Επί ενός βασικού άξονα δράσης παρουσιάζεται ότι επιθυμεί να κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις πρώτες τους αναφορές για το Κυπριακό και για τον τρόπο τον οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη ριζική διαφοροποίηση του κλίματος. Επιχειρεί να στείλει το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ο ίδιος αναμένει μια ξαφνική στροφή της, η οποία εκ προοιμίου να κινηθεί καταλυτικά για το «σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επίλυση του Κυπριακού». Επιχειρεί, δηλαδή, με μια θεωρητική, αλλά καθόλου πρακτική προσέγγιση, και εικάζει, σύμφωνα με δηλώσεις του, ότι με βάση και το «σημερινό διεθνές σκηνικό, ειδικότερα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει τα κίνητρα, αλλά και μπορεί να «οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή, μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων και εκεί θα επενδύσουν».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του, δίνει την εντύπωση, τουλάχιστον δημοσίως, ότι η ε/κ θα έβλεπε, όχι απλώς πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, αλλά στην πραγματικότητα ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υποκατάστατο του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτοχρόνως, όπως ο «Π» αντιλαμβάνεται, η ανησυχία σε ορισμένους διπλωματικούς κύκλους επιτείνεται από την επαναλαμβανόμενη θέση περί του διορισμού «προσωπικότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί του προκειμένου, διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η θέση της Ένωσης αναφορικά με την ύπαρξη εκπροσώπου της στις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και έχει επαναβεβαιωθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020: Ένας τέτοιος διορισμός απεσταλμένου της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί όταν και εφόσον ξεκινήσουν συνομιλίες για το πρόβλημα υπό την αιγίδα πάντα των ΗΕ.
Ωστόσο, παρά τις συνεχείς δημόσιες αναφορές Χριστοδουλίδη για τη μορφή συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη χθεσινή συνάντησή του με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο Πρόεδρος, όπως ο «Π» πληροφορείται, διευκρίνισε στον συνομιλητή του ότι η αναφορά του για τον ρόλο της ΕΕ δεν αποσκοπεί στην υποκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά να λειτουργήσει ως υποβοηθητικός φορέας στην προσπάθεια του διεθνούς οργανισμού.
Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Στιούαρτ, όπως πληροφορείται ο «Π», επικράτησε:
- Συναντίληψη ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το καλό κλίμα και οι επαφές του τελευταίου διαστήματος ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές στην πορεία.
- Επισημάνθηκε η ανάγκη όπως η κατάσταση πραγμάτων περάσει σε ένα επόμενο στάδιο, ώστε τα δεδομένα να αντιμετωπίζονται με έναν περισσότερο πραγματισμό και ορθολογισμό.
- Δεν υπήρξε καμία αναφορά εκ μέρους του κύριου Στιούαρτ ότι η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, θα φέρει κάτι συγκεκριμένο ενώπιον των πλευρών, πέραν του γεγονότος ότι τα ΗΕ θα ήθελαν να διαγνώσουν τις προθέσεις στην Κύπρο και για το πώς πιστεύουν οι πλευρές ότι θα μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα.
- Ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν να ακούσουν τις σκέψεις και απόψεις κυρίως του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού δεν φαίνεται να ελπίζουν ότι θα υπάρξει κάτι νεότερο από την άλλη πλευρά πριν από τις τουρκικές εκλογές.
Πάντως, δημοσίως, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κόλιν Στιούαρτ σημείωσε ότι η επίσκεψη της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι ο ίδιος συνεχίζει να έχει ενεργό εμπλοκή στις προσπάθειες που αφορούν το Κυπριακό.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι εκείνο που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή είναι να υπάρξει σαφέστατος προσανατολισμός, χωρίς παλινδρομήσεις σε σχέση με το τι ακριβώς επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ώστε να επαναφέρει προς όφελός της τα αναγκαία επίπεδα αξιοπιστίας. «Διαφορετικά», σημείωσαν διπλωματικές πηγές στον «Π», «κινδυνεύουμε να χάσουμε όση αξιοπιστία μας έχει απομείνει.»