Εναγώνια αναζήτηση συναίνεσης από τη Βουλή

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 1.3.2023
Εναγώνια αναζήτηση συναίνεσης από τη Βουλή
Με την ομιλία του, ο νέος Πρόεδρος κατέγραψε τα αναγκαία επόμενα βήματά του στο επίπεδο της διακυβέρνησης, αλλά δεν τους έδωσε συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ήταν μια γενική εξαγγελία με ευθεία γραμμή χωρίς εξάρσεις, χωρίς φαντασία και άνευρη

Στην περιγραφή των βασικών αξόνων της προεδρίας του κινήθηκε η χθεσινή ομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την τελετή διαβεβαίωσής του ενώπιον των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα από την ομιλία του η οποία λειτούργησε ως κωδικοποίηση των προγραμματικών του θέσεων, έθεσε τη βασική προτεραιότητά του σε σχέση με τις φιλοδοξίες του για μια κοινωνία της ισονομίας και της αξιοκρατίας με επίκεντρο τους πολίτες του τόπου.

Μέσα από την ομιλία του στη Βουλή, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να στείλει μήνυμα ενότητας και συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, από τη στιγμή που έχει αντίληψη πως δεν διαθέτει την πλειοψηφία, αφού οι δύο μεγάλες ομάδες της Βουλής δήλωσαν επανειλημμένως ότι θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πλήρη αντίληψη αυτής της πραγματικότητας και αυτό διαφάνηκε μέσα από τη συνεχή επίκληση της ανάγκης για μια αγαστή συνεργασία με τη Βουλή. Ταυτοχρόνως, μέσα από τη διάθεση και πρόθεσή του για πλήρη συνέργεια με τη Βουλή στα μεγάλα κοινά ζητήματα, επεδίωξε να στείλει και το μήνυμα ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε να παίξει τον ρόλο του καταλύτη μιας καθολικής ενότητας, παρουσιάζοντας την προεδρία του υπεράνω κομμάτων και ως συνεκτικό στοιχείο αυτής της ενότητας. Αυτή του τη φιλοδοξία δεν την έκρυψε στη χθεσινή του ομιλία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε το στίγμα της δικής του προεδρίας αναφορικά με τον βασικό στόχο διακυβέρνησής του.

  • «Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι ο Άνθρωπος και το ευ ζην του, και αυτό θα ζητήσω από τους υπουργούς και τους άλλους κρατικούς αξιωματούχους, που θα αναλάβουν αύριο τα καθήκοντά τους. Ο Άνθρωπος στο επίκεντρο όλων των πολιτικών μας. Ο Άνθρωπος και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, βασικό στοιχείο μιας ισχυρής και υπερήφανης Κύπρου»

Στις αναφορές του για το όραμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε με χαμηλούς τόνους, φιλόδοξος αλλά πλήρως συνειδητοποιημένος για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει την επόμενη πενταετία μέσα σε ιδιόμορφες συνθήκες

  • «Δεν έχω το μαγικό ραβδί για άμεσες λύσεις. Έχω όμως την ειλικρινή πολιτική βούληση, έχω το πλάνο και τον σχεδιασμό, έχω τη μεθοδικότητα, την επιμονή και την εργατικότητα και γνωρίζω τις σύγχρονες μεθόδους για υλοποίηση πολιτικών. Έχω επιπλέον την επίγνωση ότι όταν οι πολίτες ενός κράτους δεν ευημερούν και δεν είναι ευτυχισμένοι, ούτε να διεκδικήσουν μπορούν ούτε να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι προς την επίτευξη αυτού του στόχου:

  • «Η δουλειά θα πρέπει να είναι συλλογική, με αλληλοσεβασμό, αγαστή συνεργασία και ωφέλιμες πάντα για τον λαό συνέργειες που θα επιφέρουν τις απαιτούμενες τομές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους καίριους τομείς, βάσει της αρχής της ισότητας και του σεβασμού των πανανθρώπινων αξιών και ελευθεριών».

Κυπριακό χωρίς ευθύνες

Στην αναφορά του για τους στόχους σε σχέση με το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενώπιον της Βουλής έκανε λόγο για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου, «ώστε να γίνει επιτέλους η πατρίδα μας ένα επανενωμένο, ελεύθερο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, μια κοινή πατρίδα ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες του, χωρίς καμιά διάκριση».

Με μια κωδικοποιημένη αξιολόγηση των Προέδρων - προκατόχων του, υποστήριξε ότι όλοι έπραξαν το καθήκον τους αλλά δεν μπορούσαν να αποδεχθούν τις τουρκικές αξιώσεις:

  • «Ήταν πέραν των δικών μας ορίων και πέραν των ορίων που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβάλλουν για κάθε σύγχρονη, δημοκρατική χώρα και τους πολίτες της»

Επανέλαβε την προεκλογική του θέση ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, για σπάσιμο του αδιεξόδου, για πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ στο ανώτατο επίπεδο, πάντοτε στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ.

Ενέργεια και μεταναστευτικό

Τις δεδηλωμένες θέσεις του για τα ενεργειακά τις επανέλαβε ο Νίκος Χριστοδουλίδης χθες στη Βουλή. Τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου τον βλέπει ως καταλύτη για την ενίσχυση των συνεργασιών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο:

  • «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναπτύξει και θα υλοποιήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα στη βάση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αναφέρομαι ειδικά στην Τουρκία. Η Κύπρος αναγνωρίζεται διεθνώς ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και στη μεγάλη εικόνα που έχουμε υπόψη μας, η Τουρκία θα μπορούσε να έχει θέση».

Για το μεταναστευτικό είπε πως η προσπάθειά μας θα επικεντρωθεί στην επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ώστε να αυξηθούν οι επιστροφές.

  • «Ο πυρήνας του προβλήματος, πέραν της εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από πλευράς Τουρκίας, βρίσκεται στην εντύπωση ότι η Κύπρος είναι ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός και σε μια επιδοματική πολιτική που απαιτεί επαναξιολόγηση. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε, με σεβασμό προς όλες τις διεθνείς μας υποχρεώσεις»

Η πρώτη επίσημη ομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη είχε ως στόχο να δώσει τα κεντρικά χαρακτηριστικά πολιτικής της διακυβέρνησής του. Τα εξέφρασε ωστόσο κατά τρόπο γενικό και συγκαταβατικό. Οριοθέτησε τα αναγκαία επόμενα βήματά του στο επίπεδο της διακυβέρνησης, αλλά δεν έδωσε το περιεχόμενο εκείνο ώστε να τεθεί επί της ουσίας η συζήτηση για θέσεις και απόψεις αμφισβήτησης ή υιοθέτησης των λεχθέντων του. Ήταν μια γενική εξαγγελία με ευθεία γραμμή χωρίς εξάρσεις, χωρίς φαντασία και άνευρη. Χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία συνάντησε η κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε σχέση με τον σημερινό Πρόεδρο. Το σημείο αιχμής επομένως είναι η πολιτική πρακτική της νέας κυβέρνησης, ο τρόπος με τον οποίο θα δουλέψει κατά τρόπο συγκεκριμένο και διαυγή για τη βελτίωση, όπως σημειώνει ο νέος Πρόεδρος της ζωής των ανθρώπων.

Οι πρώτες επικρίσεις

Στις αντιδράσεις από κόμματα και ευρύτερα την κοινωνία και τα ΜΜΕ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, έδωσε απαντήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς επί της ουσίας να απαντήσει. Είναι καλοδεχούμενη, είπε, κάθε κριτική, γιατί «μας βοηθά να βελτιωνόμαστε και είμαστε εδώ για να την ακούμε καθημερινά». Σε παρατήρηση ότι δέχτηκε κριτική για τη σύνθεση του Υπουργικού και την εκπροσώπηση γυναικών στο 50/50 και μη υπουργοποίηση παλαιότερων στελεχών, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά, επανέλαβε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να γίνεται και καθημερινά. Είπε επίσης ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού και ότι τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του θα κριθούν από το έργο τους.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ανώγυρα: Αναζωπύρωση αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση, λέει η Πυροσβεστική - Πυρκαγιά και στην Τριμίκλινη
ΚΥΠΡΟΣ

Ανώγυρα: Αναζωπύρωση αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση, λέει η Πυροσβεστική - Πυρκαγιά και στην Τριμίκλινη

Ανώγυρα: Αναζωπύρωση αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση, λέει η Πυροσβεστική - Πυρκαγιά και στην Τριμίκλινη

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»
ΚΟΣΜΟΣ

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας