Παιδική χαρά ο ΔΗΣΥ; Απολιτίκ Vs Πολιτική

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 2.4.2023
Παιδική χαρά ο ΔΗΣΥ; Απολιτίκ Vs Πολιτική
Θα καταφέρει να απογαλακτιστεί από τον Νίκο Αναστασιάδη η νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ή θα πορευθεί στη βαριά σκιά του;

Στο Εθνικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, 30/3/2023, η νέα πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου πήγε στη συνεδρία -θέλοντας και μη- με τον κηδεμόνα της. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δεν άφησε χώρο στην κ. Δημητρίου να λειτουργήσει ως πρόεδρος κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος του τόπου - την επισκίασε. Στη συζήτηση για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στην Τουρκία για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης -σαν έτοιμος από καιρό και σαν… συνεννοημένος εκ των προτέρων- στήριξε σθεναρά τη θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Όταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επανέφερε την πρόταση του κόμματός του περί κινήτρων στα ενεργειακά, στην τ/κ κοινότητα έναντι θετικών εξελίξεων στο Κυπριακό, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν κατηγορηματικά αρνητικός και υποστηρικτικός της γραμμής των ευρωπαϊκών δώρων προς την Τουρκία. Η Αννίτα Δημητρίου έκανε μια άνευρη τοποθέτηση και προσπάθησε να ψελλίσει κάποια σημεία της θέσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία είχε διατυπώσει ξεκάθαρα -πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν- ο Αβέρωφ Νεοφύτου: Σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό συνδυάζοντας ενέργεια και ασφάλεια (ΝΑΤΟ), όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένας αγωγός φυσικού αέριου από τα κυπριακά κοιτάσματα στην Τουρκία μετά τη λύση του Κυπριακού (με πελάτες την ΕΕ αλλά και την ίδια την Τουρκία).

Απολιτίκ vs πολιτική

Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα για μια μεγάλη ομάδα στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού -πρωτοκλασάτα και τοπικά στελέχη, βετεράνοι του κόμματος, επιχειρηματίες και άλλοι- για να εντείνουν τις πιέσεις στον τέως υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, ώστε να μην επικρατήσει η απολιτίκ γραμμή στον ΔΗΣΥ. Οι δύο κύριοι διεκδικητές της θέσης του αναπληρωτή προέδρου του Συναγερμού είναι ο Ευθύμιος Δίπλαρος και ο Μιχάλης Σοφοκλέους (υποψήφιος είναι και ο Σωτήρης Σαμψών), οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικές φιλοσοφίες στο κόμμα. Ο κ. Δίπλαρος, με μεγάλη δημοφιλία, θεωρείται παιδί της λαϊκής Δεξιάς (των πατριωτικών συνθημάτων και των μικροεξυπηρετήσεων του κόσμου) και επιρροής Αναστασιάδη (τον πάντρεψε ο τέως Πρόεδρος μαζί με τον τότε υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη), ο οποίος, στις διαπροσωπικές επαφές του, δεν κρύβει ότι μόλις συμπληρωθεί η ηγετική πυραμίδα του κόμματος και εκλεγεί αναπληρωτής πρόεδρος, το επόμενο βήμα/στόχος θα είναι η συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Ο Μιχάλης Σοφοκλέους ανήκει στη φιλελεύθερη Κεντροδεξιά, καθαρόαιμος ευρωπαϊστής που βλέπει την Κύπρο μέσα από τη (και στη) μεγάλη εικόνα των γεωστρατηγικών ανακατατάξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από τους ελάχιστους που παράγουν πολιτική σκέψη στο κόμμα. Ο κ. Σοφοκλέους βελτιώνει τη δημοτικότητά του όσο πλησιάζει η ημέρα των εσωκομματικών εκλογών, ωστόσο είναι ακόμα αμφίβολο κατά πόσον θα μπορέσει να πλησιάσει αυτήν του κύριου ανθυποψηφίου του.

Αφόρητες πιέσεις

Μπροστά στον κίνδυνο να μετατραπεί το κόμμα σε παιδική χαρά -ακόμα και ο Αναστασιάδης αναφέρεται σε παιδική χαρά- και η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού να μην μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, με δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη (προεδρία Βουλής και διασπασμένος ΔΗΣΥ), ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στον τέως υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Συναγερμού. Ο κ. Πετρίδης θεωρείται αυτόφωτος, ισχυρή προσωπικότητα, με πολιτική σκέψη που ξεκινά από τη γραμμή των κληριδικών αρχών στο Κυπριακό και καταλήγει στον ευρωπαϊκό (νεο)φιλελευθερισμό στην οικονομία. Και κυρίως έχει απογαλακτιστεί από τον Νίκο Αναστασιάδη - δεν τον «φοβάται», έχει διαφωνήσει ανοιχτά και έχει συγκρουστεί πολλές φορές μαζί του στο Προεδρικό. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αρχικά ήταν απόλυτα αρνητικός να αναλάβει πόστο στην ηγεσία του κόμματος, άλλωστε έχει κάνει και δήλωση ότι αποχωρεί από την πολιτική. Στη συνέχεια, αναγκάστηκε να το ξανασκεφτεί μετά τις πάμπολλες παραινέσεις και πιέσεις που δέχθηκε. Αμφιταλαντεύτηκε πολύ, και χθες, πρώτη ημέρα του Απρίλη, αποφάσισε τελικά να μην διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Συναγερμού.

Ήταν θετικοί Αννίτα - Αβέρωφ

Σίγουρα από χθες ο Ευθύμιος Δίπλαρος αισθάνεται άνετα και δεν ανησυχεί - θεωρεί σίγουρη την εκλογή του, ενώ ο Μιχάλης Σοφοκλέους ανεβάζει ταχύτητες για να καλύψει όσο μεγαλύτερη απόσταση μπορεί από αυτήν που τον χωρίζει από τον κ. Δίπλαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου καλοέβλεπε την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Πετρίδη για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος - η προεδρία της Βουλής έχει μεγάλες απαιτήσεις και θέλει να νιώθει άνετα να αφήνει τον Συναγερμό σε σίγουρα χέρια όταν δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της (π.χ. όταν απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη χώρα, προεδρεύει ο/η πρόεδρος της Βουλής). Το ίδιο και ο τέως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Σημειώνεται ότι τις τρεις θέσεις αντιπροέδρου του Συναγερμού διεκδικούν μέχρι στιγμής οι Σάβια Ορφανίδου, Φωτεινή Τσιρίδου, Ξένια Κωνσταντίνου, Μάριος Πελεκάνος, Μιχάλης Μιχαήλ και Ονησίφορος Ιορδάνους.

Έφθασε η ώρα

Μεθαύριο Τρίτη, 4 Απριλίου 2023, είναι η ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θέσεις του αναπληρωτή προέδρου, των τριών αντιπροέδρων και των μελών του Πολιτικού Γραφείου, καθώς και της προέδρου της γυναικείας οργάνωσης του Συναγερμού (ΓΟΔΗΣΥ). Ο τομέας οργανωτικού του κόμματος θα δέχεται αιτήσεις για προέλεγχο αύριο Δευτέρα 3 Απριλίου. Οι υποψήφιοι για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου θα πρέπει να προσκομίσουν κατάλογο 75 υποστηρικτών και οι υποψήφιοι για τις θέσεις αντιπροέδρων θα πρέπει να προσκομίσουν κατάλογο 50 υποστηρικτών. Στους καταλόγους υποστηρικτών θα πρέπει απαραίτητα να συμπεριλαμβάνονται επτά (7) μέλη για υποψήφιο αναπληρωτή πρόεδρο και πέντε (5) μέλη για υποψήφιο αντιπρόεδρο αντίστοιχα, από κάθε επαρχιακή οργάνωση του κόμματος.

Αντιπολιτευσοσυμπολίτευση

Προχθές, η Αννίτα Δημητρίου είχε την πρώτη της συνάντηση ως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με κύριο θέμα στην ατζέντα το Κυπριακό. Η κ. Δημητρίου επανέλαβε τη θέση του ΔΗΣΥ ότι το κόμμα θα είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση, προσθέτοντας παράλληλα ότι συμφωνεί με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και σημείωσε ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς αυτές, εφόσον ωφελούν «την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, που είναι ο υπέρτατος στόχος, στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης». Ανακοίνωσε δε μία νέα πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ για έναρξη διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών για το πλαίσιο και τις προοπτικές λύσης στο Κυπριακό, επισημαίνοντας και τις σχετικές αναφορές στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. «Ως ΔΗΣΥ θα προβούμε σε μια πρωτοβουλία πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας με άλλα κόμματα, εντός της ε/κ και τ/κ κοινότητας, αλλά και αξιοποίησης ευρωπαϊκών και διεθνών Forum, για να ενημερώσουμε και να μπορέσει και η κοινωνία να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια» είπε. Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα ενεργειακά διασυνδέονται με το Κυπριακό, απάντησε… ξεκάθαρα χριστοδουλιδικά: «Θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι μία συνισταμένη που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι προϋπόθεση για τις όποιες εξελίξεις».

kateliadi@politis-news.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας