADES, Christodoulos Georgiou - Συνδέεται με: VASSILIADES, Christodoulos Georgiou - Συνδέεται με: VASSILIADES, Christodoulos Georgiou - Συνδέεται με: VASSILIADES, Christodoulos Georgiou Καμπέρη, Κυριακή Δημητρίου).

22. VASSILIADES & CO. MALTA LIMITED 17 Macerata Street, Floriana FRN 1080, Μάλτα- Αριθμός μητρώου C60982 (Μάλτα) [RUSSIA-EO14024] Συνδέεται με: VASSILIADES, Christodoulos Georgiou.

23. WALDAU INVESTMENTS LIMITED, Αρχ. Makariou III, 276 Lara Court, Limassol 3105, Cyprus- Organization Established Date 20 Sep 2018- Organization Type: Αριθμός εγγραφής HE 388890 (Κύπρος) [RUSSIA-EO14024] Συνδέεται με: BASHKIROV, Aleksei Vladimirovich). Louloupis Court, Floor No: 7, Christodoylou Chatzipaylou 205, Limassol 3036, Cyprus- Mustakillik 59A, Tashkent, Uzbekistan- Organization Established Date 09 Sep 2016- Legal Entity Number 2180068XRFK54K3Z159- Registration Number C359911 (Cyprus); alt. Αριθμός εγγραφής 207288668 (Ουζμπεκιστάν) [RUSSIA-EO14024] (Συνδέεται με: USMANOV, Alisher Burhanovich).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη