Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στον ΔΗΣΥ - Μπαίνει τελικά στην κούρσα η Αννίτα;

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 21.2.2023
Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στον ΔΗΣΥ - Μπαίνει τελικά στην κούρσα η Αννίτα;
Λίγες ώρες πριν την  επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΔΗΣΥ και το σκηνικό είναι ρευστό, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Χθες προέκυψε και η πιθανότητα υποβολής υποψηφιότητας από την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου

Από αλλού περίμεναν την κίνηση στον ΔΗΣΥ σε σχέση με την εκλογική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος και φαίνεται πως από αλλού έρχεται με, την υπό κάποιες προϋποθέσεις, καταλυτική παρέμβαση της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

Λίγες ώρες πριν από την εκπνοή σήμερα της προθεσμίας για υποβολή υποψηφιότητας στον ΔΗΣΥ, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου προβληματίζεται εντόνως κατά πόσο θα διεκδικήσει τελικά εκ νέου ή όχι τη θέση του προέδρου του κόμματος. Ο προβληματισμός του προέδρου του ΔΗΣΥ δεν έχει να κάνει με το εύρος της δύναμής του εντός του κόμματος και μεταξύ των μελών οι οποίοι θα κληθούν στις 11 Μαρτίου να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών που βρίσκονται στα χέρια κομματικών στελεχών υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση υποστήριξης του προέδρου του ΔΗΣΥ με ποσοστά που ξεπερνούν το 40% έναντι 30% περίπου του Δημήτρη Δημητρίου.

Προβληματισμός

Όπως ο «Π» αντιλαμβάνεται, ο σοβαρός προβληματισμός του Αβέρωφ Νεοφύτου έχει σχέση με το όλο το πλέγμα των σχέσεων και τάσεων που έχουν δημιουργηθεί εντός του ΔΗΣΥ και με την τοξικότητα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο κόμμα. Επικρατεί πλέον ένας έντονος προβληματισμός ότι δεν δημιουργούνται δυναμικές για επούλωση των πληγών και των ρηγμάτων εντός του κόμματος, φαινόμενα τα οποία οδηγούν σε φθορά και επιδείνωση των εσωτερικών προβλημάτων. Συνέχιση αυτών των φαινομένων στο κόμμα, έστω και αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου κερδίσει την εκλογή, κάτι πολύ πιθανόν, θα βρουν την αντανάκλασή τους στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με επιπλέον αρνητικές εξελίξεις για το κόμμα. Με λίγα λόγια, θα συνεχιστεί η υπόσκαψη του Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού η πιθανότητα να κερδίσει την προεδρία του κόμματος είναι πολύ μεγάλη. Πολλά στελέχη ανησυχούν ότι «το κόμμα υπό τις συνθήκες αυτές θα βρεθεί σε ακόμη πιο δεινή θέση σε σχέση με αυτή που βρίσκεται τώρα».

Η διέξοδος

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Αννίτα Δημητρίου συγκέντρωσε τις 100 υπογραφές τις οποίες χρειάζεται για να υποβάλει την υποψηφιότητά της. Η πιθανή υποψηφιότητα της, όπως αυτή εμφανίστηκε από χθες ως ένα εκ των σεναρίων, χωρίς βεβαίως να υπάρχει επιβεβαίωση ούτε και διάψευσή των πληροφοριών, σύμφωνα με μια μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος δύναται να φέρει ομαλοποίηση και σταθερότητα στην παράταξη. Η δεύτερη τη τάξει αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εντός του κόμματος, ενώ μπορεί ως προσωπικότητα να οδηγήσει το κόμμα σε αρμονία και ηρεμία με σταδιακή επαναφορά των συναινετικών τάσεων εντός του ΔΗΣΥ. Στην παρούσα συγκυρία, πάντως, η τοξικότητα στο κόμμα χτυπάει κόκκινο, κάτι που αναγκάζει πολλά στελέχη να ψάχνουν τη χρυσή τομή για ομαλοποίηση των σχέσεων μιας μεγάλης ομάδας κεντρικών, επαρχιακών και περιφερειακών στελεχών. Αλλά κυρίως να φέρει την ενότητα εντός των χιλιάδων μελών του κόμματος, το οποίο βγήκε από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση βαθιά πληγωμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ,οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, η Αννίτα Δημητρίου έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα μπορούσε να βρεθεί σε αντιπαλότητα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και να οδηγήσει ντε φάκτο την υποψηφιότητά της ενώπιον των 50 χιλιάδων μελών του κόμματος. Επομένως εξάγεται το συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανόν, μόνο αν εντός της ημέρας ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποσύρει τον ενδιαφέρον του για την προεδρία. Σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε, τόσο με τον Δημήτρη Δημητρίου όσο και με τον Χάρη Γεωργιάδη, τους οποίους ενημέρωσε για τις προθέσεις της για υποβολή υποψηφιότητα. Ο Δ. Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι θα είναι χωρίς αμφιβολία υποψήφιος, ενώ ως αργά το βράδυ ο Χ. Γεωργιάδης δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του. Η Αννίτα Δημητρίου μοιράστηκε με τους συναγωνιστές την άποψή της ότι δεν θα μπορούσε να βρεθεί σε εκλογική κόντρα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ τους ζήτησε να σκεφτούν και αυτοί τα επόμενά τους βήματα. Ωστόσο, τους έχει ξεκαθαρίσει πως αν αποσυρθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τότε η απόφασή της δεν θα εξαρτηθεί από τη δική τους απόφαση να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει ενημερώσει και τον Νίκο Αναστασιάδη για την πρόθεσή της, υπό τις προϋποθέσεις που έχουν αναφερθεί, για διεκδίκηση της προεδρίας του ΔΗΣΥ, με τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος να βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη.

Αγωνία για την ενότητα

Με φόντο το παρασκήνιο αναφορικά με την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του ΔΗΣΥ, ο εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Ονούφριος Κουλλάς, επανήλθε στο ζήτημα που έχουν εγείρει, τόσο ο Δημήτρης Δημητρίου όσο και ο Νίκος Τορναρίτης, αναφορικά με τις λεγόμενες διαγραφές, σύμφωνα με το λεκτικό που χρησιμοποιεί. Η ουσία των χθεσινών δηλώσεων του κ. Κουλλά είναι πως τα μέλη του κόμματος οι οποίοι έκαναν άλλες επιλογές στις προεδρικές, αυτά και μόνα αυτά θα αποφασίσουν αν επιθυμούν να παραμείνουν ως ενεργά μέλη του κόμματος. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου εστιάζει στην ανάγκη όπως όλα τα στελέχη, αλλά και οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, αποφεύγουν ενέργειες και δηλώσεις οι οποίες επαναφέρουν ή συντηρούν ένα διχαστικό κλίμα στο κόμμα.

Η παρέμβαση Κουλλά, ως εκπρόσωπος πάντα του κόμματος, είναι ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί εντός του ΔΗΣΥ, το οποίο μπορεί να αποτελέσει εκρηκτικό μείγμα το επόμενο διάστημα σε βάρος της ίδιας της ενότητας και συνοχής του:

* «Ο ΔΗΣΥ είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα κι όχι κόμμα διαγραφών. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει δημόσια τονίσει ότι οι αγκαλιές της παράταξης είναι ανοικτές για όλα του τα μέλη, ακόμη και αν έκαναν άλλες επιλογές στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Επαφίεται στα ίδια τα στελέχη που έκαναν άλλες επιλογές να αποφασίσουν κατά πόσο παραμένουν μέλη ή όχι. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εξ αυτών δεν το επιθυμεί, μπορεί να ενημερώσει σχετικά γραπτώς το Γραφείο Οργανωτικού του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, σε μια προσπάθειά του να κλείσει το κεφάλαιο αναφορικά με τη σχέση του νέου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με το κόμμα, ξεκαθάρισε επίσης:

«Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε ο ίδιος να θέσει εαυτόν εκτός κόμματος, από τη στιγμή που αποφάσισε να λειτουργήσει εκτός του καταστατικού και κάθε έννοιας συντεταγμένης τάξης του Δημοκρατικού Συναγερμού, παρά του ότι του προσφέρθηκαν όλες ανεξαίρετα οι ευκαιρίες. Επαναφορά του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας ως μέλος, χωρίς μάλιστα ο ίδιος να το έχει αιτηθεί, θα στείλει το μήνυμα της πλήρους ανοχής σε αντιθεσμικές συμπεριφορές εντός του κόμματος, όσο σοβαρές και αν είναι αυτές. Επιπλέον, μια τέτοια ενέργεια δε θα συνδράμει προς τον στόχο της ενότητας της παράταξης»

Ο κύριος Κουλλάς υπενθυμίζει ακόμη τη στάση του ΔΗΣΥ σε σχέση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Θα στηρίζουμε κάθε πολιτική του νέου Προέδρου που κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά θα εναντιωθούμε, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, σε οποιαδήποτε ενέργεια πιστεύουμε ότι θα είναι ζημιογόνα. Επίσης, δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να συμμετάσχουμε σε τεχνικές επιτροπές που ενδεχομένως να συσταθούν από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το εθνικό μας πρόβλημα, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας».

Η εκ νέου επιβεβαίωση ορισμένων σαφών θέσεων του ΔΗΣΥ συνοδεύεται με την έκκληση όπως το κόμμα επικεντρωθεί στην προσπάθεια για το μέλλον της παράταξης, ενώ, όπως τονίζεται, «σαφώς και δεν παραγνωρίζουμε λάθη στα οποία αναντίλεκτα όλοι μας έχουμε υποπέσει».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη