Ο Κωστής Ευσταθίου για την εικόνα της κυβέρνησης και της ΕΔΕΚ: Άλλα ο Σιζόπουλος κι άλλα η περιρρέουσα

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ Δημοσιεύθηκε 5.3.2023
Ο Κωστής Ευσταθίου για την εικόνα της κυβέρνησης και της ΕΔΕΚ: Άλλα ο Σιζόπουλος κι άλλα η περιρρέουσα
Τα λέει έξω από τα δόντια «από έγνοια για την ΕΔΕΚ», όπως σημειώνει.

Ο Κωστής Ευσταθίου, σοσιαλιστής βουλευτής Λευκωσίας, αυτός είναι ο τίτλος του σήμερα μετά τη διαγραφή του από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, δεν μασάει τα λόγια του. Αντίθετα, τα λέει έξω από τα δόντια «από έγνοια για την ΕΔΕΚ», όπως σημειώνει. Την ίδια ώρα δηλώνει δικαιωμένος μετεκλογικά για τις εκτιμήσεις του προεκλογικά, τόσο σε ό,τι αφορά στις επιλογές της ΕΔΕΚ, όσο και για τη στάση των υπολοίπων που στήριξαν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με έγνοια και ανησυχία, γιατί, όπως λέει στη συνέντευξη που ακολουθεί, δεν μπορεί ένα κόμμα του κύρους της ΕΔΕΚ να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που το κάνει σήμερα.

  • Πριν τις προεδρικές εκλογές, όταν κληθήκατε, με διάφορες αφορμές, να σχολιάσετε τις επιλογές της ΕΔΕΚ και να αιτιολογήσετε τις δικές σας, μας λέγατε, μεταξύ άλλων, πως: Μένει να επιβεβαιωθεί ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης υπό μορφή άλλου, πως η ΕΔΕΚ πάει με τον νικητή για να εξασφαλίσει ενάμισι υπουργείο και διαβλέψατε ακόμη πως, περίπου, «πριν αλέκτορα φωνήσαι, το ετερόκλητο των δυνάμεων στήριξης στον κ. Χριστοδουλίδη θα σπάσει». Επιμένετε στις ίδιες θέσεις;

Ασφαλώς. Επιβεβαιώθηκαν και οι τρεις εκτιμήσεις μου. Είναι διάχυτο πλέον ότι έχουμε ΄τρίτη θητεία Νίκου Αναστασιάδη. Με βάση την τροποποίηση του Συντάγματος, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα μία θητεία. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως, εκλέχθηκε ο εκλεκτός του. Όσον αφορά τα σχήματα τα οποία συντάχθηκαν μαζί του, το έκαναν περισσότερο για τη δημοφιλία του. Πολλοί έτρεξαν να κρυφτούν πίσω από αυτή τη δημοφιλία για να σώσουν ό,τι περισώζεται – ποσοστά, προσχήματα. Και βεβαίως, επειδή αυτού του είδους οι συνήθειες είναι φαύλες, το λέει και το αρχαίο ρητό «τὰς τῶν φαύλων συνηθείας ὀλίγος χρόνος διέλυσε», είναι καταδικασμένες στην αποτυχία. Μόνο που η ρήξη ήρθε πιο γρήγορα από όσο νόμιζα.

  • Η ρήξη ήρθε νωρίτερα και εννοείτε τα του ενάμισι υπουργείου…

Αυτό, ναι. Είχε γίνει συμφωνία, ή τουλάχιστον, αυτό προσδοκούσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος και η ομάδα του. Αλλά δεν πήρε ούτε κι αυτό το ενάμισι υπουργείο.

Επιτροπάτο - μπόνους

  • Γιατί, όμως; Γιατί να μην προβάλει αντίσταση και να μην διεκδικήσει ο κ. Σιζόπουλος, το Υπουργείο Άμυνας, για παράδειγμα; Όλες οι πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο υπουργεία ή ένα υπουργείο κι ένα υφυπουργείο. Και η ΕΔΕΚ έμεινε με το επιτροπάτο Περιβάλλοντος.

Το επιτροπάτο μπορεί να ήταν το μπόνους. Ένα υπουργείο συν μία επιτροπή, το μπόνους. Το μπόνους διατηρήθηκε, το ενάμισι υπουργείο δεν εξασφαλίστηκε. Δεν ξέρω τι πραγματικά έγινε. Ακούγονται πάρα πολλά για τα πείσματα του Μ. Σιζόπουλου, ο οποίος δεν ήθελε τον Γιώργο Βαρνάβα, απέρριψε τον Τάσο Γιασεμίδη, έναν εξαιρετικό επιστήμονα για το Υπουργείο Οικονομικών. Ή ο άλλος πολιτικός αρχηγός, που έθεσε κόκκινη γραμμή για την Αναστασία Παπαδοπούλου. Φαίνεται πως ο κ. Σιζόπουλος δεν προώθησε την υποψηφιότητα όσων υποσχέθηκε για υπουργοποίηση. Αντίθετα, συμφώνησε στον διορισμό Γιωργάλλα, τον οποίο προσωπικά εκτιμώ. Τον γνωρίζω και ξέρω ότι είναι ένας άνθρωπος κύρους. Και δεν νομίζω να βασίστηκε πάνω στον Μαρίνο Σιζόπουλο ο Μιχάλης Γιωργάλλας. Δεν μπορείς να πιστέψεις αυτά που λέει ο Σιζόπουλος. Δεν θυμάστε μαζί μου; Ώρες πριν τη διαγραφή μου, έλεγε πως το κόμμα δεν θα προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, κι όμως 'μειοψήφησε' σε μια ομόφωνη απόφαση. Σήμερα δεν ξέρουμε επακριβώς τι έχει συμβεί με τα του σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά η εικόνα που έχει βγει προς τα έξω, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν.

Ολίσθημα Χριστοδουλίδη

  • Όταν λέτε «εικόνα που δεν περιποεί τιμή σε κανέναν», εννοείτε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Μα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκατάνευσε στα πείσματα του Σιζόπουλου ή οποιουδήποτε άλλου να μην διορίσει υπουργούς με βάση την αξία τους, αλλά με το τι λέει ο ένας και ο άλλος, αυτό είναι ολίσθημα. Και είναι το πρώτο μεγάλο ολίσθημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  • Πώς είναι δυνατό, όμως, η ΕΔΕΚ να αρκεστεί στο «μπόνους» κ. Ευσταθίου;

Φαίνεται πως όταν έλεγα ενάμισι υπουργείο – ένα υπουργείο κι ένα υφυπουργείο – δεν είχα υπόψη μου ένα κρυφό μπόνους. Η θέση του επιτρόπου Περιβάλλοντος δεν είναι θεσμοθετημένη. Είναι επίτροπος υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν υφίσταται νομοθετική πρόβλεψη. Αυτό διεκδικήθηκε και κερδήθηκε. Παρακάτω; Ο Μ. Σιζόπουλος λέει άλλα, η περιρρέουσα λέει διαφορετικά, άνθρωποι αδικούνται, άνθρωποι θυματοποιούνται…

  • Για ποιους το λέτε αυτό;

Ο Γιώργος Βαρνάβα, για παράδειγμα… Αν όντως τέθηκε το όνομά του από τον Πρόεδρο για το Υπουργείο Άμυνας αλλά δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Σιζόπουλο . Και τελικά διορίστηκαν άλλοι αντ’ άλλων. Για αυτά, ας απαντήσουν εκείνοι που ήταν στην περίφημη σύσκεψη της Κυριακής το βράδυ, προ της ανακοίνωσης της σύνθεσης του Υπουργικού, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνω, δεν περιποιεί τιμή, και όλη αυτή η εικόνα τη σύσκεψης και βεβαίως, αν όντως αληθεύουν οι φήμες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε κι έλαβε σοβαρά υπόψη πείσματα και κακοφανίσματα διαφόρων. Στο κάτω - κάτω ο κυπριακός λαός ψήφισε τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε τον Μαρίνο Σιζόπουλο ψήφισε, ούτε τον Μάριο Καρογιάν, ούτε κανέναν άλλο. Αυτοί κρύφτηκαν πίσω από τη δημοφιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη.

  • Τελικά, αν η ΕΔΕΚ συντάχθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για να σώσει τα ποσοστά της κ.λπ., τότε αυτό καταλήγει σε μπούμερανγκ…

Όταν ένα κόμμα ιστορικό, όπως είναι η ΕΔΕΚ, καταντά να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τεχνάσματα και τακτικισμούς, ασφαλώς. Δυστυχώς υπάρχει αποπροσανατολισμός, πρώτιστα πολιτικός και ιδεολογικός.

Κακοφανίσματα

  • Τα λέτε τώρα γιατί σας διέγραψαν, θα μπορούσε να πει κάποιος…

Τα έλεγα και πριν τη διαγραφή μου. Δεν τα λέω τώρα. Και δεν μπορεί ένα κόμμα του κύρους της ΕΔΕΚ, όχι του μεγέθους, αλλά του κύρους, να κάνει αυτά τα πράγματα. Και το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι εσωτερικές αντιδράσεις από τον κύκλο Σιζόπουλου για τους χειρισμούς του, επιβεβαιώνει αυτό που λέω. Ο ίδιος ζήτησε προτάσεις για να πάει στον Πρόεδρο πριν σχηματίσει το Υπουργικό του. Και μαζεύτηκε ένας αριθμός 20 τόσων προτάσεων… Είδαμε τι έγινε.

Η ΕΔΕΚ δεν συμπεριφερόταν έτσι. Ό,τι λέγαμε μιάμιση χρονιά για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, τα διαγράφουμε γιατί θα πάρουμε κάποιες θέσει; Και φαίνεται πως υπήρξαν κακοφανίσματα και ενστάσεις στο Πολιτικό Γραφείο της περασμένης Πέμπτης, γιατί η ΕΔΕΚ δεν πήρε αυτά που της είχαν τάξει. Και θα τα πάρει στο μέλλον. Αυτό δεν είναι εικόνα κόμματος. Και δεν είναι πολιτικός λόγος προέδρου κόμματος αυτός.

Πήρα κα έδωσα

  • Το λέτε με έγνοια αυτό και όχι με πικρία για τη διαγραφή σας;

Βεβαίως με έγνοια. Από τα 14 μου μέχρι τα 61 μου που με διέγραψε ο κ. Σιζόπουλος ήμουν στην ΕΔΕΚ. Πήρα από την ΕΔΕΚ. Με τίμησε ο κόσμος της ΕΔΕΚ. Ήμουν δήμαρχος Λατσιών χάρις στο κόμμα μου. Είμαι βουλευτής, επίσης γιατί ήμουν στην ΕΔΕΚ. Πήρα και έδωσα. Ταυτίστηκα. Λέμε με κάποιους φίλους με τους οποίους ήμασταν φοιτητές τη δεκαετία του ’80 στην Αθήνα, πως άλλοι έκαναν φίλους τότε, εμείς κάναμε εχθρούς και αντιπάλους. Γιατί είχαμε κάποιες αρχές να υπηρετήσουμε. Επαναλαμβάνω: Πήρα κι έδωσα. Όπως και άλλοι. Όχι όπως σήμερα που μετατρέπεται η ΕΔΕΚ σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.

Πλατφόρμα σοσιαλδημοκρατίας

  • Τις πληροφορίες για δημιουργία πλατφόρμας που θα συνενώσει, θα στεγάσει δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, τις έχετε υπόψη σας, φαντάζομαι. Συμμετέχετε κι εσείς στις διεργασίες;

Ακουστά τις έχω. Μακάρι να πετύχει η όποια νέα κίνηση. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στον πολιτικό στίβο. Να αλλάξουμε την τράπουλα, τους όρους του παιγνιδιού. Φτάνει με τους ίδιους. Να ακουστεί ένας νέος πολιτικός λόγος. Μακάρι να πετύχει. Επί του παρόντος, δεν είμαι συμμέτοχος. Πιθανότατα να συναντηθώ με κάποια άτομα εντός μιας - δυο εβδομάδων. Μακάρι να πετύχει και να ξεφύγουμε λίγο από τη μίζερη εικόνα που έχει σήμερα ο κομματικός στίβος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη